Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Τατιάνα Αβέρωφ, Έγκλημα στον Παράδεισο

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Τατιάνα Αβέρωφ, Έγκλημα στον Παράδεισο

 

Τατιάνα Αβέρωφ

Έγκλημα στον Παράδεισο

εκδ.: Μεταίχμιο, 269 σελ.

ISBN: 978-618-03-1206-5

 

Όταν τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται

Έχουμε συνηθίσει οι υποθέσεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων να εκτυλίσσονται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου το κυνήγι του δολοφόνου είναι συνήθως μια περίπλοκη διαδρομή προς την αλήθεια, γεμάτη με εμπόδια που θέτει το απρόσωπο τοπίο της πόλης.

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα που εκτυλίσσονται στην επαρχία, σε μικρές κωμοπόλεις ή χωριά κρύβουν μια άλλη γοητεία: οι ύποπτοι περιορίζονται σε λίγα άτομα και οι διαπροσωπικές σχέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ερευνητή, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται στερεοτυπικές εικόνες του επαρχιακού τόπου, όπως η κουτσομπόλα γειτόνισσα, η εξουσία των τοπικών ιερέων ή η άποψη ότι στα μικρά μέρη υπάρχει μια αθωότητα στους ανθρώπους και στις σχέσεις τους.

Όλα αυτά τα χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα η Τατιάνα Αβέρωφ στο μυθιστόρημά της “Έγκλημα στον Παράδεισο”.

Ο Παράδεισος είναι ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου και η ζωή σε αυτό κυλά ήρεμα και ειδυλλιακά. Μέχρι που συμβαίνει ένας φόνος και όλα ανατρέπονται. Ο δραστήριος και γοητευτικός νεαρός δήμαρχος του χωριού βρίσκεται δολοφονημένος με άγριο τρόπο.

Ο Περικλής Γαλάνης, ο αστυνόμος που έρχεται από τα Γιάννενα για να εξιχνιάσει το έγκλημα, προσπαθεί να συλλέξει μαρτυρίες και να εντοπίσει τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον να δολοφονήσει έναν άντρα που όλοι σχεδόν φαίνεται να θαύμαζαν.

Βοηθός του, αλλά και μια από τους υπόπτους, είναι μια νεαρή γιατρός, η Μαρία Λάζου, η οποία εργάζεται στο ιατρείο εν αναμονή της έναρξης της ειδίκευσής της. Κάθε φορά που φαίνεται ότι ανακαλύπτουν ένα νέο στοιχείο, κάποιο απρόβλεπτο γεγονός έρχεται να ανατρέψει τις υποθέσεις τους.

Τα εμπόδια που βάζει ο ντόπιος αστυνομικός που αισθάνεται ότι παραγκωνίζεται και η εξουσία που ασκούν οι μοναχοί του κοντινού μοναστηριού στην τοπική κοινωνία δυσχεραίνουν το έργο του αστυνόμου Γαλάνη. Η υπόθεση αρχίζει να περιπλέκεται όταν ανακαλύπτεται το πτώμα ενός νεαρού μοναχού. Τι μπορεί να συνδέει αυτούς τους δύο διαφορετικούς άνδρες; Μήπως η δολοφονία του δημάρχου συνδέεται με το μοναστήρι και όχι με το χωριό;

Βιβλίο

Η συγγραφέας στήνει με μεγάλη επιτυχία τον σκηνικό της χώρο, το χωριό που έχει τα δικά του μικρά μυστικά, τους δικούς του κανόνες. Τα πρόσωπα που κινούνται γύρω από την υπόθεση αναδεικνύουν και ταυτόχρονα υπονομεύουν τα στερεότυπα που αναφέραμε παραπάνω: η γριά κουτσομπόλα που έχει μάτια και αυτιά παντού, ο ντόπιος αστυνομικός που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εξουσία του βγάζοντας αυθαίρετα και επικίνδυνα συμπεράσματα.

Οι δύο χαρακτήρες που αναπτύσσονται περισσότερο είναι ο αστυνόμος Γαλάνης και η γιατρός. Παρά το γεγονός ότι φαίνονται αντίθετες προσωπικότητες και δυσκολεύονται να συνεργαστούν αρχικά, στην πορεία αναδεικνύονται τα κοινά τους χαρακτηριστικά (είναι και οι δύο οξύθυμοι, αλλά και οξυδερκείς και κουβαλούν μέσα τους τραύματα του παρελθόντος) που θα τους επιτρέψουν να συνεργαστούν και να οδηγηθούν στη λύση του μυστηρίου.

“Το έγκλημα στον Παράδεισο” είναι ένα ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, που παίζει με τις αντιλήψεις του αναγνώστη για την επαρχία και τους ανθρώπους της και τον προκαλεί να κυνηγήσει τον δολοφόνο.

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Gaël Faye “Μικρή πατρίδα”

Βιβλίο

“Ο Γκαμπριέλ, από πατέρα Γάλλο και μητέρα από τη Ρουάντα, μεγαλώνει τη δεκαετία του 1990 σε μια όμορφη και προνομιούχα γειτονιά της Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσας του Μπουρούντι.

Οι συνθήκες στις οποίες ζει είναι σαφώς προνομιακές σε σύγκριση με αυτές των ντόπιων, καθώς θεωρείται Γάλλος υπήκοος. Στην όμορφη γειτονιά του κάνει παρέα με παιδιά της τάξης του, παιδιά μεικτών γάμων, διπλωματών ή επιχειρηματιών. Η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη ανέμελο παιχνίδι, σκανταλιές και όμορφες στιγμές που ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στα παιδιά.

Ώσπου όλα αυτά θα τελειώσουν βίαια, όταν ο πόλεμος ανάμεσα στους Χούτου και τους Τούτσι στη γειτονική Ρουάντα, θα επηρεάσει άμεσα και το Μπουρούντι και θα εξαφανίσει σε λίγες μέρες όσα ο Γκαμπριέλ θεωρούσε δεδομένα. Ο μικρός του “παράδεισος” έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα και η παιδική του ηλικία φτάνει σε ένα βίαιο τέλος”.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU