Στη ζωή της οικογένειας και των συγγενών της, που ήρθαν από την Μικρά Ασία κατά τον ξεριζωμό του 1922, αναφέρεται αποκλειστικά η Ιωνιώτισσα συγγραφέας Βούλα Αραμπατζόγλου Τουζοπούλου στο νέο της βιβλίο, «Οι Μικρασιατικές ρίζες μου».
Η συγγραφέας στα βιβλία της και στα άρθρα της καταγράφει, σαν διηγήματα, τις ιστορίες, τις αναμνήσεις, τους χαρακτήρες και την ψυχολογία των μικρασιατών προσφύγων.
Παρότι η καταγωγή της από πατέρα ήταν από περίχωρα της Σμύρνης και από μητέρα από την Σπάρτη Μικράς Ασίας, ο αντικειμενικός σκοπός της καταγραφής και κυρίως της ανάλυσης γεγονότων και χαρακτήρων καλύπτει όλο το φάσμα των τότε προσφύγων.
Όλοι οι τότε πρόσφυγες, άνθρωποι νοικοκυραίοι, με εξασφαλισμένη την καθημερινότητά τους στους τόπους που γεννήθηκαν, με όνειρα και ιδανικά για μία ήσυχη, απλή, ειρηνική ζωή, τελικά εξ αιτίας του πολέμου και κυρίως εξαιτίας του ολέθρου και της καταστροφής της ήττας του 1922 και του ξεριζωμού, που ακολούθησε, μετατράπηκαν σε ήρωες.
Γι αυτό και έχει αξία η ιστορία όλων αυτών, πόσο μάλλον όταν στα δεινά τους προστέθηκε και ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Στο βιβλίο «Οι Μικρασιατικες ριζες μου» η συγγραφέας Βούλα Αραμπατζόγλου Τουζοπούλου, αυτή την φορά, παίρνει τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησε και γνώρισε καλά, δηλαδή των συγγενών της, και δείχνει πώς ξεκίνησαν από την Μικρά Ασία, πώς αντιμετώπισαν όλες τις αντιξοότητες, πώς επιβίωσαν, πώς τόλμησαν, πώς ορθοπόδησαν, αλλά και με τι ανταλλάγματα, τι συμβιβασμούς, τι θυσίες, τι κουράγια, τι υποχωρήσεις και τι αγώνες τα κατάφεραν, δαμάζοντας τον χαρακτήρα τους και προσαρμόζοντας ανάλογα την νοοτροπία τους και την ιδιοσυγκρασία τους.
Το σημαντικότερο στο βιβλίο είναι ότι οι ήρωες είναι αυθεντικά, υπαρκτά πρόσωπα και οι ιστορίες τους και γενικά όλα τα ιστορικά στοιχεία απόλυτα αληθινά.
Η ιστορική αναδρομή καλύπτει περίπου μισό αιώνα, δηλαδή περίπου από το 1900 μέχρι το 1950 και ο σκοπός της, πέραν της αφήγησης της ενδιαφέρουσας έως συγκλονιστικής ζωής των ηρώων του, είναι να καταδείξει ότι τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα δεν αλλάζουν μόνο σύνορα και πολιτισμούς, αλλά και τα ανθρώπινα όρια.
«Οι Μικρασιατικες ριζες μου», όπως και τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως, υπάρχουν στο βιβλιοπωλείο «Παραγραφος», στην Νέα Ιωνία, στην Λεωφόρο Ηρακλείου, επί της Πλατείας Σημηριώτη.