Νέα Ιωνία – «Αθάνατοι!» – Οι εκδηλώσεις για την 81η Επέτειο από το Μπλόκο της Καλογρέζας

Η Κυριακή 23 Μαρτίου, ήταν μία ανοιξιάτικη ημέρα όπου οι Ιωνιώτισσες και οι Ιωνιώτες τίμησαν τους 22 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς τον Μάρτιο του 1944 στο Μπλόκο της Καλογρέζας.

Μία ηλιόλουστη μέρα που παρέπεμπε στην τραγική ημέρα της 15ης Μαρτίου εκείνης της χρονιάς της Κατοχής.  

Οι εκδηλώσεις του δήμου Νέας Ιωνίας κορυφώθηκαν με κάθε λαμπρότητα. Οι κάτοικοι της περιοχής με την συμμετοχή τους αγκάλιασαν όλες  τις δράσεις που διοργάνωσαν ο δήμος Νέας Ιωνίας και οι συγγενείς των  εκτελεσθέντων, για την 81η επέτειο από την εκτέλεση των 22 αντιστασιακών στις 15/3/1944 στο ρέμα του Ποδονίφτη.

Στο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής τελέσθηκε μνημόσυνο στις 10.00 το πρωί και στη συνέχεια με πορεία η πομπή κατευθύνθηκε προς το Ηρώο στην λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως με επικεφαλής την μπάντα του δήμου υπό την Διεύθυνση του Δημήτρη Γκογκόση. Ακολουθούσαν πρόσκοποι με πλακάτ που ανέγραφαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας  Παναγιώτης Μανούρης εκφώνησε λόγο για το νόημα και το μήνυμα της επετείου, στο οποίο τόνισε ότι  «με το αίμα τους  αυτά  τα 22 παλληκάρια έβαλαν την Καλογρέζα και την Νέα Ιωνία στο χρυσό βιβλίο της αιώνιας μνήμης με τα κάστρα της Αντίστασης. Ογδόντα ένα χρόνια η θυσία τους εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο μας και να θυμίζει το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι στις «15 Μαρτίου 1944 όταν οι κατοχικές δυνάμεις μαζί με Έλληνες συνεργάτες των Ναζί, κύκλωσαν την γειτονιά της Καλογρέζας ο στόχος ήταν ξεκάθαρος:  να χτυπήσουν την Αντίσταση, να τρομοκρατήσουν όσους πάλευαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους.

Η Νέα Ιωνία δεν ήταν μία απλή γειτονιά. Ήταν ένα προπύργιο της τιμής της εργατικής τάξης, των προσφύγων της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά εδάφη και  οι οποίοι ξαναέχτιζαν μια καινούργια ζωή με ιδρώτα και αίμα και ορκίστηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν να χάσουν ξανά την πατρίδα τους από τους δυνάστες και να ξεριζωθούν λόγω του πολέμου. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους. Και ας κρατήσουμε ζωντανό το σύνθημα τους: Ποτέ ξανά πόλεμος: Ποτέ πια φασισμός».

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των ηρώων, ακολούθησε κατάθεση  στεφάνων  από εκπροσώπους κομμάτων, φορέων και συλλόγων της περιοχής ενώ τραγούδια εκτέλεσε η Χορωδία Παραδοσιακού και Λαϊκού Τραγουδιού  του δήμου Νέας Ιωνίας υπό την Διεύθυνση του Βαγγέλη Σαραντίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Λουκία Κεφαλογιάννη Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, η Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανο Κασσελάκη, ο Χρήστος Σπίρτζης  πρώην υπουργός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Νάση από την Νέα Αριστερά, ο Επαμεινώντας Σπυρόπουλος Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων, ενώσεων κ.α.

Εκδήλωση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  –  θέμα “1944: Μπλόκο Καλογρέζας – Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά”.

Εξάλλου, νωρίτερα, την Τετάρτη 19 Μαρτίου στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου Ν. Ιωνίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Λουκά Χριστοδούλου και θέμα “1944: Μπλόκο Καλογρέζας – Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά”.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αναστασία Κλάρα καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι “…Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας, όταν στις 15 Μαρτίου 1944,  22 παλληκάρια εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς μετά από υποδείξεις Ελλήνων δωσίλογων στην Πλατεία της Ζωοδόχου Πηγής στην Καλογρέζα. Στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες είναι ενταγμένη και η σημερινή ιστορική ομιλία του κ. Λουκά Χριστοδούλου, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  με θέμα “1944: Μπλόκο Καλογρέζας – Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά” όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε άγνωστα γεγονότα που συνέβησαν στη πόλη μας και όχι μόνο το 1944”.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Οικονόμου από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Αλσούπολη, αφού μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης και  αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία μας.

Η αναπληρώτρια Δήμαρχος Γεωργία Τσοπανίδου στον χαιρετισμό της, αναπληρώνοντας τον Δήμαρχο Παναγιώτη Μανούρη ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ευρισκόμενος εκτός Νέας Ιωνίας, μετέφερε το μήνυμά του.

Όπως σημείωσε “Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας του Μπλόκου της Καλογρέζας. Στις 15 Μαρτίου, πριν λίγες ημέρες,  συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από την θυσία των 22 παλικαριών της Νέας Ιωνίας στο “Μπλόκο της Καλογρέζας”.

Ήταν η κορυφαία στιγμή αντίστασης των αγωνιστών του Δήμου μας, των λιγνιτωρύχων, των κλωστοϋφαντουργών, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου που επιλέχτηκαν από τους Γερμανούς φασίστες και τα “Τάγματα Ασφαλείας” για να εκτελεστούν.

Η Νέα Ιωνία υπήρξε από τις πρωτοπόρες στον αγώνα συνοικίες της Αθήνας. Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν ή στάλθηκαν ως όμηροι στα στρατόπεδα της Γερμανίας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και ιδιαίτερα στα δύο τελευταία χρόνια, 1943 – 1944, όπου φούντωσε η Αντίσταση. Αιωνία η μνήμη τους! Αθάνατοι!”

Ο  Λουκάς Π. Χριστοδούλου στην ομιλία του παρουσίασε συγχρόνως άγνωστο εικονιστικό υλικό για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1944 στη Νέα Ιωνία, σε συνδυασμό με τα γεγονότα που συγκλόνισαν την πατρίδα μας δίνοντας ιδιαίτερο στην Κατοχή, το Μπλόκο της Καλογρέζας, την Απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά.

Ακολούθησε η προβολή ενός ενδιαφέροντος Video για το “Μπλόκο της Καλογρέζας” που είχε επιμεληθεί το 2018, ο  συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Χαλέμος και παρουσίασε ο ηθοποιός Πολύκαρπος Πολυκάρπου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις από το κοινό, που αναφέρθηκαν σε γεγονότα των Δεκεμβριανών στη Ν. Ιωνία.

Την εκδήλωσή μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων Βέτα Γεωργιάδου, Αθλητισμού Σοφία Ναϊσίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καρβουνιάρης, ο πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Γιάννης Κοντίτσης, η αντιπρόεδρος Δέσποινα Γεωργαντζή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Γιώργος Νουβέλογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Αγγελος Μελεμενής, ο Γεν. Γραμματέας της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας Σταύρος Παπαγερασίμου, ο πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας ‘Ομηρος Ακιανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών Αντώνης Κοντίτσης,   ο πρόεδρος του Γ.Σ. «Ανατολή» Βαγ. Βασιλείου και ο Κώστας Τσαγκαράκης, ο επίτιμος πρόεδρος του Φ.Ο.Ν.Ι. Νίκος Χομπάς, ο δημοσιογράφος Κυρ. Χήνας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Πολιτισμού Κων. Σιμωνετάτου, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Φωτ. Ρόδη κ.α.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU