Νέα Ιωνία Πέτρινα “της Φρειδερίκης”: Άλμπουμ, ΒΙΝΤΕΟ

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία Πέτρινα
Του Τάσου Τατάρογλου

Νέα Ιωνία Πέτρινα “της Φρειδερίκης”

Κοντεύω να κλείσω τα 50 χρόνια. Έχω περάσει χιλιάδες φορές με το αυτοκίνητο, από την Καλογρέζα πηγαίνοντας στον Περισσό και ξανά πίσω. Και όμως. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχα περπατήσει ούτε μία φορά στα στενά των Πέτρινων “της Φρειδερίκης” στη Νεάπολη Νέας Ιωνίας. Το έκανα τον περασμένο Ιούλιο, τραβώντας τις φωτογραφίες για το zonews.gr

Σύμφωνα με τις πηγές που καταγράφονται στο τέλος, οι συγκεκριμένες προσφυγικές κατοικίες ανεγείρονται  τέλη της δεκαετίας του ‘50 αρχές της δεκαετίας του ’60.

Νέα Ιωνία Πέτρινα – Με αρχιτεκτονικό ρυθμό που προσεγγίζει το μετσοβίτικο

Έχουν αρχιτεκτονικό ρυθμό που προσεγγίζει το μετσοβίτικο και βέβαια ανέσεις πολύ περισσότερες από τις παλιές προσφυγικές κατοικίες.

Ανοικοδομήθηκαν από τις πιστώσεις του εράνου της «Βασιλικής Πρόνοιας». Αρχικά προορίζονταν για τις οικογένειες αξιωματούχων του στρατού αλλά στη συνέχεια δόθηκαν σε εργαζόμενους. Τα εγκαίνια του οικισμού έκανε τότε η Βασίλισσα Φρειδερίκη και έτσι ο οικισμός αποκαλούνταν μέχρι και τελευταία «τα πέτρινα της Φρειδερίκης».

Νέα Ιωνία Πέτρινα – διπλοκατοικίες και τετρακατοικίες

Στη Νέα Ιωνία τα Πέτρινα σπίτια είναι διπλοκατοικίες και τετρακατοικίες με κοινές χαρακτηριστικές στέγες και καμινάδες ομοιογενούς αρχιτεκτονικής διακόσμησης. Τα περισσότερα διατηρούνται στις μέρες μας σε καλή κατάσταση.

Ήταν η τελευταία αποκατάσταση προσφύγων σε μια πραγματικά ζηλευτή σειρά κατοικιών. Τα Πέτρινα, είναι ένας από τους δύο οικισμούς που δημιουργήθηκαν τότε – ο άλλος βρίσκεται  κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου και εκεί έγινε για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που μέχρι τότε διέμεναν στην παραγκούπολη του Ασυρμάτου.

Περπατώντας σ’ αυτά τα στενά τον Ιούλιο, συμφώνησα απόλυτα με αυτό που καταγράφει και η Δέσποινα Μαλλή, μιλώντας στη Lifo για τη Νέα Ιωνία και η οποία περιγράφει πως μεγάλωσε εκεί: «Ένα σύμπλεγμα με πέτρινα σπίτια που σου δίνει την αίσθηση ότι ζεις σε άλλη εποχή, που από το πρωί οι γυναίκες μαγείρευαν εύοσμα φαγητά με πολίτικα καρυκεύματα, τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους και το απόγευμα η γειτονιά πλημμύριζε από μυρωδιά λεμονανθού και τα βραδάκι σε μάγευε η μυρωδιά από νυχτολούλουδο που ξεχυνόταν από τις ασπρισμένες αυλές των σπιτιών».

Και ναι, σαφώς από το πρωί οι γυναίκες μαγείρευαν εύοσμα φαγητά με πολίτικα καρυκεύματα… Κάποιες από τις μυρωδιές, ίσως “αποτυπώνονται” και στις φωτογραφίες.

Νέα Ιωνία Πέτρινα – Βίντεο εποχής

Δείτε παρακάτω τα βίντεο από τα εγκαίνια των οικισμών, τόσο στη Νέα Ιωνία, όσο και στην περιοχή του Φιλοπάππου και φυσικά στο τέλος υπάρχει και το άλμπουμ του zonews.gr. Τελευταία φωτογραφία, πως ήταν η περιοχή, περίπου πριν 20 χρόνια…

Νέα Ιωνία Πέτρινα – Πηγές:

  • «Νέα Ιωνία 1923 – 2003. 80 Χρόνια», έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας
  • Εκτός προγράμματος, η ψηφιακή ματιά του 5ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.
  • kathimerini.gr
  • lifo.gr
  • mikrasiatis.gr
  • Καλογρέζα / Kalogreza κοινότητα στο facebook
  • Mikrosromios κανάλι στο youtube

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Μία προεπισκόπηση:

Στην επικαιρότητα ήρθε το τελευταίο διάστημα το κτήμα Φιξ, το κορυφαίο ίσως ζήτημα ελεύθερων χώρων στο Ηράκλειο Αττικής, μετά την πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου και του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου να ξεκινήσει τις διαδικασίες αγοράς του.

Η όλη διαδικασία προκάλεσε σύγκρουση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των 2 συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στον Απρίλιο, ενώ η συνεχεία δόθηκε –φυσιολογικά μάλλον- στα social media και τις σχετικές αναρτήσεις.

Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια του αφιερώματος, ωστόσο είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένα ιστορικό, για να υπάρξει σαφώς πιο σφαιρική άποψη για το θέμα.

Όσοι λοιπόν ασχολούνται με τα κοινά, αλλά και κάποιοι λίγοι ενεργοί πολίτες ξέρουν πολλές λεπτομέρειες: Την ιστορία του, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τον χαρακτήρα του, τις ατελείωτες δικαστικές διαδικασίες, τη διαχρονική εμπλοκή του δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ένα πραγματικό κουβάρι, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις στην Αττική, κλασσική περίπτωση με κάποια κοινά με το κτήμα Φιξ, το άλσος Ομορφοκκλησιάς (“Βεΐκου”) στα όρια Νέας Ιωνίας – Γαλατσίου.

Πιο κάτω, είτε απευθείας σ’ αυτό το κείμενο, είτε με παραπομπές σε πηγές, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε αρκετές λεπτομέρειες. Ωστόσο, τώρα θα κάνουμε ένα… fast forward και θα μείνουμε στο ότι περίπου από το 1980 και έπειτα, το διακύβευμα ήταν το εξής:

Α-Σε ποιόν ανήκει ο χώρος; Στους κληρονόμους Φιξ ή στο Δημόσιο;

Β-Ποιος είναι ο χαρακτήρας του χώρου; Οικοδομήσιμος; Διατηρητέος; Πράσινο;

Στο πλαίσιο αυτών των ερωτημάτων υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις, καθώς και κινήσεις του Δημοσίου, όχι απαραίτητα συνεπείς, το αντίθετο μάλιστα.

Καταρχάς στο ιδιοκτησιακό σκέλος, το παιχνίδι το κέρδισαν οι κληρονόμοι Φιξ, κυρίως λόγω χρησικτησίας. Ωστόσο, στον χαρακτηρισμό δεν τα κατάφεραν. Τόσο το γνωστό κτίσμα, όσο και ο περιβάλλον χώρος χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι –  τελευταία απόφαση, ήταν αυτή του ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2018. Και διατηρητέοι, σημαίνει ουσιαστικά μή οικοδομήσιμοι χώροι.

Οπότε οι κληρονόμοι Φιξ κατέχουν μία έκταση, που ουσιαστικά δεν μπορούν να την κάνουν… τίποτα. Ωστόσο, την κατέχουν…

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

7 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU