Ηχηρό «χαστούκι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Πατούλη

Σοβαρά νομικά, θεσμικά και οικονομικά κενά σε διαγωνισμό ύψους 223 εκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπογραμμίζεται ότι η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ είναι διορισμένη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Ο διαγωνισμός γίνεται για λογαριασμό των 66 δήμων της Αττικής.

Γενικά φαίνεται ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής  με «όπλο» την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια έργων και δράσεων των δήμων της Αττικής, καταφέρνει να κρατά χαμηλά τις αντιδράσεις των δημάρχων, συνολικά για όλα τα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν όξυνση.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έλειψαν οι αντιδράσεις με κυριότερη αυτή του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής – ΠΕΔΑ Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει έντονα παράπονα για την μή χρηματοδότηση προτάσεων του από την Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ από το site της περιοχής 3vita.gr

Επίσης το ότι τόσο ο Πατούλης, όσο και ο Κωνσταντέλλος ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, τη ΝΔ, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης να εξαπολύσει μύδρους εναντίον του Περιφερειάρχη.

Με επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Απρίλιο στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ, Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, μεταξύ άλλων:

-Χαρακτηρίζει το Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης που απέστειλε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τον οποίο ελέγχει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προς τους δήμους «μη σύννομo»

-Υποστηρίζει ότι παραβιάζει τις αρχές της Διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης

–Τονίζει ότι οι τεχνικές προδιαγραφές είναι «ανελαστικές» και γι’ αυτό «ενδέχεται να αποκλείσουν από τη διαγωνιστική διαδικασία κάποιους προμηθευτές (εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα), με κίνδυνο μείωσης του ανταγωνισμού και αύξησης του κόστους της προμήθειας»

Να σημειωθεί εδώ, ότι αναλυτικά την επιστολή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου δημοσίευσε το aftodioikisi.gr στις 20 Απριλίου 2021, το οποίο στις 10 Μαΐου 2021 δέχθηκε αγωγή από τον Περιφερειάρχη Αττικής επειδή αναδημοσίευσε από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την ιστοσελίδα protothema.gr, ρεπορτάζ με τίτλο: «Μαρίνα Πατούλη: Ετοιμάζει αποκαλύψεις & για οικονομικές ατασθαλίες του συζύγου της».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο Γιώργος Πατούλης δεν έχει προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και της ιστοσελίδας protothema.gr που δημοσίευσαν πρωτογενώς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Δείτε κάτω ολόκληρη την επιστολή Κωνσταντέλλου όπως τη δημοσίευσε το aftodioikisi.gr

Konstantellos epistoli PEDA

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα 10 Μαΐου  αιχμηρός ήταν και ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης ο οποίος κατήγγειλε την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για «εκβιασμό», αφού, όπως είπε, για να λάβει απορριμματοφόρο του ζητήθηκε «να υπογράψει την παράνομη προγραμματική σύμβαση».

Στην ίδια συνεδρίαση ο Γρ. Κωνσταντέλλος είπε πως «η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των δήμων δεν είναι νόμιμη και εάν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πέσει ως χάρτινος πύργος».

Κατήγγειλε, μάλιστα, την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ λέγοντας: «Κάποιοι πίσω από κλειστές πόρτες, σε δωμάτια 2 επί 2, αποφασίζουν και χρεώνουν τον ΕΔΣΝΑ με 0,5 δισ. ευρώ!».

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ότι «το κόστος που αφορά τις μελλοντικές δεσμεύσεις του ΕΔΣΝΑ και των 66 δήμων στον οποίο συμμετέχουν με τις εισφορές τους θα υποθηκεύσει τον φορέα!». Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλος επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις χωρίς να παίρνει σαφή θέση στις καταγγελίες των δημάρχων.

Ο δε αντιπρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Ν. Χιωτάκης ένιψε τας χείρας του αποφεύγοντας να μιλήσει για το ακριβές περιεχόμενο των καταγγελιών!

 

Και μετά ήρθε και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσίευσε την Τετάρτη 12 Μαϊου η «Αυγή», ήρθε απλά να δέσει τα στοιχεία του παζλ και να προκαλέσει τον απόλυτο «τυφώνα» στην Αττική.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα τώρα “έρχεται η απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ συγκεκριμένα στοιχεία για τον «τρόπο κάλυψης της συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης, που ανέρχεται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, σε 180.398.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ)». Με την προσθήκη του ΦΠΑ το ποσόν φτάνει τα 223,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει «να προσκομισθούν στοιχεία τεκμηρίωσης του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού με ειδικότερη αναφορά στα δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδας έκαστου προμηθευόμενου είδους». Κι αυτό γιατί στον διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού η τιμή μονάδας δεν προσδιορίζεται.

Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει, στην απόφασή του, ότι η προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή υλικών στην πηγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ταυτόχρονα αντίστοιχο τοπικό σχέδιο, χωρίς δηλαδή να έχουν προσδιοριστεί οι στόχοι της ανακύκλωσης και άρα οι ανάγκες σε σχετικό εξοπλισμό. «Κατά τον χρόνο που ελήφθη η απόφαση περί προκήρυξης της ελεγχόμενης προμήθειας, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) βρισκόταν υπό επικαιροποίηση» επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και άρα δεν μπορεί να κριθεί η αναγκαιότητα ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού προμήθειας.

Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο μπαίνει στον πυρήνα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης του ΕΔΣΝΑ με τους 66 δήμους, καθώς εντοπίζει παραβίαση της θεσμικής υπόστασης των δυνητικά συμβαλλόμενων δήμων εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «η αρμοδιότητα για την οργάνωση και εφαρμογή των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών ανήκει στους 66 δήμους της Αττικής, που αποτελούν μέλη του ΕΔΣΝΑ».

Ως εκ τούτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να προσκομίσει «συγκεκριμένα στοιχεία τεκμηρίωσης της νομικής δυνατότητα του Συνδέσμου να προβεί στην ελεγχόμενη προμήθεια (ιδίως σχετικές διοικητικές πράξεις και προγραμματικές συμβάσεις)». Άλλωστε, με βάση τη νομοθεσία, πρέπει ο δήμος να τεκμηριώσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αδυναμία εκτέλεσης της αρμοδιότητας συλλογής αποβλήτων για να την εκχωρήσει σε φορέα όπως είναι ο ΕΔΣΝΑ, πράγμα που δεν έχει αποφασιστεί από κανέναν δήμο της Αττικής”.

 

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και Ρένας Δούρου

Σε ανακοίνωση του, o Τομέας Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία  ρωτά αν “εξακολουθεί να απολαμβάνει ο κ. Πατούλης της στήριξης της ΝΔ” σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “Υπάρχει έστω και μία, διαδικασία στην οποία να εμπλέκεται ο κ. Πατούλης και η οποία να μην έχει θέματα νομιμότητας;

Ως πότε ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση συνολικά θα παραμένουν απαθείς απέναντι στα κατορθώματα του εκλεγμένου με το χρίσμα της ΝΔ Περιφερειάρχη Αττικής;

Εξακολουθεί να απολαμβάνει ο κ. Πατούλης της στήριξης της ΝΔ;

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ο κ. Πατούλης και οι ομοϊδεάτες του της κυβέρνησης.

Τα χρήματα που διαχειρίζεται ο κ. Πατούλης και οι εκλεκτοί του δεν είναι δικά τους.

Είναι χρήματα του Ελληνικού λαού.

Απαιτούμε απόλυτη τήρηση της νομιμότητας.

Απαιτούμε πλήρη εφαρμογή των κανόνων της χρηστής διοίκησης.

Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Η ΝΔ οδήγησε μια φορά τη χώρα στη χρεοκοπία με οδυνηρές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να το ξανακάνουν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, σημειώνοντας ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στους πολίτες για τον διαγωνισμό του ΕΔΣΝΑ συμπληρώνοντας ότι “Δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της σχετικής διαδικασίας, ενώ με επιστολή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (και δήμαρχος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει θέσει ευθέως ζήτημα “νομιμότητας” και “χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης”.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU