Η «Κόκκινη Ρωγμή» Ηρακλείου Αττικής για το 2ο δημοτικό σχολείο

Για «σχολεία χώροι μάθησης και ελευθερίας, όχι κερδοσκοπίας» κάνει λόγο η «Κόκκινη Ρωγμή» του Ηρακλείου Αττικής, με αφορμή την παραχώρηση χώρου στο 2ο δημοτικό σχολείου σε ιδιωτικό γυμναστικό σύλλογο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η Κόκκινη Ρωγμή στηρίζει τον αγώνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου ενάντια στην απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, για την παραχώρηση του χώρου εκδηλώσεων/θεάτρου του Σχολείου σε ιδιωτικό γυμναστικό σύλλογο.

Τα σχολεία είναι χώροι μάθησης και μόρφωσης των παιδιών, είναι χώροι εργασίας και λειτουργήματος του διδακτικού προσωπικού που σε δύσκολες συνθήκες και με ελλείψεις κάθε είδους δίνει αγώνα για τα παιδιά. Τα σχολεία δεν είναι χώροι προς ενοικίαση/παραχώρηση, ούτε μπορεί να γίνουν επιχειρηματικά πεδία ή πεδία οποιουδήποτε άλλου είδους συναλλαγών, χορηγιών και χορηγών.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία αλλά πρόκειται για κατεύθυνση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την «αξιοποίηση» των σχολείων με ανταποδοτικούς όρους από ιδιώτες ώστε να είναι «αυτόνομα». Με την υποχρηματοδότηση να είναι καθεστώς η κυβέρνηση, οδηγεί τα σχολεία στην αναζήτηση πόρων από την αγορά μετατρέποντάς τα σε μονάδες-επιχειρήσεις και τους διευθυντές σε ρόλους μάνατζερ. Φυσικά ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και χρήση και άλλων σχολείων στον Δήμο μας.

Το κράτος και οι Δήμοι, στους οποίους έχει ανατεθεί η κάλυψη των αναγκών των σχολείων, αποσύρονται όλο και περισσότερο από την χρηματοδότηση των σχολείων. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα παραμένουν πολλά με τους γονείς να αναγκάζονται συχνά να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Κατάσταση που αναμένεται να ενταθεί με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί σαν μεσιτικό γραφείο. Αποτελεί θράσος η «προσφορά» του ιδιώτη για «δωρεάν μαθήματα στα παιδιά του σχολείου» αν έπαιρνε το χώρο. Δε θα κάνουμε τα παιδιά μας μέρος συναλλαγής για να δικαιολογηθεί η παραχώρηση σχολικών κτιρίων σε ιδιώτες.

Η έλλειψη χώρων άθλησης στο Δήμο μας, ειδικά χώρων δωρεάν άθλησης, αφού δεν έχει αφεθεί σχεδόν κανένα ελεύθερο γήπεδο, αλλά και αθλητικών χώρων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι, είναι αποκλειστικά ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Αντί για “έργα βιτρίνας”, είναι καιρός να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για την δημιουργία αθλητικών χώρων που να είναι ανοικτοί και δωρεάν για κάθε δημότη και ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο.

Διεκδικούμε:

– Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων.

– Όχι στην εμπορευματοποίηση των σχολικών μονάδων. Καμία παραχώρησης αίθουσας σε ιδιώτη.

– Όχι στο σχολείο επιχείρηση , όχι στην «αυτονομία» του σχολείου που παραπέμπει στην επιχειρηματική δράση, την αναζήτηση χορηγών, την εισβολή εταιρειών και την επιβάρυνση των γονέων. Όχι στην παραχώρηση χώρων του σχολείου σε ιδιωτικούς φορείς για κερδοσκοπικούς λόγους.

Όλες και όλοι στο πλευρό των παιδιών και των γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU