Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας: Άμεση ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου των αντιπλημμυρικών έργων

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 18:06:00
Την ώρα που πυρκαγιές και πλημμύρες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης των ρεμάτων στον αστικό ιστό. Η χθεσινή υπερχείλιση του ρέματος Ποδονίφτη κάνει ακόμη πιο φανερή αυτή την ανάγκη. Τα προηγούμενα χρόνια ο Ποδονίφτης καλύφθηκε και εγκιβωτίσθηκε αποσπασματικά σε διάφορα τμήματά του. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29/7) νεροποντής έδειξε τον εγκληματικά λανθασμένο τρόπο διαχείρισης.

1. Το περσινό έργο της Περιφέρειας με την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων δημιούργησε προβλήματα δεδομένου ότι τα συρματοκιβώτια άνοιξαν και γέμισαν πέτρες το ποτάμι (εικ. 1).

2. Στο σημείο που το ποτάμι βυθίζεται κάτω από την Αχαρνών η διατομή δεν είναι επαρκής (εικ. 2) με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει πριν τη γέφυρα της Χαλκίδος και το νερό να ανέβει στην οδό Περισσού (εικ. 3).

3. Στο εγκιβωτισμένο ανοιχτό τμήμα μετά την Αχαρνών όπου υπάρχει μονός ή δίδυμος αγωγός με τσιμεντένιο τοίχο κατά μήκος του ποταμού το νερό που ερχόταν με μεγάλη ορμή λόγω της έλλειψης τριβής που έχει η φυσική κοίτη, χτυπούσε πάνω στο τοιχίο και σχημάτιζε πίδακες μεγάλου ύψους προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για διερχόμενους πεζούς και δικυκλιστές.

4. Στη συμβολή με το επίσης εγκιβωτισμένο τμήμα του Κηφισού τόσο ο Ποδονίφτης όσο και ο Κηφισός ήταν στα όρια της υπερχείλισης.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να μελετηθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα ελάχιστα πλέον ποτάμια της Αθήνας. Να γίνουν έργα στα βουνά, ορεινής υδρονομίας, που να ανακόπτουν τη ροή του νερού, να απομακρυνθούν αυθαιρεσίες, να διανοιχτούν και όχι να τσιμεντωθούν και άλλο οι κοίτες ποταμών και ρεμάτων. Το τσιμέντωμα συμβάλλει δραματικά στην αύξηση της θερμοκρασίας ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους απότομων και γι’ αυτό εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρώπινη ζωή πλημμυρών.

Ο Δήμος θα καταγράψει τυχόν ζημιές και θα ζητήσει για μια ακόμη φορά από την Περιφέρεια Αττικής να επανεξετάσει το έργο που σχεδιάζει για τον εγκιβωτισμό του εναπομείναντος σε φυσική μορφή τμήματος του Ποδονίφτη.

Κηφισός και Ποδονίφτης είναι από τα τελευταία ποτάμια της Αθήνας. Η Πολιτεία πρέπει έστω και τώρα να μελετήσει συνολικά το ποτάμιο σύστημα και να προχωρήσει σε εκ θεμελίων αλλαγή του τρόπου διαχείρισης, μια αλλαγή που επιβάλλεται από την ίδια τη φύση. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείται ως επίκληση για να αποδοθούν σε φυσικά αίτια οι καταστροφές. Η διαπίστωση δεν έχει νόημα αν δεν οδηγεί σε πράξεις αντιμετώπισης. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και στάση στο σχεδιασμό των έργων για να αποφύγουμε τις επόμενες φυσικές καταστροφές.

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας: Άμεση ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου των αντιπλημμυρικών έργων

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: