Δήμος Ν.Ιωνίας: Λαμπρά εγκαίνια με αναφορές στη Νέα Ιωνία στην έκθεση για τη Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη – Φωτορεπορτάζ

Με εκτενή αναφορά στον προσφυγικό συνοικισμό και τους ανθρώπους της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ για τον μικρασιατικό ελληνισμό, με περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες που ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα.

 

Σε αυτή την έκθεση ξεχωριστή θέση κατέχει η Ιωνία μας με την καθοριστική συμβολή του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου μας, από το οποίο μεταφέρθηκαν προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, αρχειακό υλικό και πολλά άλλα τεκμήρια που ζωντανεύουν ξανά τη μνήμη.

 

Στο κατάμεστο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στα εγκαίνια της έκθεσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκατό χρόνια μετά την καταστροφή, μια έκθεση όπως αυτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα, μας καλεί να αναστοχαστούμε την κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας μας, χωρίς να αποσείουμε το συναισθηματικό της φορτίο, αλλά και χωρίς να υποτιμούμε τη γονιμοποιό της δύναμη».

 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κα. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου οι οποίοι έγιναν αποδέκτες ένθερμων σχολίων για τη συμβολή της Νέας Ιωνίας σε αυτή την απαιτητική και μεγαλοπρεπής έκθεση με το σπάνιο υλικό.

 

Ακολούθησε η περιήγησή τους στην έκθεση από την πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου κυρία Ειρήνη Γερουλάνου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του Πρωθυπουργού κας Μαρέβας Μητσοτάκη, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, εκπροσώπων Μικρασιατικών φορέων κ.ά.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο https://bit.ly/3Bar7Ac

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΛΑΜΨΗ-ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΛΑΜΨΗ-ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU