Αδέσποτα: Πως τα φροντίζουν σε Ηράκλειο και Νέα Ιωνία

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα και τα αδέσποτα ζωάκια έχουν την προσοχή όλο και περισσότερων συμπολιτών μας. Συνεχόμενες είναι οι αναρτήσεις στα social media, από φιλόζωους που προσπαθούν να βοηθήσουν όταν υπάρχει ανάγκη.

Τα τελευταία χρόνια οργανώνονται περισσότερο και όλοι οι Δήμοι της χώρας και το ίδιο συμβαίνει και στο Ηράκλειο Αττικής, με τη Νέα Ιωνία.

 Ηράκλειο Αττικής

Στο Ηράκλειο λειτουργεί το γραφείο Αστικής Πανίδας που αντιμετωπίζει το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Παράλληλα επιδιώκεται  η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων, καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι :

-περισυλλογή

-καταγραφή

-σήμανση

-κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας

-αποπαρασίτωση

-στείρωση

-εμβολιασμός

-υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων

Ο ενεργός πολίτης Περικλής Περδικάρης, που δεν είναι πλέον στη ζωή, όταν κατασκεύαζε ταΐστρες για τα αδέσποτα στο Ηράκλειο Αττικής.

Δράσεις

Μεταξύ άλλων τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. Το microchip που εμφυτεύεται στο αδέσποτο ζώο,  φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης και είναι απόλυτα βιοσυμβατό.

Επιπλέον γίνεται χρήση χρωματικού κώδικα στα περιλαίμια που φορούν για τον διαχωρισμό αρσενικών-θηλυκών αδέσποτων σκύλων (μπλε χρώματος για τα αρσενικά, κόκκινου χρώματος για τα θηλυκά), στα οποία αναγράφεται η ένδειξη: “Δήμος Ηρακλείου Αττικής – Εμβολιασμένο – Στειρωμένο”.

Διευκρινίζεται ότι και οι δύο αυτοί τρόποι σήμανσης δεν είναι επιβλαβείς και δεν ενοχλούν τα ζώα. Επίσης τα ζώα που περισυλλέγονται μεταφέρονται στα συνεργαζόμενα με το Δήμο Ηρακλείου Αττικής ιατρεία – κλινικές μικρών ζώων. Εκεί αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ όσα ζώα υποβάλλονται σε στείρωση ή λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις παραμένουν προκειμένου να παρακολουθείται η μετεγχειρητική εξέλιξή τους. Μετά την ανάρρωση τους, τα ζώα επανατοποθετούνται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους, ως ο νόμος ορίζει.

Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όσα ζώα χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας για την πλήρη ανάρρωση τους, μεταφέρονται σε ειδικό χώρο φύλαξης και καθημερινής φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Εκεί κάθε ζώο παραμένει όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή του.

Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν,  επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι  έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά μετά από συνεννόηση με το γραφείο Αστικής Πανίδας μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Δημότη, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες (15277 αστική χρέωση). Σχετική έντυπα υπάρχουν και στο iraklio.gr

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον πάσχουν από χρόνια και ανίατη ασθένεια ή για ανατομικούς λόγους και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, οι ανάδοχοι τυγχάνουν της υποστήριξης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στη φροντίδα αυτή.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής διατηρεί πάντα το δικαίωμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου.

Επίσης ο ρόλος του Δήμου σε θέματα προστασίας των ζώων συντροφιάς είναι πλέον ενεργός. Ελέγχει την τήρηση των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς αλλά και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους  που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν.4039/2012«Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και συνεργάζεται με τις Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, όποτε αυτό απαιτείται.

Τέλος, για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συνεργάζεται με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και των ενδιαφερομένων φιλοζωικών σωματείων κι ενώσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η καθημερινή διανομή των προμηθευόμενων από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής ζωοτροφών σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Νέα Ιωνία

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας με την ενεργή συμμετοχή του και σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια των ανεξάρτητων εθελοντών φιλόζωων, εφαρμόζει το πρόγραμμα για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους, αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων, καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

  • περισυλλογή
  • καταγραφή
  • σήμανση
  • κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
  • στείρωση
  • εμβολιασμός
  • υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων ή γατών

Με ένα διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται, μεταφέρονται στην κλινική, με την οποία ο Δήμος Νέας Ιωνίας τηρεί σύμβαση παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών κι εκεί αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται (σκύλοι), στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ όσα ζώα υποβάλλονται σε στείρωση ή λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις παραμένουν για κάποιο διάστημα προκειμένου να παρακολουθείται η μετεγχειρητική εξέλιξή τους.

Τα τραυματισμένα ζώα που εντοπίζονται, περισυλλέγονται άμεσα και αφού τους παρασχεθεί η κτηνιατρική φροντίδα που χρειάζεται, παραμένουν όσο διάστημα απαιτείται για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν, επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, ως ο Νόμος ορίζει, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Δήμου Νέας Ιωνίας: Διεύθυνση Περιβάλλοντος: 210 2756 000 – 210 2793 495

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα/περιοδικό “ΨηφίΖΩ” που διανέμεται δωρεάν στο Ηράκλειο Αττικής και τη Νέα Ιωνία

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU