Νέα Ιωνία – μαρτυρίες: Της δείχνουν προτίμηση απατεώνες που δρουν εις βάρος ηλικιωμένων

Δεν προκάλεσε έκπληξη η είδηση ότι ανάμεσα στα θύματα της ομάδας των απατεώνων με τα μαϊμού τηλεφωνήματα, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, ήταν και μία ηλικιωμένη Ιωνιώτισσα, από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν 19.000 ευρώ.

Η μέθοδος τους, γνωστή πλέον: Καλούν τηλεφωνικά ηλικιωμένους και παριστάνοντας τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους κ.τ.λ. τους λένε ότι δήθεν κάποιο από τα παιδιά τους έχει τραυματιστεί ή έχει συλληφθεί και χρειάζονται χρήματα για να ξεμπλέξει, να νοσηλευτεί κ.τ.λ. Συνήθως οι εγκέφαλοι είναι Έλληνες, με συνεργάτες αλλοδαπούς τους οποίους στέλνουν να παραλάβουν τα χρήματα.

Φυσικά δρουν σε όλο το λεκανοπέδιο, ωστόσο φαίνεται ότι κινούνται ιδιαίτερα δραστήρια στη Νέα Ιωνία και τις γύρω περιοχές.

«Διευθυντής Τράπεζας»

Μάλιστα πριν λίγους μήνες και συγκριμένα τον Μάρτιο του 2021 είχε συλληφθεί στη Νέα Ιωνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Ιωνίας, 51χρονος ο οποίος ήταν… εξειδικευμένος σε άλλους είδους απάτες εις βάρος ηλικιωμένων: προσέγγιζε στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα και προσποιούμενος τον Διευθυντή Τραπεζικού καταστήματος ή ότι ανήκει στο ευρύτερο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον τους, τους εξαπατούσε και τους έπειθε να του παραδώσουν την τραπεζική τους κάρτα και τον αριθμό PIN. Κάποιες φορές τους επέστρεφε κάρτα άλλου ατόμου (προηγουμένου θύματος), αντί της δικής τους.

Στη συνέχεια, με την αφαιρεθείσα κάρτα προέβαινε σε αναλήψεις χρηματικών ποσών και σε αγορά προϊόντων. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, αγόραζε με τις αφαιρεθείσες κάρτες, από περίπτερα και μίνι μάρκετ, προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες χρησιμοποιούσε για συμμετοχή σε παιχνίδια στοιχηματισμού.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 76 περιπτώσεις απάτης, με τη συνολική ζημιά τον παθόντων να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ. Στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 κάρτες διαφόρων Τραπεζών και χρηματικό ποσό.

Δείτε το βίντεο με τον 51χρονό, όπως τον κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο.

«Απολυμάνσεις»

Να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο, είχε εκδώσει ανακοίνωση και ο δήμος Νέας Ιωνίας για… μαϊμού απολυμάνσεις που δήθεν έκαναν υπηρεσίες του!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αστυνομίας τον Μάρτιο του 2020, ομάδα αγνώστων ισχυριζόμενοι ότι είναι δημοτικοί υπάλληλοι επισκέπτονταν γειτονιές του Δήμου με την πρόφαση ότι πραγματοποιούν κατ’ οίκον απολυμάνσεις για να μπουν στα σπίτια.

Όπως σημείωνε ο  Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Αντώνης Καρβουνιάρης, «Εφιστούμε την προσοχή σας αναφορικά με καταγγελίες που παρελήφθησαν από την Υπηρεσία μας σχετικά με την ύπαρξη άγνωστων ατόμων, οι οποίοι ισχυριζόμενοι ότι είναι Δημοτικοί Υπάλληλοι επισκέπτονται γειτονιές του δήμου μας με την πρόφαση ότι πραγματοποιούν κατ’ οίκον απολυμάνσεις.

Ο δήμος Νέας Ιωνίας δεν πραγματοποιεί κατ’ οίκον απολυμάνσεις και για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι δημότες μας και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να επικοινωνούν με την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει στην οικία τους, προφασιζόμενος ότι θα την απολυμάνει».

Μαρτυρίες

Με αφορμή όμως το περιστατικό, την περασμένη εβδομάδα, με τις συλλήψεις για τα μαϊμού τηλεφωνήματα διαβάστε μαρτυρίες Ιωνιωτών όπως τις αποτύπωσαν οι ίδιοι στα social media:

 

Ειρήνη Πανταζοπούλου – “Με πήραν κι εμένα πριν κάτι μέρες και ήταν μια που μου είπε κλαίγοντας: μαμά έσπασα το πόδι μου. Ευτυχώς ο γιος μου ήταν στο σπίτι γιατί θα είχα τρομάξει μέχρι να καταλάβω τι παίζει. Έκανα βλακεία. Θα έπρεπε να κάνω πως το πιστεύω και να τους έκλεινα ραντεβού με την αστυνομία αλλά εκείνη την στιγμή δεν το σκέφτηκα”.

 

Βασίλης Καψαλός – “Με πήρε μία κοπέλα πριν αρκετό καιρό και μου λέει “Μπαμπά βοήθεια”, της απαντάω “ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ” (Δεν έχω παιδί οπότε καταλαβαίνετε που πάει ). Δύο λεπτά αργότερα με παίρνει ένας λέγοντας ότι είναι από τη αστυνομία, ότι το παιδί μου έκανε ζημιά, κ.τ.λ. οπότε του λέω να με πάρει από τηλέφωνο χωρίς απόκρυψη. Φυσικά και δεν πήρε.

 

Λία Πασχαλίδου – “Δύο φορές με πήραν κι εμένα. Την πρώτη ότι η κόρη μου έσπασε το πόδι της (κλαίγοντας έκανε την κόρη μου). Η κόρη μου ήταν εκείνη τη στιγμή δίπλα μου. Το τηλέφωνο ήταν με απόκρυψη. Το κατάλαβα και απλώς το έκλεισα. Τη δεύτερη φορά μου είπαν πως η κόρη μου ενεπλάκη σε τροχαίο και ότι βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και κρατείται. Δεν το έχαψα γιατί η κόρη μου δεν έχει δίπλωμα. Τους απάντησα κρατείστε την εκεί Καλά να πάθει και το έκλεισα. Δεν ξαναπήραν.

 

Μαρία Κότσου Τζόρτζη – “Πριν ένα χρόνο περίπου πήραν τη μάνα μου, πήγα και την βρήκα κλαμένη, έχει άνοια οπότε δεν έχει χρήματα και χρυσαφικά, την ταλαιπωρούσαν αρκετή ώρα στο τηλέφωνο την καημένη, μη πιστεύοντας ότι δεν έχει κάτι να τους δώσει!!!!”

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU