ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας: Η εκδήλωση για τα «Καραμανλήδικα Βιβλία» – Φωτορεπορτάζ

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 7 το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα «Καραμανλήδικα Βιβλία».

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, καλωσόρισε τους παρευρεθέντες εκ μέρους του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και απηύθυνε αίτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως «…Εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, να βοηθήσει για τη δημιουργία Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Η διάσωση και διάδοση της αξίας των ιστορικών κειμηλίων και των στοιχείων που συνθέτουν τη μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού, στον ελλαδικό χώρο, στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο δήμο της Νέας Ιωνίας, που αποτελεί μία προσφυγική περιοχή, μία αγκαλιά που υποδέχτηκε κατατρεγμένους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής. Ένας ακόμη λόγος που καθιστά αναγκαίο, όσο και σπουδαίο, το έργο που επιτελεί το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού για τη συγκέντρωση, διατήρηση και μετάδοση των στοιχείων της Ιστορίας και του Πολιτισμού, και τη συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που αφορά τη Νέα Ιωνία.».

Η δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

«..Η ακμή του καππαδοκικού Ελληνισμού μπορεί να διακόπηκε βίαια με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1924, ωστόσο ως πρόσφυγες μετέφεραν στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στη Νέα Ιωνία μας, όπου εγκαταστάθηκαν, μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες, τέχνες, έθιμα και τελετουργίες, μουσικές και χορούς, γεύσεις και παραδόσεις, που αποτελούν πολύτιμα σημεία αναφοράς και ταυτότητας. Η σημερινή εκδήλωση αποκτά έναν φόρο τιμής και μνήμης στη γη της Καππαδοκίας, η οποία καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας υπήρξε από την αρχαιότητα λίκνο λαών και πολιτισμών. Η μήτρα για τον ελληνισμό, η πατρίδα αγίων και μεγάλων πατέρων και διδασκάλων, το σταυροδρόμι και προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, απέναντι στους ανατολικούς επιδρομείς».

Ο κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής (που μαζί με τον κ. Πάνο Δόβα δώρησαν στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  δύο καραμανλήδικα βιβλία), στη σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στο πώς τα βιβλία φτάσανε στα χέρια τους και την απόφασή τους να τα δωρήσουν στο Κέντρό μας.

Ο κ.  Καπλάνης Ιωσηφίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» και κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Καππαδοκίας και κατέληξε στο πως δημιουργήθηκε η ανάγκη να γραφούν τα Καραμανλήδικα βιβλία, εμφανίζοντας συγχρόνως φωτογραφίες από τοπία της Καππαδοκίας καθώς έγγραφα και Καραμανλήδικα βιβλία.

Την εκδήλωση έκλεισε το Χορευτικό Τμήμα «ΕΙΡΗΝΗ» του Ηρακλείου Αττικής, που χόρεψε τρία τραγούδια από την Καππαδοκία ενώ ακολούθησε  ένα πλούσιο κέρασμα με μεζέδες και κρασί.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων Πρόεδροι και μέλη προσφυγικών και πολιτιστικών σωματείων/συλλόγων από την περιοχή της Αττικής.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU