Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου: Fabio Stassi, “Η Χαμένη αναγνώστρια”

Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Fabio Stassi, “Η Χαμένη αναγνώστρια”

 

Fabio Stassi

Η Χαμένη αναγνώστρια

μετ.: Δήμητρα Δότση

εκδ: Ίκαρος, 270 σελ.

ISBN: 978-960-572-239-5

 

Νουάρ και λογοτεχνική θεραπεία

Θα μπορούσε άραγε η λογοτεχνία να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων; Θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της θεραπείας μιας βασανισμένης ψυχής; Υπάρχει αυτή η πιθανότητα ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει αρχικά ο Βίντσε Κόρσο, ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος “Η χαμένη αναγνώστρια” του Fabio Stassi.

Ο Βίντσε είναι άνεργος καθηγητής φιλολογίας, καρπός μιας εφήμερης σχέσης της μητέρας του με έναν άγνωστο ταξιδιώτη. Μεγαλωμένος στα διαφορετικά ξενοδοχεία που εργαζόταν η μητέρα του και με μόνη κληρονομιά από τον πατέρα του τα τρία βιβλία που άφησε πίσω του, αναπτύσσει από πολύ νωρίς ένα σχεδόν συναισθηματικό δέσιμο με τη λογοτεχνία.

Όταν, λοιπόν, μένει χωρίς δουλειά αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του ως “Counselor υπαρξιακής αναγέννησης”, όπως γράφει η πινακίδα που έχει κρεμάσει στο μικρό διαμέρισμα που νοίκιασε στη Ρώμη.

Οι πελάτισσές του -καθώς μόνο γυναίκες τον επισκέπτονται – του εκθέτουν τα προβλήματά τους και αυτός καλείται να τους προτείνει το ανάγνωσμα που μπορεί να τις βοηθήσει.

Όμως, όπως ο ίδιος σύντομα διαπιστώνει, αυτό αποδεικνύεται ένα δύσκολο έργο που θα τον φέρει αντιμέτωπο ακόμα και με την οργή ορισμένων. Το γεγονός που θα τον συνταράξει, ωστόσο, δεν προέρχεται από κάποια πελάτισσα αλλά από μια γειτόνισσα, την κυρία Παρόντι, η οποία εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο σύζυγός της ευθύνεται για την εξαφάνισή της και τον παρακολουθεί. Ο Βίντσε νιώθει να στοιχειώνεται από αυτή την εξαφάνιση και όταν ανακαλύπτει τη χειρόγραφη λίστα των τελευταίων βιβλίων που διάβασε η γειτόνισσά του αισθάνεται ότι πρόκειται για ένα μυστήριο που πρέπει να λύσει.

Το μυθιστόρημα του Stassi είναι μια κατάθεση αγάπης για τη λογοτεχνία διανθισμένη με νουάρ στοιχεία. Φυσικά, το μυστήριο της εξαφάνισης είναι σημαντικό για την εξέλιξη της ιστορίας του πρωταγωνιστή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος είναι αφιερωμένο σειρά σπουδαίων μυθιστορημάτων και διηγημάτων που θα μπορούσαν, εάν όχι να αλλάξουν, να σημαδέψουν τη ζωή κάποιου.

Στην επιφύλαξη ότι ο αναγνώστης πρέπει να είναι γνώστης των έργων στα οποία γίνεται αναφορά, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο. Το λογοτεχνικό ύφος του Stassi και η αφήγηση του πρωταγωνιστή καθιστούν τις λογοτεχνικές παραπομπές προσιτές σε όλους και καταφέρνουν να εξάψουν το ενδιαφέρον για περαιτέρω αναζήτηση και ανάγνωση.

“Η χαμένη αναγνώστρια” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα, το οποίο έχει μεταφερθεί εξαιρετικά στη γλώσσα μας από την Δήμητρα Δότση, η οποία έχει προσθέσει και τις απαραίτητες υποσημειώσεις.

Εάν γνωρίζετε Ιταλικά (δυστυχώς δεν υπάρχουν υπότιτλοι ή μετάφραση) δείτε εδώ παρουσίαση του βιβλίου του από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU