Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Περιφέρεια Αττικής & Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το «Ιωνικό Κέντρο» στη Νέα Ιωνία

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 23:10:00
Ανακοίνωση Περιφέρειας Αττικής: «Η σχέση της σημερινής Περιφέρειας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις υπόλοιπες δεκατρείς Μητροπόλεις και τις Μονές της Αττικής δεν είναι ευκαιριακή αλλά βασίζεται από την πρώτη στιγμή σε γόνιμη και σταθερή συνεργασία» υπογράμμισε, χθες, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ερωτηθείσα σχετικά μετά από την τελετή του αγιασμού και της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του «Ιωνικού Κέντρου» της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

«Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ έχουμε διαθέσει για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας, για υποδομές που αφορούν στον συνάνθρωπο, κατασκηνώσεις, για τη διάσωση και ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού αλλά και την επικοινωνία του θρησκευτικού τουρισμού», συνέχισε η Ρένα Δούρου. «Χρηματοδοτούμε με 5 εκατομμύρια ευρώ το Ιωνικό Κέντρο και μαζί με τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας, όπου δημιουργούμε Μουσείο Μικρασιατών, ολοκληρώνουμε τη διαφύλαξη και την προβολή της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», επισήμανε η ίδια.

Εκτός από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, την Περιφερειάρχη ευχαρίστησε ονομαστικά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για την καταλυτική της προσφορά στο διατηρητέο αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Δεινοκράτους, όπου γίνεται μεγάλη ανάπλαση με 14 εκατομμύρια ευρώ αρχική χρηματοδότηση, και συνολικά για τη συνεργασία της με την Εκκλησία.

Στην παρουσίαση του εντυπωσιακού έργου που θα ολοκληρωθεί εντός διετίας παρευρέθη πλήθος κόσμου, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι Δήμαρχοι Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος, Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, χορηγοί, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι Μονών από το Άγιο Όρος.

Την Περιφερειάρχη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Σοφία Κορωναίου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Μπαλάφας και Φώτης Χρυσικός.

Ανακοίνωση Μητρόπολης Ν.Ιωνίας: Ένα όραμα ετών ξεκινά για την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύνου τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την έναρξη των εργασιών του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ενός έργου ορόσημο για την προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, το οποίο εγκαινιάζει μία νέα εποχή τόσο για την πόλη της Νέας Ιωνίας, όσο και για τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Την τελετή λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, οι Δήμαρχοι Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Άρης Βασιλόπουλος, Γαλατσίου κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, οι Μεγάλοι Ευεργέτες κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Λάτση κ. Δημήτριος Αφεντούλης, η κ. Σοφία Σταϊκου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών Μικρασιατικών συλλόγων και σωματείων, προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και πολιτιστικό χώρο καθώς και πλήθος κόσμου.

Την τελετή προλόγισε και συντόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης.

Στην συγκινητική ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στη σημασία του μεγαλόπνοου αυτού έργου ως απότισης φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στον προσφυγικό λαό της Ιωνικής γης, της γης της Πισιδίας και του ευρύτερου Μικρασιατικού πνεύματος, το οποίο και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του ένδοξου Μικρασιατικού πολιτισμού, συνδυάζοντας πίστη, παιδεία, μνήμη, ανάπτυξη, προσφορά, διάλογο περιβάλλον, προοπτική και όραμα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την υψηλή και τιμητική παρουσία του, καθώς και όλα τα πρόσωπα, τα οποία συνέβαλλαν αποφασιστικά, ώστε να φτάσουμε στην σημερινή αυτή ιστορική ημέρα.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ενώ ο Μακαριώτατος Αρχιεπισκόπος κ. Ιερωνύμος, πριν θέσει τον θεμέλιο λίθο, ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για το μεγαλόπνοο όραμά του, το οποίο απαιτεί κόπο και θυσίες.

Ο Μακαριώτατος τόνισε επίσης ότι έργα σαν το ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ είναι έργα αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας και ιδιωτών, γεγονός που αποδεικνύει ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε έργα θαυμαστά, έργα αξιόλογα και ωφέλιμα για τον άνθρωπο.

Αναμφίβολα, η έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην ποιμαντική φυσιογνωμία της Ιεράς Μητροπόλεως, αφού πρόκειται για ένα πολυδιάστατο κέντρο που θα καταστεί σημείο κοινωνικής και πολιτιστικής αναφοράς, το οποίο και θα περιλαμβάνει: Ιερό Ναό, αφιερωμένο στον Πολιούχο της Ιεράς Μητροπόλεως και του Δήμου της Νέας Ιωνίας, Άγιο Γεώργιο τον Νεαπολίτη και Μουσείο, με εκκλησιαστικά κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, Κέντρο Πολιτισμού και Νεολαίας, Παιδικό Σταθμό, Εντευκτήριο, Εστία Φιλοξενίας και Υπόγειο Σταθμό Στάθμευσης αυτοκινήτων 250 θέσεων.

Φωτογραφίες: Πέτρος Αμπατζόγλου

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Περιφέρεια Αττικής & Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το «Ιωνικό Κέντρο» στη Νέα Ιωνία

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: