Νέα Ιωνία – Ηράκλειο Αττικής: Οι τελευταίες εξελίξεις στα ακίνητα – Κτηματολόγιο – Αγορές – Ενοίκια

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία – Ηράκλειο Αττικής: Οι τελευταίες εξελίξεις στα ακίνητα – Κτηματολόγιο – Αγορές – Ενοίκια

Σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται στις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων στην Αττική, τόσο στα διαδικαστικά ζητήματα (Κτηματολόγιο), όσο και στην αγορά ή ενοικίαση τους. Ειδικά για τη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο Αττικής, προκύπτουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:

Αγορά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», παρά την τάση για μικρή κάμψη που σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου (Οκτώβριος – Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2021) οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του δικτύου της newdeal real estate group στην Αττική, τόσο στη Νέα Ιωνία, όσο και στο Ηράκλειο Αττικής, όλες οι περιπτώσεις της έρευνας έδειξαν άνοδο των τιμών, με μία μόνο εξαίρεση, το Παλαιό Ηράκλειο. Χαρακτηριστικά:

  • Νέα Ιωνία (Αλσούπολη) αύξηση 3,24%
  • Νέα Ιωνία (Περισσός) αύξηση 4,06%
  • Νέα Ιωνία (Καλογρέζα) αύξηση 4,60%
  • Νέα Ιωνία (Σαφράµπολη) αύξηση 11,57%
  • Ηράκλειο (Παλαιό Ηράκλειο) μείωση 2,01%
  • Ηράκλειο (Πράσινος Λόφος) αύξηση 1,39%

Ηράκλειο ΑττικήςΣύμφωνα με τον ιδρυτή της Ακαδημίας newdeal Real Estate και CEO της newdeal Χρήστο Μπλέτα «oι διακυμάνσεις τιμών είναι κάτι φυσιολογικό σε μια υγιή αγορά, διότι δείχνει ότι λειτουργεί η προσφορά και η ζήτηση. Η διόρθωση τιμών προσφέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμικούς επενδυτές γιατί σημαίνει ότι αποτρέπεται ο κίνδυνος της φούσκας».

Μετά από ένα τριετές ράλι ανόδου, τα πρώτα κρούσματα της πτώσης τιμών συμπίπτουν με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. «Πρόκειται για μια χρονική σύμπτωση. Είναι φυσικό κάποιος να το σκεφτεί. Η οικονομική ζωή -έστω και με πολλά εμπόδια- συνεχίζεται και φυσικά επηρεάζεται από την πανδημία. Το παράξενο, όμως, ήταν ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά οι τιμές των ακινήτων», προσθέτει στο ΑΠΕ ο κ. Μπλέτας.

Το ερώτημα που βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ενός επενδυτή είναι εάν η αγορά δείχνει με αυτά τα σημάδια ότι μπορεί να ξαναγυρίσει στις εποχές της χαμηλής ζήτησης και της κατακόρυφης πτώσης. «Στον ορίζοντα κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό.

Η Αθήνα παρότι δεν έχει πολλούς ξένους επενδυτές, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο, πέρυσι, ξένοι επαγγελματίες την κατέτασσαν ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για επενδύσεις στο real estate λόγω των τιμών και της απόδοσης των ενοικίων. Αυτό το διεθνές επενδυτικό προφίλ της πρωτεύουσας πήρε αρκετό χρόνο να χτιστεί και είναι δύσκολο να γκρεμιστεί συντόμως».

Οι μειώσεις

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα της newdeal real estate group οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις περιοχές: Παλλήνη -11,7%, Νέα Μάκρη -9,8%, Αθήνα (Ψυρρή) -9,6%, Σχινιάς -8,9%, ‘Αλιμος (Τράχωνες) -6,7%, Παλαιά Φώκαια -6,6%, Πειραιάς (Ζωοδόχος Πηγή) -6,5 %, Ροδόπολη -5,8%, Αγία Παρασκευή (Ηπείρου) -5,48 %, Αίγινα -5,48%, Αθήνα (‘Ανω Κυψέλη-Ελικώνος) -5,37%, ‘Ανω Λιόσια (Δροσούπολη) -5,19%, Πικέρμι -5%, Αργυρούπολη (Νέα Αλεξάνδρεια) -5%, Μεταμόρφωση (Καναπίτσα) -4,9%, Αθήνα (Γηροκομείο) -4,5%, Αθήνα (Νοσοκομείο Παίδων) -4,5%, Βουλιαγμένη -4,5%, Καισαριανή (Ανάληψη) -4,1%, Βύρωνας (Νέα Ελβετία) -4,1%, Περιστέρι (Νέα Σεπόλια) -4%, Ηλιούπολη (Αγία Μαρίνα) -3,9%.

Επίσης σε Γλυφάδα (Γκολφ) -3,9%, Χολαργός (‘Ανω Χολαργός) -3,8%, Ίλιον (Πολυτέκνων) -3,7%, Περιστέρι (Κηπούπολη) -3,7%, Αθήνα (Νέα Φιλοθέη) -3,7%, Νίκαια (Κατράκειο Θέατρο – ‘Αλσος Δεξαμενής) -3,6%, Νίκαια (‘Ανω Νεάπολη) -3,5%, Πετρούπολη -3,5%, Υμηττός -3,4%, Αθήνα (Γκράβα) -3,3%, ‘Ανω Λιόσια (‘Αγιος Ιωάννης Θεολόγος) -3,3%.

Οι αυξήσεις

Στον αντίποδα αυξήσεις άνω του 6% σημειώθηκαν στις περιοχές: Βάρη 6,1%, ‘Αγιος Δημήτριος Αττικής (Ασύρματος) 6,3%, Καλλιθέα (Ευαγγελίστρια) 6,3%, Περιστέρι (Νέα Κολοκυνθού) 6,3%, Αθήνα (Γούβα) 6,3%, Βούλα (Δικηγορικά) 6,4%, Γλυκά Νερά (Πλαγιά Υμηττού) 6,4%, Χαλάνδρι (Κάτω Χαλάνδρι), 6,5%, Αιγάλεω (Ιεράπολη) 6,6%, Παλαιό Φάληρο (Τροκαντερό), 6,7%, Νέα Ερυθραία (Κέντρο) 6,8%, Γέρακας (Κέντρο) 6,9%, Κηφισιά (Πολιτεία), 6,9%, Περιστέρι (Μπουρνάζι) 7%, Αθήνα (Ομόνοια) 7%, Βύρωνας (Ανάληψη), 7%, Αθήνα (Παναθηναϊκό Στάδιο) 7,1%, Κερατσίνι (Τουρκοβούνια) 7,1%, Κηφισιά (Νέα Κηφισιά) 7,1%, Χολαργός (Πλατεία Δημοκρατίας) 7,2%, ‘Ανοιξη 7,3%, Ταύρος Αττικής (Κέντρο) 7,4%, Καισαριανή (‘Αγιος Νικόλαος), 7,5%, Μαρούσι (Αμαλίειο Ορφανοτροφείο) 7,6%, Χαλάνδρι (Πολύδροσο) 7,8%.

Επίσης σε Παλαιό Φάληρο (Μπάτης) 7,8%, Κηφισιά (Αγία Κυριακή) 7,9%, Αθήνα (‘Αγιος Σώστης) 8%, Αθήνα (Νέα Κυψέλη) 8,1%, Βύρωνας (Καρέας) 8,4%, Βριλήσσια (‘Ανω Βριλήσσια) 8,6%, Νίκαια (Νεάπολη) 9%, Γαλάτσι (Καραγιαννέικα) 9,5% Αθήνα (Λόφος Ακρόπολης) 9,5%. Χαλάνδρι (Πάτημα) 9,6%, Κηφισιά (Προφήτης Ηλίας) 10%, Βύρωνας (Ζωοδόχος Πηγή) 10,1%,Αθήνα (Ζάππειο) 10,9%, Αθήνα (Ιλίσια) 11%, Νέα Ιωνία (Σαφράμπολη) 11,5%, Πειραιάς (Κεντρικός Λιμένας) 11,6%, Αθήνα (Θησείο) 11,9% Καλλιθέα (Κέντρο) 12,2%, Γέρακας (Μπαλάνα) 12,3% , ‘Αλιμος (‘Ανω Καλαμάκι) 12,3%, Αγία Βαρβάρα (Κέντρο 13,5%, Εκάλη 14,1%, Καλλιθέα (Σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρου) 15%, Χαλάνδρι (‘Ανω Πάτημα), 18,2%, Νέα Ερυθραία (Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου) 18,7%, Μεταμόρφωση (Παλιές Κουκουβάουνες) 20,8%, Αγία Παρασκευή (Σταυρός) 23,7%,

Η μεθοδολογία της έρευνας βασίστηκε σε προτεινόμενες τιμές ιδιοκτητών του πρώτου εννεάμηνου και του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους, όπως είναι στην βάση δεδομένων του δικτύου της newdeal real estate group. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη και χαρακτηριστικά οικιστικών ακινήτων καθώς και χρόνου κατασκευής. Η έρευνα έχει σκοπό να αποτυπώσει την τάση της αγοράς ανά περιοχή στην Αττική. Κάθε ακίνητο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και η τιμή εκτίμησής του γίνεται με τα ανάλογα πρωτόκολλα.

Κατεβάστε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα με τις αυξομειώσεις τιμών σε όλες τις περιοχές της Αττικής:

Πίνακας Ακίνητα 2022 01

Ενοίκια

Στον τομέα των ενοικίων, δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», κατατάσσει τη Νέα Ιωνία στις «φιλικές περιοχές», συγκριτικά πάντα, με ενοίκιο στη ζώνη των 500 ευρώ το μήνα και μεγέθους ικανού να φιλοξενήσουν μία μέση οικογένεια.

Νέα Ιωνία

Όπως τονίζεται αναλυτικά, την ανηφόρα έχουν πάρει τα ενοίκια με αυξήσεις που ανάλογα την περιοχή φτάνουν κοντά στο 30% την τελευταία τριετία. Πλέον, η αναζήτηση νέας κατοικίας με ενοίκιο που να μπορεί να αντέξει ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός αποτελεί πρόκληση για χιλιάδες οικογένειες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες και ανάλογα με τις υποχωρήσεις που είσαι διατεθειμένος να κάνεις, υπάρχει σημαντική προσφορά σε κατοικίες που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μίας οικογένειας με ενοίκιο έως ή κοντά στα 500 ευρώ. Θέλεις πάρκινγκ ή πιλοτή; Να είναι νεόδμητο, με τζάκι ή σε «καλή» περιοχή; Να είναι ανακαινισμένο, με καινούργια κουφώματα ή κοντά σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς; Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αναζητούν οι περισσότεροι ενοικιαστές και, όπως είναι αναμενόμενο, ανεβάζουν τις τιμές των ενοικίων.

Ακτινογραφία

Στη μεγάλη εικόνα, τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι τα ενοίκια είναι υψηλότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση. Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία έρευνας της RE/MAX Ελλάς για το 2021, στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ., με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ., με μέση τιμή ενοικίου 450 ευρώ. Φθηνότερα είναι τα ενοίκια στην υπόλοιπη περιφέρεια, με πρώτα στις προτιμήσεις να έρχονται διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ., με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 340 ευρώ.

Οδηγός της αγοράς παραμένει η Αττική, όπου η αναζήτηση κατοικίας άνω του 1ου ορόφου κατάλληλη για οικογένεια με δύο υπνοδωμάτια και βασικές παροχές που αναμένει κάποιος από ένα διαμέρισμα το 2022 τοποθετεί τα ζητούμενα ενοίκια στην περιοχή των 500-600 ευρώ το μήνα. Οι διαθέσιμες αγγελίες και οι αναλύσεις των μεγάλων μεσιτικών γραφείων δημιουργούν ένα χάρτη της αγοράς με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ανά περιοχή, ανάλογα με τα ζητούμενα ενοίκια.

Με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην Αττική με ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ είναι λιγότερα από το 36,61% του συνόλου, η εύρεση κατοικίας θέλει πολύ ψάξιμο ή έναν καλό μεσίτη. Αν μάλιστα κάποιος ψάχνει σε συγκεκριμένη περιοχή, σε αυτή την τιμή, τα ακίνητα στα βόρεια προάστια είναι μόλις το 0,71%, στα νότια προάστια το 4,03%, στα δυτικά προάστια το 35,58%, στο υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Ακίνητα

Νέα ζευγάρια και οικογένειες που αναζητούν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ το μήνα, οι περιοχές που μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα ακίνητο είναι το κέντρο της Αθήνας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσφερόμενων ακινήτων (82,58%) είναι κατασκευής παλαιότερης του 1980, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή θωράκιση και τις υπόλοιπες παροχές. Τα ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα ακίνητα συνοδεύονται και με αύξηση του ενοικίου, που συνήθως τα βγάζει πάνω από το όριο των 500 ευρώ.

Στα δυτικά προάστια είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1990, που αποτελούν και το 46% του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών σε αυτή την τιμή, και στον Πειραιά είναι κατασκευής 1971-1980, που και αποτελούν το 58,9%. Οι περιοχές του υπολοίπου της Αττικής αποτελούν την ευκολότερη λύση για όσους αναζητούν κατοικίες νεότερης κατασκευής, αλλά κατάλληλες για οικογένεια και ενοίκιο κοντά στα 500 ευρώ, και φτάνουν το 46% του συνόλου.

Οι περισσότερες διαθέσιμες κατοικίες με ενοίκιο στη ζώνη των 500 ευρώ το μήνα και μεγέθους ικανού να φιλοξενήσουν μία μέση οικογένεια βρίσκονται στους Αμπελοκήπους (5,6 ευρώ/τ.μ.), στην Καισαριανή (5,8 ευρώ/τ.μ.), στην Κυψέλη (5,7 ευρώ/τ.μ.), στα Πατήσια (4,8 ευρώ/τ.μ.), στο Αιγάλεω (5,5 ευρώ/τ.μ.), στη Νέα Ιωνία (5,7 ευρώ/τ.μ.), στο Χατζηκυριάκειο (5,6 ευρώ/τ.μ.), στο Κερατσίνι (4,1 ευρώ/τ.μ.), στον Κορυδαλλό (5,8 ευρώ/τ.μ.), στη Νίκαια (5,7 ευρώ/τ.μ.) και στου Ρέντη (5,3 ευρώ/τ.μ.).

Προτιμήσεις

Το ύψος του μισθώματος είναι μία ισορροπία ανάμεσα στις παροχές ενός ακινήτου που ο κάθε ενοικιαστής θεωρεί αναγκαίες και ποιες μπορεί να θυσιάσει στην προσπάθεια εύρεσης χαμηλότερου ενοικίου. Πάντως, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής βρίσκεται η γενική καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν είναι ανακαινισμένο (79%) και διαθέτει καινούργια κουφώματα (62%). Ακολουθούν η θέση parking (65%) και το αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Ακίνητα

Η πραγματικότητα είναι ότι στο σύνολο των περιοχών της Αττικής η διαθεσιμότητα προς μίσθωση κατοικιών είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων που να είναι και κατάλληλα για μία οικογένεια διατίθενται με ζητούμενες τιμές μίσθωσης άνω των 800 ευρώ το μήνα. Προσφορά υπάρχει, αλλά οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος των ενοικίων θα συνεχιστεί και τουλάχιστον το α’ τρίμηνο του 2022.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, κατατάσσεται πρώτη και με διαφορά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Αυτό δεν θα αλλάξει όσο η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Το 2021 οι τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής αυξήθηκαν. Οι αυξήσεις είναι σημαντικές στο κέντρο της Αθήνας (11,6%), στα βόρεια (16,7%) και τα νότια προάστια (13,9%), ενώ στον Πειραιά και τη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2%. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι το «ταβάνι» της αγοράς θα βρεθεί κοντά στις παρούσες τιμές ενοικίασης και πως η αξία των μισθωμάτων δεν αναμένεται να πέσει σημαντικά τα επόμενα 5-6 χρόνια.

Κτηματολόγιο

Τέλος, στις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στη λειτουργία του κτηματολογίου, αναφέρεται δημοσίευμα της «Καθημερινής». Συγκεκριμένα, για το γραφείο της Νέας Ιωνίας, που εξυπηρετεί τη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο Αττικής, οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάσουν τους 3 με 4 μήνες.

Όπως τονίζεται, σοβαρές δυσλειτουργίες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στη λειτουργία του κτηματολογίου. Σε μεγάλα κτηματολογικά γραφεία ή (υπό κατάργηση) υποθηκοφυλακεία, ο χρόνος αναμονής ακόμα και για μια απλή υπόθεση, όπως η μεταγραφή ενός συμβολαίου, συχνά ξεπερνά τον ένα μήνα, ενώ σε ορισμένα γραφεία φθάνει ακόμα και το έτος. Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση των γραφείων, αλλά και σε διάφορες προβλέψεις του νέου συστήματος που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

«Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι πολύ μεγάλες», εκτιμά ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων. «Υπάρχουν γραφεία στα οποία οι υποθέσεις διεκπεραιώνονται μέσα σε μια εβδομάδα και γραφεία που χρειάζονται μήνες, καθώς έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός υποθέσεων. Για παράδειγμα, στου Ζωγράφου χρειάζεται έως και ένα έτος, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στη Μύκονο, στη Νέα Ιωνία, στις Αχαρνές και στο Χαλάνδρι 3-4 μήνες, στην Αθήνα 1-2 μήνες, στον Πειραιά 20 ημέρες».

Πως εκτιμά ο κ. Ρούσκας, οι πηγές του προβλήματος είναι αρκετές. «Κατ’ αρχάς, οι δικηγόροι στα κτηματολογικά γραφεία δεν επαρκούν για τον νομικό έλεγχο. Επιπλέον, υπάρχει ένα ζήτημα με την ηλεκτρονική κατάθεση των πράξεων. Αν το αποστείλει απευθείας ο συμβολαιογράφος ή ο δικηγόρος και διαπιστωθεί κάποιο λάθος, τότε το συμβόλαιο επιστρέφεται, όμως για την επιστροφή του τέλους που καταβάλλει ο πολίτης χρειάζεται να περάσουν μήνες.

Ο πολίτης αποδίδει την ευθύνη στον συμβολαιογράφο ή στον δικηγόρο και έτσι αυτοί, για να μην διακινδυνεύουν κάτι τέτοιο, πηγαίνουν αυτοπροσώπως στα γραφεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη υποκειμενικότητα, έχουμε φτάσει στο σημείο να μας επιστρέφουν συμβόλαιο για γραμματικές αλλαγές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συναλλαγές έχουν γίνει πολύ δύσκολες – όταν, για παράδειγμα, θέλεις να λάβεις ένα δάνειο και πρέπει να υποθηκεύσεις ένα ακίνητο, δεν είναι δυνατόν να χρειάζεσαι μήνες. Όλα αυτά έχουν προφανή επίπτωση στην αγορά».

Ο Κώστας Καραΐσκος είναι διευθυντής στο μεγαλύτερο υποθηκοφυλακείο/κτηματολογικό γραφείο της Ελλάδας, αυτό της Αθήνας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εκκρεμότητα περίπου 3.000 υποθέσεις για τον Δήμο Αθηναίων και ακόμα 2.000 για Γαλάτσι και Μοσχάτο. Και βέβαια είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλα γραφεία, όπως λ.χ. της Θεσσαλονίκης, που έχει αυτή τη στιγμή περί τις 30.000 ακαταχώρητες πράξεις. Ολα τα μεγάλα γραφεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή».

Οι αιτίες είναι πολλές. «Στα υποθηκοφυλακεία δεν γίνονταν προσλήψεις για χρόνια ενόψει της κατάργησής τους, η οποία τελικά καθυστέρησε περισσότερο από μια δεκαετία. Και εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι σε αυτά συνταξιοδοτήθηκαν – σε εμάς, από 100 άτομα προσωπικό έχουμε μείνει 40 και άλλοι 10 θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2022.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων έχουν ζητήσει να μην “μεταφερθούν” στο κτηματολογικό γραφείο, όταν αυτό υποκαταστήσει το υποθηκοφυλακείο στο οποίο εργάζονται, αλλά να μετατεθούν σε δικαστικές υπηρεσίες (σ.σ. δικαίωμα που έδινε ο νόμος για τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία), επειδή δεν έχουν κίνητρο να μείνουν, οι συνθήκες είναι κακές.

Παράλληλα, τα κτηματολογικά γραφεία έχουν μείνει και χωρίς προϊσταμένους γιατί πολλοί υποθηκοφύλακες δεν θέλουν να αναλάβουν προϊστάμενοι στο νέο σχήμα, επειδή ο μισθός είναι πολύ χαμηλός, η ευθύνη μεγάλη και τα προβλήματα πάρα πολλά. Θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις, όμως στο Ελληνικό Κτηματολόγιο οι επικεφαλής είναι άσχετοι με το αντικείμενο και δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ανθρώπων του κλάδου».

Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα και υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί, να γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί. Όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία οι υπάλληλοι που πρόκειται να φύγουν έχουν κηρύξει ένα είδος «λευκής απεργίας» γιατί πλέον δεν υπάρχει κίνητρο.

Παρατηρούν επίσης ότι στα άμισθα υποθηκοφυλακεία, το ίδιο προσωπικό που εργαζόταν εκεί και «μεταφέρθηκε» στο κτηματολογικό γραφείο είναι πολύ λιγότερο παραγωγικό (για παράδειγμα, στα Ιωάννινα το ’20 υπήρχαν μόλις τέσσερις ακαταχώρητες υποθέσεις και το ’21 περί τις 2.000).

Όσον αφορά την έλλειψη νομικών, από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αναφέρουν ότι τα γραφεία που έχουν πρόβλημα σήμερα υποστηρίζονται και από δικηγόρους της κεντρικής υπηρεσίας, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, αρχικά σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη και μετά στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.

«Ηδη έχει εγκριθεί η πρόσληψη 180 μόνιμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και η διαδικασία αναμένουμε να ξεκινήσει σύντομα», λέει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το κτηματολόγιο, Θόδωρος Λιβάνιος. «Επιπλέον, με πρόσφατη διάταξη επιβάλαμε στο προσωπικό των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να παραμένει για μια διετία.

Επομένως, μεγάλα γραφεία, όπως εκείνα της Θεσσαλονίκης, του Ζωγράφου και της Αθήνας, δεν θα “αδειάσουν” μόλις μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία. Εκτιμώ ότι σταδιακά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, ιδίως όσο προχωράει η ψηφιοποίηση του κτηματολογίου. Τελικός μας στόχος άλλωστε είναι να μη χρειάζεται κανείς, εκτός από τις πολύ σύνθετες περιπτώσεις, να επισκέπτεται ένα γραφείο του κτηματολογίου».

Το χρονοδιάγραμμα

Σχεδόν το σύνολο των υποθηκοφυλακείων πάντως, είναι προγραμματισμένο να κλείσουν μέσα στη χρονιά και να υποκατασταθούν από κάποιο κτηματολογικό γραφείο ή υποκατάστημα του κτηματολογίου. Μαζί με τα υποθηκοφυλακεία που θα κλείσουν τον Ιανουάριο (Ελάτειας, Θερμοπυλών, Φαλάρων, Βύρωνα, Λήμνου, Αγίου Νικολάου και Νεάπολης Λασιθίου, Κροκέων, Επιδαύρου Λιμηράς) τα καταργηθέντα υποθηκοφυλακεία ανέρχονται πλέον σε 96 από τα 392.

Αντίστοιχα, έχουν ανοίξει τα 9 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και τα 40 από τα 75 υποκαταστήματα (συνυπολογίζοντας εκείνα στη Λήμνο και στον Αγιο Νικόλαο, που θα ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο). Επομένως, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο», έχουν ανοίξει τα 49 από τα 92 γραφεία της νέας δομής του εθνικού κτηματολογίου, δηλαδή το 53%.

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Εθνική Τράπεζα: Νέο, απίστευτο, χαράτσι που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς!

Εθνική Τράπεζα

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU