Νέα Ιωνία γενέθλια – Πώς δημιουργήθηκε η προσφυγική πόλη – Τα πρώτα 400 δωμάτια στους Ποδαράδες και τα ιστορικά εγκαίνια με τον Πλαστήρα…

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία – Πώς δημιουργήθηκε η προσφυγική πόλη – Τα πρώτα 400 δωμάτια στους Ποδαράδες και τα ιστορικά εγκαίνια με τον Πλαστήρα…

Πηγή: Μηχανή του χρόνου – Συμπληρώνονται φέτος 98 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα της 9ης  Δεκεμβρίου 1923, όταν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ήρθαν στους Ποδαράδες για να παραστούν στα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού των Αθηνών που ονομάστηκε ΙΩΝΙΑ.

Νέα Ιωνία
Συλλογή Γεωργόπουλου – Φωτογραφικό αρχείο “των ανωνύμων” www.tonanonymon.gr

Τα θεμέλια του συνοικισμού που με πρωτοβουλία του Ταμείου Περίθαλψης Προσφύγων (Τ.Π.Π.) προορίζονταν να στεγάσει 400 οικογένειες προσφύγων από την Πισιδία είχαν τεθεί στις 30 Ιουνίου 1923 από τον Νικόλαο Πλαστήρα.

Έτσι στις 9 Δεκεμβρίου 1923 και ενώ έχουν κτιστεί 400 δωμάτια και ο συνοικισμός έχει αρχίσει να οικοδομείται πραγματοποιούνται τα εγκαίνιά του.

«Πλαστήρα μας, πατέρα μας, μοναδικιά ελπίδα μας, μέσα στην τόση μας ορφάνια και καταφρόνια πέστο μας να τ ακούσουμε καί πάλι από το στόμα σου, πως νάτος έφθασε ο χρόνος που συ μπροστά άφοβος οδηγητής μας απάνω στο μαύρο σου άλογό σου θα μας ξαναπάς πίσω στην πανώρια μας Ανατολή που περιμένουν άθαφτοί κί άκλαφτοί το στερνό μνημόσυνο οί γονιοί μας καί τα αδέλφια μας».

Με πολλή συγκίνηση απάντησε ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικ. Πλαστήρας, πως «γρήγορα θα ξαναδούμε όλοι καλύτερες μέρες καί δεν θ αργήσουν οί πόθοι σας να γίνουν πραγματίκότης».

Εκτός του Νικ. Πλαστήρα, παραβρέθηκαν: ο υπουργός Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως Απόστ. Δοξιάδης, ο υπουργός Στρατιωτικών Κων/νος Μανέτας, ο δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Πάτσης (αφού η Ιωνία αποτελούσε μέχρι το 1934 συνοικισμό της Αθήνας), ο πρόεδρος της Ε.Α.Π. Χένρυ Μόργκενταου, ο αντιπρόεδρος Τζών Κάμπελ, το μέλος του Δ. Σ. Περ. Αργυρόπουλος, στελέχη της ΕΑΠ κ.α.

Τρεις μήνες νωρίτερα είχε ιδρυθεί η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) με τη δημοσίευση στην Ελλάδα του Ν.Δ. «Περί κυρώσεως του εν Γενεύη υπογροφέντος Πρωτοκόλλου περί οποκοτοστάσεως των εν Ελλάδί προσφύγων kol ίδρύσεως Επιτροπής οποκοτοστάσεως προσφύγων κλπ.».

Τον Γενάρη του 1924, ο συνοικισμός της Ιωνίας (η μετέπειτα Ν. Ιωνία) θα περιέλθει στη δικαιοδοσία της Ε.Α.Π. μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1930.

 

Πηγή: ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ και ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) – Φωτογραφίες από το Αρχείο ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού υλικού “των Ανωνύμων”

 

Μήνυμα της Δημάρχου Νέας Ιωνίας Δέσποινας Θωμαΐδου για τα 98 χρόνια από τα εγκαίνια ονοματοδοσίας της πόλης

9 Δεκεμβρίου 1923 – 9 Δεκεμβρίου 2021

98 χρόνια Νέα Ιωνία!!!

Συμπληρώνονται φέτος 98 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα της 9ης Δεκεμβρίου 1923, όταν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ήρθαν στους Ποδαράδες για να παραστούν στα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού των Αθηνών που ονομάστηκε ΙΩΝΙΑ.

Ο θεμέλιος λίθος του συνοικισμού τέθηκε το Σάββατο 30 Ιουνίου 1923 όπου επιλέχθηκε να χτιστούν 400 δωμάτια για να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων κι έτσι, λίγους μήνες μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 1923 και ενώ οικοδομούνταν ο νέος συνοικισμός πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνιά του.

Αυτή την ιστορική μέρα για τη Νέα Ιωνία μας, αποτίουμε φόρο τιμής και μνημονεύουμε όλους εκείνους που ξεριζώθηκαν και ήρθαν σε τούτα τα μέρη για να μεγαλουργήσουν και να γράψουν την ιστορία της πόλης μας.

Παίρνουμε από τους βωμούς των προγόνων μας τη φλόγα για να φωτίζει το αύριο.

Ένα φορτίο πολιτισμικής και ιστορικής μνήμης που καλούμαστε εμείς να υπηρετήσουμε και να φανούμε αντάξιοι του μεγαλείου της αγαπημένης μας Νέας Ιωνίας.

Χρόνια Πολλά Νέα Ιωνία μας!!!

Η ανακοίνωση του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του δήμου Νέας Ιωνίας

9 Δεκεμβρίου 1923 – 9 Δεκεμβρίου 2021: 98 χρόνια πριν

Συμπληρώνονται φέτος 98 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα της 9ης Δεκεμβρίου 1923, όταν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ήρθαν στους Ποδαράδες για να παραστούν στα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού των Αθηνών που ονομάστηκε ΙΩΝΙΑ.

Τα θεμέλια του συνοικισμού που με πρωτοβουλία του Ταμείου Περίθαλψης Προσφύγων (Τ.Π.Π.) προορίζονταν να στεγάσει 400 οικογένειες προσφύγων από την Πισιδία είχαν τεθεί στις 30 Ιουνίου 1923 από τον Νικ. Πλαστήρα.

Έτσι στις 9 Δεκεμβρίου 1923 και ενώ έχουν κτιστεί 400 δωμάτια και ο συνοικισμός έχει αρχίσει να οικοδομείται πραγματοποιούνται τα εγκαίνιά του.

Μετά τον αγιασμό και την προσφώνηση από τον ιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, μία μικρή Σμυρνιοπούλα πρόσφερε στον Νικ. Πλαστήρα  ανθοδέσμη, με την εξής προσφώνηση:

«Πλαστήρα μας, πατέρα μας, μοναδικιά ελπίδα μας, μέσα στην τόση μας ορφάνια και καταφρόνια πέστο μας να τ΄ ακούσουμε και πάλι από το στόμα σου, πως νάτος έφθασε ο χρόνος που συ μπροστά άφοβος οδηγητής μας απάνω στο μαύρο σου άλογό σου θα μας ξαναπάς πίσω στην πανώρια μας Ανατολή που περιμένουν άθαφτοι κι  άκλαφτοι το στερνό μνημόσυνο οι γονιοί μας και τα αδέλφια μας».

Με πολλή συγκίνηση απάντησε ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικ. Πλαστήρας, πως «γρήγορα θα ξαναδούμε όλοι καλύτερες μέρες και δεν θ΄ αργήσουν οι πόθοι σας να γίνουν πραγματικότης».

Εκτός του Νικ. Πλαστήρα, παραβρέθηκαν: ο υπουργός Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως Απόστ. Δοξιάδης, ο υπουργός Στρατιωτικών Κων/νος Μανέτας, ο δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Πάτσης (αφού η Ιωνία αποτελούσε μέχρι το 1934 συνοικισμό της Αθήνας), ο  πρόεδρος της Ε.Α.Π. Χένρυ Μόργκενταου, ο αντιπρόεδρος  Τζών Κάμπελ, το μέλος του Δ. Σ. Περ. Αργυρόπουλος, στελέχη της Ε.Α.Π. κ.ά.

Τρείς μήνες νωρίτερα είχε ιδρυθεί η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) με τη δημοσίευση στην Ελλάδα του Ν.Δ. «Περί κυρώσεως του εν Γενεύη υπογραφέντος Πρωτοκόλλου περί αποκαταστάσεως των εν Ελλάδι προσφύγων και ιδρύσεως Επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων κλπ.». Τον Γενάρη του 1924, ο συνοικισμός της Ιωνίας (η μετέπειτα Ν. Ιωνία) θα περιέλθει στη δικαιοδοσία της Ε.Α.Π. μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1930.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ!

Η ανακοίνωση της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας

98 Χρόνια ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 98 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα που έγιναν τα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού ΙΩΝΙΑ στη θέση Ποδαράδες. Τότε πλησίον της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων και αφού είχαν χτιστεί τα πρώτα 400 δωμάτια, ήρθαν στο συνοικισμό Ποδαράδες, οι επίσημοι.

Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ της 10.12.1923, διαβάζουμε:

Χθες το πρωί περί τας 10 ½ έγιναν τα εγκαίνια της προσφυγουπόλεως Ιωνίας, η οποία εκτίσθη εις διάστημα 5 μηνών με όλα της τα εξαρτήματα και δια 20.000 κατοίκους. ΄Ησαν παρόντες ο Αρχηγός της Επαναστάσεως, ο υπουργός των προσφύγων κ. Δοξιάδης, ο υπουργός των Στρατιωτικών κ. Μανέττας, ο κ. Πάτσης, οι κ.κ. Μοργκεντάου, Κάμπελ, Αργυρόπουλος, Μ. Νεγρεπόντης, Κα Κορύλου κλπ. Μετά τον αγιασμόν και την προσφώνησιν του πρόσφυγος ιερέως , μία μικρή Σμυρνιοπούλα έδωσε στον Πλαστήρα μία ανθοθέσμην με την εξής προσφώνησιν:

«Πλαστήρα μας, πατέρα μας, μοναδικιά ελπίδα μας, μέσα στην τόση μας ορφάνια και καταφρόνια πέστο μας να τ΄ ακούσουμε και πάλι από το στόμα σου, πως νάτος έφθασε ο χρόνος που συ μπροστά άφοβος οδηγητής μας απάνω στο μαύρο σου άλογό σου θα μας ξαναπάς πίσω στην πανώρια μας Ανατολή που περιμένουν άθαφτοι κι άκλαφτοι το στερνό μνημόσυνο οι γονιοί μας και τα αδέλφια μας».

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Με πολλή συγκίνηση απήντησε ο Αρχηγός πως «γρήγορα θα ξαναδούμε όλοι καλύτερες μέρες και δεν θ΄ αργήσουν οι πόθοι σας να γίνουν πραγματικότης».

Εκ μέρους της Κυβερνήσεως απήντησε ο κ. Δοξιάδης, τα εξής περίπου:

«Πριν από λίγους μήνας ο ίδιος παππάς στον ίδιο τόπο εδώ μπροστά σ΄ ένα πρόχειρο ξύλινο παράπηγμα, όταν γύρω απλώνονταν γύμνια κ΄ ερημιά ωμίλησε μ΄ ελπίδας και υποσχέσεις – για τα μέλλοντα σπιτάκια. Σήμερον οι ελπίδες και αι υποσχέσεις έγιναν πραγματικότης – να μπροστά σας ολάκερη η πόλις της «Ιωνίας» η πόλις που βγήκε μέσα από το αίμα και το δάκρυ που χύσαμε στη Μικρασία και στη Θράκη και από τον ιδρώτα μας. Γι΄ αυτά τα σπίτια αυτά τα άψυχα έχουν ψυχή για μας.

Και στέγες, τοίχοι, κεραμίδια και πέτρες θα σας λέν΄ και θα σας θυμίζουν πως εκεί κάτω πέρα από το γαλανό κύμα του Αιγαίου, εκεί στην πολυπόθητη ακτή βρίσκονται βαθειά στη γη κρυμμένες μαζύ με τα κόκκαλα των γονέων σας, οι ρίζες σας – και πως οσοδήποτε μεγάλη και αν ήταν η καταστροφή και το ξερρίζωμά σας – καμμιά, μα καμμιά δύναμη δεν μπορεί να σταματήση το ξαναβλάστημά σας και το ξαναθέριωμα της Φυλής μας.

Εδώ μέσα έχετε καθήκον να εκατονταπλασιάσετε την εργασία που καταβάλαμε εμείς και που σήμερα περήφανα το δείχνουμε στους ξένους ως δείγμα της ζωτικότητος της ακατάβλητης Φυλής μας που μέσα από το θάνατο γεννάει τη Ζωή και σ΄ αυτό απάνω βασιζόμαστε πως θα μας βοηθήσουν κι΄ αυτοί».

Οι πρόσφυγες επευφήμησαν ζωηρότατα τον κ. Μοργκεντάου, ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Αμερικής, και υπέρ του κ. Μοργκεντάου και της επιτροπής επί του προσφυγικού δανείου.

Πριν 98 χρόνια!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην πόλη της Καρδιάς μας!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Φιλιώ Χαϊδεμένου, η «Μικρασιάτισσα γιαγιά»

Φιλιώ Χαϊδεμένου

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU