Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Aνακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 18:24:00
Τη χρονική περίοδο που διανύουμε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφών στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά 4-6 χρονών, που από φέτος είναι υποχρεωτική για το δήμο μας, ύστερα από την ένταξή του στην εφαρμογή της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν εγγραφεί είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν οι αίθουσες των υπαρχόντων νηπιαγωγείων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν και ψήφισε το νόμο 4521/ 2—2018 δεν προέβλεψε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε για νέα κτήρια, ούτε για διορισμούς εκπαιδευτικών. Επιπλέον «έριξε» το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση, που ενώ γνωμοδότησε θετικά, όπως διαπιστώσαμε δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλίσει την ανέγερση του 10ου Νηπιαγωγείου, ούτε καν τη δέσμευση του οικοπέδου, ούτε αίτημα για τοποθέτηση αιθουσών σε αυτό.

Επιχείρησαν λοιπόν κυβέρνηση –υπουργείο παιδείας και διοίκηση από τη μια και δημοτική αρχή από την άλλη να προβούν σε λύσεις «άρπα κόλλα»: προκάτ στις αυλές των σχολείων, αίθουσες μέσα σε δημοτικά, πολυπληθή 25άρια τμήματα για να λύσουν το πρόβλημα. Και όλα αυτά ερήμην των οικογενειών και των εκπαιδευτικών που απαιτούν μικρά σε αριθμό τμήματα (15 νήπια).

Πρόσφατα όμως αποφασίστηκε από το υπουργείο η τοποθέτηση 2 αιθουσών-κοντέινερς μέσα σε Νηπιαγωγεία (3ο και 4ο), στον αύλειο χώρο των δύο σχολείων που από τις εγγραφές γνωρίζουμε ότι θα προαυλίζονται τουλάχιστον 70-75 νήπια. Απόφαση που «προσωρινά» (και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες, χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι παιδαγωγικοί όροι για τη σωστή εκπαίδευση των νηπίων και τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών.

Επιπλέον οι οικογένειες θα αναγκάζονται να διανύουν «χιλιόμετρα» μέσα στην ίδια την πόλη μας, αφού τα νηπιαγωγεία, που έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών είναι στο κέντρο και στη Μποφίλια, ενώ τα «κοντέϊνερς» θα τοποθετηθούν στον Προφήτη Ηλία και στην Καναπίτσα. Και φυσικά αυτή η κατάσταση, όταν η οικογένεια δεν διαθέτει μεταφορικό μέσο ή ο παππούς και η γιαγιά δεν θα μπορούν να τρέχουν δεξιά και αριστερά, θα οδηγήσει αρκετά παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις που με την ανοχή και τη συναίνεσή τους, ενώ είχαν τον απαιτούμενο χρόνο, δεν προνόησαν για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Τους καλούμε να προβούν στην επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης των νηπιαγωγείων μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το φθινόπωρο τα νήπια και τα προνήπια να φοιτήσουν σε κτήρια που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, κοντά στη γειτονιά που μένουν (αίθουσες στο οικόπεδο του ΟΣΚ, ενοικίαση χώρων, δέσμευση οικοπέδων).

Καλούμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή (δηλαδή κτήρια και διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών).

Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να δυναμώσουμε την πάλη μας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας και θεωρεί «κόστος» τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Aνακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: