Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας: “Κύπρος – Αλάγια – Ξεριζωμός”

Με την θλιβερή αφορμή των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα και των 102 χρόνων από τον ξεριζωμό των Αλαγιωτών Μικράς Ασίας από τη πατρογονική γη, ενεργοποιείται στις 11 και 12 Οκτωβρίου, στον Χώρο Πολιτισμού ALAYA στη Νέα Ιωνία, ο άρρηκτος δεσμός της Αλάγιας Μικράς Ασίας με την Κύπρο, τη νέα πατρίδα που αγκάλιασε και ζέστανε τους ξεριζωμένους Αλαγιώτες προγόνους  με αιώνια φιλία και αδελφοσύνη.

Η διήμερη πολιτιστική δράση αδελφοσύνης, με ελεύθερη είσοδο, είναι αφιερωμένη σε δύο κεντρικά πρόσωπα της σύγχρονης τέχνης και λογοτεχνίας της Κύπρου. Η Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, σημαντική συγγραφέας και ποιήτρια και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και ο Σταύρος Παπαγεωργίου, καταξιωμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου θα μιλήσει για την «Η ιστορικοποίηση της μνήμης για το 1922 και το 1974 μέσα από την ποίηση Κυπρίων λογοτεχνών με Μικρασιατική καταγωγή» και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί πρώτη προβολή στην Ελλάδα του νέου ντοκιμαντέρ του Σταύρου Παπαγεωργίου «Μνήμη γλυκειάς πατρίδας», του πρώτου ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον  Μικρασιάτικο προσφυγισμό στην Κύπρο, στηρίχθηκε από το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου και παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου | 7μμ

  • Ομιλία Μόνας Σαββίδου-Θεοδούλου με θέμα: «Η ιστορικοποίηση της μνήμης για το 1922 και το 1974 μέσα από την ποίηση Κυπρίων λογοτεχνών με Μικρασιατική καταγωγή». Η τραυματική εμπειρία του ’22 και του ’74 στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου και επιλεκτικά σε Κύπριους λογοτέχνες με Μικρασιατική καταγωγή και την ποίησή τους, η οποία αποδίδει στην ιστορία την καίρια μνημοσύνη της καταδικάζοντας το άδικο και υπερασπιζόμενη το δίκαιο.
  • Προβολή του βραβευμένου ιστορικού κινηματογραφικού αφηγήματος (διάρκειας 14:00) «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Κύπρο των φιλολόγων Μαρίας Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου του Λυκείου Αποστόλου Μάρκου Λευκωσίας με την συγκινητική συνδρομή των μαθητριών και μαθητών του σχολείου, στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τη συμβολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με στόχο την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της έλευσης και εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου | 7μμ

  • Μουσική έναρξη από τη βραβευμένη Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών με μαέστρο την Καίτη Τσεκούρα, πιάνο τη Θάλεια Παπαδοπούλου και σολίστ την υψίφωνο Αθηνά Σμέρδη.
  • Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ (διάρκειας 110:00) «Μνήμη γλυκειάς πατρίδας» του Σταύρου Παπαγεωργίου. Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί την συναρπαστική ιστορία του Μικρασιάτη θείου του Αναστάση Τοσούνογλου, ο οποίος επιβίωσε των Ταγμάτων Εργασίας και το 1924 και επασυνδέθηκε με την οικογένεια του που ζούσε στο νησί της Κύπρου από το 1922. Από φτωχός γεωργός, κατορθώνει να φτιάξει μια αμύθητη περιουσία που την προόριζε για αγαθοεργούς σκοπούς. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία συμπαραγωγή της Tetraktis Films, της ΣΕΚιν και του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου και τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας.

Στο χώρο πολιτισμού ALAYA, που λειτουργεί στη Νέα Ιωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο και συμμετείχε στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν σύγχρονη έκθεση του εικαστικού φωτογράφου Νίκου Ζαφειρόπουλου «Κοίταξε Πίσω/LookBack», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συναρπαστικά πορτρέτα Αλαγιωτών μέσα στην παραδομένη στη λήθη πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας, καθώς και έκθεση πλούσιου φωτογραφικού, εικονοληπτικού και τεκμηριωτικού υλικού της ζωής και δράσης των πάντα αισιόδοξων Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα και  της συγκλονιστικής αδελφοποίησης που πραγματοποίησαν μεταξύ του Δήμου Νέας Ιωνίας και του πατρογονικού Δήμου Αλάνιας Τουρκίας.

Συντελεστές

  • Ποιήτρια-Συγγραφέας Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου
  • Κινηματογραφικός σκηνοθέτης Σταύρος Παπαγεωργίου
  • Φιλόλογος Μαρία Παπαδημητρίου
  • Φιλόλογος Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου
  • Μεικτή Χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών
    Μαέστρος: Καίτη Τσεκούρα

Πιάνο: Θάλεια Παπαδοπούλου

Τραγούδι: Αθηνά Σμέρδη

  • Τεχνική υποστήριξη: Παναγιώτης Σουτζόγλου
  • Υποστήριξη εκδήλωσης:/DEV/NULL Cultural Management

Πληροφορίες

  • ALAYA Χώρος Πολιτισμού, Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία
  • Παρασκευή 11/10/24, ώρα 7μμ και Σάββατο 12/10/24, ώρα 7μμ
  • Με ελεύθερη είσοδο

 

Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου

Γεννήθηκε το 1949 στη Λεμεσό, από γονείς ΄Ελληνες, πρόσφυγες του 1922 από τη Μικρά Ασία. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφυπηρέτησε ως Συντονίστρια Διευθύντρια σχολείων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού.  Διετέλεσε Γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων ΠΕΝ και είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου για την ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε. ΄Εχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό έργο, 3 συλλογές διηγημάτων, 7 κριτικές μονογραφίες, ένα μυθιστόρημα, κριτικά κείμενα, επιστολογραφία και 9 Ανθολογίες Ποίησης.  Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, σουηδική, φινλανδική, ρουμανική, βουλγαρική, σερβική, κροατική, αραβική και φαρσί.  Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τουρκική.

Βραβεύτηκε: με Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1986, με Α΄ Βραβείο Διηγήματος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου το 2005, με Α΄ Βραβείο Ποίησης στο Γ΄ Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης 2007, με Αριστείο Βιβλίου για Ιστορικό Διήγημα από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) το 2014, με Τιμητική Διάκριση από τον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάς-Κύπρος το 1993 σε Διαγωνισμό Διηγήματος. Η ποιητική συλλογή «Marginallia» (2015) που περιλαμβάνει ποιήματα από κοινού με την Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα πήρε Α΄ Βραβείο ως βιβλίο της χρονιάς από τον ΕΠΟΚ, όπως και τα Κριτικά Κείμενα «Ο άλλος χρόνος» ως βιβλίο της χρονιάς 2021.  Η ποιητική συλλογή «Αγαπημένε», Αφή 2013, ήταν στην βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.  Το 2022 το ποίημά της «Τυραννία του χρόνου – Ο πρόσφυγας» πήρε το 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «Μικρά Ασία 1922, 100 Χρόνια Άσβεστης Μνήμης», που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη, του Αμερικανικού-Ελληνικού Ιδρύματος Δυτικής Πενσυλβάνιας και του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας, που εδρεύει στο Παρίσι.  Επίσης για τα 100 χρόνια της επετείου συμμετείχε και διακρίθηκε στον 5ο Διαγωνισμό Ποίησης με συνοδεία μιας φωτογραφίας-κειμηλίου, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου με θέμα «Δεν σε ξεχνώ Ιωνία, ω Σμύρνη, εσύ αγαπημένη» με το ποίημά της «Σελίδες Ανατολής» και περιελήφθη στην εν λόγω Ανθολογία.  Θεωρείται από τους κριτικούς ως μια από τις πιο καταξιωμένες φωνές της γενιάς της.  Διετέλεσε Γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων της Διεθνούς Ένωσης ΠΕΝ (1994-2017).  Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού και γραμματέας του, ιδρυτικό μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού και Ταμίας του Συμβουλίου του και ιδρυτικό μέλος της ΕΘΑΛ (Ελληνικής Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού).  Συνολικά έχει γράψει 36 βιβλία.

 

 

Σταύρος Παπαγεωργίου

Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Bridgeport, στο Κοννέκτικατ των ΗΠΑ και παρακολούθησε σειρά επαγγελματικών εργαστηρίων σε θέματα σεναριογραφίας, ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών προγραμμάτων με τη στήριξη του προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN). Από το 1995 διευθύνει την εταιρεία παραγωγής και διανομής ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ.

Με την οικονομική υποστήριξη του οπτικοακουστικού προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπαιδεύτηκε ως παραγωγός και διανομέας οπτικοακουστικών προγραμμάτων σε επαγγελματικές σχολές όπως η EAVE και το EURODOC. Το 2018 δημιούργησε το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival).

Το 2019 ίδρυσε, μαζί με τον Έκτορα και την Ηλέκτρα Παπαγεωργίου, τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό A.E.I. AUDIOVISUAL FORUM με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου, μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, με επίκεντρο πάντα το οπτικοακουστικό μέσο. Ο Σταύρος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival) και υπεύθυνος συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU