Ιωνικός Σύνδεσμος: «Σμύρνη… Μανίτσα μου! – Τα παιδιά του πολέμου»

«Σμύρνη… Μανίτσα μου! – Τα παιδιά του πολέμου», μια εκδήλωση που θα μείνει για καιρό στην μνήμη των πολλών θεατών που παρακολούθησαν την ευαίσθητη μουσικοθεατρική παράσταση, που πραγματοποίησε ο Ιωνικός Σύνδεσμος την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα του 2ου ορόφου «Στράτος Μελεμενής».

Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο-μια σύνθεση κειμένων, που παρουσίασε βιωματικά τη Μικρασιατική εκστρατεία, από παλιά ημερολόγια του Γεράσιμου Γεννατά, υπολοχαγού του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας 1919-1922, το ένα του πολέμου και το άλλο του έρωτα, την συνάντηση του με την Γεσθημανή Κεχαγιόγλου και ο γάμος τους, ο χαμός του αδελφού του στο μέτωπο και η μετοίκηση τους στην Ελλάδα μετά την καταστροφή καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν ως τον δεύτερο εμφύλιο το 1948 οπότε έχασε το γιό του που είχε πάρει το όνομα του χαμένου του αδελφού.

Το τραύμα της μικρασιατικής καταστροφής έτσι συναντήθηκε με το τραύμα του εμφυλίου και διπλασιαζόμενο στιγματίζει την ιστορία της οικογένειας με πένθος βαρύ. Στην αρχή της παράστασης έγινε ιστορική ανάλυση από τον ιστορικό αναλυτή και επιμελητή του ιστορικού αρχείου του μουσείου Μπενάκη, Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Με την γεμάτη συναίσθημα αφήγηση της και την προβολή ιστορικών ντοκουμέντων του παππού της, η Μάνια Παπαδημητρίου, ανέσυρε μνήμες από τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Σμύρνη, συγκίνησε και απέσπασε θετικές κριτικές μαζί με τους συνεργάτες της, Μενέλαο Κυπαρίσση και Αθηνά Χατζηαθανασίου, από το πολυπληθές κοινό που χειροκρότησε με θέρμη στο φινάλε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η Δημοτική Σύμβουλος του Δ.Σ. του Δήμου Νέας Ιωνίας, Όλγα Ακιανίδου, ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), και της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκάς Χριστοδούλου, η πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ελισάβετ Γεωργιάδου, η Γ. Γραμματέας του Σωματείου Ινεπολιτών Κασταμονιτών, Λαμπρινή Σπανοπούλου και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης μας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU