Ηράκλειο Αττικής – Τι θα πληρώσουν το 2022 σε δημοτικά τέλη, κάτοικοι και επαγγελματίες

Πίνακας Περιεχομένων

Ηράκλειο Αττικής – Σταθερά τα δημοτικά τέλη του δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2022  – Δεκτή πρόταση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου

Σταθεροί παραμένουν οι συντελεστές των περισσότερων δημοτικών τελών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2022 όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και όπως ενημερώνει ο δήμος Ηρακλείου. Δηλώσεις του Δημάρχου Ηρακλείου Νίκου Μπάμπαλου, από το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, καθώς και από τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Μπαρμπούνη.

Ηράκλειο Αττικής

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου «παράλληλα, η πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η παράταξη Δίκτυο Πολιτών για στοχευμένες μειώσεις 3,5% για όλους τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (και δεν εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες) ως μέτρο ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, με την ίδια πρόταση μειώνονται στο ήμισυ τα τέλη που καταβάλουν για τους στεγασμένους χώρους τους οι αθλητικοί, πολιτιστικοί και λοιποί σύλλογοι – σωματεία, που επίσης είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Την στιγμή που αρκετοί δήμοι στην Αττική προχωρούν σε αυξήσεις στα δημοτικά τους τέλη λόγω των ανατιμήσεων από το υψηλό κόστος της ενέργειας (πετρέλαιο για τα οχήματα καθαριότητας, ηλεκτρικό ρεύμα για τον δημοτικό φωτισμό, αναλώσιμα κ.τ.λ.), εμείς  ως Δήμος επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές μας στα ίδια επίπεδα για να μην επιβαρύνουμε τους δημότες, έπειτα, μάλιστα, από 5 χρόνια συνεχόμενων μειώσεων στους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας», τόνισε στο συμβούλιο ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

Συγκεκριμένα, όλες οι συντελεστές (τέλη για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, ΦΗΧ κ.τ.λ.) παραμένουν και την επόμενη χρονιά στα ίδια επίπεδα με το 2021, επίπεδα που πλέον κατατάσσουν το Ηράκλειο χαμηλά στη λίστα των δήμων και των δημοτικών ενοτήτων του Βόρειου Τομέα Αθηνών σε ύψος δημοτικών τελών.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος: «Όταν αναλάβαμε το 2014, ως δημοτική αρχή κάναμε πράξη αυτό που είχαν άμεση ανάγκη οι δημότες μας, τη μείωση δημοτικών τελών. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είχε τα πιο ακριβά τέλη, τώρα πια όχι. Πλέον τα τέλη μας είναι από τα πιο χαμηλά ανάμεσα στους δήμους της ευρύτερης περιοχής. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Τα γραφήματα με τη διακύμανση των τελών που δείχνουν τις μειώσεις που εφαρμόσαμε και η αποτύπωση της κατάταξης του Δήμου μας ανάμεσα στις πόλεις του Βόρειου Τομέα επιβεβαιώνουν την πραγματική εικόνα».

Συγκεκριμένα οι μειώσεις των προηγούμενων ετών:

Μειώσεις 2017: έως και 100% στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρήσεων στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.

Μειώσεις 2018: 10% στα δημοτικά τέλη, 7% στον ΦΗΧ, 50% στα τέλη που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών και 12% στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων από τα καταστήματα.

Μειώσεις 2019: 10% στα δημοτικά τέλη για τα σπίτια και 6% για τα καταστήματα και τις επαγγελματικές χρήσεις.

Μειώσεις 2020: 5% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

Μειώσεις 2021: Για τα σπίτια του Ηρακλείου μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών. Για τις επιχειρήσεις, στοχευμένη μείωση 20% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Μείωση περίπου 20%, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του Δήμου, στο Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, ο οποίος, μετά από χρόνια έπεσε κάτω από το 1 ευρώ στα 0.85 λεπτά ανά τμ. Μείωση 50% στα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης.

«Τα τελευταία 5 χρόνια μειώσαμε τη δημοτική φορολογία γυρνώντας, ουσιαστικά, σε τιμές που ίσχυαν στην πόλη πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε ο Νίκος Μπάμπαλος και πρόσθεσε: «Είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που έκανε μειώσεις, τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν δει ποτέ οι δημότες, χωρίς όμως να υποβαθμίσουμε στο ελάχιστο τις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Αντίθετα, καταφέραμε και ανανεώσαμε τον στόλο της Υπηρεσίας αποκομιδής, τονώσαμε τα προγράμματα Ανακύκλωσης, τοποθετήσαμε υπόγειους κάδους, δημιουργήσαμε σταθμό μεταφόρτωσης, αλλάζουμε το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού με LED, αντιμετωπίσαμε όλες τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που όλοι βιώνουμε δύο χρόνια τώρα λόγω της πανδημίας.

Μια πανδημία που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας αλλά και τις προτεραιότητες καθώς ως δημοτική αρχή επιλέξαμε έμπρακτα να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους δημότες, τους επαγγελματίες της περιοχές, τα παιδιά μας στα σχολεία και τόσα άλλα. Το μυστικό μας για όλα αυτά ήταν και είναι η σωστή οικονομική διαχείριση, η οποία μας επιτρέπει να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο στους δημότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η αγορά  του Κτήματος Φιξ με τις δικές μας δυνάμεις. Το νοικοκύρεμα και η χρηστή διαχείριση μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε  στους δημότες μας έναν  πνεύμονα πρασίνου 27 στρεμμάτων, στον οποίο θα δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο πάρκο του Ηράκλειου, δώρο ζωής και υγείας, για εμάς και τα παιδιά μας».

Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου: “Η ανταποδοτικότητα και η αλληλεγγύη προϋποθέτουν κοινωνική δικαιοσύνη”

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου «Το δημοτικό συμβούλιο, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της Διοίκησης και της Λαϊκής Συσπείρωσης) την πρόταση που κατέθεσε η παράταξη ”Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής ” για στοχευμένες μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη .

Αιμιλία Τζίβα

Η λογική της πρότασης ήταν

  1. Να αυξηθεί ο ειδικός συντελεστής σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολύ αυξημένη κερδοφορία την περίοδο της πανδημίας, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές σε απορρίμματα.
  • (Σούπερ Μάρκετ άνω των 100 τ.μ., μεγάλες επιχειρήσεις «αλυσίδες» εμπορίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών ειδών, ιατρικά εξεταστικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων άνω των 100 τμ, οι ιδιωτικές κλινικές, οίκοι ευγηρίας & υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, εργοστάσια, βενζινάδικα, ξενοδοχεία)
  1. Να μειωθεί ο ειδικός συντελεστής

α. σε μικρές επιχειρήσεις  που έχουν υποστεί τεράστια ζημία την περίοδο της πανδημίας (καταστήματα, γραφεία, μικρές επιχειρήσεις κ.λ.π.)

β. Σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται από Σωματεία, Αθλητικούς, πολιτιστικούς, Επιμορφωτικούς και τοπικούς συλλόγους με έδρα το Ηράκλειο Αττικής

Η ανταποδοτικότητα και η αλληλεγγύη προϋποθέτουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Δίκτυο Πολιτών θα συνεχίσει να συμβάλει στην ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και νοικοκυριών πέρα και έξω από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και λογικές.

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αιμιλία Τζίβα

Γιώργος Γρηγορίαδης

Φάνη Βελλίδου»

Νίκος Μπαρμπούνης: “Σταθερά υψηλοί Δημοτικοί Φόροι στο Ηράκλειο και για το 2022”

Σε άλλο μήκος κύματος η ανακοίνωση από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Νίκο Μπαρμπούνη. Όπως σημειώνει “Σε δημόσια παραδοχή αδυναμίας μείωσης των υψηλότατων Δημοτικών Τελών και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων λόγω της δανειακής σύμβασης για την αγορά του κτήματος ΦΙΞ προέβη η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου.

Νίκος Μπαρμπούνης

Ο ίδιος, ο Δήμαρχος μετά την αντιπαράθεση, που είχε με εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, παραδέχτηκε ουσιαστικά, ότι μειώνοντας το Φ.Η.Χ. και τα Δημοτικά Τέλη θα μειωθούν τα έσοδα του Δήμου και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να προχωρήσει η αγορά του κτήματος μέσω δανείου.

Παραδέχτηκε με άλλα λόγια αυτό ακριβώς που είχαμε επισημάνει πολλάκις στις συνεδριάσεις, που έχουν προηγηθεί για το σχετικό θέμα. Η Παράταξή μας μέσω του επικεφαλής της κ. Νίκου Μπαρμπούνη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε εξηγήσει ότι ένα ακόμα δάνειο σημαίνει θηλιά στο λαιμό των Ηρακλειωτών καθώς το νέο χρέος (500.000€ για το έτος 2022), που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα του Δήμου, απαγορεύει την οποιαδήποτε μείωση των ήδη υψηλών Δημοτικών Φόρων.

  • Μηδενική μείωση των σταθερά υψηλών Δημοτικών Τελών.
  • Μηδενική μείωση του υψηλού ΦΗΧ.
  • Μηδενικές δαπάνες για ασφαλτοστρώσεις.
  • Μηδενικές δαπάνες για πεζοδρόμια.
  • Μηδενικές δαπάνες για επισκευές σχολείων.

Από τα 7.700.000€ προϋπολογιζόμενα έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος Ηρακλείου το έτος 2022 μόλις τα 139.000€ προβλέπονται για Κοινωνική Πολιτική!

Από τα 7.700.000€ μόλις 25.000 για αναπλάσεις πλατειών!

Από τα 7.700.000€ μόλις 24.000 για αγορά κάδων, δηλαδή θα αγοράσουμε μόνο 110 κάδους!

«Σε μια εποχή που οι προβλέψεις για την οικονομία είναι δυσοίωνες και το οικογενειακό εισόδημα θα πληγεί από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας  λόγων των ανατιμήσεων της ενέργειας, ο Δήμος Ηρακλείου επιμένει σε σταθερά υψηλούς δημοτικούς φόρους.

Για μια ακόμα φορά η εναλλακτική πρόταση την οποία κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και προέβλεπε μείωση των δημοτικών φόρων προς όφελος των συμπολιτών μας απορρίφθηκε. Για προσχηματικούς λόγους έγινε βεβαίως αποδεκτή άλλη εναλλακτική πρόταση, η οποία τιμωρεί ουσιαστικά όσους κατάφεραν να επιβιώσουν τον καιρό της πανδημίας και πρωτίστως δεν ανακουφίζει όσους έχουν πληγεί αλλά και πρόκειται να πληγούν.

Ο Δήμαρχος υπερηφανεύεται για την μη αύξηση του ΤΑΠ αλλά και  μείωση των δημοτικών τελών σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Όλα αυτά βέβαια είναι μόνο λογιστικά νούμερα, γιατί δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να υπερηφανεύεται κάποιος για κοινωνική πολιτική και σταθεροποίηση δημοτικών φόρων όταν το ατομικό εισόδημα έχει μειωθεί στο μισό σχεδόν σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας οικονομικής κρίσης  με τις τιμές των βασικών αγαθών να αυξάνονται και ο οικογενειακός προϋπολογισμός να συρρικνώνεται! Δυστυχώς ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου μας έφερε στο μυαλό το αλησμόνητο ‘μηδέν συν μηδέν ίσον 14% αύξηση εισοδήματος’. Δυστυχώς, τις επικοινωνιακές φιέστες θα τις πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι του Ηρακλείου», επισημαίνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Μπαρμπούνης.

 

Νίκος Μπαρμπούνης

Υποψήφιος Δήμαρχος

Ηρακλείου Αττικής

 Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ηράκλειο Αττικής : Προσοχή – το περιστατικό με την κοπέλα στην Στ.Καραγιώργη δεν συνέβη χθες αλλά στις 21 Νοεμβρίου…

Ηράκλειο Αττικής

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU