Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Δήμος Ηρακλείου: Πρωταθλητής στην ανακύκλωση με όφελος 1 εκατομμύριο λιγότερα τέλη και φόρους για τους δημότες

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 19:23:00
Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Δήμου Ηρακλείου στην ανακύκλωση, δεν έχουν μόνο τις αυτονόητες ευεργετικές επιπτώσεις στα ζητήματα περιβάλλοντος. Έχουν και πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους δημότες, αφού πληρώνουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ λιγότερα δημοτικά τέλη και φόρους.

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, αναφερόμενος στο όφελος αυτό του 1 εκ. ευρώ, «τα υψηλά ποσοστά στην ανακύκλωση, μαζί με τη γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε, έριξαν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και μας έδωσαν τη δυνατότητα να μειώσουμε πολύ σημαντικά τα δημοτικά τέλη και τον Φ.Η.Χ. και το 2018 και το 2019. Η διπλή αυτή μείωση δεν είχε γίνει ποτέ στο Δήμο Ηρακλείου. Ποτέ. Αυτό μάλιστα, την ώρα που έχουμε προχωρήσει και σε αγορά εξοπλισμού, δηλαδή δεν κόψαμε απλά δαπάνες και μειώσαμε φόρους, αλλά και προχωρήσαμε σε επενδύσεις».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος αποφάσισε να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε σχέση με την ανακύκλωση, ξεκινώντας από την ενημέρωση και φτάνοντας μέχρι τον πολλαπλασιασμό των κάδων, αλλά και την διανομή ειδικών κάδων για ανακύκλωση στα νοικοκυριά της πόλης.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (υπεύθυνου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική), ο Δήμος Ηρακλείου ήταν το 2018 ένας από τους τρείς πρώτους δήμους της Περιφέρειας σε ποσοστά προ-διαλογής απορριμμάτων, στην παραγωγή ανακυκλώσιμων, δηλαδή, υλικών όλων των ειδών, έναντι των συμβατικών σκουπιδιών.

Το γεγονός αυτό, επέτρεψε στη Δημοτική Αρχή να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 19% και τον Φ.Η.Χ. (φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων) κατά 7%, κίνηση που είχε ως συνέπεια να πληρώσουν οι Ηρακλειώτες περίπου 1 εκ. ευρώ λιγότερα δημοτικά τέλη και φόρους. Έτσι, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η διαχείριση αυτή θα επιτρέψει και νέα μείωση των δημοτικών τελών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά!

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό μείωσης κατά 19% στα δημοτικά τέλη αφορά την κυριότερη κατηγορία, αυτή των νοικοκυριών, ενώ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Συγκεκριμένα:

-Το 2017 ψηφίστηκε μείωση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά κατά 10% και εφαρμόστηκε από 1/1/2018

-Το 2017 ψηφίστηκε μείωση του Φ.Η.Χ. για νοικοκυριά και μαγαζιά κατά 7% και εφαρμόζεται από 1/1/2018

-Το 2018 ψηφίστηκε νέα μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% για τα νοικοκυριά και 7% για τα μαγαζιά και εφαρμόζεται από 1/1/2019

Επίσης, η δημοτική αρχή του Ηρακλείου ψήφισε σειρά απαλλαγών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα ενέκρινε την απαλλαγή των δημοτικών τελών:

1.Σε άτομα με αναπηρίες με ποσοστό από 67% και άνω και με οικογενειακό εισόδημα έως 15.000€

2.Σε άτομα με αναπηρίες με ποσοστό από 80% και άνω με οικογενειακό εισόδημα, έως 30.000€

3.Σε οικονομικά αδύναμους όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία

4.Σε πολύτεκνες οικογένειες και σε τρίτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες (εφόσον εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους βάσει του άρθρου 6 παρ.2 του Ν.3454/06), με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000€, προσαυξανόμενο κατά 2.000,00€ για κάθε παιδί πλέον του τέταρτου, εφόσον τα τέκνα τους είναι προστατευόμενα μέλη

5.Σε τρίτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 18.000€, εφόσον τα τέκνα τους είναι προστατευόμενα μέλη.

6.Σε μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000€, εφόσον τα τέκνα τους είναι προστατευόμενα μέλη.

7.Σε μακροχρόνια άνεργους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000€, προσαυξανόμενο κατά 2.000,00€ για κάθε παιδί.

8.Σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης του άρθρου 235 του Ν.4389/2016 (Α΄94)

Επίσης προχώρησε στην μείωση σε ποσοστό κατά 50% των δημοτικών τελών:

1.Σε άτομα με αναπηρίες με ποσοστό από 67% και άνω και με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€

2.Σε άτομα με αναπηρίες με ποσοστό από 80% και άνω με οικογενειακό εισόδημα, έως 50.000€

3.Σε μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 18.000€, εφόσον τα τέκνα τους είναι προστατευόμενα μέλη.

«Κάποιοι ενοχλούνται»

Αναφερόμενος στις μειώσεις των δημοτικών τελών και φόρων ο Ν. Μπάμπαλος τονίζει πως «γνωρίζω ότι κάποιοι ενοχλούνται από τις μειώσεις των δημοτικών τελών. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι στενοχωριούνται από τις επιτυχίες μας στην ανακύκλωση, από τις επενδύσεις που κάναμε, από το γεγονός ότι το Ηράκλειο είναι σήμερα πολύ πιο καθαρό. Με όσα λένε και όσα γράφουν εκτίθενται στα μάτια των συμπολιτών μας. Εμείς συνεχίζουμε στους ίδιους ρυθμούς για να κάνουμε το Ηράκλειο ακόμα πιο καθαρό, αλλά και να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών».

Όπως σημειώνουν από τη δημοτική αρχή παράλληλα με την σημαντική ελάφρυνση του βάρους για τους δημότες, αξιοποιήθηκαν οι ιδιομορφίες των δημοτικών φόρων, ώστε να ενισχυθεί και η ευελιξία του Δήμου.

Τα δημοτικά τέλη χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά μόνο για ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Φ.Η.Χ. οι πόροι του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα. Επιλογή του Δήμου Ηρακλείου ήταν η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης να είναι μεγαλύτερη στα δημοτικά τέλη, και μικρότερη στον Φ.Η.Χ. και όχι το αντίθετο. Έτσι, ενώ το όφελος για τους δημότες είναι το ίδιο, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη δαπάνη για πλήθος δραστηριότητες, από τον εξοπλισμό σχολείων, μέχρι τους παιδικούς σταθμούς και από τη δημοτική συγκοινωνία μέχρι τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δήμος Ηρακλείου: Πρωταθλητής στην ανακύκλωση με όφελος 1 εκατομμύριο λιγότερα τέλη και φόρους για τους δημότες

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: