Ίριδα Νέας Ιωνίας : Δια ζώσης δράσεις για γονείς και έφηβους

Ίριδα Νέας Ιωνίας : Με χαρά και αίσθημα ευθύνης, το Κέντρο Πρόληψης Ίριδα Νέας Ιωνίας σχεδιάζει εκ νέου τις δια ζώσης δράσεις του. Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της κοινότητας και με γνώμονα την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, το επιστημονικό προσωπικό για το προσεχές διάστημα σχεδιάζει την υλοποίηση των ακόλουθων παρεμβάσεων:

Ίριδα Νέας Ιωνίας – Γονείς:

θα πραγματοποιηθούν μια πρωινή ομάδα γονέων με παιδιά δημοτικού, μια απογευματινή ομάδα γονέων με παιδιά στην εφηβεία καθώς και ανοιχτές ομιλίες – συζητήσεις με θέματα που απασχολούν την οικογένεια. Στόχος είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών, καθώς και η ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και του καλού κλίματος στην οικογένεια.

 

Ίριδα Νέας Ιωνίας – Σχολική Κοινότητα:

Εκπαιδευτικοί: θα πραγματοποιηθούν ομάδες εκπαιδευτικών Α΄ και Β΄ βαθμίδας με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους ρόλου και την εκπαίδευσή τους σε εγκεκριμένα εργαλεία πρόληψης που μπορούν να εφαρμόσουν στην τάξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εργαλεία ¨Ονειροκατακτητές εν δράσει…¨  και ¨Συζητήσεις Εφήβων¨.

Μαθητές: θα υλοποιηθούν προγράμματα πρόληψης μέσα στην τάξη σε μαθητές προσχολικής ηλικίας (νηπιαγωγείο), μαθητές Γ΄, Δ΄, E΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, καθώς και σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής φάσης, ευαισθητοποιούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σε δεξιότητες ζωής που λειτουργούν προστατευτικά ως προς τις εξαρτήσεις και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.

 

Ίριδα Νέας Ιωνίας – Ομάδα Εφήβων:

Θα ξεκινήσει νέα ομάδα εφήβων για την πραγματοποίηση συναντήσεων με θέματα που αφορούν στην εφηβεία και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι που φοιτούν στο γυμνάσιο.

 

Ίριδα Νέας Ιωνίας – Υποδοχή Αιτημάτων Βοήθειας:

Ατομικές συναντήσεις για την ενημέρωση και στήριξη σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.

 

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Ίριδα παρέχονται δωρεάν.

Σε όλες τις παρεμβάσεις θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε περίπτωση που οι συνθήκες λόγω Covid-19 δεν επιτρέπουν τη δια ζώσης υλοποίηση των παρεμβάσεων, αυτές έχουν προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά.

Ίριδα Νέας Ιωνίας

 

Ίριδα Νέας Ιωνίας – πληροφορίες

Όλες οι δράσεις θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας ( www.kpirida.gr), στο facebook (Κέντρο Πρόληψης Ίριδα) και μέσω δελτίων τύπου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης: 210 2715660, 210 2715379, Νέα Ιωνία. 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο & το Επιστημονικό Προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Ίριδα εύχονται καλή και δημιουργική αρχή στη νέα εκπαιδευτική περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Ιωάννης Λαζαρίδης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής

 

Δείτε επίσης εδώ καθώς και:

Δύο από τους πέντε μαθητές από όσους έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Έρευνα, ΕSPAD 2019, που διενεργήθηκε σε δείγμα 17.733 μαθητών, ηλικίας 16-18 ετών, συνοψίζονται τα παρακάτω σημαντικά ευρήματα:

Δύο από τους πέντε μαθητές από όσους έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης. Το 50,8 % θεωρεί ακίνδυνη τη δοκιμή, το 33% την περιστασιακή και το 11,4% τη συστηματική χρήση κάνναβης, ενώ το 27,6 % θεωρεί εύκολη την πρόσβαση στην ουσία.

Ακόμη σε επόμενο σημείο της έρευνας διαπιστώνεται πως  η σχέση των εφήβων με ψυχοδραστικά φάρμακα που υπάρχουν νόμιμα στο περιβάλλον τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη των αντίστοιχων εφήβων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης δηλώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας πως απαιτείται επαγρύπνηση για την ενασχόληση των εφήβων με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος χρειάζεται να προσθέσουμε πως ένα υψηλό ποσοστό έφηβων μαθητών στην Ελλάδα αναφέρει συχνά ψυχολογικά ή /και σωματικά συμπτώματα, μη ικανοποίηση από τη ζωή τους και το σχολείο και χαμηλή υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους (ΕΠΙΨΥ, 2019).

Σύμφωνα με το European Prevention Curriculum 2019 του EMCDDA σκοπός της πρόληψης των εξαρτήσεων είναι να σταματήσει ή να καθυστερήσει την έναρξη ψυχοτρόπων ουσιών και να βοηθήσει αυτούς που έχουν ξεκινήσει να αποφύγουν να περάσουν στο στάδιο της εξάρτησης με τα συνακόλουθα προβλήματα.

Επιπλέον, η πρόληψη έχει κι έναν πιο ευρύ σκοπό να ενισχύσει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και των νέων για να μπορέσουν να αναπτύξουν με ασφάλεια τις δυνατότητές τους και τα ταλέντα τους αποφεύγοντας την εμπλοκή τους με εξαρτητικές συμπεριφορές και συμπεριφορές ρίσκου. Αυτό επιτυγχάνεται ενισχύοντάς τους να συνδεθούν με θετικό τρόπο με τις οικογένειές τους, τα σχολεία τους, τους συνομηλίκους τους και τη κοινωνία γενικότερα.

Το Κέντρο Πρόληψης λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σημαντικά ευρήματα αλλά και τις διεθνείς πολιτικές στο πεδίο της πρόληψης καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας της Νέας Ιωνίας, μέσα απο την 15ετή του πορεία,  έχει σχεδιάσει την υλοποίηση παρεμβάσεων για παιδιά σχολικής , προσχολικής ηλικίας, αλλά και τους σημαντικούς πληθυσμούς που τους πλαισιώνουν, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παρέχει ακόμη ατομικές συναντήσεις διαδικτυακά ή δια ζώσης.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο εγκεκριμένο πενταετή του σχεδιασμό για τα έτη 2021-2025 σε συνεργασία με τον επόπτη / επιστημονικό του φορεά, Ο.ΚΑ.ΝΑ ( Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών).

Με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής δημιουργούμε ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων !

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Κέντρου, 2102715660 και 2102715379 καθώς και στο www.kpirida.gr.

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU