Ηράκλειο Αττικής: Πάρκο Κτήματος Φιξ αλά… Ευρώπη

Πίνακας Περιεχομένων

Την φιλοσοφία που υπάρχει σε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε σχέση με τα πάρκα τους, φαίνεται ότι σκοπεύει να ακολουθήσει ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, μετά την απόκτηση του Κτήματος Φιξ.

 

Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει, πάρκο ανοικτό στους πολίτες με τη διοργάνωση, μεταξύ άλλων και μεγάλων θεματικών εκδηλώσεων, αλλά και σχέδια για την ενοποίηση του Κτήματος Φιξ και με άλλους όμορους χώρους για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου πόλης.

Σήμερα ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ιστορική στιγμή της απόκτησης αυτής της έκτασης των 28 στρεμμάτων στο Παλαιό Ηράκλειο.

 

«Το Κτήμα Φιξ άνοιξε τις πόρτες του και δεν πρόκειται να τις ξανακλείσει»

Η πρώτη είδηση που βγήκε, είναι πως, πέρα απ’ ότι το Κτήμα θα μένει ανοικτό για τους πολίτες, αρχικά κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές ασφάλειας (πυρασφάλεια κ.τ.λ.), η πρώτη μεγάλη εκδήλωση θα είναι ο εορτασμός για τα Κούλουμα σε λίγες εβδομάδες.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες) π.χ. και η διοργάνωση της γιορτής μπύρας το Καλοκαίρι – Φθινόπωρο, καθώς και η λειτουργία θεματικού Χριστουγεννιάτικου χωριού στο τέλος του 2023 και στην τότε εορταστική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι γιορτή μπύρας είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, επί θητείας του τότε δημάρχου Παντελή Βλασσόπουλου, ωστόσο η σημερινή δημοτική αρχή ήταν τότε (ως αντιπολίτευση) αρνητική γιατί δεν είχε ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό και ο χαρακτήρας του Κτήματος και εκτιμούσε ότι ο δήμος δεν έπρεπε να κάνει εκδηλώσεις εκεί, με δεδομένη τη σχετική δικαστική αντιδικία που υπήρχε.

 

Η 2η μεγάλη είδηση που προέκυψε, είναι ο σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο πάρκο πόλης. Όπως σημείωσε ο Νίκος Μπάμπαλος, ο δήμος απέκτησε το προηγούμενο διάστημα στην ίδια περιοχή και το λεγόμενο «βουναλάκι», ένα οικόπεδο 1700 μέτρων.

Νότια του Κτήματος Φιξ υπάρχει η πλατεία του Αγίου Λουκά και η πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο βόρεια είναι το κοιμητήριο, ενώ ακόμη πιο πάνω, στο τέρμα της Αγίου Στεφάνου, ένας ακόμη δημοτικός χώρος πρασίνου έκτασης 2,5 στεμμάτων.

Όλα αυτά στόχος είναι να συνδεθούν και να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο πάρκο πόλης.

 

Για το κείμενο – ιστορικό των «7»

Το zonews.gr ρώτησε τον δήμαρχο Ηρακλείου για την ανακοίνωση και το ιστορικό που εξέδωσαν 7 Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες από την Αριστερά, μέσα από διαφορετικές ιδιότητες ο καθένας, και οι οποίοι αναφέρουν ότι η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, είναι μία δικαίωση για τους κατοίκους της πόλης μετά από 37 ολόκληρα χρόνια. (Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ)

Υπενθυμίζεται ότι οι υπογραφές που συνοδεύουν το κείμενο δεν είναι καθόλου τυχαίες και είναι άκρως συμβολικές:

Άρης Βρούστης, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε στη διοίκηση του δήμου Ηρακλείου επί Γιώργου Γρηγοριάδη, στη συνέχεια ήταν επικεφαλής παράταξης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για τη διάσωση του Κτήματος Φιξ, Περιφερειακός Σύμβουλος την προηγούμενη περίοδο από την τρέχουσα.

 

Ανθή Χαρώνη, η Αρετή Σελμπέση και ο Πέτρος Βερνάδος από την Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του Κτήματος Φιξ

 

Αιμιλία Τζίβα και η Φανή Βελλίδου από το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, ως επικεφαλής και δημοτική σύμβουλος αντίστοιχα (Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου ήταν ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης και της πρότασης της δημοτικής αρχής και με τους 3 δημοτικούς του συμβούλους -Τζίβα, Γρηγοριάδης, Βελλίδου- στα δύο κρίσιμα Δημοτικά Συμβούλια που έγιναν τον Απρίλιο του 2021)

 

Χάρης Λευκιμμιάτης από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρών σε κάθε κινητοποίηση για το Κτήμα Φιξ.

 

Όπως τόνισε μεταξύ άλλλων ο Νίκος Μπάμπαλος «η δύναμη που πήραμε για να προχωρήσουμε στην απόκτηση του Κτήματος Φιξ, αλλά κυρίως η δύναμη που χρειαζόμασταν, για να μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με κάθε νόμιμο μέσο απέναντι σε ανθρώπους που δεν ήθελαν να αποκτήσουμε το Κτήμα Φιξ, ένα μέρος της δύναμής μας ήταν και η δύναμη που παίρναμε από τους πολίτες… …αναφέρατε τους ανθρώπους αυτούς, με τους οποίους ήρθα σ’ επαφή όταν ξεκινήσαμε το Κτήμα Φιξ και ενημερώθηκα πλήρως για την προσπάθειά τους.

 

Και είδα τότε μία κίνηση, μία ομάδα, πιθανόν σήμερα να λέγαμε συλλογικότητα, ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μπροστά στη διεκδίκηση. Και θέλω να πω ότι οι άνθρωποι αυτοί σταθερά, από το 1989 – 1990, μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως του ποιος είχε την ευθύνη διοίκησης του δήμου, ήταν μπροστά στη διεκδίκηση του Κτήματος Φιξ».

 

Όπως υπογράμμισε «θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί σ’ όλη αυτήν την προσπάθεια ήταν παρούσες και παρόντες σε σχέση με άλλους που μπροστά έλεγαν άλλα και πίσω έλεγαν άλλα» συμπληρώνοντας ότι «υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι πήγαν στους ιδιοκτήτες και τους είπαν “μην το δίνετε στο δήμο Ηρακλείου, γιατί μπορεί να το πάρει η πολιτεία και να σας δώσει περισσότερα χρήματα”».

 

«Εμμονική τακτική» και «πολιτικά ανήθικες προσφυγές»

Στην ερώτηση γιατί η διαδικασία απόκτησης του Κτήματος διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια, ο Νίκος Μπάμπαλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον όσων είχαν «εμμονική τακτική», όπως είπε, εναντίον των διαδικασιών αγοράς του Κτήματος.

 

Είπε χαρακτηριστικά: «Στην διαδρομή για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ είχαμε την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι όμως όλων. Φυσικά και κάθε αντίθετη άποψη είναι σεβαστή, μολονότι δεν μπορώ να καταλάβω τα κίνητρα των πιο παλιών δημοτικών συμβούλων που θα έπρεπε να ξέρουν τι σημαίνει Κτήμα Φιξ για τον Ηρακλειώτη, όταν μάλιστα οι ίδιοι ψήφιζαν δάνεια, όχι για να επενδύσουν στο πράσινο και τη βιωσιμότητα της πόλης, αλλά για να πληρώσει ο Δήμος προμηθευτές και μισθούς.

Αυτό που όμως ήταν πολιτικά ανήθικο ήταν οι υπέρμετρες προσφυγές που κάποιοι διάλεξαν να κάνουν για να εμποδίσουν την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, προσφυγές που έγιναν κατά όλων των αποφάσεων που χρειάστηκε να πάρουμε σε αυτή τη μακρά διαδρομή, προσφυγές που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα και συνεχίστηκαν μέχρι και πρόσφατα.

 

Όλες απορρίφθηκαν φυσικά, είχαν όμως ως αποτέλεσμα οι δημότες να στερηθούν το Κτήμα για λίγο ακόμα καιρό, πλέον των 40 ετών αναμονής, καθώς εάν δεν υπήρχε αυτή η εμμονική τακτική θα είχαμε στην κυριότητά μας το Φιξ εδώ και μήνες, θα το είχαμε ήδη δώσει στους Ηρακλειώτες και στα παιδιά μας.

 

Η Ιστορία θα τα καταγράψει αυτά και οι πολίτες θα κρίνουν. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το θετικό νέο, η ιστορική στιγμή, ότι το Κτήμα Φιξ ανήκει πλέον στο Ηράκλειο. Όμως δεν σας κρύβω ότι δεχθήκαμε πολύ λάσπη και ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν ντρέπονται να συνεχίζουν να λένε ψέματα… Αφήνουμε να τους κρίνουν οι δημότες στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εμείς απαντάμε σε όλους αυτούς με το έργο μας και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στην καθημερινότητα της πόλης μας».

 

Το οικονομικό στοιχείο

Καταλυτικός παράγοντας για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ ήταν η νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, που, όπως είπε ο Ν. Μπάμπαλος, η διοίκησή του εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια που έχει τα ηνία του Δήμου. Μια πολιτική που, όπως τόνισε «μηδένισε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοτικού ταμείου και δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ως ένας οικονομικά ισχυρός πλέον Δήμος, να μπορέσει να αντέξει το κόστος της αγοράς του Κτήματος Φιξ, χωρίς να μετακυλήσει το βάρος στους δημότες».

 

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε η διαπραγμάτευση με τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες του αφού, χάρη στις ενέργειες που έγιναν όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο Δήμος κατάφερε να ρίξει στο ιστορικά χαμηλό πόσο των 5 εκατομμυρίων ευρώ τις αξιώσεις τους για να πουλήσουν το Κτήμα των 28 στρεμμάτων».

 

Για το κτίσμα

Για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το μέλλον του Κτήματος Φιξ ο δήμαρχος τόνισε πως «Η αξιοποίηση του Κτήματος θα γίνει σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, αφού το προετοιμάσουμε κατάλληλα με τις υπηρεσίες του Δήμου, θα ανοίξουμε τις πόρτες του, ξεκινώντας από αυτή την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώστε να μπορούν οι δημότες του Ηρακλείου να το περπατήσουν, τα παιδιά να παίζουν, η πόλη να αποκτήσει το πάρκο που της αξίζει.

Η δεύτερη φάση αφορά το γενικότερο πλάνο της διαμόρφωσης του Κτήματος, συμπεριλαμβανομένης της διατηρητέας, ιστορικής βίλας εντός των ορίων του, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όπως έχω κατ’ επανάληψη δεσμευθεί, με Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό και Ιστορικό για το Ηράκλειο πρόσημο.

 

Δεν σας κρύβω ότι σε αυτή την κατεύθυνση, εκεί δηλαδή που υπάρχει νόημα να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία, έχω ήδη κάποιες ελπιδοφόρες επαφές για να βρεθεί χρηματοδοτική πηγή ώστε να αναπλάσουμε τα ιστορικά μνημεία του Φιξ με τον τρόπο που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο».

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου παρακάτω:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU