Κηφισός – Στην εκβολή του Κηφισού βρέθηκαν ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πειραιάς για Όλους” η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου καθώς και πολυπληθές κλιμάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Όλοι τους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον Κηφισό μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών και με τα νέα δεδομένα μετά και την τελευταία πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Όπως τονίστηκε “η κατάσταση που διαπίστωσαν επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες των Δημάρχων καθώς τα έργα του Φαληρικού (που κατασκευάζεται για να εκτονώσει την πίεση των νερών) και ιδιαίτερα το αντιπλημμυρικό κανάλι, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήσαν το 2019, με εκατομμύρια τόνους μπάζων να βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος του μετώπου ενώ είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγωγοί απορροής των ομβρίων, που κινδυνεύουν να φράξουν στην πρώτη ισχυρή βροχόπτωση.
Να σημειωθεί ότι ο βυθός του ποταμού έχει να καθαριστεί από τη λάσπη εδώ και 20 χρόνια!”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: “η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Κηφισό μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών και με τα νέα δεδομένα μετά και την τελευταία πυρκαγιά της Πάρνηθας. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αδρανούν και κωφεύουν.
Η απάντηση τύπου “το γνωρίζουμε αλλά τι να κάνουμε;” που δίνουν οι επίσημοι φορείς στο αίτημα για αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού, το οποίο θέτουν συστηματικά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμαρχοι των παρακηφίσιων Δήμων, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες, δεν είναι μόνο ανεπαρκής αλλά και άκρως επικίνδυνη.
Έτσι, μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν, με κοινή τους επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι Δήμαρχοι Νίκαιας-Ρέντη, Μοσχάτου – Ταύρου και Πειραιά -, πολυπληθές κλιμάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις εκβολές του Κηφισού.
Συγκεκριμένα το κλιμάκιο αποτελείτο από τον Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, τον Χαρ. Λιακόσταυρο, Πρόεδρο του Γ’ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά, τον Νίκο Μπελαβίλα, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πειραιάς για Όλους”, την επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου, τις Περιφερειακές Συμβούλους Β. Βερελή και Β. Λάσκαρη, τους Δημοτικούς Συμβούλους Πειραιά, Β. Μελά, Δ. Γκερλέ, Π. Αναστασάκο, την Κοινοτική Σύμβουλο Πειραιά, Ν. Αλιφραγκή, τον Μ. Πεφάνη από τους “Πολίτες Εν Δράσει”, τον Στ. Βασιλάκη από την “Κίνηση Πολιτών Μεσοποταμίας”. και την Αθ. Ζωνάκη από τον “Αόρατο Πειραιά”.
Η κατάσταση που διαπίστωσαν επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες των Δημάρχων καθώς τα έργα του Φαληρικού (που κατασκευάζεται για να εκτονώσει την πίεση των νερών) και ιδιαίτερα το αντιπλημμυρικό κανάλι, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήσαν το 2019, με εκατομμύρια τόνους μπάζων να βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος του μετώπου ενώ είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγωγοί απορροής των ομβρίων, που κινδυνεύουν να φράξουν στην πρώτη ισχυρή βροχόπτωση. Να σημειωθεί ότι ο βυθός του ποταμού έχει να καθαριστεί από τη λάσπη εδώ και 20 χρόνια!
Απαιτείται έτσι να ολοκληρωθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό κανάλι στην παραλία, το οποίο έχει βαλτώσει με ευθύνη της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση των νερών, όπως έχουν προτείνει οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου στην πρόσφατη κοινή επιστολή τους (άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού, κατασκευή ειδικού αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργία συστήματος Πολιτικής Προστασίας για την έγκαιρη ειδοποίηση για πλημμυρικά φαινόμενα κ.α.).
“Θα μεταφέρουμε αυτά τα αιτήματα, αυτές τις αυτονόητες ανάγκες, σε όλα τα αντιπροσωπευτικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής. Το ‘βλέποντας και κάνοντας’ δεν είναι η λύση, από τα Υπουργεία ως τη Διοίκηση της Περιφέρειας οφείλουν να ανταποκριθούν στα θέματα που τεκμηριωμένα έθεσαν οι τοπικοί Δήμοι”, παρατήρησε ερωτηθείσα σχετικά η Ρένα Δούρου.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπελαβίλας αφού τόνισε ότι ήδη στον Πειραιά λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη θωράκισή του, σε τοπικό επίπεδο με αποθέματα σακιών άμμου, δήλωσε ότι “επιβάλλεται συνολικό σχέδιο πολιτικής προστασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί το κακό. Δυστυχώς έχουμε εμπειρία γιατί το έχουμε ξαναζήσει στις πλημμύρες του Φαλήρου και του Μοσχάτου” και προσέθεσε ότι “όλο το δυναμικό της Παράταξης ‘Πειραιάς Για Όλους’ είναι έτοιμο να συμβάλλει σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου.”