Τιμολόγια ρεύματος 2024: Η μεγάλη κλοπή & οι αυξήσεις από 65% έως 91% σε σχέση με το 2019!

Πίνακας Περιεχομένων

Colpo grosso: Έσοδα 1,6 δις για τις εταιρείες στην τετραετία Μητσοτάκη μόνο από το πάγιο!

Πως η κυβέρνηση χαρατσώνει απίστευτα τους καταναλωτές πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες – Πίνακες & παραδείγματα για μονομελή νοικοκυριά, ζευγάρι συνταξιούχων, τετραμελή οικογένεια.

“Φονική” αποδεικνύεται για τα ελληνικά νοικοκυριά και το κόστος ενέργειας η τρόικα Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Στάσσης, η οποία από το 2019 εφάρμοσε ένα από τα πιο απίστευτα Colpo grosso στην ιστορία των λογαριασμών ρεύματος.

 

Αυτές τις ημέρες, Ιανουάριος του 2024, εφαρμόζεται στην πράξη για πρώτη φορά μετά το 2020, η «μεταρρύθμιση» Χατζηδάκη στον τομέα των λογαριασμών ρεύματος, η απελευθέρωση δηλαδή της αγοράς, και ουσιαστικά ο τερματισμός του ρόλου της ΔΕΗ ως μία δημόσια εταιρεία ενέργειας.

 

Κανονικά, έπρεπε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της «μεταρρύθμισης» περίπου στα μέσα του 2021. Όμως, πρώτα η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία, έριξαν όλον τον σχεδιασμό πίσω.

 

Ουσιαστικά βέβαια, οι φορολογούμενοι πληρώνουν ήδη εδώ και 2 χρόνια το τρομακτικό κόστος αυτής της «μεταρρύθμισης» Χατζηδάκη, ωστόσο αυτό μέχρι σήμερα δεν φαινόταν άμεσα, αφού μέχρι τώρα πλήρωνε -μέσω των επιδοτήσεων- ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

Τώρα όμως, ήρθε η ώρα να επιβαρυνθεί απευθείας η τσέπη των καταναλωτών και τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και τρομακτικά, ενώ κάποια golden boys θα αποκομίσουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, όχι από την πώληση ρεύματος, αλλά από την είσπραξη και μόνο του παγίου!

 

Μεταξύ άλλων, με βάση άκρως χαρακτηριστικά παραδείγματα, μονομελές νοικοκυριό θα πληρώσει τουλάχιστον +77% περισσότερα σε σχέση με το 2019, ζευγάρι συνταξιούχων τουλάχιστον +70%, και τετραμελής οικογένεια τουλάχιστον +65%. Όλα αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

 

Ωστόσο, το πλέον αποκαλυπτικό είναι η καταιγίδα των κερδών με εκατοντάδες εκατομμύρια, και σε βάθος τετραετίας, με δισεκατομμύρια, για τα golden boys της κυβέρνησης λόγω της εκτίναξης του παγίου.

 

Η δημιουργία, ουσιαστικά, καρτέλ στην τιμή του παγίου με τον ταυτόχρονο υπερ- δεκαπλασιασμό του, (από 42 λεπτά το μήνα, σε 5 ευρώ!) θα αποφέρει σε βάθος τετραετίας έσοδα για τα golden boys ύψους 1,8 δις ευρώ! Μόνο από το πάγιο, χωρίς να υπολογιστεί η πώληση ούτε μίας κιλοβατώρας…

 

Την ίδια ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα μέσω του σημερινού υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη μας καλεί να κάνουμε σύγκριση των τιμών του Ιανουαρίου του 2024 με τον… Νοέμβριο του 2023 (με ποια λογική, άγνωστο), ενώ είναι ολοφάνερο ότι η σύγκριση πρέπει να γίνει, τόσο με το τι παρέλαβε η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, όσο και με την περίοδο που ο τότε υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ξεκινούσε την «μεταρρύθμισή του» και υποσχόταν ευθέως φτηνότερο ρεύμα στο μέλλον.

 

Και το κοντέρ τότε έγραφε, Σεπτέμβριος του 2020: – «Κ. Χατζηδάκης: Πάμε σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να πέσουν οι τιμές».

Ήταν στο συνέδριο του Economist, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020, όταν ο Χατζηδάκης με ύφος χιλίων καρδιναλίων έλεγε ότι ο κόσμος μπορεί να μην καταλαβαίνει τι είναι τα «target model», αλλά αυτός και η πολιτική η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που θα εφαρμοστεί, θα ρίξουν τις τιμές στην ενέργεια.

 

Επί 5 λεπτά επιχειρηματολογούσε πόσο «πίσω» έχει μείνει η Ελλάδα στην αγορά ενέργειας, και επαναλάμβανε διαρκώς πως με την απελευθέρωση της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, το ρεύμα θα είναι πιο φτηνό, από τις τότε τιμές.

 

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 ίσχυαν οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί ήδη ένα χρόνο πριν, μετά τις αυξήσεις που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

Άρα η σύγκριση είναι, Ιούλιος 2019, Σεπτέμβριος 2019, Ιανουάριος 2024.

Το σχέδιο για την μεγάλη κλοπή ξεκινά

Ένα χρόνο πριν, Αύγουστο του 2019, η ΝΔ είχε μόλις κερδίσει τις εκλογές του Ιουλίου του ίδιου χρόνου και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αναλάβει ο κ.Κωστής Χατζηδάκης.

 

Στη θέση του διοικητή της ΔΕΗ τοποθετείται το golden boy Γιώργος Στάσσης, στην αρχή με ένα φουσκωμένο βιογραφικό, το οποίο όμως λίγες μέρες μετά… ξεφούσκωσε, αφού αποδείχθηκε ότι είχε προσθέσει σε αυτό τον τίτλο του master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) κάτι που δεν ίσχυε.

 

Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Στάσσης υποστήριξαν τότε ότι η ΔΕΗ ήταν «στο χείλος του γκρεμού», με ένα ταμειακό πρόβλημα που άγγιζε τα 900 εκ. για τη χρήση του 2018.

Ήταν πράγματι έτσι; Είχε η ΔΕΗ ταμειακό πρόβλημα; Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, αυτό ήταν η μισή της… μισής αλήθειας, αφού το όποιο ταμειακό πρόβλημα που είχε τότε η ΔΕΗ τότε, δεν ήταν δομικό, αλλά συγκυριακό.

 

Η ΔΕΗ καταρχάς δεν είχε ποτέ ταμειακό πρόβλημα «που άγγιζε τα 900 εκ ευρώ». Παράδειγμα, στη χρήση του 2018 και μόνο, είχαν καταγραφεί και μη δεσμευτικές άμεσες υποχρεώσεις όπως ένα ποσό 160 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπονταν τότε σε περίπτωση ταυτόχρονης αποχώρησης όλου του προσωπικού με πρόβλεψη αποζημίωσης 15.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Αυτό έπρεπε να εγγραφεί στα αποτελέσματα χρήσης του 2018 και δεν ξαναγράφτηκε από το 2019 και μετά.

 

Ακόμη, το 2018 είχαν υπολογιστεί πολλές επενδύσεις, που δεν θα υπήρχαν -επίσης- στις επόμενες χρήσεις.

Και τέλος η ΔΕΗ είχε καταφέρει το 2019 να μειώσει τον δανεισμό της κατά 1 δις ευρώ! Το «ταμειακό πρόβλημα» λοιπόν είχε να κάνει με ένα ποσό περίπου 300-400 εκ ευρώ, το οποίο όμως τα επόμενα χρόνια δεν θα εμφανιζόταν.

 

Επίσης ένα επιχείρημα της τριάδας Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Στάσσης, ήταν πως η «χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είχε καταρρεύσει».

 

Φυσικά, “ξεχνούσαν” πως σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης όχι μόνο δεν έγινε ούτε ένα σεντς αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας – αλλά αντιθέτως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και η έκπτωση συνέπειας, η οποία ήταν 10% για όσους πλήρωναν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους.

 

Η ΔΕΗ λοιπόν, σε περίοδο μνημονίων, έπαιξε πράγματι τον ρόλο που έπρεπε να παίζει τότε – να παρέχει ρεύμα σε λογικές τιμές στους δοκιμαζόμενους καταναλωτές, που είχαν και πολλά άλλα οικονομικά προβλήματα.

 

Και προφανώς η έγνοια του ελληνικού νοικοκυριού, δεν ήταν και δεν είναι η «χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ» .

 

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν του 2019, προκειμένου να «σωθεί η ΔΕΗ», γίνονται αυξήσεις που φτάνουν περίπου, κατά μέσο όρο, το 15% με 20%.

 

Ωστόσο στη συνέχεια, αφού Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Στάσσης, «έσωσαν» τη ΔΕΗ, μας υποσχέθηκαν ότι με τις αλλαγές στο χώρο της ενέργειας που θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα «με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», το ρεύμα θα είναι πιο φτηνό – το παραπάνω βίντεο είναι αποκαλυπτικό.

 

Ωστόσο, πρώτα η πανδημία και μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία, στάθηκαν εμπόδιο στο να καταλάβει ο καταναλωτής τι εστί «μεταρρύθμιση Χατζηδάκη».

 

Τώρα όμως ήρθε η ώρα. Και μάλιστα με ιδανικές διεθνείς και καιρικές συνθήκες για φτηνό ρεύμα, όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες τιμές για το 2024. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρεάζει πλέον ούτε στο ελάχιστο τις αγορές ενέργειας, ενώ οι καιρικές συνθήκες του Δεκεμβρίου του 2023 θύμιζαν Φθινόπωρο.

 

Και ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες για πρώτη φορά οι τιμές ενέργειας, όπου τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα στοιχεία, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς είναι τουλάχιστον από 65% έως 91% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019!

 

Πως προκύπτει όμως αυτό.

 

Καταρχάς, προφανώς η σύγκριση θα γίνει με το μπλε και το πράσινο τιμολόγιο. Για όσους σκέφτονται το κίτρινο τιμολόγιο, είναι σαν να παίζουν κάθε μήνα τζόκερ, μόνο που αυτό μπορεί να πάει και… ανάποδα και να κληθεί ένας καταναλωτής να πληρώσει, 5 και 10 φορές πάνω, έναν μηνιαίο λογαριασμό, έτσι και γίνει καμία στραβή στις διεθνείς τιμές.

 

Και η στραβή είναι δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί – συνέβη ήδη μία φορά τον πρώτο καιρό του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι λογαριασμοί ενέργειας ανέβηκαν 4 και 5 φορές πάνω – απλά αυτό δεν έγινε αντιληπτό, γιατί δεν το πλήρωσαν άμεσα οι καταναλωτές από την τσέπη τους, αλλά εμμέσως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τρομερές επιδοτήσεις προς τις εταιρίες.

 

Επίσης εδώ καταγράφεται τι έπαθαν οι Αμερικανοί στην πολιτεία του Τέξας, αρχές του 2021:

 

Τέξας: Λογαριασμοί ρεύματος μέχρι και 16.000 δολάρια μετά το φονικό κύμα ψύχους

 

Οπότε η σύγκριση θα γίνει με το μπλε, το σταθερό για ένα χρόνο τιμολόγιο, και το πράσινο τιμολόγιο – στο οποίο πράσινο βέβαια μπορεί και εκεί να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις, απλά ο καταναλωτής θα ξέρει από πριν την τιμή της διακύμανσης και όχι αφού κάνει την κατανάλωση, όπως στην περίπτωση του κίτρινου τιμολογίου.

 

Η σύγκριση λοιπόν έγινε με το φτηνότερο μπλε τιμολόγιο και το φτηνότερο πράσινο τιμολόγιο, σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας. Τον Ιανουάριο το φτηνότερο μπλε τιμολόγιο ήταν της ΕΛΙΝ (14,90 λεπτά η κιλοβατώρα) και το φτηνότερο πράσινο της ΔΕΗ (13,63 λεπτά η κιλοβατώρα έως 500 κιλοβατώρες το μήνα).

 

Δείτε εδώ τις τιμές του Ιανουαρίου του 2024:

 

Όμως οι συγκριτικοί πίνακες 2019-2024 παρακάτω είναι αποκαλυπτικοί:

 

 

Πάγιο – Το μεγάλο κόλπο ή αλλιώς το απίστευτο πλιάτσικο και το σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων έως και δις στην τετραετία!

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6,7 εκ μετρητές. Το πάγιο ήταν 0,38 λεπτά δηλαδή έσοδα 2,55 εκ περίπου το μήνα, ετήσια έσοδα 30,6 εκ ευρώ.

 

Σήμερα το πάγιο στη συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων εκτοξεύτηκε στα 5 ευρώ – οι περιπτώσεις που δεν είναι 5 ευρώ είναι αμελητέες και δεν επηρεάζουν τα νούμερα.

 

Ετοιμαστείτε τώρα για το σοκ:

 

Μηνιαία έσοδα για τις εταιρίες από το πάγιο, 33,50 εκατομμύρια, δηλαδή ετήσια έσοδα για όλες τις εταιρείες 402 εκατομμύρια!

 

Δηλαδή στην τρέχουσα τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξαιτίας της «μεταρρύθμισης» Χατζηδάκη, τα golden boys θα έχουν έσοδα ΜΟΝΟ από το πάγιο -προσοχή όχι από το κόστος της ενέργειας και τις κιλοβατώρες που ξοδεύει κάθε νοικοκυριό- 1 δισεκατομμύριο 608 εκατομμύρια!

 

Μόνο από το πάγιο…

 

Στην αντιπολίτευση, άνθρωποι που έχουν μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση, τα λένε, το θέμα βέβαια είναι το ποιος καταφέρνει να τους ακούσει με τον ορυμαγδό της κυβερνητικής προπαγάνδας και της υπεροπλίας στα ΜΜΕ.

 

Εδώ ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet & Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Τα λένε και κάποια ΜΜΕ – πάλι ποιος τους ακούει. Ίσως η καλύτερη περιγραφή έγινε από τον Κωνσταντίνο Πουλή με τη φράση «ποιο είναι το μυστικό του Γιώργου Στάσση, του ανθρώπου που με έναν εντελώς μυστηριώδη τρόπο κατάφερε διπλασιάζοντας τις τιμές, να αυξήσει την κερδοφορία της ΔΕΗ και τον τραπεζικό του λογαριασμό».

 

 

Επίσης μερικά ΜΜΕ τα γράφουν. Και πάλι, ποιος τους διαβάζει:

 

 

Τα “τζάκια” ζουν και βασιλεύουν

Εάν ζαλιστήκατε βλέποντας τα δισεκατομμύρια να περνούν μπροστά από τα μάτια σας, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Τα πολιτικά τζάκια στην Ελλάδα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες με τον ίδιο τρόπο.

 

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχει μια διαφορά. Η ολοκληρωτική επικράτηση της διαφθοράς και των μαφιόζικων πρακτικών της σημερινής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κυριαρχία στα ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

 

Το “παράθυρο” που έχει η χώρα μας μέχρι το 2032, με τη ρύθμιση του χρέους που έγινε το 2018 και την αποπληρωμή μέχρι τότε, χαμηλών ετήσιων δόσεων, ξοδεύεται με ένα απίστευτα καταστροφικό τρόπο, που μας οδηγεί στον γκρεμό με σπασμένα φρένα.

 

Η εποχή, οι συνθήκες, το κλίμα, θυμίζουν την εποχή του χρηματιστηρίου επί Σημίτη – μόλις 7-8 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα οδηγήθηκε στα μνημόνια και στην οικονομική καταστροφή. Και σήμερα, που η Ελλάδα θυμίζει όλο και περισσότερο Κολομβία της Μεσογείου, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU