Ναταλία Γεωργία Δεδουσοπούλου – «Πριν γίνουμε πουλιά»: Παρουσίαση στον Ιωνικό Σύνδεσμο

Το βιβλίο της Ναταλίας Γεωργίας Δεδουσοπούλου, με τίτλο: «πριν γίνουμε πουλιά», που κυκλοφορεί από τις «μικρές εκδόσεις», παρουσίασε την Τετάρτη 5 Απριλίου, ο Ιωνικός Σύνδεσμος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου «Στράτος Μελεμενής». Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου εκτός από την συγγραφέα ήταν, η Νινέττα Δυοβουνιώτου (κλινική ψυχολόγος), ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου (ψυχίατρος) και ο Σταμάτης Πάρχας (“μικρές εκδόσεις”).

To βιβλίο είναι ένα ποιητικό αφήγημα, όπου η συγγραφέας περιγράφει την διαδρομή της, με διπολική διαταραχή, από την πρώτη διάγνωση και αγωγή στην αμφιβολία, την άρνηση, την απόπειρα αυτοκτονίας, την εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική, τη συνειδητοποίηση μιας παράξενης –αλλά τελείως πραγματικής– εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, τα φάρμακα, τη γνωριμία με άλλους ασθενείς, τη μικρή κοινωνία και τους χαρακτήρες που την αποτελούσαν, την αναπάντεχη «κανονικότητα» της ζωής και των σχέσεών τους εκεί, την έξοδο, την επάνοδο στην «ανοιχτή» κοινωνία, τον στιγματισμό, τις δυσκολίες προσαρμογής, την απομάκρυνση φίλων και εραστών, την προσπάθεια συνειδητοποίησης και επαναπροσδιορισμού ισορροπιών και διαχείρισης του δευτερογενούς κοινωνικού και ψυχικού φορτίου που ακολουθεί την ίδια την ασθένεια.

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι, «το βιβλίο στην ουσία περιγράφει πως ήταν τα πράγματα όταν αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω, πως ένιωθα, τι έβλεπα, αλλά και κατά την διάρκεια της νοσηλείας μου στην εντατική και αργότερα την εισαγωγή μου σε ψυχιατρική κλινική. Ο λόγος που ήθελα να βγει αυτό το βιβλίο και να το μοιραστώ με τον κόσμο, ήταν για να σταματήσει να υπάρχει το στίγμα με τις ψυχικές ασθένειες».

Στη συνέχεια η ηθοποιός Εύα Λιγνού, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Δεδουσοπούλου, και αμέσως μετά η κ.  Νινέττα Δυοβουνιώτου (κλινική ψυχολόγος), μίλησε για τα βιώματα της Ναταλίας, την περιπέτειά της αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι νοσούν καθώς και τις σχέσεις μεταξύ ασθενών, γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτών κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Έπειτα ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου (ψυχίατρος), αναφερόμενος στο βιβλίο και την συγγραφέα, περιέγραψε τον τρόπο που η Ναταλία εκθέτει την εμπειρία της και πόσο πολύ εντυπωσιάστηκε που κατάφερε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της αυτή ως ένα «εργαλείο», απέναντι στην καταπολέμηση του «στίγματος» για τα ψυχικά νοσήματα.

Ο Σταμάτης Πάρχας εκδότης (“μικρές εκδόσεις”), αναφέρθηκε στην συγγραφέα και στο βιβλίο λέγοντας πως «η Ναταλία είχε  αποφασίσει πολύ πριν την περιπέτεια της υγείας της ότι θέλει πραγματικά να γίνει συγγραφέας, και πως αυτό που βλέπω στο βιβλίο της, είναι κάτι που σπανίζει, γιατί δεν υπάρχουν πολλά βιβλία τα οποία να περιγράφουν την περιπέτεια υγείας του ίδιου του ασθενή». Κλείνοντας ανέφερε ότι, «πέρα από το μεγάλο θέμα της ψυχικής ασθένειας και της αντιμετώπισής της, εγώ βλέπω μια πολύ σημαντική συγγραφέα, που με πολύ άμεσο τρόπο δίνει αυτό που θέλει να δώσει στον αναγνώστη, χαίρομαι πολύ και περιμένω με αγωνία το επόμενο βιβλίο της».

Στο τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση για την ψυχική υγεία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα για την Νέα Ιωνία, Χρήστος Κανλής, η δημοτική σύμβουλος της “Ενότητα Για Τη Νέα Ιωνία, Όλγα Ακιανίδου, ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), και της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκάς Χριστοδούλου, εκπρόσωπος του Ενιαίου Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Φωτεινή Ρόδη, και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης μας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU