Περιφέρεια Αττικής : Ετοιμάζεται για την κακοκαιρία

Πίνακας Περιεχομένων

Περιφέρεια Αττικής : Ετοιμάζεται για την κακοκαιρία

Ανακοινώσεις για τις προετοιμασίες που έκανε για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Θερμαινόμενοι χώροι

Όπως σημειώνεται, ήδη από την περασμένη Παρασκευή «σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και τα στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό επικαιροποιούνται συνεχώς και οι χάρτες με τις θερμαινόμενες αίθουσες που λειτουργούν στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία των χαρτών ενημερώνονται με βάση την πληροφόρηση που έχει η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (email: grppna@patt.gov.gr), από τους δήμους. Συνιστάται στους πολίτες πριν από την μετάβασή τους στο σημείο λειτουργίας θερμαινόμενης αίθουσας να επικοινωνούν και με τον οικείο δήμο.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία μέσω του σχετικού χάρτη εδώ. Στα συγκεκριμένα σημεία λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν σύμφωνα και με τις σχετικές μετεωρολογικές προβλέψεις.

Οι χώροι, εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα στους χάρτες καθώς και σε πίνακες που είναι αναρτημένοι ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφέρεια Αττικής και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ακόλουθη διεύθυνση:

Θερμαινόμενοι Χώροι στην Περιφέρεια Αττικής

Λόγω των αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών και των χιονοπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και  αποφυγή ενεργειών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία καλεί όλους τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και ζητά από τους δήμους να αποστέλλουν εγκαίρως τα επικαιροποιημένα στοιχεία με τις θερμαινόμενες αίθουσες στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και στο email: grppna@patt.gov.gr

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και προστασίας της ζωής των πολιτών. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνεργάζεται στενά με τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων. Διαρκής στόχος μας είναι η μείωση των επικινδυνοτήτων στην Αττική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ο Γ. Πατούλης, αφού ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έδωσε οδηγίες προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένα βήματα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι κατά την περίοδο της  κακοκαιρίας. Το πρωί (σ.σ. Παρασκευή 21/1) ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Διεύθυνση Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, όπου και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας.

Το μεσημέρι (σ.σ. Παρασκευή 21/1)  ο Περιφερειάρχης  πραγματοποίησε σύσκεψη με Δημάρχους της Αττικής και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό Α’ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Οδηγίες Προφύλαξης

Οι πολίτες κατά την περίοδο της κακοκαιρίας θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης. Συστήνεται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου θα δημιουργηθεί παγετός, τόσο στην οδήγηση, όσο και στην μετακίνηση πεζή.  Οι πολίτες που είναι αναγκαίο να μετακινηθούν, απαιτείται να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφεύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας».

Σύσκεψη με Δημάρχους

Ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία αλλά και η ενημέρωση επί των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Περιφέρεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης με τους Δημάρχους και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Αττικής αλλά και τη συμμετοχή θεματικών και χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και της σημερινής επίσκεψης του Περιφερειάρχη στη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά για τον εξοπλισμό που έχει θέσει η Περιφέρεια στη διάθεση των πολιτών και των τοπικών αρχών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών των κυμάτων κακοκαιρίας.

Περιφέρεια Αττικής

Αναλυτικά τις προληπτικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια προσδιόρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη, ο Διευθυντής  Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές καθώς και ο Μετεωρολόγος-Επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες προγνώσεις σχετικά με το πως θα κυμανθούν τα δύο κύματα κακοκαιρίας, τις επόμενες μέρες.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μία αποτελεσματική συνεργασία και συνεχή συντονισμό προκειμένου να προστατεύσουμε και να διευκολύνουμε τους πολίτες όπου και αν απαιτηθεί» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κατά την αρχική του εισήγηση και πρόσθεσε πως σ΄αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια και όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκεται όλες τις κρίσιμες μέρες σε συνεχή επαφή με τους Δήμους, προκειμένου να λύνονται από κοινού άμεσα και στοχευμένα τα όποια τοπικά προβλήματα προκύπτουν.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και ζήτησε από τους Δημάρχους να  εστιάσουν στον καθαρισμό των  δημοτικών δρόμων αρμοδιότητας τους. Ωστόσο επισήμανε ότι η Περιφέρεια όπου απαιτηθεί θα συνδράμει το έργο των Δήμων και πέραν των αρμοδιοτήτων της.

Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και αναφέρθηκαν στις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή, επικαλούμενοι την εμπειρία τους από προηγούμενες κακοκαιρίες που έχουν πλήξει την Αττική.

Την Κυριακή οι αποφάσεις για τα σχολεία

Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων ανά περιοχή στην Αττική την ερχόμενη εβδομάδα  οπότε και αναμένεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή το απόγευμα κατόπιν σχετικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους. Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις. 

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών,  διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ποσότητα αλατιού η οποία αγγίζει τους 2.5 χιλιάδες τόνους. Οι ποσότητες αλατιού έχουν ήδη διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα, όπου απαιτηθεί.

Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών πάνω από 250 άτομα προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με στόχο την εξυπηρέτηση και την προστασία τους.

Επίσκεψη στο Καπανδρίτι

Με στόχο την ενημέρωση για όλα τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας αλλά και το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επισκέφθηκε σήμερα (Παρασκευή 21/1) τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, ο Δήμαρχος Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, ο αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης και ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Σταθόπουλος. 

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικών, χωματουργικών, αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ποσότητα αλατιού η οποία αγγίζει τους 2.5 χιλιάδες τόνους. Οι ποσότητες αλατιού έχουν ήδη διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα, όπου απαιτηθεί.

Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών πάνω από 250 άτομα προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με στόχο την εξυπηρέτηση και την προστασία τους.

Ο κ. Πατούλης κατά τη σύσκεψη έδωσε γενικές κατευθύνσεις προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών προκειμένου να επέμβουν χωρίς χρονοτριβές, όπου και αν απαιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό τους κάλεσε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Ιδιαίτερα εστίασε στη συνεργασία των δημοτικών αρχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία να έχουν προχωρήσει στα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο όλοι μαζί σε συνεργασία και με την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας αποτελεσματικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε, πως εντός της ημέρας θα έχει σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης τόσο με τους Δημάρχους της Αττικής όσο και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. (σ.σ. αυτή που αναφέρεται πιο πάνω).

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής:

«Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και είναι επανδρωμένη επαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίσει και τα δύο κύματα του χιονιά που αναμένονται στην Αττική μας. Με πάνω από 80 εκχιονιστικά και άλλου τύπου οχήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι που έχουν διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία του Λεκανοπεδίου και με πάνω από 250 άτομα που θα βρίσκονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο πόδι, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε κάθε ενέργεια που απαιτείται, όπως η διάνοιξη των δρόμων ευθύνης μας που είναι οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Θέλω να πιστεύω πως και οι Δήμοι έχουν μεριμνήσει για όλες τις προληπτικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να μείνουν ανοικτοί οι δημοτικοί δρόμοι που είναι στην αρμοδιότητά τους, αλλά και για κάθε τοπική ανάγκη που θα προκύψει. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να συνδράμουμε και πέραν των δικών μας αρμοδιοτήτων, εάν παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα  θα ήθελα να επισημάνω πως για πρώτη φορά ως Περιφέρεια Αττικής, διαθέτουμε δύο ειδικά οχήματα απεγκλωβισμού πολιτών σε περίπτωση που τεθεί η ανάγκη για λόγους υγείας. Θα είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και πιστεύω ότι το ίδιο θα έχουν κάνει τόσο οι δήμοι όσο και ο κεντρικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε και αυτή την περίπτωση του χιονιά στην Αττική μας με τον καλύτερο και πιο ανώδυνο τρόπο».

Κατανομή εξοπλισμού Περιφέρεια Αττικής

Αποθήκη κέντρο Αποχιονισμού, (ΔΕΣΕ): 1200tn αλάτι 

Δυτική Αττική σε αποθήκη της Περιφέρειας στην Οινόη:  800tn αλάτι.

Επιπλέον σε 8 διαφορετικά σημεία προσωρινής αποθήκευσης (DEPO) θα υπάρχει  αλάτι 60tn σε κάθε (DEPO) για άμεση πρόσβαση και φόρτωση των εκχιονιστικών.

Σημεία προσωρινής αποθήκευσης αλατιού.

  1. Γουδί (Badmington) + 1 μηχάνημα έργου
  2. Παλαιά Πεντέλη+ 1 μηχάνημα έργου
  3. Διόνυσος(στρατόπεδο) + 1 μηχάνημα έργου
  4. Γέφυρα Σχιστού + 1 μηχάνημα έργου
  5. Ολυμπιακά Στάδιο + 1 μηχάνημα έργου
  6. ΚΤΕΟ Μάνδρας + 1 μηχάνημα έργου
  7. Πάρνηθα + 1 μηχάνημα έργου
  8. Νέα Μάκρη (Πολιτιστικό Κέντρο) + 1 μηχάνημα έργου

Σύνολο Εκχιονιστικών: 60

Σύνολο JCB :11

Σύνολο Φορτωτών: 10

Σύνολο Γερανών (ΟΒΒΟ): 3

Σύνολο Φορτηγών:1

Σύνολο Πολυμηχανημάτων-Διασωστικών:2

Σύνολο: 87».

 

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ηράκλειο Αττικής – Έρχονται χιόνια, ο δήμος μπαίνει σε επιφυλακή…

Ηράκλειο Αττικής

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU