Το ΚΚΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ.Σεφέρης» για τις εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Στις εκδηλώσεις προς τιμήν των 80 χρόνων από το Μπλόκο της Καλογρέζας, που θα γίνουν το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου, καλεί με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: «εντείνονται οι προετοιμασίες της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ για τις 2ήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των 80 χρόνων από το ηρωικό Μπλόκο της Καλογρέζας.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ “στολίζουν” την περιοχή της Ν. Ιωνίας με πανό και μεταφέρουν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή με δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις στη Ν. Ιωνία και τους γύρω δήμους.

Παράλληλα καλούν το λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 11 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων! Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η ελπίδα στην πάλη του λαού!» στο οποίο θα μιλήσει ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Θυμίζουμε πως οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας περιλαμβάνουν:

 

Το Σάββατο 9 Μάρτη στις 12 μ.μ. συγκέντρωση στον χώρο του μνημείου του Μπλόκου με ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων και πορεία μέχρι το μνημείο.

Την Κυριακή 10 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην πολυγωνική αίθουσα του 5ου Λυκείου Ν. Ιωνίας (Ανατόλια), μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό-επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Γ.Σεφέρης»

Σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ.Σεφέρης»: «Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την 15η  Μαρτίου 1944, τη μέρα που άνδρες της Ναζιστικής κατοχής μαζί  με ντόπιους συνεργάτες έζωσαν την Καλογρέζα. Αυτό καθόλου τυχαία δεν έγινε, καθώς οι κομμουνιστές ανθρακωρύχοι και όλος ο λαός της Καλογρέζας είχαν μετατρέψει την πόλη σε ένα κάστρο Αντίστασης απέναντι στους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

 

Οι Ναζί και οι συνεργάτες τους  θέλοντας να γονατίσουν το φρόνιμα των αγωνιστών, εισέβαλαν  σε σπίτια, τρομοκράτησαν γυναίκες και παιδιά, συνέλαβαν γύρω στα 500 άτομα και στη συνέχεια εκτέλεσαν στο ρέμα του Ποδονύφτη 21 μέλη του ΚΚΕ και της εργατικής ΕΠΟΝ και έναν Ιταλό αντιφασίστα. Δεν τα κατάφεραν όμως! Ο αγώνας του λαού της Καλογρέζας και η θυσία των 22 αγωνιστών του μπλόκου μπόλιασαν το δέντρο της λευτεριάς.

 

Ο μεγάλος μας ποιητής  Γ. Ρίτσος για να τιμήσει την θυσία των αγωνιστών στο μπλόκο της Καλογρέζας έγραψε:

 

“Στην Καλογρέζα σαν περνάς, Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη, Με ευλάβεια πρέπει να πατάς , Γιατί σε τούτα τα λιθάρια , Έπεσαν για την λευτεριά 22 παλικάρια.”

Ο ηρωικός θάνατος των 22 στο μπλόκο θα συμβολίζει πάντα τον αδούλωτο χαρακτήρα του λαού μας, την πάλη των αγωνιστών που με τον αγώνα τους και την θυσία τους απελευθέρωσαν την πατρίδα! Σε αυτό τον ηρωικό δρόμο πρέπει να βαδίζουμε και σήμερα! Ο αγώνας του λαού ενάντια στην πολιτική και το σύστημα που ισοπεδώνει τα δικαιώματα μας , που δημιουργεί πολέμους και γεννά τον φασισμό είναι ο μόνος δρόμος που θα φέρει καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας  Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ καλεί τους συναδέλφους  να μιλήσουν στους μαθητές τους και να διοργανώσουν εκδηλώσεις και δράσεις στις τάξεις και να τιμήσουν τους νεκρούς αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης στο μπλόκο της Καλογρέζας συμμετέχοντας στην εκδήλωση  που διοργανώνουν τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν.Ιωνίας, Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας,  Μεταμόρφωσης, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2023 στις 12 μ.μ.  στον χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων.

 

Το Δ.Σ. αντί για στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων του μπλόκου καταθέτει το αντίτιμο στο ταμείο του παραρτήματος Ν.Ιωνίας του αντιστασιακού σωματείου Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε. ως οικονομική ενίσχυση».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU