Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Ερώτηση Μ.Βαρβιτσιώτη με θέμα "τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας"

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 10:30:00
Ανακοίνωση γραφείου Μ.Βαρβιτσιώτη: "Τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας, λόγω της πρωτοφανούς αδιαφορίας της Πολιτείας μέχρι τώρα, αναδεικνύει ο Γραμματέας Στρατηγικού σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει στην ερώτησή του ότι, από το Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μετά από έγκαιρη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, δημιουργήθηκαν σε πολλούς Δήμους της χώρας δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας.

«Mέσω των δικτύων υλικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που αναπτύχθηκαν στις συγκεκριμένες δομές», αναφέρει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, «χιλιάδες συμπολίτες μας σε κατάσταση φτώχειας ενισχύθηκαν σημαντικά, ικανοποιώντας τις καθημερινές τους ανάγκες με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Σημειώνεται ότι, στο διάστημα αυτό, οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών έχουν ήδη ξεπεράσει τα 118.000 άτομα, ενώ 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι στελεχώνουν τις δομές σε όλη την Ελλάδα».

Από τις 30.06.2015 και έπειτα, όμως, η λειτουργία των «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας απειλείται με κατάρρευση, καθότι ολοκληρώνεται η παράταση χρηματοδότησής τους, που είχε δοθεί σε συνέχεια της αρχικής 24μηνης διάρκειας του προγράμματος λειτουργίας τους. «Με τη λήξη της χρηματοδότησης οι κοινωνικές δομές θα καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γραμματέας Στρατηγικού σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειές του, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας. Τέλος, ερωτά για το εάν έχει εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής τους, ως αυτοτελές πρόγραμμα, στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), όπως έχει γίνει, άλλωστε, στο παρελθόν και με άλλα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα των Δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» κ.λ.π.).

Αναλυτικά:

Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας

Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μετά από έγκαιρη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 2013, σε πολλούς Δήμους της χώρας, δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο «ΕΣΠΑ 2007 – 2013».Mέσω των δικτύων υλικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που αναπτύχθηκαν στις συγκεκριμένες δομές, χιλιάδες συμπολίτες μας σε κατάσταση φτώχειας ενισχύθηκαν σημαντικά, ικανοποιώντας τις καθημερινές τους ανάγκες με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Σημειώνεται ότι, στο διάστημα αυτό, οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών έχουν ήδη ξεπεράσει τα 118.000 άτομα, ενώ 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι στελεχώνουν τις δομές σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε 66 Δήμους της χώρας, ιδρύθηκαν και λειτουργούν, μέχρι τώρα, 256 κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα: 48 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 41 Κοινωνικά Φαρμακεία, 28 Δημοτικοί Λαχανόκηποι, 38 Δομές Παροχής Συσσιτίων, 38 Τράπεζες Χρόνου, 44 Γραφεία Διαμεσολάβησης, 13 Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και 6 Υπνωτήρια. Παράλληλα, πέραν των Δήμων, στην προσπάθεια συμμετέχουν ενεργά 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 10 Νομικά Πρόσωπα, 16 φορείς Δημόσιου τομέα, καθώς και 23 φορείς του Ιδιωτικού.

Από τις 30.06.2015 και έπειτα, όμως, η λειτουργία των «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας απειλείται με κατάρρευση, καθότι ολοκληρώνεται η παράταση χρηματοδότησής τους, που είχε δοθεί σε συνέχεια της αρχικής 24μηνης διάρκειας του προγράμματος λειτουργίας τους. Με τη λήξη της χρηματοδότησης οι κοινωνικές δομές θα καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο Υπουργός:

• Τι προτίθεται να πράξει για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας;

• Έχει μεριμνήσει για την έγκαιρη παράταση της χρηματοδότησής τους από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων;

• Έχει εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής τους, ως αυτοτελές πρόγραμμα, στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα των Δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» κ.λ.π.);

Ημερομηνία Ο ερωτών βουλευτής

4.06.2015

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ερώτηση Μ.Βαρβιτσιώτη με θέμα "τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας"

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: