Μνημείο το βιομηχανικό κτίριο της «Εριουργίας» στη Νέα Ιωνία

Πηγή: efsyn.gr – Το βιομηχανικό κτίριο που φιλοξένησε το εργαστήριο του Γιώργου Λάππα (1950-2016) στη Νέα Ιωνία χαρακτηρίστηκε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη διάσωσή του.

Πρόκειται για το κτίριο, γνωστό σε αρκετούς Νεοιωνιώτες, ως κτίριο της «Εριουργίας», αφού το βιομηχανικό κτίριο οικοδομήθηκε μεταξύ 1919-1924 από την εταιρεία «Ελληνική Εριουργία Α.Ε.», η οποία αποτελούσε ένα πλήρες κλωστοϋφαντουργικό συγκρότημα για την περιοχή. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα από τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, επί της Ηρακλείου.

Ο χώρος του εργαστηρίου θα αναδειχθεί, εκεί όπου ο σπουδαίος γλύπτης αναμετρήθηκε με την τέχνη του και δημιούργησε τις, κυρίως μεγάλων διαστάσεων, γλυπτικές εγκαταστάσεις και κατασκευές του που ερευνούν τη σχέση της γλυπτικής με τον χώρο και τον θεατή, τις ανθρώπινες φιγούρες σε μεγάλο ή μικρό μέγεθος από μπρούντζο, αλουμίνιο, πλαστικό, υφάσματα σε έντονα χρώματα, μαζί με τις μελέτες και τα σχέδια που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με διεθνές κύρος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως μνημείου, το οποίο βρίσκεται επί των οδών λεωφόρου Ηρακλείου 155, Αμισού και Σαγγάριου, καθώς διαθέτει «αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, εντασσόμενο στην ειδική κατηγορία βιομηχανικών συγκροτημάτων του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Αποτελεί τοπόσημο της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής ως ενδιαφέρον δείγμα δημιουργικής επανάχρησης κτιρίου, καθώς μετατράπηκε, στο τέλος της δεκαετίας του ’70, σε εργαστήριο του σημαντικού γλύπτη Γεωργίου Λάππα». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η γνωμοδότηση ήρθε ως απότοκο «της πρωτοβουλίας, προ διετίας, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, για να κινηθεί η σχετική διαδικασία κήρυξης του μνημείου».

Ο Γιώργος Λάππας στον χώρο του εργαστηρίου του
Αεροφωτογραφία του 1928 όπου εμφανίζεται η χωροθέτηση και η πίσω όψη του κτηρίου
Ο Γιώργος Λάππας με έργα του στο εργαστήριό του

Το βιομηχανικό κτίριο οικοδομήθηκε μεταξύ 1919-1924 από την εταιρεία «Ελληνική Εριουργία Α.Ε.», η οποία αποτελούσε ένα πλήρες κλωστοϋφαντουργικό συγκρότημα στεγασμένο σε περισσότερα από ένα εργοστάσια, το «βιομηχανικό συγκρότημα του Περισσού». Παράλληλα σχετίζεται με τα ιστορικά γεγονότα και τις μνήμες της εποχής και με την κατοίκηση των προσφύγων στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Το εργαστήριο του Γιώργου Λάππα διατηρείται στη βιομηχανική μονάδα του συγκροτήματος επί του βασικού άξονα της λεωφόρου Ηρακλείου. «Πρόκειται για ένα γραμμικό κτίριο, μονώροφο και σχεδόν διώροφο επί της παράλληλης οδού Σαγγάριου με την αυλή διαμορφωμένη από παλιά στο ύψος του ποταμού Ποδονίφτη».

Το κτίριο χωροθετείται σε οικόπεδο επιφάνειας 900 τ.μ. και διακρίνονται:

α) Δύο αίθουσες εργαστηρίου γλυπτικής στο ισόγειο και στο υπόγειο, αποθήκη, αρχείο υλικών και γλυπτών κ.ά.

β) Πυργίσκος, όπου στεγάζονται οι «λειτουργίες κατοίκησης» του καλλιτέχνη (χώροι υγιεινής, χώροι παρασκευής, αποδυτήρια κ.ά.)

γ) Κτίσμα επί της οδού Αμισού, που έχει ομοιότητες με τον πυργίσκο.

Μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «… Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διασώσουμε τη μνήμη και το εργαστήριο του Γιώργου Λάππα, αναδεικνύοντας το έργο του μαζί και την ιστορική και κοινωνική αξία του κτιρίου που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το παρελθόν και την ταυτότητα των κατοίκων της περιοχής…».

Το κτίριο σήμερα

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU