Ιωνικές Μέρες – Δήμος Νέας Ιωνίας : «Από το 330 μ.Χ. (Βυζάντιο) έως το 1922 (Μικρ. Καταστροφή)»

Ιωνικές Μέρες – Με μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση «Από το 330 μ.Χ. (Βυζάντιο) έως το 1922 (Μικρ. Καταστροφή)», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00 στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις « Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2021» του Δήμου Νέας Ιωνίας.

 

Η μουσική παράσταση σκοπεύει να αναδείξει τη σύνθετη μουσική παράδοση που διαμορφώθηκε από την Βυζαντινή περίοδο έως την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, καθώς και του ρόλο του ελληνικού στοιχείου σε αυτήν.

 

Η παράδοση αυτή προβάλλεται μέσα από τη ψαλτική τέχνη, από τραγούδια που αναφέρονται στην Άλωση της Πόλης, Αμανέδες και τραγούδια Μικράς Ασίας, τα οποία αποτελούν συνδετικό κρίκο της Βυζαντινής, της Δημοτικής και της Λόγιας μουσικής παράδοσης.

 

Ο ερμηνευτής Θεολόγος Παπανικολάου επιχειρεί να γεφυρώσει με τη γεμάτη λυρισμό αλλά και στιβαρότητα μουσική του έκφραση, όλες αυτές τις μουσικές παραδόσεις μέσα από την αγάπη, την εμπειρία και τη γνώση του.

Πρόκειται για μια μουσική περιπλάνηση, στο χώρο και στο χρόνο στις απαρχές του ελληνικού τραγουδιού και στη ζωή των τρόπων και των ανθρώπων που κουβαλάνε αιώνες ιστορίας.

 

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Τραγούδι, Βιολί:

Θεολόγος Παπανικολάου

Σαντούρι: Χριστίνα Κουκή

Κρουστά: Δήμος Μαρινίδης

Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες – Νέα Ιωνία
Ιωνικές Μέρες :

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό ραντεβού του φθινοπώρου, οι εκδηλώσεις «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2021» επιστρέφουν στη Νέα Ιωνία μας, με ένα από τα πιο «πλούσια» προγράμματα στην ιστορία του θεσμού, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Νέας Ιωνίας με τον ΟΠΑΝ, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., την Περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία της πόλης.

Οι «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2021» επιστρέφουν με έναν μήνα γεμάτο σπουδαίες νύχτες πολιτισμού και καθημερινή εναλλαγή προγράμματος που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα, ιστορικές ημερίδες, καθώς παιδικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες.

Στο φετινό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί σημαντικές εκδηλώσεις από φορείς αδιαμφισβήτητης αξίας, όπως το μουσικό αφιέρωμα στον Ιωνιώτη Στέλιο Καζαντζίδη, επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αφιερώματα στη Νέα Ιωνία του χθες, αλλά και ιδιαίτερες αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά, το αύριο της πόλης μας.

Σε μήνυμά της, για την έναρξη του θεσμού, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου σημειώνει: «Με τις καρδιές μας γεμάτες προσμονή, ελπίδα και αισιοδοξία σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2021», στον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Νέας Ιωνίας μας, το ζωντανό κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας και των ανθρώπων της. Ενώνουμε τις απαρχές της πόλης μας με τη σημερινή της φυσιογνωμία και προσβλέπουμε στο μέλλον της μέσα από την Τέχνη του λόγου και της μουσικής!

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια, η πόλη μας αρχίζει να ξαναβρίσκει, με σύνεση και πιστή τήρηση των κανόνων ασφάλειας, τους καθημερινούς ρυθμούς της. Οι Ιωνιώτες και οι Ιωνιώτισσες έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό, έχουμε ανάγκη να ανταμώσουμε ξανά στις γειτονιές μας, έχουμε ανάγκη να τιμήσουμε την ιστορία και τη μνήμη των ανθρώπων της Νέας Ιωνίας, μιας πόλης σταυροδρόμι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Σας καλούμε να μοιραστούμε, να συμμετάσχουμε και να αναδείξουμε μαζί το φως που αντανακλά κάθε ημέρα του ιστορικού θεσμού δίνοντας ζωή, αγάπη, δύναμη και προοπτική στην πόλη μας!».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

Κυριακή 26/9
Μπασκετικά παιχνίδια

Αθλητικός μπασκετικός αγώνας και τουρνουά που θα συμμετέχουν παιδιά από όλες τις συνοικίες της Νέας Ιωνίας με αναμνηστικά μπλουζάκια και λογότυπα που θα αναφέρουν διάφορες πόλεις της Μικράς Ασίας ως φόρο τιμής στις αξέχαστες πατρίδες.
Ώρα: 10:00 – 12:00
Σημείο: Πεζόδρομος Παλαιών Πατρών Γερμανού
Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝ,  Α.Ο. Περισσού

Τετάρτη 29/9
Η Νέα Ιωνία μέσα από τον παλιό καλό Ελληνικό Κινηματογράφο

Προβολή αποσπασμάτων ταινιών των συνοικιών της Νέας Ιωνίας των οποίων τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην πόλη μας.
Ώρα 20:00
Σημείο: Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Αττικής «Η Καππαδοκία»

Πέμπτη 30/9
Ανάσες στο χρόνο

Μουσική εκδήλωση-οδοιπορικό σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια της παράδοσης με τους Πέτρο Λούκα Χαλκιά, Αρετή Κετιμέ και Κώστα Μήτση οι οποίοι πλέκουν στίχους όμορφους, τραγουδούν με λόγια ελληνικά, παίζουν μελωδικές ενορχηστρώσεις και μοιράζουν μυρωδιές, ευωδιές γλυκές από κάθε γωνιά της χώρας μας.
Ώρα 20:00
Σημείο: Πλατεία Αγίας Αναστασίας
Συνδιοργάνωση: Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Σάββατο 2/10
Free Οpen Κids Day

Ένα γήπεδο mini tennis στήνεται στην «καρδιά» της Νέας Ιωνίας με σκοπό τα παιδιά της πόλης μας να γνωρίσουν το άθλημα της αντισφαίρισης προωθώντας τον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό μέσω της υγιούς άμιλλας και συμπεριφοράς.
Ώρα 17:00 – 19:00
Σημείο: Πλατεία Μικρασιατών (Κλειστό Γυμν. Πευκάκια)
Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝ, Όμιλος Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας

Κυριακή 3/10
Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων

Αγώνας Δρόμου για μικρούς και μεγάλους, ειδικά αφιερωμένος στους Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκαν το 1923, στους συνοικισμούς της Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.
Αφετηρία – Τερματισμός: Π.Π.Ι.Ε.Δ. (Λεωφ. Δεκελείας 152)
Ώρα: 08:30
Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝ , ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας

Παρασκευή 8/10
Τα ελαφρολαϊκά του έρωτα

Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα σε αγαπημένα ελαφρολαϊκά τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών με ερμηνευτές τη Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη που θα μας ταξιδέψουν μελωδικά και με τραγούδια της Μικράς Ασίας.
Ώρα: 20:00
Σημείο: Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Σάββατο 9/10
Ο διωγμός και η προσφυγιά των ανθρώπων της Ιωνίας στη Μικρά Ασία

Δραματοποιημένο θεατρικό δρώμενο το οποίο περιέχει στοιχεία ρυθμικής γυμναστικής από αθλήτριες και μέλη αθλητικού συλλόγου αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας.
Ώρα: 12:00
Σημείο: Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού
Συνδιοργάνωση: Γ.Ο.Ν.Ι. Εν Κινήσει

Κυριακή 10/10
Free Οpen Κids Day

Ένα γήπεδο mini tennis στήνεται στην «καρδιά» της Νέας Ιωνίας με σκοπό τα παιδιά της πόλης μας να γνωρίσουν το άθλημα της αντισφαίρισης προωθώντας τον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό μέσω της υγιούς άμιλλας και συμπεριφοράς.
Ώρα 10:00-12:00
Σημείο: Πεζόδρομος Πατριάρχου Ιωακείμ (έναντι ΚΕΠ)
Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝ, Όμιλος Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας

Αθλητισμός και Κοινωνία
Φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ

Ώρα: 19:30
Σημείο: Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ Περισσού (πλατεία Μακελαράκη)
Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝ, ΑΟ Περισσού

Τετάρτη 13/10
Χαίρε, ω χαίρε Ελευθεριά! Ο αγώνας του 1821 στην Ελληνική και Ξένη Ποίηση

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ομιλίες και αναγνώσεις ποιημάτων από ανθρώπους του Ιδρύματος και γνωστούς ηθοποιούς. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της πρόσφατης ανθολογικής έκδοσης του Ιδρύματος.
Ώρα: 19:00
Σημείο: Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας
Συνδιοργάνωση: Τάκης Σινόπουλος-  Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης

Πέμπτη 14/10
Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στον Στ. Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση & Άκη Πάνου

Τραγουδώντας τον έρωτα και την αγάπη σε μια δίωρη μουσική παράσταση
σε στίχους και μουσική των μεγαλύτερων ποιητών και συνθετών. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αφορά τραγούδια του αξεπέραστου Ιωνιώτη καλλιτέχνη Στέλιου Καζαντζίδη.
Ώρα: 20:00
Σημείο: Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Σάββατο 16/10
Αθλητισμός και Κοινωνία

Μικρός και Μεγάλος τελικός του τουρνουά μπάσκετ
Ώρα: 10:00 και 11:30 αντίστοιχα
Σημείο: Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ Περισσού (πλατεία Μακελαράκη)
Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝ, ΑΟ Περισσού

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ… Η κραυγή των προσφύγων
Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με επιλεγμένα τραγούδια και θεατρικές εικόνες στην οποία αποτυπώνεται το ύφος των «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ» της Σμύρνης και της Πόλης όπως επίσης το «ρεμπέτικο» ως ιδιότυπο μουσικό είδος.
Ώρα: 20:00
Σημείο: Στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Ελευθερούπολης
Συνδιοργάνωση:  Ιωνικός Σύνδεσμος, Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι»

* Στους χώρους όλων των εκδηλώσεων θα τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

* Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων τα σημεία διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα αλλάζουν με νεότερες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα www.neaionia.gr και Facebook Page: Δήμος Νέας Ιωνίας – Municipality of Nea Ionia.

Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Ιωνικές Μέρες
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU