“Κόκκινο” χτύπησαν οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αθήνας, εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας, ενώ σύμφωνα με τις τιμές που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μετά τις 3 σήμερα νωρίς το απόγευμα, ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένες οι περιοχές που βρίσκονται στον άξονα από το Δήμο Αχαρνών και προς το Μαρούσι – Χαλάνδρι, με το Ηράκλειο να βρίσκεται σ αυτόν τον άξονα και τη Νέα Ιωνία λίγο πιο νότια και την Μεταμόρφωση λίγο πιο βόρεια.
Ενδεικτικά, στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου στο διάστημα 3 μ.μ. – 4 μ.μ, όπου ξεκινώντας από το Δήμο Αχαρνών η τιμή για τα μικρά σωματίδια PM2.5 φτάνει τα 135 μg/m3, πέφτει λίγο στα 125 μg/m3 στο Μαρούσι και καταλήγει στο Χαλάνδρι από 99 έως 105 μg/m3.
Ανάμεσα στο Μαρούσι με το Γαλάτσι, όπου βρίσκονται ουσιαστικά το Ηράκλειο και η Νέα Ιωνία, δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο στη περιοχή Γαλατσίου/Κυψέλης η μέτρηση έδειξε 110 μg/m3.
Όλα αυτά όταν οι τιμές πάνω από τα 75 μg/m3 θεωρούνται εξαιρετικά κακές!
Δείτε τον πίνακα για τις ώρες 3 μ.μ. – 4 μ.μ.
Παρακάτω ακολουθούν τα γραφήματα με τις τιμές ανά περιοχή στις ώρες 1 μ.μ. με 2 μ.μ. όπου τα πράγματα ήταν σχετικά ανεκτά καθώς και στις ώρες 2 μ.μ. με 3 μ.μ. όπου είχε «πληγεί» περισσότερο το κέντρο της Αθήνας, με τιμές όμως κάτω από 100 μg/m3.
Δείτε τους πίνακες για τις ώρες 1 μ.μ. – 2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 3 μ.μ.
Ενδεικτικά, στις επισυναπτόμενες εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα). Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 2 μ.μ. – 3 μ.μ. η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3!
Δείτε τον πίνακα ανά δεκάλεπτο για τις 6 θέσεις καταγραφής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετά από σχετική επεξεργασία από τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ –ΕΑΑ, οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αττικής είναι υψηλές και για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.
Δείτε πως ήταν η Αθήνα πριν φτάσει ο καπνός και πως ήταν μετά
Αναμένεται εξασθένηση το βράδυ
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής «από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το φαινόμενο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσει και η σωματιδιακή ρύπανση στην Αττική θα περιοριστεί λόγω αλλαγής φοράς του ανέμου.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:
«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, είμαστε επί ποδός και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής, συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.
Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημονικών φορέων παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με στοχευμένες δειγματοληψίες. Ανάλογα με την εικόνα που θα διαμορφωθεί έχουν δοθεί οδηγίες για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών».
Μέτρα προστασίας
Λόγω των ρύπων που έχουν δημιουργηθεί απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή να λάβουν μέτρα για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.
Συγκεκριμένα οι πολίτες παρακαλούνται:
1)Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευτούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.
2)Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.
3)Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
4)Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για πολίτες με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης συνιστάται να αποφευχθεί η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.