Εκδήλωση τη Δευτέρα στο Ηράκλειο Αττικής του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής

Αγαπητοί γονείς, ζούμε σε μια περιοχή, με εκατοντάδες  χιλιάδες κατοίκους και  με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες με ΑΜΕΑ, και παιδιά που έχουν ανάγκη την Ειδική Αγωγή. Στην περιοχή μας,  δραστηριοποιείται το παράρτημα του Βορείου Τομέα του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ, που έχει ως στόχο την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Περιλαμβάνει τους δήμους, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας,- Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης- Πεύκης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. 

Σε όλη αυτή τη περιοχή υπάρχει μονάχα μια δομή πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, το παλιό Ιατροπαιδαγωγικό του Ν. Ηρακλείου, 2 ΚΕΔΑΣΥ της Ν. Ιωνίας και της Αγ. Παρασκευής, τρία Ειδικά Νηπιαγωγεία, από ένα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο σε Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Μαρούσι.

Δηλαδή σε μεγάλους δήμους  όπως του Γαλατσίου, του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής, δεν υπάρχει ούτε ένα ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Βέβαια υπάρχει και αυτό της Ν. Φιλαδέλφειας άλλα μονάχα στα χαρτιά.

Όλα όσα λειτουργούν είναι  υπεράριθμα, σε ακατάλληλα κτήρια στις περισσότερες των περιπτώσεων, με τεράστιες ελλείψεις και με προσωπικό που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αναπληρωτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, (του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου) το οποίο διαθέτει μεν ένα σύγχρονο κτήριο που όμως ενώ είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με 90 παιδιά φοιτούν σε αυτό πάνω από 200, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.

Ενώ, το ΕΝΕΕΓΥΛ Κωφών συστεγάζεται με το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών Αγίας Παρασκευής. Έχουν υπερκορεστεί και αδυνατούν να καλύψουν τους νεοεγγεγραμμένους μαθητές για το σχολικό έτος 2023-24.

Την ίδια στιγμή το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Μαρούσι που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει ως ένα βαθμό τα σχολεία στα Β. Προάστια  παραμένει και αυτό στα χαρτιά.

Ούτε το 10% των παιδιών που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών της Ε.Α. δεν καλύπτονται και μιλάμε για χιλιάδες παιδιά και στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα ενώ τα Δημοτικά ΚΔΑΠ είναι ελάχιστα, η περιοχή μας είναι γεμάτη από ιδιωτικά κέντρα παντός είδους και ποιότητας.   Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση, πριν καλά – καλά αναλάβει φέρνει έναν νέο κύκλο περικοπών στις θεραπείες των παιδιών μας με συνέπεια να αναγκαστούμε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις ανάγκες τους.

Διότι για αυτούς, το κράτος και τις κυβερνήσεις του οι ανάγκες των παιδιών μας είναι κόστος. Έτσι, οι περικοπές και το κλείσιμο των ειδικών σχολείων αποτελούν προαπαιτούμενα για την εξοικονόμηση κονδυλίων,  με σκοπό να δοθούν  σε επενδυτές για την επενδυτική βαθμίδα, για το πιάσιμο των δημοσιονομικών δεικτών.

Ταυτόχρονα γινόμαστε πρώτης τάξεως πελάτες για τους επιχειρηματίες της Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης. Σε αυτή την εξάρτηση από ιδιώτες με πελατειακούς όρους βρίσκονται και οι γονείς μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αφού οι καθυστερήσεις για την εξασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης, η γραφειοκρατική εξάντληση για εξασφάλιση Παράλληλης Στήριξης με πλήρες ωράριο που δικαιούται ο μαθητής και η υποστελέχωση των Τμημάτων Ένταξης αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ίδια είναι η κατάσταση και για τους γονείς παιδιών που δικαιούνται Σχολικό Νοσηλευτή. Η δε επαίσχυντη επισήμανση της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ στερεί το δικαίωμα στο μαθητή να έχει περισσότερες από μία στηρίξεις ακόμη κι αν συνυπάρχει μαθησιακή δυσκολία και θέμα υγείας και εκβιαστικά βάζει στο γονιό το δίλημμα να επιλέξει ποια στήριξη θα έχει το παιδί του.

Γονείς και κηδεμόνες, απευθυνόμαστε σε εσάς στους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνιάτε μαζί μας. Έχουμε κάθε δικαίωμα να δούμε τα παιδιά μας εξασφαλισμένα.

Η ακρίβεια, λεηλατεί τις οικογένειες μας, σαρώνοντας  ότι έχει αφήσει η κρίση και η πανδημία και έρχονται τώρα να μας πάρουν ότι δεν κατόρθωσαν να μας πάρουν με το 3ο μνημόνιο.

Μην ξεχνάμε όμως ότι  με τους αγώνες του αγωνιστικού γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ακυρώσαμε σε μεγάλο βαθμό τις επιταγές του 3ου Μνημονίου σχετικά με την Πρόνοια και τα ΑμεΑ.

Τους ζορίσαμε με την τελευταία κινητοποίηση μας στο υπουργείο υγείας ενάντια στις περικοπές, έτσι, θα τους σταματήσουμε και τώρα. Σχεδιάζουμε την αντεπίθεση μας:

Δυναμώνουμε το παράρτημα του ΕΝΙΑΙΟΥ συλλόγου στην περιοχή μας, πυκνώνουμε τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ.

Ζωντανεύουμε τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων στα Ειδικά Σχολεία.

Κάνουμε υπόθεση κοινού αγώνα τα προβλήματα των ΑΜΕΑ κάθε γνήσιου, αγωνιστικού φορέα στην περιοχή μας.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τις οικογένειες για τις θεραπείες , την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και τα αναγκαία τεχνολογικά βοηθήματα. Είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να την αναλάβει. 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Να παρθούν πίσω οι πρόσφατες, απαράδεκτες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ για περικοπές στις θεραπείες των παιδιών μας , την εξαίρεση της μεγάλης πλειοψηφίας των παιδιών με αυτισμό από το μεγάλο πακέτο θεραπειών κ η πέρα για πέρα αντιεπιστημονική απόφαση για λογοθεραπεία εξ αποστάσεως.

Όπως και η απαράδεκτη απόφαση για τηνμείωση των θεραπειών κατά 50% των παιδιών του προσωπικού τωνενόπλων δυνάμεων.

Δωρεάν θεραπείες για όλα τα παιδιά σύμφωνα με τα παραπεμπτικά των ειδικών. Χωρίς αποκλεισμούς , εξαιρέσεις , πλαφόν κ ηλικιακά όρια. Ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους. Έλληνες και μετανάστες.

 • Να βρεθούν άμεσα κτήρια στην περιοχή μας ασφαλή και προσβάσιμα για να στεγαστούν το ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου και το ΕΝΕΕΓΥΛ Κωφών αλλά και για να ανοίξει δεύτερο ΕΕΕΕΚ έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το υπάρχον.
 • Να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις για ανέγερση νέων σύγχρονων Ειδικών Σχολειών όλων των βαθμίδων στην περιοχή μας,
 • Άνοιγμα νέων, δημόσιων δομών στα βόρεια κ τα βορειοδυτικά προάστια σύμφωνα με τις ανάγκες. Στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση , στην προσχολική αγωγή , με νέα ειδικά νηπιαγωγεία, ακόμη περισσότερα ειδικά δημοτικά κ να ανοίξουν νέες περισσότερες δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα στη Ν Ιωνία και το Μαρούσι.
 • Να ανοίξουν επιτέλους το Ειδικό Δημοτικό της Ν. Φιλαδέλφειας και το ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου που είναι στα χαρτιά να γίνει επιτέλους στο ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό στο Χαλάνδρι.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες των Ειδικών Σχολείων, των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, νοσηλευτές σε όλα τα σχολεία γενικά και ειδικά με βάση τις ανάγκες.
 • Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος για την παράλληλη στήριξη.
 • Να παρθούν όλα τα μέτρα για να ανοίξουν κανονικά τα Ειδικά Σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με λυμένο το θέμα της μεταφοράς με όρους ασφάλειας και για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς με ειδικευμένο προσωπικό. Γιατί το σκαλάκι του σχολικού είναι η είσοδος του σχολείου.
 • Χρηματοδότηση όλων των ΝΠΙΔ για τα ΑΜΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική δημοσιοποίησης τους.
 • Καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους του Σικιαρίδειου και σε άλλες δομές.
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής από τους γονείς & κηδεμόνες σε αυτούς τους χώρους.
 • Ίδρυση δημόσιων ΚΔΑΠ, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα, πρωινά και απογευματινά και για όλες τις ηλικίες.

 

Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη 6.30 στο θεατράκι  της πλατείας σταθμού ΗΣΑΠ Ηρακλείου Αττικής.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα νέων της ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων)

Πρωτοβουλία του Παραρτήματος βορείων, και της ΣΕΑΑΝ, για τα ιδιαίτερα προβλήματα, για τις δομές ΑΜΕΑ – Ειδικής Αγωγής στην περιοχή μας και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU