Ηράκλειο: Η Κόκκινη Ρωγμή κάνει εκλογικό απολογισμό και παίρνει θέση υπέρ λευκού/άκυρου στο 2ο γύρο

Η «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο» χαιρετίζει όσες και όσους μας στήριξαν με τη ψήφο τους, στην μάχη των δημοτικών εκλογών, κρατώντας την σαν εχέγγυο για τις μάχες που θα καλεστούμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Ηράκλειο έχουν πολλές παραμέτρους.

Η πρώτη παράμετρος είναι η, ιστορικά, χαμηλή συμμετοχή. Μόλις 53,5% και 19.540 ψηφοφόροι. Η αποχή δεν είναι εξαιτίας της, δήθεν, αποπολιτικοποίησης ή/και αδιαφορίας του κόσμου αλλά το αποτέλεσμα της συνειδητής προσπάθειας αποπολιτικοποίησης των δημοτικών εκλογών τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις μεγάλες «ανεξάρτητες» δημοτικές παρατάξεις, που κατέβασαν ψηφοδέλτια με συμμετοχή υποψηφίων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι λαϊκού κόσμου και νεολαίας γυρνάει την πλάτη του στις εκλογές γιατί καταλαβαίνει ότι η ψήφος του «δεν μετράει».

Η δεύτερη παράμετρος είναι η επικράτηση της τωρινής δημοτικής αρχής του κ. Μπάμπαλου αν και βρέθηκε με 2.338 ψήφους λιγότερους ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπάμπαλος θα είναι δήμαρχος με την υποστήριξη, μόνο, του 22,4% των εγγεγραμμένων δημοτών του Ηρακλείου.

Η επικράτηση του κ. Μπάμπαλου ήρθε ως αποτέλεσμα μίας αντιπολίτευσης (παράταξη του κ. Παπαδημητρίου) που είχε την ίδια ακριβώς πολιτική έστω και με άλλο “περιτύλιγμα” και άλλα “πρόσωπα”, κάποια, βέβαια, προερχόμενα και από την παράταξη του κ. Μπάμπαλου ως «προεκλογικές μεταγραφές».

Σημαντικό ρόλο στην νίκη του κ. Μπάμπαλου έπαιξε και η προπαγάνδα για το πάρκο ΦΙΞ υποβαθμίζοντας το κόστος αυτής της αγοράς από τους “κληρονόμους” του Φιξ.

Για μας, ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι αδιάφορος και καλούμε σε άκυρο – λευκό γιατί και οι 2 παρατάξεις προωθούν όλο το κυβερνητικό αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων με το οποίο θα πρέπει να συγκρουστούμε.

Η τρίτη παράμετρος είναι η συνεχιζόμενη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και ένα κομμάτι να κατεβαίνει με τον κ. Μπάμπαλο (και στο ίδιο ψηφοδέλτιο με ακροδεξιούς) και ένα κομμάτι με τον κ. Κουτρούλη. Όμως, η παράταξη του κ. Κουτρούλη πήρε λιγότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, που δεν είχε την στήριξη και τη συμμετοχή αυτού του κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τέταρτη παράμετρος είναι η μεγάλη άνοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση, με τα χαμηλά ποσοστά, του 2019 αν και οι ψήφοι της είναι λιγότεροι από αυτές που πήρε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη η άνοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης και περιμένουμε να μεταφραστεί σε ενωτικές κινηματικές πρωτοβουλίες.

Η “Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο” πήρε 365 ψήφους και 1,92%. Αν και έχουμε καλύτερα νούμερα, και σε ψήφους και σε ποσοστά, σε σχέση με το 2019, ο στόχος να εκπροσωπηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν πραγματοποιήθηκε. Αν ο αντιδημοκρατικός Νόμος Βορίδη δεν καταργούσε την απλή αναλογική θα είχαμε εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όμως, η συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελούσε αυτοσκοπό για τη συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές. Πήραμε μέρος σ’ αυτές για να αναδείξουμε μία άλλη πολιτική και το δρόμο της συμμετοχής και του αγώνα. Μία πολιτική που βάζει τις γειτονιές και τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη, μία πολιτική σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Η σύντομη προεκλογική περίοδος, οι, ακόμα, μικρές οργανωμένες δυνάμεις, τα ανύπαρκτα οικονομικά μέσα αλλά και διάφορες αδυναμίες μας, δεν αποτελούν δικαιολογία για το ποσοστό μας αλλά πραγματικές δυσκολίες που προσπαθήσαμε να τις αντιμετωπίσουμε με συντροφικότητα, αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και εξωστρέφεια.

Είμαστε χαρούμενες/οι, περήφανες/οι για τον προεκλογικό αγώνα που δώσαμε. Βρεθήκαμε και συζητήσαμε με χιλιάδες κόσμο στις περιοδείες μας σε εργατικούς χώρους και γειτονιές, στις πλατείες, στα σπίτια, στις εκδηλώσεις μας. Μας γνώρισε και γνωρίσαμε πολύ κόσμο. Ανοίξαμε τη συζήτηση και θα την συνεχίσουμε.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 8.00 μμ θα κάνουμε Ανοικτή Συνέλευση, στη Βίλλα Στέλλα, για να αποτιμήσουμε συλλογικά τα αποτελέσματα και την παρουσία μας.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοτικές εκλογές ήταν μία μάχη. Η Κόκκινη Ρωγμή έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Συνεχίζει, πιο μαζική, πιο έμπειρη, πιο δυνατή, πιο αποφασισμένη μαζί με το λαό του Ηρακλείου για τις μάχες της επόμενης μέρας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU