Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Πέθανε ο Ιωνιώτης σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 20:11:00
Από efsyn.gr - Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου. Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε δημιουργός με πολύ σπουδαία προσφορά ενώ πέρα από το θεατρικό και συγγραφικό του έργο, είχε ιδρύσει και το «Ανοιχτό Θέατρο».

Γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία Αττικής το 1938. Εγκατέλειψε τις σπουδές αρχιτεκτονικής για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1965 δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, όπου στα δύο χρόνια της λειτουργίας του ανέβασε έργα όπως «Έξω από την πόρτα» του Μπόχερτ, «Ορέστης» του Ευρυπίδη, «Η αυλή των θαυμάτων» του Καμπανέλλη κ.ά.

Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη, και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Η λειτουργία του διακόπηκε το 1975, διακόπτεται η λειτουργία του και για εννέα χρόνια συνεργάζεται με τα κρατικά θέατρα, όπου ανεβάζει τα εξής έργα: Ιονέσκο «Αμεδαίος», Άντον Τσέχοφ «Βυσσινόκηπος», Ευριπίδη «Ηλέκτρα», Σίλερ «Μαρία Στιούαρτ», Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», Πλαύτου «Στοιχειωμένο σπίτι».

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέβασε τα έργα: Γκόρκι «Εχθροί», Μολιέρου «Σχολείο Γυναικών», Λόπε Ντε Βέγκα «Φουέντε Οβεχούνα», Αισχύλου «Ικέτιδες».

Το 1984 αρχίζει η λειτουργία του δεύτερου «Ανοιχτού Θεάτρου», όπου ανέβασε έργα όλων των σημαντικών θεατρικών συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων.

Επίσης έχει σκηνοθετήσει στην τηλεόραση, σε δικά του σενάρια, τις σειρές Συμβολαιογράφος, Λαυρεωτικά, Άθλιοι των Αθηνών, Κάθοδος, Θυσία κ.ά. Δίδαξε στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει συγγράψει τα εξής βιβλία: «Πέτρος Δαρζέντας», μυθιστόρημα, «Φιλμ Νουάρ», μυθιστόρημα, «Νέοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς», μελέτη, «Η Πύλη», νουβέλα, «Τα Φονικά», μυθιστόρημα, «λάμδα», μυθιστόρημα, Τριλογία: Της Μοναξιάς, της Επανάστασης και της Λαγνείας: Α΄ τόμος - «Μύηση», μυθιστόρημα, Β΄ τόμος - «Λαβύρινθος», μυθιστόρημα, Γ΄ τόμος - «Έξοδος», μυθιστόρημα, «Ίλιγγος ’59», μυθιστόρημα, «Άγιοι έρωτες – Τα Μεγάλα Χρόνια», Α΄ τόμος, μυθιστόρημα, «Άγιοι έρωτες – Τα Χρόνια της Οργής», Β΄ τόμος, μυθιστόρημα.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πέθανε ο Ιωνιώτης σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: