Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας
Σε αλλαγή του επικεφαλής της, μετά από 11 χρόνια πορείας, προχώρησε πρόσφατα η παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία». Απερχόμενος, ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, νέος επικεφαλής ο πρώην αντιδήμαρχος, νυν δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κανλής.
Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας – Ιστορική διαδρομή
Στην ιστορική της διαδρομή η παράταξη της «Ενότητας» χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από 3 πολιτικές “ιδιομορφίες”. Καταρχάς, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της είχε εκλεγεί 3 φορές Δήμαρχος, αλλά αυτό που κάνει σχεδόν μοναδική την περίπτωση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ότι ανάμεσα στην πρώτη φορά που εκλέχθηκε και στη συνέχεια στη δεύτερη και την τρίτη, μεσολάβησαν… 24(!) ολόκληρα χρόνια.
Πρώτη φορά ο Ηρακλής Γκότσης εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΚΚΕ το 1986, διαδεχόμενος τον Γιάννη Δομνάκη. Τη δεκαετία του ’80 πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ψήφιζαν υποψήφιους του ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές, ειδικά σε λαϊκές συνοικίες.
Το 1990 όμως, τα όσα είχαν γίνει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό οδήγησαν σε μία πόλωση, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής Γκότσης να μην επανεκλεγεί και Δήμαρχος να εκλεγεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Μπουρδούκος.
Στη συνέχεια και μετά την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού Σοσιαλισμού, ο Ηρακλής Γκότσης αλλά και πολλά στελέχη του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία, είτε διαγράφηκαν είτε αποχώρησαν από το κόμμα, με αποτέλεσμα αυτό σε τοπικό επίπεδο να δημιουργήσει έναν χώρο / παράταξη ουσιαστικά όσων είχαν διαγραφεί ή αποχωρήσει από το ΚΚΕ, η οποία όμως δεν προσχώρησε ποτέ στις αντίστοιχες κινήσεις του τότε Συνασπισμού.
Ουσιαστικά σε δημοτικό επίπεδο στη Νέα Ιωνία, υπήρχε η παράταξη του ΚΚΕ, η παράταξη των διαγραμμένων κ.τ.λ. από το ΚΚΕ και η παράταξη της Ανανεωτικής Αριστεράς / Συνασπισμού. Τα επόμενα χρόνια κύλησαν κυρίως με την επικράτηση των δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (1990-1998 με Π.Μπουρδούκο, 2002-2010 με Γ.Χαραλάμπους) με ένα Νεοδημοκρατικό… διάλλειμα (1998-2002 με Γ. Περτσεμλίδη).
Το 2010 φαινόταν αρχικά ότι ο Γ.Χαραλάμπους θα έκανε μία ακόμη θητεία χωρίς πρόβλημα, αφού το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε πανίσχυρο. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου έτσι.
Αφενός η ισχυρή αλαζονεία της εξουσίας σε κάποια κομμάτια του μηχανισμού της διοίκησης του Γ.Χαραλάμπους, αφετέρου η δική του αποστασιοποίηση από την καθημερινή διοίκηση και η διοίκηση αφ’ υψηλού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο πολιτικό σκηνικό στη Νέα Ιωνία.
Το πρώτο σημαντικό ρήγμα προήλθε από το εσωτερικό της τότε διοίκησης, αφού ένα καθόλου ευκαταφρόνητο “πασοκογενές” κομμάτι αποστασιοποίηθηκε.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του πρώην Δημάρχου Πέτρου Μπουρδούκου. Το 2007, είχε υποβάλλει την παραίτησή του από αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, μόλις μετά από 7 μόλις μήνες (!) θητείας, ενώ τον Μάρτιο του 2010 παραιτήθηκε και από δημοτικός σύμβουλος.
Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας – Η συνάντηση Γκότση – Μπουρδούκου
Λίγες μέρες πριν την παραίτηση αυτή, τον Φεβρουάριο του 2010, είχε πραγματοποιηθεί μία κρίσιμη συνάντηση: Αυτή μεταξύ δύο πρώην Δημάρχων, του Ηρακλή Γκότση και του Πέτρου Μπουρδούκου, το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου σε ένα μπιστρό της πόλης.
Τότε, το zonews είχε… εντοπίσει τη συνάντηση αυτή και όλα συνηγορούσαν ότι δεν ήταν μόνο κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο –πολιτικός μηχανικός- Πέτρος Μπουρδούκος είχε πάντα ένα σχέδιο για τη Νέα Ιωνία, το οποίο υποστήριζε με πάθος. Ήταν υπέρ των σημαντικών, μεγάλων και ουσιαστικών παρεμβάσεων στην πόλη, που θα είχαν διαχρονική σημασία. Μερικά παραδείγματα:
Συνολική αντιπλημμυρική προστασία, αναδάσωση και προστασία του Άλσους Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) αλλά και γενικώς όλων των ελεύθερων χώρων στην πυκνοκατοικημένη Νέα Ιωνία, έργα υποδομής και όχι ράβε-ξήλωνε. Αυτό που απεχθανόταν, ήταν η διαχείριση για τη διαχείριση και τον έλεγχο της εξουσίας.
Ήταν προφανές ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει με την τότε δημοτική αρχή. Χρειαζόταν όμως μια συσπείρωση δυνάμεων, που θα μπορούσε να δοκιμάσει την τύχη της απέναντι στην δημοτική αρχή στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.
Έγραφε τότε το zonews.gr: «Τα κοινά στοιχεία των δύο πολιτικών προσώπων είναι σημαντικά: Πρώτον εξελέγησαν και οι δύο δήμαρχοι σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία και σήμερα βρίσκονται σε μία περίοδο που μπορούν να παίξουν εξαιρετικά ενεργό πολιτικό ρόλο. Επίσης, εκτός των άλλων και οι δύο είναι πολύ καλοί γνώστες του αυτοδιοικητικού τοπίου και όταν ήταν δήμαρχοι διακρίθηκαν ιδιαίτερα σε παρεμβάσεις υποδομών και ουσίας όπως οι απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων και η δυναμική περιβαλλοντική πολιτική και όχι σε έργα βιτρίνας.
Αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και προφανώς χαρακτηρίζουν την συνάντησή τους, αφού ο νυν δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους παρʼ ότι κέρδισε άνετα το 2002 και το 2006 δεν εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση αυτές τις επιτυχίες του για να προχωρήσει σε έργα υποδομής στην πόλη. Αντιθέτως επαναπαύτηκε στο γεγονός ότι η δύναμη του (ενιαίου) ΠΑΣΟΚ στη Νέα Ιωνία ήταν αυτή που τον εξέλεξε ουσιαστικά δήμαρχο (χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ήταν πρώην υπουργός και βουλευτής) και φρόντισε μόνο να μοιράσει θέσεις και αρμοδιότητες με μοναδικό κριτήριο να υπάρχει εσωκομματική ηρεμία.
Το κόστος όμως αυτών των επιλογών το πλήρωσε και το πληρώνει η Νέα Ιωνία. Ο Δήμος δεν έχει στιβαρή διοίκηση και πολύ σοβαρά θέματα, (όπως αυτό του άλσους Ομορφοκκλησιάς – Βεϊκου – Τουρκοβούνια, οι χρήσεις γης, τα εργολαβικά έργα κ.τ.λ.), κυλάνε με έναν ιδιόμορφο αυτόματο πιλότο, που τα οδηγεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις.
Αυτό το γεγονός δεν ήταν δυνατόν να περνάει απαρατήρητο για πολύ καιρό από δύο στελέχη, όπως οι δύο πρώην δήμαρχοι. Γιʼ αυτό και η συνάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν, θα έχει και συνέχεια».
Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας – Και γεννήθηκε η «Ενότητα»
Και η συνέχεια υπήρξε. Το Καλοκαίρι του 2010 οι συναντήσεις και οι συσκέψεις ήταν φρενήρεις και στις αρχές Αυγούστου ο Ηρακλής Γκότσης με δηλώσεις του στο zonews αναφέρει πως «πράγματι, μαζί με τον Πέτρο Μπουρδούκο έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα το οποίο θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου».
Ωστόσο, υπάρχει πλέον και ένα νέο, κρίσιμο, στοιχείο. Όλα δείχνουν ότι στο νέο εγχείρημα θα συμμετέχει και ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς, που σε δημοτικό επίπεδο ήταν τότε η «Αριστερή Όχθη» με επικεφαλής τον Γιάννη Κολμανιώτη.
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου του 2010, σε μία συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της πόλης, γεννιέται ουσιαστικά η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».
Το πάζλ συμπληρώνεται ακόμη περισσότερο, αφού στο πάνελ βρίσκεται και ο –προερχόμενος τότε από το ΠΑΣΟΚ- Φώτης Τσομπάνογλου, «εκπροσωπώντας» κατά κάποιον τρόπο τους «ΠΑΣΟΚογενείς» που ήταν δυσαρεστημένοι με τον Γ.Χαραλάμπους.
Έγραφε τότε το zonews και η τοπική εφημερίδα «Ζω»: «Σε πλήρη ανατροπή οδεύει το δημοτικό σκηνικό της Νέας Ιωνίας, κυρίως σʼ ότι αφορά τη δημοτική αρχή Χαραλάμπους, μετά την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας των Ηρακλή Γκότση και της ΔΑΣΙ, του Γιάννη Κολμανιώτη και της «Αριστερής Όχθης», καθώς και του πρώην δημάρχου Νέας Ιωνίας και μέχρι πρότινος στελέχους της δημοτικής αρχής, Πέτρου Μπουρδούκου, με υποψήφιο δήμαρχο τον πρώτο» συμπληρώνοντας ότι με την κίνηση των τριών συμπορεύεται και ένας αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Φώτη Τσομπάνογλου.
Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ της εποχής:
«Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και όπως είναι φυσικό τα νέα της δημιουργίας της κοινής πρωτοβουλίας, προκάλεσαν σοκ και παγωμάρα στη δημοτική αρχή Χαραλάμπους. Η συγκεκριμένη δημοτική κίνηση απειλεί ξεκάθαρα (από τα αριστερά) τη μέχρι τώρα κυριαρχία του σχήματος Χαραλάμπους όχι μόνο με όρους πολιτικής αριθμητικής, μιας και το νέο σχήμα απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με τη δημοτική αρχή, αλλά και για λόγους ουσίας:
Τόσο ο Ηρακλής Γκότσης, όσο και ο Γιάννης Κολμανιώτης, αλλά και ο Πέτρος Μπουρδούκος, στις τοποθετήσεις τους έβαλαν ευθέως κατά των επιλογών της δημοτικής αρχής και του νυν δημάρχου. Και αν στις περιπτώσεις των Γκότση – Κολμανιώτη αυτό δεν φαντάζει περίεργο, αφού ανήκουν στην αντιπολίτευση, το ενδιαφέρον εκ των πραγμάτων εστιάστηκε περισσότερο στην τοποθέτηση του Πέτρου Μπουρδούκου.
«Τα είχα πει…»
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Δήμαρχος το 2002 και το 2006 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Χαραλάμπους. «Ενεργό» χαρτοφυλάκιο πήρε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2007 (την πρώτη τετραετία είχε διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) όταν και ορίστηκε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Μόλις 7 μήνες αργότερα, κατέθεσε την παραίτηση του και πρώτη φορά μίλησε δημοσίως γιʼ αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ζω». Όπως τόνισε «για να φθάσεις να παραιτηθείς από κάπου, σημαίνει ότι διαφωνείς πλήρως. Η διαφωνία μου ήταν και προγραμματική και ύφους εξουσίας και τρόπου άσκησης εξουσίας. Θα πει κάποιος: «Δεν τα είδες αυτά την πρώτη τετραετία που ήσουν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;».
Επειδή λοιπόν τα κείμενα μένουν, άμα τα δει κανείς μπορεί να αναλύσει πολλά πράγματα. Σε κείμενό μου πριν τις εκλογές του 2002 έλεγα ότι «στις παρούσες συνθήκες, μετά από την λαίλαπα Περτσεμλίδη, ήταν αναγκαία λύση η συνεργασία «όλοι κάτω από τον Χαραλάμπους». Στις παρούσες συνθήκες.
Το 2006 προεκλογικά, σε ένα αντίστοιχο κείμενό μου, είχα πει πως καταφέραμε την πρώτη τετραετία να σταματήσουμε τον κατήφορο και τώρα πρέπει να πάμε μπροστά. Το να πάμε μπροστά δεν ήταν μία σκέψη δική μου. Ήταν προϊόν μιας συγκεκριμένης συμφωνίας που είχε γίνει με τον δήμαρχο, για το τι πολιτική θα ακολουθήσουμε και ποια θέματα που δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε την πρώτη τετραετία, να τα βάλουμε τώρα μπροστά.
Γιʼ αυτό εξάλλου δέχθηκα να γίνω και αντιδήμαρχος. Δεν είχα καμία διάθεση να μπλέξω με τις διαδικασίες της διοίκησης. Όταν αντιλήφθηκα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, για πολλούς και διάφορους λόγους, θεώρησα ότι δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να συμμετέχω πλέον σʼ αυτήν την ιστορία…».
«Είμαι συνεπής»
Νωρίτερα ο Π. Μπουρδούκος είχε σημειώσει ότι «θεωρώ ότι το βήμα που έκανα ήταν πάρα πολύ μεγάλο για τα δικά μου μέτρα, αλλά είχα στοιχειώδη υποχρέωση σʼ όσους με έχουν τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια να πάρω το βάρος που μου αναλογεί για να προχωρήσει αυτή η πόλη.
Η συμμετοχή μου σʼ αυτήν την ομάδα, σʼ αυτήν την κίνηση, είναι μια συμμετοχή τελευταίου συμβούλου, δεν διεκδικώ τίποτα, δεν διεκδίκησα ποτέ τίποτα. Θεωρώ ότι ο λαός αυτής της πόλης με έχει τιμήσει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια, με πολλούς τρόπους, άρα δεν χρειάζεται να το αποδείξει και πάλι.
Εγώ έχω υποχρέωσή απέναντι τους. Όλο αυτό το διάστημα δεν ήθελα να προβώ σε κινήσεις που να δημιουργήσουν προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2007 είχα παραιτηθεί από αντιδήμαρχος και 21 Αυγούστου είχα ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ ότι εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω για τους λόγους που ανέφερα (σ.σ. στην επιστολή του) και επομένως θα παραιτηθώ και από δημοτικός σύμβουλος.
Μου ζητήθηκε να παραμείνω για λόγους που έχουν να κάνουν συνήθως με τα κόμματα, εκλογές, διαδικασίες κτλ και έτσι αυτός ο χρόνος αυτός πήγαινε παραπίσω. Τον φετινό Μάρτη θεώρησα ότι ήρθε ο καιρός να κάνω αυτό που έπρεπε, οπότε και παραιτήθηκα, με σκοπό να μην ασχοληθώ ξανά με τα κοινά. Βλέποντας όμως κανείς τα κείμενα που έχω αναρτήσει κατά καιρούς στο site που διατηρώ, αποδεικνύεται ότι είμαι συνεπής με όσα έχω πει και με τη συμμετοχή μου σήμερα στο σχήμα αυτό.
Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι αυτό που πάντα πίστευα», υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση σημαντικών ζητημάτων απαιτεί ευρύτερες προγραμματικές συνεργασίες.
Ο Ηρ.Γκοτσης
Ο επικεφαλής της νέας κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης τόνισε πως «καταφέραμε για πρώτη φορά στη Νέα Ιωνία να υπάρξει μία τόσο πλατιά συμμαχία. Δεν σας κρύβω ότι και παλαιότερα είχαμε κάνει συζητήσεις (σ.σ. πριν τις εκλογές του 2002).
Ίσως τότε δεν βλέπαμε τα πράγματα όπως έπρεπε, σήμερα όμως που τα προβλήματα πλέον είναι πολύ σοβαρά, νομίζουμε ότι αυτή η συνεργασία είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουμε αυτά, αλλά και να γίνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας μπροστάρης σʼ αυτήν την προσπάθεια. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν βρίσκεται σʼ αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Ηρακλής Γκότσης τόνισε πως «από το 1998 και μετά έχουμε χάσει πολλά χρόνια, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια για έργα βιτρίνας, ενώ έμειναν πίσω σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαν ένα όραμα, για το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Και λέω Δημοτικό Συμβούλιο και όχι δημοτική αρχή, γιατί στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε άλλη λειτουργία, ουσιαστική.
Γιʼ αυτό άλλωστε είχαν παρθεί σημαντικές αποφάσεις, ομόφωνα, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Αυτά που μας ενώνουν είναι παρά πολλά, σε σχέση με τα επιμέρους ζητήματα που πιθανά να πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση».
Ο Γ. Κολμανιώτης
«Όπως βλέπετε, μερικές φορές στην πολιτική μπορούν να γίνουν και θαύματα, γιατί κάποιοι θεωρούσαν απίθανό να γίνει αυτή η συνεργασία. Όταν η κατάσταση φθάνει στα σημερινά επίπεδα, όταν είμαστε πλέον σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, δεν είναι δυνατόν να έχει ο καθένας μας την πολυτέλεια να κατεβαίνει στις εκλογές για να καταγράφει ποσοστά.
Τον τελευταίο καιρό, που περπατάγαμε στη Νέα Ιωνία ακούγαμε διαρκώς το εξής: «Βρείτε τα». Και ο κόσμος στη Νέα Ιωνία δεν το έλεγε μόνο αναφερόμενος στο τι γίνεται γενικώς. Το έλεγαν για όσα συμβαίνουν στη Νέα Ιωνία. Το έλεγαν γιατί βλέπουν ότι η δημοτική αρχή Χαραλάμπους ήταν και είναι ο άμεσος εκπρόσωπος της κυβερνητικής πολιτικής. Φαινόταν εδώ καθαρά.
Οτιδήποτε επιβαλλόταν από την κεντρική πολιτική σκηνή, αυτόματα επιβαλλόταν από την δημοτική αρχή Χαραλάμπους. Έχουμε βέβαια και ολόκληρη την 8ετία Χαραλάμπους και ξέρουμε καλά πόσο τσιμέντο ρίξαμε, πόσα κολωνάκια βάλαμε, πόσα δέντρα κόψαμε».
Ο Φ.Τσομπάνογλου
Παίρνοντας τον λόγο ο Φώτης Τσομπάνογλου, τόνισε ότι «σήμερα εδώ εκπροσωπώ κάποια μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την πολιτική Χαραλάμπους. Πιστεύουμε ότι με αυτήν τη συνεργασία, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτό το πράγμα που βλέπουμε στη Νέα Ιωνία, μια δημοτική αρχή δηλαδή που αντί να πολεμάει για τους κατοίκους και τα προβλήματά της, πολεμάει για την αυλή της και τα προνόμια της. Πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε τα πράγματα ώστε οι πόρτες του δημαρχείου να είναι πάντα ανοικτές για τον κόσμο, σʼ αντίθεση μʼ αυτό που συμβαίνει σήμερα όπου οι πόρτες είναι πάντα κλειστές».
Δείτε τα βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου
Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας – Εκλογές και απίστευτη ανατροπή
Ωστόσο, ακόμη και με αυτήν τη συγκέντρωση δυνάμεων, η δημοτική αρχή φαινόταν ιδιαίτερα ισχυρή. Όμως υπήρχε ένα –υπόγειο;- στοιχείο, το οποίο τελικά έκρινε και το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2010. Μπορεί η τότε δημοτική αρχή να ήταν μία ισχυρή δύναμη, είχε όμως δημιουργήσει μια τρομερή συσπείρωση απέναντι της απ’ όλους τους άλλους!
Καταρχάς υπήρχε ο Νίκος Κουκουλάρης από τον χώρο της Δεξιάς που έκανε μια σφοδρή και έντονη προεκλογική εκστρατεία.
Επίσης, τη δική του παράταξη, την ΠΑΚ, είχε δημιουργήσει και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της τότε δημοτικής αρχής, Αριστείδης Χατζησαββίδης που εξαπέλυε και αυτός σφοδρές επιθέσεις εναντίον της.
Και μέσα σε όλα, στον 1ο γύρο των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, υπήρξε και μία «καραμπόλα» στο χώρο της Δεξιάς, που έστειλε την «Ενότητα» στον 2ο γύρο των εκλογών.
Ενώ ο Νίκος Κουκουλάρης είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο από τον ίδιο χώρο, αυτό του Δημήτρη Σακαλόγλου, του στέρησε ουσιαστικά την είσοδο στον 2ο γύρο.
Ιστορικά στη Νέα Ιωνία, ο συντηρητικός χώρος είχε περιορισμένες δυνάμεις και κινούνταν συνήθως γύρω από το 20%. Αντιθέτως υπήρχε ένα πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ και ένα ιδιαίτερα ισχυρό ΚΚΕ.
Έτσι λοιπόν, η παρουσία 2 ψηφοδελτίων από το χώρο της Δεξιάς, «εξανέμησε» την όποια εντυπωσιακή προσπάθεια του Νίκου Κουκουλάρη, ο οποίος πήρε 16,5% με τον Δημήτρη Σακαλόγλου να παίρνει 5%.
Στα άλλα αποτελέσματα του 1ου γύρου, ο Γιάννης Χαραλάμπους έφυγε πολύ μπροστά με 35,8%. Ακολούθησε η «Ενότητα» με 18,8%. Στη συνέχεια η παράταξη του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, με 17%, όπως είπαμε πριν ο Νίκος Κουκουλάρης με 16,5%, ο Δημήτρης Σακαλόγλου με 5% και με μία πολύ καλή επίδοση ο Αριστείδης Χατζησαββίδης με 4,7% και τέλος η «Εκτός Σχεδίου» από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με 2,2%.
Στο 2ο γύρο, έγινε η μεγάλη ανατροπή. Η τρομερή συσπείρωση που είχε απέναντι της η τότε δημοτική αρχή, οδήγησε την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» στην δημοτική αρχή με ποσοστό 55%, έναντι 45% του αντίπαλου της.
Έγραψε τότε το zonews.gr: “Μία νίκη που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δημοτικών εκλογών της Νέας Ιωνίας πέτυχε ο Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος παρά το ότι στον πρώτο γύρο είχε λάβει 18,84% έναντι 35,79% του Γιάννη Χαραλάμπους, τελικά στον δεύτερο γύρο επικράτησε με 54,92% έναντι 45,08% του απερχόμενου δημάρχου! Το αποτέλεσμα ήταν μία πλήρης, εκλογική, επιβεβαίωση του κλίματος που υπήρχε στην Νέα Ιωνία τα τελευταία χρόνια. Ο απερχόμενος δήμαρχος ήταν ξεκάθαρο ότι με εξαίρεση τις –μειωμένες σε σχέση με το 2006- δυνάμεις της παράταξής του είχε απέναντί του την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.
Μάλιστα το γεγονός ότι από την πρώτη στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, μειώθηκε ο αριθμός των ψήφων που πήρε ο απερχόμενος δήμαρχος (8284 από 9028) αποδεικνύει και το προφανές: Ότι ο κ.Χαραλάμπους είχε «παραδώσει» τη διοίκηση του δήμου σε συνεργάτες του, δημοτικούς συμβούλους κ.τ.λ. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί ψηφοφόροι, αφού την πρώτη Κυριακή έβγαλαν την «υποχρέωση» σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του κ.Χαραλάμπους, την δεύτερη ψήφισαν με την καρδιά τους και καταψήφισαν τη δημοτική αρχή.
Από την άλλη πλευρά, αφού η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» με επικεφαλής τον Ηρακλή Γκότση και με την συμμετοχή μεταξύ άλλων των Π. Μπουρδούκου και Γ. Κολμανιώτη κατάφερε να περάσει στην 2η Κυριακή, πραγματοποίησε μία ξέφρενη κούρσα προς την νίκη συσπειρώνοντας γύρω της ψηφοφόρους απʼ όλους τους πολιτικούς χώρους, ανένταχτους κ.α. Ουσιαστικά η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» «θέρισε» εντυπωσιακά όλη τη δυσαρέσκεια που υπήρχε τα τελευταία χρόνια για τον κ.Χαραλάμπους.
Με γραπτή δήλωσή του ο νέος δήμαρχος δήλωσε ότι «θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους πολίτες αυτής της πόλης που με την ψήφο τους της 14ης Νοεμβρίου έκαναν την μεγάλη αλλαγή στον δήμο και ανέδειξαν τον συνδυασμό μας σε δημοτική αρχή για την νέα τετραετία. Μια επιλογή που μας γεμίζει μόνο υποχρεώσεις και καθήκοντα».
Δείτε τα βίντεο από εκείνη την βραδιά
Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας – Ένας κύκλος 8 χρόνων
Η πρώτη θητεία της «Ενότητας» (2010-2014) κύλησε χωρίς προβλήματα και εντάσεις. Αντιθέτως στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Χαραλάμπους από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ακολούθησε τριχοτόμηση.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης ηγήθηκε της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη». Η επίσης πρώην αντιδήμαρχος Δέσποινα Θωμαϊδου ηγήθηκε της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής». Και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Τσοπανίδης, της παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία – Παράταξη Ανεξαρτήτου Κινήματος», μαζί με τον Αριστείδη Χατζησαββίδη.
Και μπορεί να μην υπήρξε υποψηφιότητα από τον συντηρητικό χώρο, κάτι που προφανώς ευνοούσε τους δύο πρώτους που είχαν τα σχετικά ερείσματα, ωστόσο η τριχοτόμηση δεν ήταν δυνατόν να ξεπεραστεί και να απειληθεί η «Ενότητα».
Στον 1ο γύρο λαμβάνει 33,5% με την «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» να λαμβάνει 25,35%. Ακολούθησαν η «Δύναμη Προοπτικής» με 15,9%, η Λαϊκή Συσπείρωση με 12,36%, η «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία – Παράταξη Ανεξαρτήτου Κινήματος» με 9,9% και η Εκτός Σχεδίου με 2,89%.
Στον 2ο γύρο η «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» το πάλεψε, αλλά η «Ενότητα» αναδείχθηκε και πάλι δημοτική αρχή με 56,49% έναντι 43,51%.
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο η «Ενότητα» είχε φτάσει στην μεγαλύτερη συσπείρωση που θα πετύχαινε μέχρι σήμερα. Είχε ενισχυθεί με νέα στελέχη και υποψήφιους και ήταν αρκετά ισχυρότερη από το 2010. Επίσης, είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την σειρά του ήταν στο απόγειο της δυναμικής του.
Δείτε τα βίντεο από τις εκλογές του 2014
Ωστόσο, όλοι οι κύκλοι… ολοκληρώνονται. Η δεύτερη θητεία της «Ενότητας» αποδείχθηκε στην πορεία, ότι θα είχε αρκετή φθορά, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πρόθεση του Ηρακλή Γκότση να διεκδικήσει και μία τρίτη -συνεχόμενη- θητεία, προκάλεσε τάσεις αποσυσπείρωσης. Κάποιοι άλλοι, εκτιμούν ότι υπήρξε μια φθορά στη διοίκηση, όπως συμβαίνει συχνά στις 8ετίες, που προκάλεσε αυτά τα φαινόμενα.
Όπως και να έχει, η «Ενότητα» έφτασε στις εκλογές του 2019 αρκετά λαβωμένη και αποδυναμωμένη, με πολλές αποχωρήσεις στελεχών της. Ο Πέτρος Μπουρδούκος δεν ήταν υποψήφιος από το 2014, ωστόσο όχι λόγω διαφωνιών, αλλά επειδή θεωρούσε ότι είχε ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος τρόπος συμμετοχής του στα κοινά.
Ωστόσο πριν τις εκλογές του 2019 είχαμε την αποστασιοποίηση του Γιάννη Κολμανιώτη από την «Ενότητα», κάτι που είχε εκφράσει ανοικτά και ξεκάθαρά.
Οπότε από την αρχική «τριανδρία» του 2010, απέμενε μόνο ο Ηρακλής Γκότσης – συν τις αποχωρήσεις και αρκετών άλλων δημοτικών συμβούλων, όπως του Φώτη Τσομπάνογλου, του Χρήστου Αναμουρλόγλου κ.α.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 μάλλον ήρθε φυσιολογικά, αν και δεν έλειψε ένα μικρό θρίλερ στον 1ο γύρο για το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, που θα οδηγούσε στον 2ο γύρο.
Τελικά η «Ενότητα» περιορίστηκε στην 3η θέση, με ποσοστό 20,67%. Για τη δημοτική αρχή θα αναμετρούνταν στον 2ο γύρο ο Παναγιώτης Μανούρης που πήρε ποσοστό 35,65% και η Δέσποινα Θωμαϊδου που πήρε 21,30%.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε 11,23%, ο Νίκος Κουκουλάρης με ένα αρκετά έντονα προσωπικό ψηφοδέλτιο και χωρίς να εκπροσωπεί τη Ν.Δ. 8,72% και η Εκτός Σχεδίου 2,43%.
Στο δεύτερο γύρο, είχαμε την εκλογή της Δέσποινας Θωμαϊδου με 50,95% έναντι 49,05% του Παναγιώτη Μανούρη.
Τότε, στελέχη της «Ενότητας», δέχθηκαν «πυρά» από την πλευρά της παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» ότι στήριξαν ανοικτά την «Δύναμη Προοπτικής» στον 2ο γύρο, επικαλούμενοι μάλιστα την παρουσία τους στο εκλογικό κέντρο της Δέσποινας Θωμαϊδου όταν έγινε γνωστή η επικράτηση της.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Παναγιώτης Μανούρης έχει πει δημόσια και στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως εάν στον 2ο γύρο είχε να αντιμετωπίσει την «Ενότητα», τότε θα ήταν σίγουρος νικητής των εκλογών.
Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας – Το σήμερα
Όπως και να έχει, ήταν ξεκάθαρο πως σύντομα η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», θα προχωρούσε σε αλλαγή ηγεσίας. Αυτό ενδεχομένως να γινόταν μέσα στο 2020, ωστόσο ο… covid 19, μπέρδεψε λίγο τα πράγματα, αφού δεν μπορούσαν να γίνουν εύκολα διαδικασίες κ.τ.λ.
Ωστόσο, αρχές του 2021, αυτό έληξε και επικεφαλής της παράταξης αναδείχθηκε ένας νέος άνθρωπος, ο πρώην αντιδήμαρχος (στη διάρκεια της θητείας του Ηρακλή Γκότση), Χρήστος Κανλής.
Ποιος είναι ο Χρήστος Κανλής
Ο Χρήστος Κανλής γεννήθηκε το 1978 στη Ν. Ιωνία και έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη, την Σμύρνη και τα Βούρλα της Μικράς Ασίας. Τελείωσε το 1ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ιωνίας, το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο πήγε στο 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας και το 3ο Λύκειο Ηρακλείου.
Σπούδασε μαθηματικός στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Λογική και Θεωρία Αλγορίθμων (ΜΠΛΑ) στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Από την αποφοίτηση του μέχρι και σήμερα ασχολείται με την διδασκαλία των μαθηματικών στην μέση και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δηλώσεις του Ηρακλή Γκότση και του Χρήστου Κανλή
Τόσο ο Ηρακλής Γκότσης, όσο και ο Χρήστος Κανλής, μίλησαν στον «Επικοινωνία 94», για την αλλαγή σκυτάλης στην «Ενότητα».
Όπως δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος «είχαμε προαναγγείλει την αλλαγή του επικεφαλής αμέσως μετά τις εκλογές, απλά και λόγω του κορονοιου δεν μπορούσαμε να μαζευτούμε να κάνουμε συνέλευση. Τέλος πάντως ήρθε τώρα η στιγμή να γίνει η αλλαγή. Ομαλά έγινε η διαδικασία».
Ερωτώμενος εάν θεωρούσε ότι μετά την ήττα στις προηγούμενες εκλογές θα έπρεπε να αλλάξει η ηγεσία, σημείωσε ότι «έτσι και αλλιώς έπρεπε να γίνει. Ήταν θέμα χρόνων. Έπρεπε κάποια στιγμή νέοι άνθρωποι να πάρουν περισσότερες ευθύνες για να συνεχίσει η παράταξη».
Όπως είπε η εκλογή του Χρήστου Κανλή για την παράταξη «σημαίνει ότι συνεχίζουμε. Δεν νομίζω ότι επί της ουσίας θα αλλάξει κάτι. Άλλωστε εμείς λειτουργούσαμε δημοκρατικά δεν είχαμε αρχηγικό μοντέλο. Ο Χρήστος ο Κανλής είναι νέος άνθρωπος και έχει διάθεση».
Στην ερώτηση αν θα παραμείνει στην παράταξη, τόνισε ότι «ναι στην παράταξη θα παραμείνω. Δημοτικός σύμβουλος θα μείνω ένα διάστημα, αλλά μετά θα παραιτηθώ. Για να έρθουν και άλλοι», ενώ για το αν θα έχει παρουσία στις επόμενες εκλογές απάντησε αρνητικά με τη φράση «νομίζω όχι. Δεν πιστεύω. Κάπου μας βαραίνουν και τα χρόνια».
Ακούστε τον Ηρακλή Γκότση
Από την πλευρά του ο Χρήστος Κανλής τόνισε ότι «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον απερχόμενο επικεφαλής της παράταξης, τον Ηρακλή Γκότση, γιατί θεωρώ ότι ο Ηρακλής –και τον λέω με το μικρό του γιατί στη Νέα Ιωνία έτσι έχει μείνει- είναι μία τεράστια πολιτική φυσιογνωμία, ίσως από τις πιο αναγνωρίσιμες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οφείλουμε πολλά σαν δημότες Νέας Ιωνίας στον Ηρακλή για τα μεγάλα έργα που έχει αφήσει πίσω με την διαχείριση του και τις δημοτικές περιόδους που ήταν δήμαρχος. Ο Ηρακλής αφήνει ως κληρονομιά μια μεγάλη δημοκρατική κουλτούρα, το οποίο αυτές τις ημέρες καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμο είναι, γιατί δεν το έχουμε ως δεδομένο πλέον.
Τώρα για τη διαδικασία δεν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα. Υπήρχε μόνο μία απουσία δημοτικού συμβούλου για λόγους υγείας, του Βασίλη του Καλογερόπουλου, αλλά είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά».
Ο Χρήστος Κανλής ρωτήθηκε αν ήταν θέληση του Ηρακλή Γκότση να προχωρήσει η διαδικασία διαδοχής ή και η υπόλοιπη παράταξη πίστευε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια αλλαγή για να συνεχίσει ο συνδυασμός. Όπως σημείωσε «νομίζω ότι ήταν συνδυασμός και των δύο.
Και ο Ηρακλής είχε δηλώσει την διάθεση του να αποχωρήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αλλά και η παράταξη έβλεπε ότι έπρεπε να υπάρχει μία φυσική συνέχεια στην παράταξη και τον επικεφαλής. Αυτά συμβαδίζουν και κινηθήκαν παράλληλα και είχαμε το τελικό αποτέλεσμα».
Ακούστε τον Χρήστο Κανλή
Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…