Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Ανακοίνωση Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών: Παρουσιάσεις & Προσφορά Μαρτίου

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 13:16:00
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσιάζει: τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00, σε συνεργασία με το Σύλλογο Σμυρναίων Ν. Ιωνίας το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου, στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Νέα Ιωνία)

την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 και ώρα 20.30, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλλήνης και την Κοινωφελή Επιχείρηση (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δρόμοι Πολιτισμού"), το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, πρωτότυπη μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου, στο Οινοποιείο Πέτρου (Λεωφόρος Μαραθώνος 117, Παλλήνη)

τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 και ώρα 18.00, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Ηλείων του Δ. Ιλίου "Η Αρχαία Ολυμπία", το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο" σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου- Άγγελου Κοβότσου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου "Μελίνα Μερκούρη" (Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον)

Είσοδος Ελεύθερη.

********************************************************************************

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσιάζει:

την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, σε συνεργασία με το Λύκειο Φιλοθέης τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου & «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, πρωτότυπη μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου

τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Δάφνης το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου.

την Tρίτη 17 Μαρτίου 2020, σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου.

Στο πλαίσιο των προβολών θα πραγματοποιηθεί το Εναλλακτικό Μάθημα Ιστορίας για τους μαθητές του σχολείου, με εισηγήτρια την Γ.Γ. του ΙΔΙΣΜΕ και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου.

*********************************************************************************

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών συμμετέχει:

την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και ώρα 20.30, στην εκδήλωση "Μικρά Ασία: ο 2ος πνεύμονας του Ελληνισμού". Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των "Συναντήσεων Κορυφής στο cafe του Ιανού" (Σταδίου 24, Αθήνα).

Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με την ερευνήτρια-ιστορικό και ΓΓ του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου και θα προβληθούν αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ "Η Ανατολή Έδυσε"

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο ianos.gr

Είσοδος Ελεύθερη.

*********************************************************************************

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών προσφέρει σε ειδική τιμή πακέτου 15€ μόνο για τον μήνα Μάρτιο:

«Στην Εξορία Ερζουρούμ / Άσκαλε»

Το Νοέμβριο του 1942 η τουρκική κυβέρνηση των Ινονού -Σαράτσογλου επέβαλλε ένα δυσβάσταχτο κεφαλικό φόρο, το Βαρλίκι (φόρος περιουσίας) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας. Όσοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν αυτόν τον φόρο οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Ένας απ' αυτούς, ο Ρωμιός Κωνσταντίνος Κιουρκτσόγλου, στο χειρόγραφο ημερολόγιό του που διασώθηκε, περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία. Η συγκλονιστική του μαρτυρία παρουσιάζει τις διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας και φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της πρόσφατης ιστορίας μας.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία εκδίδεται μια τέτοια μαρτυρία που καλύπτει διάστημα 12 μηνών.

& το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία»

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο χειρόγραφο ημερολόγιο που διασώθηκε, του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου και περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία.

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Α' Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου – Οκτώβριος 2012, Λονδίνο

Α' βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δράμας – Σεπτέμβριος 2010, Δράμα

Εύφημος Μνεία από τον "ΑΓΩΝ" στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου – Μάιος 2010, Αθήνα

Οι προσφορές ισχύουν μόνο για τηλεφωνικές παραγγελίες από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στο 210-6669131 & 140, καθημερινά 09:00-16:00, ή μέσω email στο info@idisme.gr.

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ανακοίνωση Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών: Παρουσιάσεις & Προσφορά Μαρτίου

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: