Νέα Ιωνία: Crosswords – Το πρώτο συγκρότημα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που γεννήθηκε στις εργατικές κατοικίες της πόλης

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία: Crosswords – Το πρώτο συγκρότημα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που γεννήθηκε στις εργατικές κατοικίες της πόλης

Πηγή: www.fosonline.gr / Στέφανος Λεμονίδης – Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πριν αναδειχθεί σε ροκ σταρ τραγουδούσε Θεοδωράκη, Mπακαλάκο, Λοίζο, τραγούδια όπως “Ο Γιόχαν ο Πήτερ και ο Φρανς”, “Τσε Γκεβάρα”, “Όχι δεν πουλάμε”. Ξεκίνησε από τους Crosswords.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε την καριέρα του από το συγκρότημα Crosswords, με ιταλικό στίχο, που έγινε γνωστό από μια φωτογραφία με τη λεζάντα: «Νιάτα των σίξτυς. Αριστερά με το σορτσάκι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Στο βάθος στα ντραμς ο Νίκος Θεοδωράκης. Είναι το συγκρότημα των Κρόσγουωρντς. Όταν δεν υπήρχε ντραμς έπαιζαν στο τζάμι τους ρυθμούς της εποχής».

Νέα Ιωνία

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είπε: «Κάπου κοντά στην προεφηβεία κι ενώ έκαναν την εμφάνισή τους οι Μπιτλς, πήρα μια κιθάρα από τον γείτονά μου, τον Κώστα Παναγόπουλο. Επειδή, όμως, πολύ σύντομα άρχισα να παίζω καλύτερα από εκείνον, μου τη χάρισε. Μαζί με τους υπόλοιπους τρελαμένους των εργατικών πολυκατοικιών φτιάξαμε το συγκρότημά μας: τους Crosswords. Μαζί τους έδωσα την πρώτη συναυλία στο Σινέ Ιωνία. Αυτό ήταν: το ψώνιο που ήδη κουβαλούσα έφτασε στο ζενίθ. Δύσκολο πράγμα να κουμαντάρεις τη δημοσιότητα και να παραμείνεις φρόνιμος σε αυτές τις ηλικίες.

Πήραμε το α βραβείο με το “The house of the rising sun” των Animals! Το συγκρότημα μας λεγόταν The Crosswords, τα Σταυρόλεξα . Νέα Ιωνία – Νέα Φιλαδέλφεια μεγαλώσαμε όλοι, σύνορα, στις πολυκατοικίες του Βλάχου. Ακόμη συνεργάζομαι με τον Ανδρέα Αποστόλου στα πλήκτρα. Μάλιστα τον πρώτο κιθαρίστα τον είδα στην Κομοτηνή, που είχα πάει για συναυλία και που αυτός ζει εκεί μόνιμα τώρα πια. Σταύρο Γαΐτη τον λένε. Όσο για τον πρώτο ντράμερ, ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης που έκανε εκπομπές με μουσικά ταξίδια στην ΕΤ3.

Ο διαγωνισμός είχε τίτλο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Συγκροτημάτων και είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 1967, σε τρεις διαφορετικές βραδιές, όπως μαθαίνουμε από δύο τεύχη του περιοδικού Μοντέρνοι Ρυθμοί ( 3 Ιανουαρίου 1968 και 17 Ιανουαρίου 1968).

Σ’ εκείνο το διαγωνισμό, που είχε διεξαχθεί στον κινηματογράφο Άννα-Μαρία, είχαν τραγουδήσει και αναγνωρισμένα γκρουπ, όπως οι M.G.C. και οι Esquires ανάμεσα σε άλλα, ενώ τις ψήφους των παρευρισκομένων θεατών είχαν διεκδικήσει οι Riders, Torrents, Raindrops, Graves, Bohems, Hawks, Radishes, Golden Strings, Wise Men, Stars, G. Men, Marshals, Crosswords, Orientals και Stark Mads (χαμός γινόταν). Μάλιστα, όλα τα συγκροτήματα είχαν στείλει στους οργανωτές ηχογραφήσεις και έγχρωμες φωτογραφίες. Οι Crosswords, πάντως, ήταν το τέταρτο συγκρότημα σε ψήφους (είχαν προηγηθεί οι Stars, Radishes και Riders), αλλά ήταν συγχρόνως και το «τυχερό συγκρότημα», που κατόπιν κλήρωσης και ανεξαρτήτως της σειράς επιτυχίας είχε κερδίσει τρεις κιθάρες και 30% έκπτωση για αγορά μουσικών οργάνων από κατάστημα της εποχής.

Ο ντράμερ των Crosswords Νίκος Θεοδωράκης επισήμανε: «Τα καλύτερα μας χρόνια. Η αρχή… εργατικές κατοικίες Νέας Ιωνίας. Ο τραγουδιστής μας ο Βασίλης ήταν αστέρι και καθώς τραγουδούσε υπέροχα Animals και Roberto Carlos έγιναν τα Σταυρόλεξα… Crosswords.

Σιγά-σιγά πήραμε όργανα ηλεκτρικά. Το 1969 ο καθένας μας έκανε την δική του καριέρα. Εγώ είχα την τύχη να παίξω με καλές ορχήστρες (Solistes κ.ά.), στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1977 μπήκα στην δημοσιογραφία και τις μουσικές παραγωγές – τζαζ θέματα, Αθηνόραμα, Ταχυδρόμος, Ντέφι, μετά Θεσσαλονίκη και ΕΤ3…».

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νίκος Ξανθόπουλος: Ο Ιωνιώτης ηθοποιός έγινε 88 και ευχαριστεί για τις ευχές

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έγινε 88 χρόνων και απαντώντας στις πολλές και όμορφες ευχές που δέχτηκε στο facebook για τα γενέθλιά του, έγραψε ένα συγκινητικό μήνυμα στους διαδικτυακούς του φίλους.

«Διαβάζω τις ευχές σας, μια βροχή από καλά λόγια και ζεσταίνεται η καρδιά μου. Νάστε καλά. Μ’ έκανε η μάνα μου ψιλόφλουδο κι ευαίσθητο και τα λόγια σας τα επαινετικά αγγίζουν την ψυχή μου. Συγχωρέστε μου κάτι κρυφά δάκρυα που δεν μπορώ να συγκρατήσω. Δεν το μπορώ γιατί είμαι γέρος πια. Αλλά είμαι ευτυχής, είμαι πλήρης. Το μερτικό μου από τον έπαινο το έχω πάρει εδώ και χρόνια και με το παραπάνω ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ …».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

  1. Ισχακης Γιωργος
    03/08/2022 - 12:49

    Ο Μπασιστας ειταν ο Γιώργος Ισχακης και ο μάνατζερ Στελιος Καλαλες

    Reply

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU