ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής: Συσπείρωση για τις βουλευτικές εκλογές, αδιαφορία για τις δημοτικές

Με τη συμμετοχή ελάχιστων μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Συγκεκριμένα την εισήγηση της συντονιστικής επιτροπής ψήφισαν περίπου 40 μέλη, από το σύνολο των 600 που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής, με τα περισσότερα μάλιστα απ’ αυτά τα 40 μέλη να είναι ταυτόχρονα και μέλη των παρατάξεων «Πνοή Ηράκλειο» με επικεφαλής τον Κ.Κουτρούλη και «Ηράκλειο αλλιώς» με επικεφαλής τον Ν.Μπαρμπούνη.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο τους εγγράφτηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της εκλογής προέδρου του κόμματος, την Άνοιξη του 2022 και είναι γνωστό πως διεκδικούν τη στήριξη του κόμματος για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Η πολύ μικρή συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές εκλογές, αποδίδεται στο συγκρουσιακό κλίμα το οποίο υπήρξε τα 2 τελευταία χρόνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για την υπόθεση του Κτήματος Φιξ.

Αποτέλεσμα ήταν το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των μελών του κόμματος να απέχει από τις διαδικασίες για τις δημοτικές εξελίξεις, κάτι όμως που δεν συμβαίνει και για τη μάχη του κόμματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όπου εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συσπείρωση.

Εκεί ακριβώς στάθηκε και η επικεφαλής της παράταξης Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αιμιλία Τζίβα, παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 στις δημοτικές εκλογές, η οποία σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση και ο αγώνας για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Αιμιλία Τζίβα

Αναφερόμενη ωστόσο στις εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα, αναφέρθηκε με πικρία στις επιθέσεις που δέχθηκε η ίδια, αλλά και συνολικά η παράταξη, από ένα μέρος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω της (ομόφωνης) θετικής στάσης του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου για την απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, στα δημοτικά συμβούλια που είχαν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021.

Μία απόφαση που, όπως είπε, θα έπαιρνε και πάλι χωρίς κανένα δισταγμό, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Κτήματος Φιξ, που δικαιώνουν την στάση του Δικτύου Πολιτών. Να σημειωθεί ότι η Αιμιλία Τζίβα αποχώρησε πριν το τέλος της Γενικής Συνέλευσης και δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία για την εισήγηση που αφορούσε τις δημοτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής απέκτησε μετά από 37 χρόνια προσπαθειών το Κτήμα Φιξ το οποίο ήδη έχουν επισκεφθεί χιλιάδες Ηρακλειώτες, (τεράστια ήταν και η συμμετοχή στα πρόσφατα Κούλουμα) παρά την προσπάθεια να σαμποταριστεί το όλο το εγχείρημα από το νεοδημοκρατικό «δίδυμο» Άδωνι Γεωργιάδη – Λίνας Μενδώνη (διαβάστε παρακάτω όλο το παρασκήνιο).

Να σημειωθεί ότι… θεωρητικός στόχος είναι η ενιαία κάθοδος των τριών παρατάξεων των οποίων οι προαναφερθέντες επικεφαλής είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όπως σημείωσε και η Αιμιλία Τζίβα η πολεμική που δέχθηκε –και συνεχίζει να δέχεται- το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου από ένα μέρος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, μόνο την ενότητα δεν σηματοδοτεί.

Σ’ ότι αφορά τους άλλους δύο επικεφαλής παρατάξεων, τον Κ.Κουτρούλη και τον Ν.Μπαρμπούνη δημοσίως διακηρύττουν την πίστη τους στο εγχείρημα της ενιαίας καθόδου, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει τη διαφορά στο δημοτικό σκηνικό της πόλης, όμως αρκετοί είναι αυτοί που σημειώνουν ότι το όλο εγχείρημα έχει ένα βασικό πρόβλημα: Το ποιος θα είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας.

Κυριάκος Κουτρούλης
Νίκος Μπαρμπούνης

Οι διαδικασίες για το πώς θα επιλεγεί ο επικεφαλής, παραμένουν ακόμη θολές και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι πολύ δύσκολα θα δεχθεί κάποιος από τους δύο δημοτικούς συμβούλους να μπει «υπό» τον άλλον. Όπως και να έχει πάντως, στο προσεχές μέλλον αυτό θα ξεκαθαριστεί.

Η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής

Ολόκληρη η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Αττικής πραγματοποίησε την  Γενική της Συνέλευση την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο  “Ηλέκτρα Αποστόλου” με θέμα: Εισηγήσεις και αποφάσεις του οργάνου για τα αυτοδιοικητικά του Δήμου μας.

 Η συζήτηση επικεντρώθηκε  στη συνεργασία και στη δημιουργία ενός πλατιού αυτοδιοικητικού σχηματισμού, με σαφή προοπτική νικηφόρου αποτελέσματος, στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και δέσμευση σε ένα πλατύ δημοκρατικό και προοδευτικό σχέδιο. Τονίστηκε από την πλειοψηφία των μελών ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένα εναλλακτικό αυτοδιοικητικό μοντέλο  που θα διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του πολιτικού μας φορέα κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Δημοτική Αρχή, ώστε να τεθεί ένα τέλος στον αυταρχισμό, στην αδιαφάνεια και στις πελατειακές λογικές και πρακτικές της νυν διοίκησης του δήμου μας,

Μετά από διαλογική συζήτηση, η Γενική συνέλευση των Μελών ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής.                                              

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ προτρέπει τα μέλη της που συμμετέχουν στις τρεις  δημοτικές παρατάξεις, Δίκτυο Πολιτών, Πνοή και Ηράκλειο Αλλιώς, να συμβάλουν στην ενοποίηση τους, με στόχο μια νέα διευρυμένη παράταξη. Τεχνητές αποκλειστικότητες, μικρό εγωισμοί και ατομικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση σε μία προσπάθεια που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το Δήμο και την Πόλη μας».

Το παρασκήνιο για το Κτήμα Φιξ

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης για το κτήμα Φιξ, υπήρξε προσπάθεια να σαμποταριστεί η προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να αποκτήσει το Κτήμα Φίξ, από το νεοδημοκρατικό «δίδυμο» Άδωνι Γεωργιάδη – Λίνας Μενδώνη, γιατί ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος δεν ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και η υπουργός Ανάπτυξης Λίνα Μενδώνη, απέκλεισαν μετ’ επιτάσεως κάθε ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί ο δήμος Ηρακλείου για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ.

Τον Απρίλιο του 2021 με τις θετικές ψήφους της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου Αττικής, την ομόφωνη θετική στάση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου (παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) και των 3 δημοτικών του συμβούλων (Αιμιλία Τζίβα επικεφαλής, Γιώργος Γρηγοριάδης και Φανή Βελλίδου) καθώς και τη θετική στάση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Χρήστου Τσουλουχά, αποφασίζεται η απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ από το δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου που ψήφισαν υπέρ της απαλλοτρίωσης του Κτήματος Φιξ, στην εκδήλωση που έγινε για το άνοιγμα του πάρκου

Όμως, το δίδυμο Γεωργιάδη – Μενδώνη βλέποντας ότι είναι πλέον πολύ πιθανό να αποκτήσει ο δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ, αρχίζει την προβοκάτσια και το σαμποτάζ. Ξαφνικά ο υπουργός Ανάπτυξης… ξεχνά τι έλεγε τον Φεβρουάριο, και με τον γνωστό ύφος του αρχίζει να… υπόσχεται και να μοιράζει (δήθεν) εκατομμύρια για το Κτήμα Φιξ.

Εκατομμύρια που δεν υπήρξαν ποτέ, αλλά μοναδικός στόχος όλων αυτών των “άσφαιρων” εξαγγελιών ήταν να “φρεναριστεί” η διαδικασία απόκτησης του Κτήματος Φιξ.

Το ευχάριστο για το Ηράκλειο πάντως είναι ότι όλη αυτός ο σχεδιασμός απέτυχε και τελικά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής απέκτησε το Κτήμα Φιξ. Μάλιστα σχετική ανακοίνωση για το θετικό της κατάληξης, εξέδωσαν και 7 στελέχη της Αριστεράς στο Ηράκλειο Αττικής, που υπέγραψαν ένα κείμενο – ιστορικό για την συγκεκριμένη υπόθεση (δείτε ΕΔΩ).

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

  1. Αθανάσιος Λιάκος
    02/03/2023 - 15:32

    Πληρωμένο άρθρο να ήταν, δεν θα τα έγραφε καλύτερα και πιο προπαγανδιστικά. Αλλά λέγοντας «πληρωμένο» σκέφτομαι ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να είναι ένα άρθρο προπαγανδιστικό κι όχι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας. Κι αυτοί οι λόγοι έχουν διαφανεί εδώ και καιρό. Ας πούμε τα πράγματα όπως έγιναν, μιας και δεν έχουν καταγραφεί όλες οι λεπτομέρειες της γενικής συνέλευσης – είναι αυτό άραγε αντικειμενική δημοσιογραφία; – με αποτέλεσμα να αναρωτιέμαι αν ο συντάκτης του άρθρου υπηρετεί τη δεοντολογία της δημοσιογραφίας, που οφείλει να το κάνει. Και τα λόγια αυτά θα ειπωθούν από μένα, που ούτε σε λυκοφιλίες έχω συμμετάσχει ποτέ, ούτε έχω προβεί σε ανθρωποφαγία, ούτε τέλος φημίζομαι για τα δίκτυά μου και τα δημοσιοσχετιστικά μου. Τα παραπάνω που αφορούν εμένα, και συγγνώμη για την αυτοαναφορικότητα, μπορεί να τα βεβαιώσει κι ο συντάκτης του άρθρου, μιας και γνωριζόμαστε από παλιά, από το 2014, όταν υποστηρίξαμε την Ειρήνη Κατσινοπούλου, ως υποψήφια δήμαρχο, και συμμετείχαμε στην οργανωτική της ομάδα. Τότε βέβαια επικρατούσαν άλλα ήθη.
    Η Γενική Συνέλευση της ΟΜ Σύριζα Ηρακλείου Αττικής ήταν η πιο μαζική από το 2011 που είμαι μέλος. Πάρα πολύς κόσμος πριν, στην κοπή της πίτας, και επίσης πολύς στη ΓΣ. Μέτρησα 80 άτομα στην αρχή της συνέλευσης. Μειώνει ο συντάκτης εσκεμμένα τη συμμετοχή των μελών, φίλων και υποστηρικτών του Δικτύου Πολιτών, οι οποίοι ήταν η πλειοψηφία. Του Δικτύου Πολιτών των μελών και αληθινών υποστηρικτών, της πλατιάς πλειοψηφίας του, που είναι απέναντι στη τωρινή δημοτική αρχή. Και πολλοί από αυτούς τους φίλους και τα μέλη, μαζί με τους συντρόφους από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά και τους μη ενταγμένους, τοποθετήθηκαν στη συνέλευση και κάλεσαν για ενότητα και κοινή κάθοδο. Και ψήφισαν την απόφαση για υποστήριξη μιας εναλλακτικής αυτοδιοικητικής πρότασης απέναντι σε Μπάμπαλο και Παπαδημητρίου. Κι αυτό δεν αλλάζει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Συνεπώς, καμία αδιαφορία δεν προκύπτει για τις δημοτικές εκλογές από τη μεριά της ΟΜ. Αντίθετα, φάνηκε στη συνέλευση η αγωνιστικότητα και η διάθεση για συνεργασία κι αυτό επίσης δηλώθηκε κι από την Αιμιλία Τζίβα που τόνισε ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Μπάμπαλο και είναι διαθέσιμη για τη συνεργασία. Γιατί άραγε δεν αναφέρεται αυτό στο άρθρο;;
    Περαιτέρω, προπαγανδιστικά πάλι, μιλά ο συντάκτης για «μικρή συμμετοχή» και συμπεραίνει ότι αυτό οφείλεται στο «συγκρουσιακό κλίμα». Στη ψυχολογία αυτό λέγεται «προβολή» και ουσιαστικά φανερώνει την επιθυμία κάποιων ελάχιστων να συντηρήσουν ένα κλίμα συγκρουσιακό, όταν η ίδια η συνέλευση υπήρξε ενωτική.
    Τα υπόλοιπα για το Φιξ, κλπ όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και τονίστηκε στη συνέλευση, μας έχουν κουράσει. Εμάς, ως κομματικά μέλη και υποστηρικτές της εναλλακτικής προοδευτικής αυτοδιοικητικής πρότασης, μας ενδιαφέρει το αύριο στο Δήμο. Και το αύριο αυτό θα είναι καλύτερο, όταν η διοίκηση του Δήμου περάσει στα χέρια δημοκρατικών πολιτών με ιδέες και όραμα, έντιμων και με διάθεση για ουσιαστικό έργο. Και για αυτό τον σκοπό ήδη έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κι ως κομματικά μέλη αλλά κι ως υποστηρικτές του Δικτύου Πολιτών σε συνεργασία με τις άλλες δύο δημοτικές παρατάξεις των Κουτρούλη και Μπαρμπούνη, αλλά και πολιτών του Ηρακλείου που θέλουν ένα άλλο μοντέλο διοίκησης στο Δήμο. Η Γενική Συνέλευση της ΟΜ Σύριζα Ηρακλείου Αττικής έγραψε ιστορία κι ας μην είναι αρεστό αυτό σε κάποιους.
    «Στο τέλος της ημέρας», όπως λέμε και στις καφετέριες του Ηρακλείου, ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο καθένας και η καθεμία «με ποια μεριά θα πάει». Εμείς νερό στο μύλο του Μπάμπαλου δεν θα ρίξουμε.
    Το σχόλιο αυτό θα αναρτάται όπου έχει αναρτηθεί το άρθρο του ΖΩ και αν χρειαστεί θα επανέλθω.

    Reply

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU