Ερώτηση για το έργο της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών και Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, καθώς και 15 ακόμη βουλευτές του κόμματος, μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται το εν λόγω έργο και άλλα αντίστοιχα έργα, να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι βουλευτές τονίζουν πώς το έργο αυτό είναι αναγκαίο για να μπορούν οι κάτοικοι του Βόρειου τομέα (Μαρούσι, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Γαλάτσι, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Ψυχικό κ.α.) να βγαίνουν με το αυτοκίνητό τους στην Εθνική Οδό, γρήγορα με ασφάλεια και χωρίς να πληρώνουν επιπλέον διόδια.
Όμως το συγκεκριμένο έργο έχει μείνει στα χαρτιά. Και όπως επισημαίνουν για τις οριστικές ρύθμισης και διαμορφώσεις της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης, επιβάλλεται το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες που επιθυμούν το έργο να γίνει αλλά και να γίνει σωστά ώστε να μην εξυπηρετεί μόνο τη σύνδεση αλλά να αναβαθμίζει και τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Αναλυτική η ερώτηση έχει ως εξής: «Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων επίσημων φορέων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και δηλώσεων βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, που τονίζουν άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης ώστε να συνδεθεί με την Εθνική Οδό, καθώς επίσης λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη αλληλογραφία της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται την ένταξη των έργων των αυτοκινητοδρόμων στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό γεννά σοβαρά ερωτήματα για την δυνατότητα και την ταχύτητα εκκίνησης των διοικητικών διαδικασιών έναρξης προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού. Καθώς είναι ένα κομβικής σημασίας έργο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οδικών αξόνων των περιοχών που γειτνιάζουν με την Λ. Κύμης, όπως οι Δήμοι Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης.
Ένα έργο αναγκαίο που έμεινε στα χαρτιά, αναγκαίο για να μπορούν οι κάτοικοι του Βόρειου τομέα (Μαρούσι, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Γαλάτσι, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Ψυχικό κ.α) να βγαίνουν με το αυτοκίνητό τους στην Εθνική Οδό γρήγορα με ασφάλεια και χωρίς να πληρώνουν επιπλέον διόδια.
Το έργο περιλαμβάνει τη διάνοιξη 3,8 χιλιομέτρων δρόμο, τα μισά περίπου εκ των οποίων θα είναι σήραγγες. Θα ξεκινά με περίπου 400 μέτρα ανοικτού τμήματος από την οδό Πλαπούτα.
θα συνεχίζει υπόγεια για άλλα 1200 μέτρα και θα ακολουθούν αλλά 1.200 ανοιχτής εκσκαφής που θα φτάνουν μέχρι το ύψος του ρεύματος της Πύρνας. Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα του έργου ώστε να μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση αυτός ο πανέμορφος φυσικός βιότοπος για τον οποίο ο Δήμος Πεύκης Λυκόβρυσης έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να αναδείξει.
Η διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης πρέπει να γίνει με προστασία του ρέματος της Πύρνας πού δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ή να εγκιβωτιστεί.
Ο δρόμος δεν προορίζονταν να έχει διόδια και έτσι πρέπει να παραμείνει. Στα ανοικτά τμήματα αλλά και πάνω από τις σήραγγες να γίνουν έργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, έργα πρασίνου αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις όπως τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και η Μεταμόρφωση διεκδίκησαν και πέτυχαν την υπογειοποίηση ώστε να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι για τους πολίτες πάνω από τις σήραγγες.
Για τις οριστικές ρύθμισης και διαμορφώσεις της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης, επιβάλλεται το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες που επιθυμούν το έργο να γίνει αλλά και να γίνει σωστά ώστε να μην εξυπηρετεί μόνο τη σύνδεση αλλά να αναβαθμίζει και τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1.Ισχύει ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει εντάξει στην πρόταση της για την απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της διάνοιξης της Λεωφόρου Κύμης;
2.Ισχύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται το εν λόγω έργο και άλλα αντίστοιχα έργα, να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης;
3.Εάν ισχύουν τα ανωτέρω η Ελληνική κυβέρνηση διατίθεται να αναζητήσει άλλους πόρους, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτηση του εν λόγω έργου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζαχαριάδης Κώστας
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία