Ανέστης Πρωταίος – «Παράθυρο στο Μπλε»: Μία έκθεση που εξέπεμψε τέχνη, δημιουργία, φαντασία, χρώμα και σκέψεις

Πίνακας Περιεχομένων

Ανέστης Πρωταίος – «Παράθυρο στο Μπλε»: Μία έκθεση που εξέπεμψε τέχνη, δημιουργία, φαντασία, χρώμα και σκέψεις

Αυλαία πέφτει σήμερα στην έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Παράθυρο στο Μπλε», του εικαστικού Ανέστη Πρωταίου, έκθεση που φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής. Μία έκθεση που το Ηράκλειο επιζητούσε, ειδικά στις περίεργες εποχές της πανδημίας. Μία έκθεση που εξέπεμψε τέχνη, δημιουργία, φαντασία, χρώμα και σκέψεις…

O Ανέστης Πρωταίος γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1950. Από τα νεανικά του χρόνια επέλεξε το Ηράκλειο Αττικής ως τόπο διαμονής και δημιουργίας. Ατελιέ ζωγραφικής και καταστήματα έργων τέχνης με την επωνυμία του υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο).

Έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Παρουσιάζει εκθέσεις ζωγραφικής από το 1977 σε όλη την Ελλάδα. Για όσους γνωρίζουν τον Ανέστη Πρωταίο, δεν είναι μόνο ζωγράφος αλλά και ένας αυθεντικός και πολυδιάστατος καλλιτέχνης.

Χρόνια τώρα στα εργαστήρια ζωγραφικής που διατηρεί, εκτός από το να ζωγραφίζει αφιερώνεται σε κάθε έργο τέχνης με χρόνο και κόστος που λίγοι θα έδιναν. Το ατελιέ του, στην καρδιά του Ηρακλείου, στην οδό Φιλυρών, είναι πάντα γεμάτο από κόσμο.

Τα εγκαίνια είχαν γίνει την προηγούμενη Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου, οπότε πλήθος Ηρακλειωτών και προσωπικοτήτων από τους τομείς της πολιτικής, της ιατρικής, της αυτοδιοίκησης και της μόδας, βρέθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

Παρά το γεγονός ότι το μπλε συγκαταλέγεται στα ψυχρά χρώματα, ο χώρος γέμισε φως και χρώμα με το παράθυρο που επιχείρησε να ανοίξει ο Ανέστης Πρωταίος στο μπλε του ουρανού και της Θάλασσας. Στο μπλε των κυμάτων και της αρμύρας. Στο μπλε της Ελλάδας και του ελληνισμού…

Ανέστης Πρωταίος

Η Έκθεση ήταν υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου Αττικής και ο Ανέστης Πρωταίος, αν και είναι ιδιαίτερα σεμνός και μετρημένος στις δηλώσεις του, τη βραδιά των εγκαινίων κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρά και να εκπέμψει μέσα από τα έργα του ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τη συνέχεια.

Όπως είπε ο ίδιος «είμαστε όλοι εδώ γιατί τα πράγματα είναι όντως δύσκολα. Άλλωστε τα έργα που βρίσκονται εδώ έγιναν μέσα στη διάρκεια του θέρους γιατί ακριβώς δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε και να πάμε πουθενά. Για αυτό ανοίγουμε ένα παράθυρό προς τον ίδιο τον θεό με αισθήματα χαράς και ελπίδας για ένα αύριο που νομοτελειακά θα είναι καλύτερο». 

Την εκδήλωση άνοιξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επικοινωνίας Μαίρη Ιγγλέση η οποία μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον Ανέστη Πρωταίο και τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει ο ίδιος ως καλλιτέχνης και προσωπικότητα στα δρώμενα του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Η Μαίρη Ιγγλέση ως ηθοποιός και θιασάρχης, προανήγγειλε ότι μετά το «Παράθυρο στο Μπλε» και ιδιαίτερα από τις 9 έως και τις 12 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο θα φιλοξενηθούν εικαστικές δημιουργίες και άλλων Ηρακλειωτών και θα πλαισιωθούν από συνθέσεις ζωγραφικής ανθρώπων του θεάματος και ένα σημαντικό μέρος των εσόδων θα δοθεί για τη στήριξη του ΤΑΣΕΗ.

Για τον Ανέστη Πρωταίου μίλησαν ο Βουλευτής Βορείου Τομέα του κυβερνώντος κόμματος, Πολιτικός Επιστήμονας, Διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης, η πολιτευτής της Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα, Μαριάνθη Καφετζή, οι σύμβουλοί της Περιφέρειας Αττικής Φωτεινή Δαλιάνη και Πολυτιμή Λεονάρδου, ο πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Ηρακλείου Αττικής Πέτρος Ελευθεριάδης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη ο οποίος σημείωσε ότι «η έκφραση της Τέχνης δεν μπορεί να σταματήσει ούτε από την Πανδημία» ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια ότι έμαθε πολλά και ουσιαστικά από τον Ανέστη Πρωταίο, για όλους τους νεότερους εκφραστές των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο σχεδιαστής μόδας Μάϊκ Νικολάτος, ο οποίος έχει παρουσία σε διεθνή σαλόνια ομορφιάς και τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την ένδυση αθλητών με αναπηρίες και την κατασκευή αθλητικού υλικού για τις ανάγκες των Special Olympics.

Τη βραδιά έκλεισε με ιδιαίτερο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδρομή και τον χαρακτήρα του Ανέστη Πρωταίου και τον προέτρεψε να παραμείνει ενεργός και να επιμένει να «προσδίδει χρώμα και ζωντάνια» στην πεζή πραγματικότητα μέσα από τα έργα του.

 

Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ στο άλμπουμ της ομάδας για το Ηράκλειο Αττικής και τη Νέα Ιωνία, στο facebook, Λεωφόρος Ηρακλείου, ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ανέστης Πρωταίος, Ηράκλειο Αττικής – Στο «νεκρό» χρόνο της πανδημίας, ανοίγει «Παράθυρο στο Μπλε»

Ανέστης Πρωταίος

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU