Φασιστική επίθεση Ηράκλειο Αττικής : Πώς έγινε λεπτό προς λεπτό

Πίνακας Περιεχομένων

Φασιστική επίθεση Ηράκλειο Αττικής – Από το newsbeast.gr : «Ο συλληφθείς Χρυσαυγίτης μου έδινε μπουνιές φορώντας γάντια με σκληρή επένδυση». Με τα επεισόδια στην Σταυρούπολη και στον Εύοσμο όλη την περασμένη εβδομάδα να είναι ακόμα «νωπά» και το μέτωπο στη Θεσσαλονίκη να παραμένει ανοιχτό, οι επιθέσεις φασιστών άρχισαν χθες να κάνουν την εμφάνιση τους και στην Αθήνα, προκαλώντας ανησυχία για την επανεμφάνιση των ακροδεξιών στοιχειών με τρόπο που μοιάζει να γενικεύεται.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ («Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή») στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, κατά την διάρκεια εκδήλωσης το απόγευμα της Κυριακής (3/10) έγινε μια σύλληψη, ενός 30χρονου, ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή του στα επεισόδια. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε προσαχθεί και στο παρελθόν- στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019 για συμμετοχή του σε επεισόδια, αλλά και σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών τον περασμένο Ιούλιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στον ιατροδικαστή και εξετάζονται τα τραύματα και τα χτυπήματα που δεχθήκαμε» μας λέει ο Σταμάτης Χατζηδήμουένας από τους τέσσερις τραυματίες οι οποίοι διακομίστηκαν χθες στον «Ευαγγελισμό» μετά την επίθεση που δέχθηκαν. Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει: «Δέχθηκα χτυπήματα στην πλάτη, στο κεφάλι, στο χέρι και στα γόνατα. Σηκώθηκα και με ξανέριξαν. Ο συλληφθείς Χρυσαυγίτης, τον οποίο αναγνωρίσαμε και οι τέσσερις τραυματίες όταν μας τον έδειξαν οι αστυνομικοί, με χτυπούσε φορώντας γάντια με σκληρή επένδυση».

Νέο Ηράκλειο: «Η επίθεση τους ήταν καταδρομική, στρατιωτικού τύπου»

Ο Γιώργος Ράγκος, επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο, περιγράφει με τη σειρά του πως διαδραματίστηκαν από την αρχή τα γεγονότα.

«Είχε γίνει πολύ γνωστό ότι η εκδήλωση θα διοργανωνόταν χθες (3/10/2021), μιας και ενημερώναμε διαρκώς για αυτήν, δύο εβδομάδες νωρίτερα με τρικάκια, αφίσες, μέσω social media κ.ο.κ
Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους του Νέου Ηρακλείου, της Νέας Ιωνίας αλλά και του Αμαρουσίου, δάσκαλοι, μαθητές, ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγία Όλγα και ένας Αφγανός πρόσφυγας από το camp της Μαλακάσας. Αφορμή για την αντιρατσιστική αυτή εκδήλωση ήταν o ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Φασιστική επίθεση Ηράκλειο Αττικής
O συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Νέου Ηρακλείου, Γιώργος Ράγκος

“Είχαμε δώσει ραντεβού για να στήσουμε ηχητική εγκατάσταση και τραπεζάκια από τις 17.00, μια ώρα πριν την εκδήλωση. Ήδη από εκείνη την ώρα, αρχίσαμε να βλέπουμε μια κινητικότητα από μαυροφορεμένους με κράνη, οι οποίοι άρχισαν να μαζεύονται σε μια γωνία στην άκρη της μικρής πλατείας. Στις 17.30 είχαν ήδη συγκεντρωθεί 15 με 20 άτομα. Εμείς ήμασταν 10 μέλη της ΚΕΕΡΦΑ.

Η επίθεση τους με κράνη και λοστάρια, ήταν μια καταδρομική επίθεση, στρατιωτικού τύπου. Έριχναν και κατέστρεφαν τα τραπεζάκια, την μικροφωνική, τις κονσόλες, τα ηχεία. Και φυσικά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν συναγωνιστές μας.

Εκείνη την ώρα, εγώ κρατούσα το μικρόφωνο και ήταν συνδεδεμένο. Άρχισα να φωνάζω δυνατά μέσα από το μικρόφωνοΌλοι τώρα στην πλατεία! Οι φασίστες κάνουν επίθεση’ “.

Περιγράφοντας τους δράστες, ο κος Ρόγκας λέει ότι οι ηλικίες των μελών αυτού του group ήταν από 25 ως 35 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι φορούσαν κράνη, ή είχαν τα πρόσωπα τους καλυμμένα με full face κουκούλα. « Ένας- δύο όμως είχαν τα πρόσωπα τους εκτεθειμένα. Κάποια στιγμή, ένας από αυτούς φώναξε ‘τέλος!’ Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν παράγγελμα, όπως συνέβαινε και στις επιθέσεις που έκαναν οι Χρυσαυγίτες πριν ακόμα χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση. Η επίθεση τους ήταν πειθαρχημένη κι οργανωμένη.

“Τελικά, μετά από τις φωνές μου στο μικρόφωνο, άρχισε να βγαίνει κόσμος από τις παρακείμενες καφετέριες. Εκεί ήταν που είπαν και το ‘τέλος’ και τράπηκαν σε φυγή. Άρχισε να τους κυνηγάει ο κόσμος που είχε βγει έξω από τα μαγαζιά”.

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός της ολιγωρίας, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, της αστυνομίας. «Η αστυνομία ήρθε μετά από ένα τέταρτο και αυτό που μας είπε ο αξιωματικός, όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν είχαν φροντίσει να προφυλάξουν μια εκδήλωση σαν κι αυτήν, δεδομένων των δειγμάτων που είχαμε πάρει όλη την περασμένη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη, η απάντηση που μας έδωσε ήταν ότι η άνωθεν εντολή που είχαν ήταν να παρακολουθούν την εκδήλωση διακριτικά και από απόσταση».

Σύμφωνα με τον ο Ράγκο, το ΕΚΑΒ παρέλαβε από το σημείο της συγκέντρωσης τέσσερις τραυματίες, οι οποίοι χτυπήθηκαν στο κεφάλι, δέχθηκαν κλωτσιές και μπουνιές. Παρέμειναν στον «Ευαγγελισμό» όλο το βράδυ και σήμερα το πρωί και αφού πρώτα αναγνώρισαν τον έναν από τους δράστες που τους επιτέθηκαν, εξετάζονται από ιατροδικαστή. Σύμφωνα με τον κο Χατζηδήμου, αύριο θα δώσουν πλήρη κατάθεση για τα γεγονότα και θα κληθούν για αναγνώριση περισσότερων προσώπων.

«Έχει καλλιεργηθεί το ιδανικό κλίμα για να εμφανιστούν ξανά οι ακροδεξιοί»

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ μίλησε και για τους λόγους που κατά τον ίδιο τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο τοπίο ξανά, με τρόπο οργανωμένο. «Ο ένας λόγος είναι η ανοχή της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, όταν έχεις βουλευτή που διαρρέει λίστα με ονόματα νηπίων και η κυβέρνηση δίνει απάντηση δύο ημέρες μετά, καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας στις ρατσιστικές πολιτικές. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η κυβέρνηση επιτρέπει ανοιχτά τις επαναπροωθήσεις. Μια κυβέρνηση με ακροδεξιούς βουλευτές στη σύνθεση της δίνει το πάτημα και το χώρο για να βγουν από το αυγό τους ξανά οι φασίστες.

»Αυτοί είναι πάντα στη θέση τους, περιμένουν τη στιγμή. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, την ξαναβρίσκουν. Όταν ο Κασιδιάρης κάνει εκπομπή στο youtube μέσα από τη φυλακή, δεν θα έπρεπε να τα περιμένουμε όλα αυτά;

Μέσα σε όλα αυτά, η ρητορική τους έχει εμπλουτιστεί με τα αντιεμβολιαστικά επιχειρήματαΤα ‘κεφάλια’ των ακροδειξιών, φασιστικών οργανώσεων, έχουν βγει έξω και ‘ψαρεύουν’ ξανά κόσμο, φτωχοποιημένο από τα lockdown και θυμωμένο με την πολιτική της πανδημίας. Πολλοί από αυτούς παρεισφρέουν σε ακροδεξιές οργανώσεις, όπως συμβαίνει και στα σχολεία στη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση του κου Χατζηδήμου, οι εντολές που λαμβάνουν τα τάγματα που ξαναβγαίνουν στο δρόμο είναι πολύ πιθανό να έρχονται από τους έγκλειστους στη φυλακή Χρυσαυγίτες. «Μπορεί αυτό που συνέβη χτες να ήταν ένα τοπικό συμβάν αλλά ο τρόπος που κινήθηκαν εναντίον μας δείχνει οργάνωση βάση σχεδίου κι οδηγιών», μας λέει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ο ένας εκ των δύο συνηγόρων της ΚΕΕΡΦΑ: «Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της».

Σημειώνεται ότι σήμερα (4/10/2021) η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου στις 19.00.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU