Ηράκλειο Αττικής – Πυρά της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή για τα σχολεία

Επίθεση στη δημοτική αρχή εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στο Ηράκλειο Αττικής, με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων που αφορούσαν τη συντήρηση των σχολείων.

Μάλιστα σε ανακοινώσεις τους τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και η Πνοή Συνεργασία καταγγέλλουν ότι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ότι επιτέθηκαν φραστικά σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών «Γ.Σεφέρης». Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Λαϊκή Συσπείρωση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ης του Μαΐου εκτυλίχτηκε μια άθλια επίθεση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προς τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης και συνολικά προς τις άλλες παρατάξεις.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τρία ζητήματα προς άμεση απάντηση: 1. Την τραγική κατάσταση στο 4ο δημοτικό σχολείο- εργοτάξιο, που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό ενός παιδιού 2. Την ανυπαρξία ισχυουσών μελετών πυροπροστασίας σε πολλούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα μικρά παιδιά και όλο το προσωπικό τους και 3. Την έλλειψη σοβαρών μέτρων πυροπροστασίας-πυρόσβεσης στο πάρκο ΦΙΞ, το οποίο παραχωρείται από τη δημοτική αρχή πλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις μέσω εφαρμογής Booking (!!!!).

Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής απάντησαν με ειρωνείες (όπως συνηθίζουν) και υπεκφυγές, ενώ άκρως προκλητική ήταν η απάντηση για την κατάσταση του 4ου δημοτικού σχολείου και τον τραυματισμό του παιδιού, όπου, με περίσσιο θράσος και κατά την πάγια τακτική τους, απέδωσαν το γεγονός στην …ανευθυνότητα της δασκάλας. Πάλι καλά που δε μας είπαν δηλαδή ότι έφταιγε το παιδάκι που ξέφυγε από τον ασφυκτικά περιορισμένο προαύλιο χώρο που δεν είναι γιαπί…

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, μαζί με το Σωματείο των εκπαιδευτικών και την Ένωση Γονέων, εξαρχής είχαμε επισημάνει τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί το να λειτουργεί ένα σχολείο παράλληλα με τεράστιο εργοτάξιο στον ίδιο χώρο, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για το πολύπαθο σχολείο που έχει καταντήσει…γεφύρι της Άρτας, που λειτουργεί με γαρμπίλι στην αυλή σε χώρο παράπλευρο του σχολείου, που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν πόρτες, κάτω μάλιστα από ιπτάμενους γερανούς, για να μεταφέρουν τα παιδιά από το σχολικό στον προαύλιο χώρο (τον οποίο η Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί ότι θα παραδώσει από την αρχή της χρονιάς και ακόμα παραμένει αδιαμόρφωτος…).

Δε μας εκπλήσσει καθόλου που η Δημοτική Αρχή δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη, αντίθετα, κατά την πάγια τακτική των κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, από το κεντρικό κράτος μέχρι το Δήμο, φορτώνονται οι σοβαρότατες ευθύνες των αρχών στο σταθμάρχη και στην ατομική ευθύνη για τα Τέμπη, στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά για την κατάσταση των σχολείων. Άλλωστε μόλις προχθές ένα άλλο αντίστοιχο περιστατικό στο Δήμο Κηφισιάς, με τραυματισμό παιδιού, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση των υποδομών σε όλα τα σχολεία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά μια πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων διαχρονικά και των αντίστοιχων δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών, των γονιών, των καθαριστριών, των φυλάκων ως κόστος. Να θυμίσουμε εδώ ότι σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε αναφερθεί ότι η αύξηση των δημοτικών τελών του Ηρακλείου (η οποία χαρακτηρίσθηκε και ως ανεπαρκής, έπρεπε να είναι μεγαλύτερη δηλ…) έγινε για να ενισχυθούν οι υποδομές των σχολείων. Το θράσος όμως έχει και τα όριά του…

Μάλιστα, όταν, κάτω από την πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης να απαντήσει η Δημοτική Αρχή τί μέτρα θα πάρει άμεσα, προκειμένου να μην ξανασυμβεί το παραμικρό «ατύχημα» στα σχολεία, και ειδικά στο 4ο Δημοτικό, εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Δήμαρχος (ήταν απών έως τότε), κατέφυγε στο γνωστό πλέον αντικομμουνισμό παλαιάς και νέας κοπής. Φαίνεται η πολιτική του σχέση και με το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και με τη ΝΔ (με την οποία εκλέχθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) του δίνει τα…εφόδια να χρησιμοποιεί κάθε είδους αντικομμουνιστικό παραλήρημα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίζουμε ότι οι βρώμικες επιθέσεις ούτε μας τρομάζουν ούτε μας αποτρέπουν από το να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά να ζητάμε απαντήσεις και λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων και εργαζομένων του Ηρακλείου. Δηλώνουμε επίσης πως δε θα ανεχθούμε αυταρχικές-γκαιμπελικές λογικές, τις οποίες επικαλέστηκε η δημοτική αρχή σε όλο το δημοτικό συμβούλιο, ότι «δε θα ξαναδεχτούμε ερωτήσεις, δε θα απαντάμε σε καμιά ερώτηση της αντιπολίτευσης», με λίγα λόγια «αποφασίζουμε και διατάζουμε και άμα σας αρέσει». Ε λοιπόν, ούτε μας αρέσει, ούτε θα περάσει ο αυταρχισμός!

Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου Αττικής να καταδικάσουν στην πράξη τέτοιες λογικές που στην ουσία απαξιώνουν τα σοβαρά προβλήματα της ζωής και της εργασίας τους, μοιράζουν «ατομικές» ευθύνες και βγάζουν λάδι την αντιλαϊκή πολιτική του «κόστους-οφέλους» στα σχολεία, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς. Να παλέψουμε μαζί, να ζωντανέψουμε τις συλλογικές διαδικασίες, από το δημοτικό συμβούλιο μέχρι τα σωματεία, τους Συλλόγους γονέων, για να σπάσει στην πράξη ο αυταρχισμός και η συγκάλυψη των τεράστιων προβλημάτων και του Δήμου μας.

Πνοή Συνεργασία

Την Τετάρτη 22/ 5/24 στο δημοτικό συμβούλιο δεχτήκαμε επίθεση από τη δημοτική Αρχή συνολικά όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Δήμαρχος της πόλης, όπως το συνηθίζει, όταν στερείται πολιτικών επιχειρημάτων ή γνωρίζοντας την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας των μαθητών στα σχολεία της αρμοδιότητας του, έκανε επίθεση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων κατηγορώντας τους για τα ατυχήματα των παιδιών από σοβαρές παραλείψεις ή αδιαφορία επισκευής και συντήρησης των κτιρίων.

Συγκεκριμένα μας είπε ότι για τα ατυχήματα στα σχολεία ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί αναφέροντας το παράδειγμα της πόρτας στην Κηφισιά, που έπεσε.

Δεν έφταιγε η πόρτα είπε αλλά ο εκπαιδευτικός , που δεν πρόσεξε το παιδί.

Και ο παραλογισμός συνεχίστηκε.

Απρόκλητα επιτέθηκε φραστικά στην εκλεγμένη δημοτική σύμβουλό μας Μανωλοπούλου Αμαλία κατηγορώντας την ότι σαν υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου είχε αφήσει το κτίριο με λερωμένους και γραμμένους τοίχους , παραλείποντας το αυτονόητο, ότι το κτίριο εσωτερικά είχε να βαφτεί από την οικοδόμησή του δηλαδή από το 1999, παρ’όλα τα συνεχή αιτήματα των διευθυντών.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Μπάρμπας συνέχισε λέγοντας της ότι μόνο μέιλ ξέρει να στέλνει το σχολείο.

Αναρωτιόμαστε :

Είναι ή δεν είναι ευθύνη του Δήμου να συντηρεί τα σχολικά κτίρια;

Είναι ή δεν είναι ευθύνη του Δήμου να ελέγχει την στατικότητα και ασφάλεια των κτιρίων και να προλαμβάνει καταστάσεις;

Πρέπει οι εκπαιδευτικοί να συντηρούν τα κτίρια, να βάζουν διακόπτες , να τοποθετούν πλακάκια και να βάφουν τις αίθουσες;

Πρέπει οι γονείς;

Γιατί άραγε πληρώνουμε δημοτικά τέλη;

Μόνο για γιορτές και πανηγύρια;

Τοποθετήσεις τέτοιου τύπου και προσπάθεια συγκάλυψης των δικών τους ευθυνών , όπως η πραγματοποίηση έργων από εργολάβο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο 4ο Δημοτικό, που οδήγησε σε τραυματισμό μαθητή είναι επικίνδυνες και αποδεικνύουν ότι ή έπαρση της εξουσίας καλά κρατεί.

Η παράταξή μας θα καταγγείλει το γεγονός στα αρμόδια όργανα της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας , για να ενημερωθούν για τον τρόπο , με τον οποίο η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ασφαλή λειτουργία και την πρόληψη ατυχημάτων.

Γ.Σεφέρης

Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες από ένα παραλίγο μοιραίο ατύχημα στον γειτονικό δήμο Κηφισιάς όπου από τύχη γλίτωσαν οι 3 μαθητές  που καταπλακώθηκαν  από σιδερένια πόρτα σε σχολείο που εκτελούνταν εργασίες.  Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ο Σύλλογός μας κατήγγειλε τις  εργασίες στα σχολικά κτήρια και τα προαύλια εν ώρα λειτουργίας των σχολείων και παρουσία των μαθητών . Πρόσφατα μαθητής τραυματίζεται στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημ.Σχ. Ηρακλείου κατά την ώρα της γυμναστικής , το οποίο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο για την ανέγερση της νέας πτέρυγας.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στα ΜΚΔ από τον γονέα μαθητή, ο οποίος τραυματίστηκε και χρειάστηκε ράμματα και ορθά αναζητά ευθύνες από τον δήμο για τις επικίνδυνες συνθήκες του σχολείου -εργοταξίου μέχρι την περάτωση των εργασιών.

Στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων για τα μέτρα ασφάλειας και τους προβληματισμούς για το συγκεκριμένο ατύχημα στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, οι ευθύνες αποδόθηκαν από τον αντιδήμαρχο και από τον ίδιο τον δήμαρχο στην εκπαιδευτικό,  διότι ο μαθητής διέφυγε της προσοχής της (παραθέτουμε τον σύνδεσμο με τη βιντεοσκοπημένη αναμετάδοση της συγκεκριμένης συνεδρίασης και τις τοποθετήσεις τους https://www.youtube.com/live/2R917yh9wjk ).

Σίγουρα κάποιοι έχουν ευθύνες, είναι απαράδεκτο όμως να κατηγορούνται οι εκπαιδευτικοί!!  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος  και οι αντιδήμαρχοί του προσπαθούν με  απαξιωτικά λόγια να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών στη λογική “για όλα φταίει ο σταθμάρχης” , αν και οι ίδιοι έχουν αποτρέψει πολλές φορές ατυχήματα μαθητών κατά την εκτέλεση εργασιών που γίνονται με εκβιαστικούς όρους από τη δημοτική αρχή εν ώρα λειτουργίας των σχολείων .

Μαζί με την επιλεκτική ανικανότητα στο έτος 2024 να μη διατηρεί σχολεία εργοτάξια αλλά να εξασφαλίσει χώρους για τη φοίτηση των μαθητών μέχρι το τέλος των εργασιών, έρχεται και η επιλεκτική αμνησία:

Ξεχνάνε ότι οι εκπαιδευτικοί του 4ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου   ξέστησαν και έστησαν ένα ολόκληρο σχολείο ,κουβάλησαν τα θρανία και τις  καρέκλες των μαθητών τους, καθάρισαν τις τάξεις   κατά την περίοδο αποκατάστασης ζημιών της πτέρυγας από τον σεισμό ,η οποία επιδιορθώθηκε για να γκρεμιστεί ξανά. Και επωμίστηκαν πάλι την ίδια διαδικασία  όταν ήταν έτοιμο το σχολείο για την υποδοχή των μαθητών τους ,ενώ οι αρμόδιοι δεν είχαν μεριμνήσει για όσα είχαν δεσμευτεί πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Ξεχνάνε ότι  εμείς οι εκπαιδευτικοί βάζουμε καθημερινά πλάτη στα σχολεία μας ώστε να προστατεύσουμε τους μαθητές μας, ενώ εκείνοι δημοτική αρχή και κυβέρνηση  με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν βάζουν  στη ζυγαριά και ζυγίζουν τις ζωές μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού .

Καλούμε τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄Αθήνας να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς απέναντι στις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του αντιδημάρχου και του δημάρχου, καθώς  και να φροντίσει να τηρείται η κείμενη νομοθεσία για τις εργασίες των σχολικών μονάδων, στις οποίες καταγράφονται ατυχήματα σε κακοσυντηρημένα προαύλια , από ταβάνια  και φωτιστικά που καταρρέουν, παράθυρα και πόρτες που πέφτουν στα κεφάλια τα δικά μας και των μαθητών μας.

Ο σύλλογος μας  Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ έχει κάνει ήδη και θα συνεχίσει να κάνει παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για την κατάσταση των σχολείων του Δήμου Ηρακλείου.  Καλούμε τους συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους και την Ένωση γονέων να καταδικάσουν  τη στάση της δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουμε μαζί λύση στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων.

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν οι ζωές οι δικές μας και των μαθητών μας σε κίνδυνο και να μας πετάνε το μπαλάκι. Δυναμώνουμε τον αγώνα για αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας από το κράτος, για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία, για να γίνουν συντηρήσεις και  οι αναγκαίοι προσεισμικοί έλεγχοι και  να ελεγχθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επισκευές.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU