Αθλητικός Σύλλογος “Ανατολή”: “Παρουσίαση παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών” – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η  ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΧΕΙ ΒΑΘΕΙΕΣ ΡΙΖΕΣ

Την Κυριακή το απόγευμα 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίδειξη των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας. Ήταν μία εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις, παιδικές φωνούλες, χαμόγελα, χρώματα, παιχνίδια εκείνης της όμορφης εποχής.

Η Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους «γνωστούς θιασάρχες»: Ιωνικό Σύνδεσμο, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και τον Αθλητικό Σύλλογο ΣΤΙΒΟΥ «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας, πάντοτε πιστή στις αρχές και παραδόσεις, από νωρίς είχε διαμορφώσει την αυλή του σχολείου. Είχε τοποθετήσει 100 καθίσματα για τους επισκέπτες. Είχε 10 τραπέζια (θρανία) για την επίδειξη των παιχνιδιών, επάνω και πίσω από τα οποία είχε τοποθετήσει όλα τα παιχνίδια.

Και «δόθηκε η εκκίνηση» της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής: ο εκπρόσωπος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Κωστιδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις συνθήκες εκείνης της εποχής και στην έναρξη των εκδηλώσεων παρουσίασης των παιχνιδιών το 2010. Εκ μέρους της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ» ο κ. Τσαγκαράκης, ο οποίος ανέφερε τις συνεχείς εκδηλώσεις κάθε χρόνο σε σχολεία και πλατείες του Δήμου, και εκ μέρους της Ένωσης Καππαδοκών η κ. Μπρόλιου, η οποία έφερε στη μνήμη πολλών τις γειτονιές της πόλης μας.

Όλα τα παιδιά κύκλωσαν τα τραπέζια των παιχνιδιών και οι εκπρόσωπο των Συλλόγων άρχιζαν να εξηγούν τα παιχνίδια, κάνοντας επίδειξη του τρόπου παιξίματος. Ήταν πολλά τα προς επίδειξη παιχνίδια και τα παιδιά «ξετρελάθηκαν». Ήθελαν να τα πιάσουν, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Βεζύρης βασιλιάς, γιο – γιο, ζυγαριά (με τα καπάκια κάμελ), καραγκιόζης, κουμπί (που γυρίζει και σφυρίζει), κρόταλα, ξυλοκοπτική (με τη σέγα και τη μέγγενη), πατίνια (με κάθισμα και αεροπλάνο), χαρταετοί και σαΐτες, σβούρες, σκομπιντού, σπαζοκεφαλιές και συρμάτινες κατασκευές, τάκα – τάκα, τακουνάκια (με τα κουτιά γάλακτος ή νες καφέ), φυοοκάλαμα, αυτοκινητάκια από σύρμα, γηπεδάκια, αλογάκια (από καλάμια), ξυλοπόδαρα, σφεντόνες, τζιτζίλια (γκαζές, βόλοι), ξύλινο τουφέκι, τσέρκια, τσιλίκι (ξυλίκι), τσουβάλια για τις τσουβαλοδρομίες, κούκλες πάνινες, σχοινάκια, κρυφτοτενεκές, εφτάπετρο, καναρίνι, μαντήλι, μήλα, μπάλες (από κουρέλια, αλλά και κουκουνάρια), πεντόβολα, παιχνίδια με «χαρτάκια», χαλκομανίες.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν τα παιχνίδια, στα οποία έλαβαν μέρος όλα τα παιδάκια: Πατίνια, τσέρκια, τσιλίκι, φυσοκάλαμα, τακουνάκια, γηπεδάκια (με κέρματα για μπάλες),  αγώνες με τα «αλογάκια» – καλάμια, το μαντήλι, τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, τα μήλα.

Γονείς και παιδιά πλημμύρισαν ολόκληρη την αυλή του σχολείου και επιδίδονταν με υπομονή στο παίξιμο των διάφορων παιχνιδιών. Η έκπληξη ήταν ότι εμφανίστηκαν και μερικοί παππούδες και κάποιες γιαγιάδες, που ξετύλιξαν τις αναμνήσεις τους, προσθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα μεταδώσουν τα παιχνίδια  στα εγγονάκια τους.

Ήταν όμορφη η εκδήλωση. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να αναβιώσουν την παράδοση. Γνωρίζουν τις συνθήκες της σημερινής διαβίωσης, Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν χωματόδρομοι, αλάνες, πλατείες με χώμα, κρυψώνες. Γνωρίζουν ότι όλες οι οικογένειες δεν έχουν περισσευούμενο χρόνο, γιατί τρέχουν ολημερίς για τον «επιούσιο». Πρέπει όμως τα παιδιά να έχουν χρόνο για να παίζουν έξω από τα διαμερίσματα. Να τους «δώσουμε έδαφος και χρόνο», για να αναπτύξουν δημιουργικά τη φαντασία τους.

Τα μέλη «της Ομάδας του θιάσου» σε κάθε εκδήλωση επίδειξης βλέπουν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, που θέλουν να ασχοληθούν με εκείνα τα χειροποίητα παιχνίδια, που φτάνουν όμως στην ηλικία της ενηλικίωσης χωρίς να έχουν ζήσει την παιδικότητά τους.

Η Οργανωτική Ομάδα με τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει από όλες τις επιδείξεις λέει και «διατυμπανίζει» ότι «ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑ».

Έτσι δήλωσαν ότι ανανεώνουν τις προσπάθειες για την επόμενη εκδήλωση και περιμένουν και το ενδιαφέρον των δημοτών και του Δήμου.

Η Οργανωτική Επιτροπή των τριών Συλλόγων ευχαριστεί: το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ράνιο, για την παραχώρηση της χρήσης της αυλής και τη διάθεση 10 θρανίων, τον υπάλληλο του Δήμου κ. Σουτζόγλου για τη μεγάλη βοήθεια στην εγκατάσταση μεγαφωνικής, την κ. Κουμπή και τον κ. Αθανασίου του (πρώην ) ΟΠΑΝ, για την εν γένει βοήθεια στο στήσιμο της εκδήλωσης, τον ταμία του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Στούπη, για τις μεταφορές όλων των υλικών της διοργάνωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος κ. Μανούρης (ο οποίος «τόλμησε» και έδειξε τις ικανότητές του σε κάποια παιχνίδια), οι Αντιδήμαρχοι: Πολιτισμού κ. Κλάρα, Αθλητισμού κ. Ναϊσίδου, Κοινωνικής Πολιτικής κ. Λαζαρίδης,  ο Δημοτικός Σύμβουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Φιλοζωικής Πολιτικής κ. Αργυρόπουλος, η Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού κ. Σιμωνετάτου-Καλέμη, η Πρόεδρος Επιτροπής ΚΕΒΡΕΦΟ κ. Ρόδη και υπεύθυνη του τμήματος μπατίκ του Ιωνικού Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ματζουράνης, το Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Ματζουράνη η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Παράρτημα ΝΙΦΗΜ κ. Μπολώτη, ο Πρόεδρος Ιωνικού Συνδέσμου  Κοντίτσης και ο Ταμίας του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Στούπης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: ο κ. Θεοδωρογιάννης (Γεν Αρχηγός), η κ. Παζαροπούλου (Έφορος), κ. Καρακίτσος (Ειδ. Γραμματέας), η Πρόεδρος των Καππαδοκών κ. Μπρόλιου και τα μέλη του ΔΣ κυρία Κυριμλκόγλου και κυρία Παπαδημητρίου, ο Εθελοντής διασώστης του ΕΚΑΒ κ. Σακκούλης, ο Πρόεδρος της ΔΙΑ.Π.Ε. κ. Δαρμογιάννης )και πρώην Γεν. γραμματέας της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο κ. Παπαδόπουλος (πρώην μέλος του ΔΣ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ & παλαίμαχος ποδοσφαιριστής).

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν και αυτή τη φορά: ο κ. Κωστιδάκης, (Επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου), ο κ. Τσαγκαράκης (πρώην Πρόεδρος της Ανατολής), ο κ. Τελλίδης (μέλος της Ένωσης Καππαδοκών) και η κ. Μπρόλιου (Πρόεδρος της Ένωσης Καππαδοκών).

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU