Τεστ PAP δωρεάν για τις γυναίκες της πόλης από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Τεστ PAP – δωρεάν εξέταση προσφέρει στις γυναίκες της πόλης ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στη δράση που πραγματοποιούν τα Δημοτικά Ιατρεία σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον εθελοντή Ηρακλειώτη γυναικολόγο, Βασίλη Μπατσακούτσα. Οι εξετάσεις θα γίνουν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων (2ος όροφος δημαρχείου). Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ενδιαφερόμενες να έχουν δηλώσει πρότερα τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 2132000196, το οποίο μπορούν να καλούν Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8.00 έως τις 15.00.

Τεστ PAP

Τεστ PAP
Τεστ PAP στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Για την εξέταση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή, σε διαφορετική περίπτωση, αρνητικό rapid test 48ωρου.

«Η εκστρατεία για την Υγεία των δημοτών μας είναι διαρκής. Προσπαθούμε σε τακτική βάση να προσφέρουμε δράσεις και προγράμματα στους συμπολίτες μας τα οποία έχουν διττό ρόλο. Αφενός, στην ουσία τους, να συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων, αφετέρου να προάγουν το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να φροντίζουμε για τον εαυτό μας πραγματοποιώντας συχνές, προληπτικές εξετάσεις. Καλούμε τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες να παρακολουθούν τα προγράμματα του Δήμου μας ώστε να ενημερώνονται για αυτές μας τις περιοδικές δράσεις όπως και να γραφτούν στο λογισμικό του ΚΕΠ Υγείας για να αποκτήσουν, επιπλέον, προσωποποιημένη πληροφόρηση», το μήνυμα της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Δέσποινας Αϊβατζίδου – Ποριώτου.

Διαβάστε και εδώ

Διαβάστε επίσης

Το Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα Τεστ PAP ή αλλιώς και Μέθοδος Παπανικολάου είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας (της αρχής της μήτρας).

Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών και αν απαιτείται, σε επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή. Το τεστ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και πήρε το όνομα του από τον διάσημο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.

Ένα Τεστ PAP γίνεται με το άνοιγμα του κολπικού καναλιού με ένα κάτοπτρο και, στη συνέχεια συλλέγοντας τα κύτταρα στο εξωτερικό άνοιγμα του τραχήλου στη ζώνη μετασχηματισμού ( όπου τα εξωτερικά πλακώδη κύτταρα του τραχήλου συναντούν τα εσωτερικά αδενικά ενδοτραχηλικά κύτταρα). Τα κύτταρα συλλέγονται και εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο για ανωμαλίες .

Το Τεστ PAP αποσκοπεί στην ανίχνευση δυνητικά προ- καρκινικών αλλοιώσεων (που ονομάζεται τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία ( CIN) ή δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας: Το πλακώδες ενδοεπιθηλιακό σύστημα βλάβης ( SIL ) χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει ανωμαλίες ), που προκαλούνται από σεξουαλικά μεταδιδόμενους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων .

Το Τεστ PAP παραμένει μια αποτελεσματική , ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση των προ- καρκίνου και καρκίνου του τραχήλου. Ενώ το τεστ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει μολύνσεις και διαταραχές στον ενδοτράχηλο και το ενδομήτριο , δεν είναι σχεδιασμένο για αυτόν τον σκοπό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες , το Τεστ PAP συνιστάται από την ηλικία των 21 περίπου ετών μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Η κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με τη συχνότητα ποικίλλει από κάθε τρία έως πέντε έτη. Εάν τα αποτελέσματα είναι μη φυσιολογικά , και ανάλογα με τη φύση της ανωμαλίας , το τεστ μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί σε έξι έως δώδεκα μήνες.

Αν η ανωμαλία απαιτεί προσεκτικότερη εξέταση ,το άτομο παραπέμπεται για λεπτομερή εξέταση του τραχήλου της μήτρας από την κολποσκόπηση . Το άτομο μπορεί επίσης να παραπέμπεται για τεστ HPV, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα του τεστ PAP . Πρόσθετοι βιοδείκτες που μπορούν να εφαρμοστούν ως παρεπόμενα τεστ με το Τεστ PAP βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ποικίλλουν από χώρα σε χώρα . Σε γενικές γραμμές , η εξέταση αρχίζει περίπου την ηλικία των 20 ή 25 και συνεχίζει μέχρι περίπου την ηλικία των 50 ή 60. Η εξέταση συνήθως συνιστάται κάθε τρία έως πέντε χρόνια , όσο τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή για να αρχίσουν την εξέταση , και δεν θα πρέπει να ελέγχονται πριν την ηλικία των 21. Το Αμερικανικό Κογκρέσο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ( ACOG ) και άλλοι προτείνουν την έναρξη της εξέτασης σε ηλικία 21 ετών (αφού αυτό είναι λίγα χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή των περισσότερων Αμερικανίδων).

Πολλές άλλες χώρες περιμένουν μέχρι την ηλικία των 25 ή και αργότερα για να ξεκινήσουν την εξέταση. Για παράδειγμα , ορισμένα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας ξεκινούν την αναλυτική εξέταση σε ηλικία 25 ετών. Η γενική σύσταση του ACOG είναι οι γυναίκες ηλικίας 30-65 να έχουν καλή ετήσια εξέταση , χωρίς να υποβάλλονται σε ετήσιο Τεστ PAP , και να πραγματοποιούν το τεστ κάθε τρία έτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον HPV κάνουν σύντομα το τεστ αφού γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Παίρνει κατά μέσο όρο ένα έτος , αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να ελέγξει την αρχική μόλυνση .

Το Τεστ PAP κατά την περίοδο αυτή μπορεί να δείξει αυτήν την ανοσολογική αντίδραση και την επισκευή ως ήπιες ανωμαλίες , οι οποίες συνήθως δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στο άτομο και να οδηγήσει σε περαιτέρω εξετάσεις και πιθανή θεραπεία . Ο καρκίνος του τραχήλου συνήθως παίρνει χρόνο να αναπτυχθεί , έτσι η καθυστερημένη έναρξη της εξέτασης για λίγα χρόνια ενέχει τον κίνδυνο της παράλειψης μιας δυνητικής προκαρκινικής βλάβης . Για παράδειγμα , η εξέταση ατόμων κάτω των 25 ετών δεν μειώνει τα ποσοστά καρκίνου κάτω από την ηλικία 30.

 

Δείτε:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU