“Ηράκλειο Αλλιώς – Νίκος Μπαρμπούνης”: Σταθερά Υψηλά Δημοτικά Τέλη και το 2023 στο Ηράκλειο Αττικής

Στο τελευταίο Δημοτικό  Συμβούλιο, της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου 2022,  η Δημοτική Αρχή παρουσίασε το πλάνο της για τα δημοτικά τέλη του επόμενου έτους. Καμία έκπληξη! Τα δημοτικά τέλη θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα και για το νέο έτος.

Στη σχετική συζήτηση, ο Δήμαρχος παρουσίασε το ποσό είσπραξης από τα δημοτικά τέλη, το οποίο διατηρεί και για την επόμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε αύξηση των δαπανών για το 2023 γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, απαγορεύει την όποια μείωση των δημοτικών τελών.

Τα ερωτήματα πολλά και για μια ακόμα φορά αναπάντητα!

Ο Δήμος, ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, οφείλει να είναι δίπλα στους πολίτες και να συνδράμει στην αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση πλήττει κάθε οικογένεια, λιγότερο ή περισσότερο, η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου Αττικής δείχνει το αλγεινό της πρόσωπο. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης μας για το ύψος των δημοτικών τελών, το κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, οι αυξήσεις των επιτοκίων που επιφέρουν αυξήσεις στις δόσεις των δανείων μοιάζουν να μην απασχολούν τη Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου Αττικής. Δεν θεωρούνται προφανώς παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν και ο Δήμος να συμβάλει στην οικονομική ανακούφιση των κατοίκων, άρα και να μειώσει τα δημοτικά τέλη.

Από την άλλη, η αύξηση των δαπανών λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων θα δημιουργήσει αύξηση εξόδων κατά 1.300.000€ στον Δήμο. Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη η ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών «πάει περίπατο». Από τη στιγμή που τα έσοδα δεν θα καλύπτουν τα έξοδα, αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν νέα προβλήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας, στο φωτισμό, στην αντικατάσταση των κάδων, στην αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων, στην πληρωμή των νυχτερινών βαρδιών και των αργιών στους υπαλλήλους καθαριότητας κ.α. Με λίγα λόγια μιλάμε για μη λειτουργία ανταποδοτικότητας.

Παρόλα αυτά, η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες LED προέβλεπε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%. Για το πρόγραμμα αυτό ο Δήμος αποπληρώνει δάνειο 1.500.000€ αλλά, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στη συζήτηση, το όφελος δεν φαίνεται να υπολογίζεται. Έχουμε τελικά όφελος ή όχι;

Επίσης, ο πολυδιαφημισμένος στόλος των 10 απορριμματοφόρων νέας τεχνολογίας θα έπρεπε να προσφέρει και μείωση καυσίμων. Παρά ταύτα, ο Δήμαρχος προβλέπει αύξηση των εξόδων για τα καύσιμα από 250.000€ σε 400.000€ για το νέο έτος.

Τελικά, τι ισχύει;

Συνεχίζουμε να πληρώνουμε υψηλά δημοτικά τέλη αλλά δεν περιμένουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες!

Νίκος Μπαρμπούνης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«Ηράκλειο Αλλιώς»
Υποψήφιος Δήμαρχος

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU