Ιδιαίτερα σκληρή είναι η δήλωση που έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Νέας Ιωνίας Στέργιος Κοντοστέργιος, με αφορμή τοποθέτηση του πρώην αντιδημάρχου με το ίδιο αντικείμενο, του δημοτικού συμβούλου Μιλτιάδη Καναβού.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ.Καναβός παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου το 2024, ενώ λίγο αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε και από την παράταξη της δημοτικής αρχής.
Δείτε την σχετική ανάρτηση που είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα, εδώ.
Μάλιστα ο νυν αντιδήμαρχος χρησιμοποιεί στη δήλωσή του τον τίτλο «Απάντηση στην εμπαθή επίθεση ψεύδους του κ. Καναβού» και αναφέρεται αρκετά αναλυτικά σε οικονομικά στοιχεία.
Αναλυτικά όλη η δήλωσή του:
«Διαβάζοντας πρόσφατα την «ανακοίνωση» του συναδέλφου κ.Καναβού Μιλτιάδη και την προσπάθειά του να αναλύσει κάποια οικονομικά στοιχεία, εντυπωσιάστηκα αρνητικά με τις ανακρίβειες και τα ψευδή στοιχεία, που επικαλέστηκε. Πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει χρησιμοποιήσει ψευδή στοιχεία για λόγους εντυπώσεων και μόνο. Οφείλω λοιπόν να επισημάνω τα εξής δεδομένα, τα οποία προκύπτουν φυσικά μέσα από τα επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών (ισολογισμούς, αναμορφώσεις προϋπολογισμού, αναθέσεις, μισθοδοσίες κ.λ.π.) και αποτελούν την μόνη και καθαρή αλήθεια.
Αλλά ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα εξής: Έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2025, έχοντας μειώσει το έλλειμα, το οποίο στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στην 1η αναμόρφωση του 2024, όταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν ο κύριος Καναβός, είχε ισχυριστεί ο ίδιος, ότι υπάρχει ένα έλλειμα ύψους 1.000.000 € περίπου. Σήμερα σας ενημερώνω, ότι έχει μειωθεί στο μισό και αυτό έγινε με έναν απλό τρόπο.
Πήραμε προκαταβολή από το Υπουργείο Εσωτερικών και την αποπληρώσαμε σε χρονικό διάστημα 12 μηνών. Ταυτόχρονα με το κλείσιμο του 2024 πήραμε δεύτερη προκαταβολή, την οποία θα αποπληρώσουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.
Αφού πληρωθεί και η 2η προκαταβολή, τότε θα κάνουμε χρήση της τρίτης προκαταβολής, η οποία θα αρχίσει να πληρώνεται από τον μήνα Νοέμβριο του 2025.
Είναι λάθος να αθροίζονται οι προκαταβολές, διότι δεν τις πήραμε μαζί και δεν αποτελούν χρέος, διότι αποπληρώνονται σταδιακά ήδη.
Πρέπει να γνωρίζετε συνάδελφε κύριε Καναβέ, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει προκαταβολή των ΚΑΠ, μόνο όταν ο Δήμος μπορεί να την αποπληρώσει, άρα όταν είναι ταμειακά υγιής.
Με αυτό τον τρόπο και όχι αθροίζοντας τις τρεις προκαταβολές, κατορθώσαμε μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να μην βρεθούμε άπραγοι μπροστά στο έλλειμα, που κληρονομήσαμε, αλλά καταφέραμε να προχωρήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας σε έργα, δράσεις και υπηρεσίες και ταυτόχρονα να μειώσουμε το έλλειμα, ώστε ο Δήμος να είναι, όπως και είναι σήμερα, οικονομικά υγιής.
Η αναφορά σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ και η ερώτηση, που ξοδεύτηκαν αυτά, είναι παιχνίδι μικροπολιτικής και συκοφαντίας.
Τα ψέματα που γράφετε, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Η παραπλάνηση που επιδιώκετε, δεν περνάει στον κόσμο και εκτίθεστε.
Ο Δήμος εξυγιαίνεται και αυτό το γνωρίζει και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δεύτερον αξιοσημείωτο. Κύριε Καναβέ εσείς ο ίδιος στους λίγους μήνες της θητείας σας, είχατε εντοπίσει το γεγονός, ότι από τους 128 εργαζομένους στον Δήμο μας με ασφαλιστικά μέτρα και με δικαστήρια να εκκρεμούν, οι μισθοί 79 εκ των συναδέλφων είχαν προϋπολογιστεί από την κ.Θωμαΐδου μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2024.
Μετά τι θα γινόταν κ.Καναβέ;
Θα έπρεπε να τους διώξουμε με την λογική σας;
Εμείς τους κρατήσαμε, με τον Δήμαρχο, να καταθέτει υπέρ τους στα Δικαστήρια. Έλλειπε όμως η μισθοδοσία τους, που όλους αυτούς τους μήνες έφτασε το ποσό των 1.700.000 €.
Απλά μπορείτε να κάνετε αυτούς τους εύκολους υπολογισμούς, πριν γράψετε τόσα ψεύδη και ανακρίβειες.
Αναρωτιέστε ακόμη, γιατί πήραμε 1η προκαταβολή από το Υπουργείο και όταν την αποπληρώσαμε, ξαναπήραμε την 2η;
Για να καλύψουμε τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων συναδέλφων κ.Καναβέ, που ενώ προσέλαβε η κ.Θωμαΐδου, δεν προέβλεψε φεύγοντας, ότι οι άνθρωποι αυτοί, όταν κερδίσουν με το καλό τα δικαστήρια, θα έπρεπε να πληρώνονται. Αυτά είναι τα αδιάσειστα στοιχεία κ.Καναβέ.
Εσείς προφανώς θέλετε, να τους διώξουμε.
Όχι κ.Καναβέ.
Εμείς τους κρατήσαμε, γιατί είναι απαραίτητοι στον Δήμο μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το έλλειμα κάνοντας και έργο και χρηστή διαχείριση.
Αυτό το εγγυώμαι εγώ, οι υπηρεσίες του Δήμου και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Κάθε φορά ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό μας και η πόλη βρίσκεται μπροστά από έργα, που θα γίνουν το 2025, όπως το μεγάλο έργο της ασφαλτόστρωσης, ένα μεγάλο έργο για τα σχολεία μας, καθώς και πολλά έργα εξωστρέφειας που, θα βγάλουν την πόλη μας από την μιζέρια της, την οποία μιζέρια είχατε προτείνει ως λύση στην ομιλία σας στην 1η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2024. Παροτρύνατε τότε τον Δήμαρχο και τους συναδέλφους σας Αντιδημάρχους, να σταματήσουν δράσεις και έργα, μέχρι να κλείσετε το έλλειμα, που παραλάβαμε. Υπήρχε και άλλη λύση όμως. Αυτήν ακολουθήσαμε και ο Δήμος αναπτύσσεται.
Επίσης να επισημάνω ένα σημαντικό στοιχείο, που παρουσιάζουν τα πεπραγμένα της διοίκησης Θωμαΐδου. Ο ισολογισμός του Δήμου παρουσίαζε πλεόνασμα 374.117 € το 2019 επί δημαρχίας Ηρακλή Γκότση.
Όταν ανέλαβε η κυρία Θωμαΐδου, ο ισολογισμός ξεκίνησε να παρουσιάζει ζημιές.
Πιο συγκεκριμένα – 179.929 € ζημιά για τη χρήση 2020.
Ζημιά -143.776 € το έτος 2021.
Εκτόξευση των ζημιών σε -1.422.778 € για το έτος 2022 και ζημιά -1.610.762 € το 2023. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά οι ορκωτοί λογιστές στον ισολογισμό του Δήμου.
Επομένως και ένας συμπολίτης μας, που δεν γνωρίζει από οικονομικά, καταλαβαίνει αμέσως την κατάσταση, που κληρονομήσαμε, αφού καταγράφονται μεγάλες ζημιές επί διοικήσεως Θωμαΐδου. Οι χρήσεις ισολογισμού το μαρτυρούν. Δηλαδή από το +374.117 πλεόνασμα το 2019 έφτασε το 2023 στο -1.610.762 € έλλειμα. Άρα 1.984.879 € σχεδόν 2.000.000 € έλλειμα σε σχέση με το τι παρέλαβε η κ.Θωμαΐδου.
Επομένως κύριε Καναβέ, μην αναρωτιέστε, που πηγαίνουν τα χρήματα των προκαταβολών, διότι οι χρήσεις των Ισολογισμών, σας απαντούν και δεν επιδέχονται άλλη ερμηνεία. Αυτά προσπαθούμε, να κλείσουμε από τότε που αναλάβαμε.
Όσον αφορά την έκθεση Attica Green Expo και όχι Τaek Wondo, όπως την ονομάζετε, αποτελεί έναν θεσμό για τη κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση. Διοργανώνεται μία φορά τον χρόνο και συγκεντρώνει πάνω από 100 Δήμους. Όπως πέρσι, έτσι συμμετέχουμε και φέτος, δείχνοντας τις καινοτομίες που εφαρμόζουμε ως Δήμος και βλέποντας από κοντά, ότι καινοτόμο υπάρχει, ώστε να το διεκδικήσουμε.
Είναι αστείο να αναφέρεστε σε αναθέσεις 400.000 € για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Όταν μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η προσαρμογή στο νέο λογιστικό πρότυπο ΠΔ 54/2018, το διπλογραφικό σύστημα και η εφαρμογή του, η μελέτη κλιματικής ουδετερότητας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή φακέλου σε χρηματοδοτήσεις και η υποστήριξη για την οικονομική λειτουργία του Δήμου από την εταιρία Καραγιλάνης, που γίνεται επί 20 συναπτά έτη.
Αλλά μαζί όλες αυτές οι αναγκαίες αναθέσεις, που και γινόντουσαν κάθε χρόνο και γίνονται από όλους τους σοβαρούς Δήμους ως προαπαιτούμενα, για να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και άλλες, δεν ξεπερνούν τις 160.000 €. Που βλέπετε τις 400.000 €, είναι απορίας άξιο.
Σήμερα δεν θα αναφέρω τα έργα εκατομμυρίων, που έχουν εξασφαλιστεί με πρωτοβουλίες του Δημάρχου και τα οποία έγιναν μέσα στον πρώτο χρόνο, διότι αυτά έχουν ειπωθεί αναλυτικά.
Απλώς να θυμίσω στον συνάδελφο, ότι ο Δήμαρχος του εμπιστεύθηκε τρεις θέσεις. Του Αντιδημάρχου Οικονομικών, του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής και τον ρόλο του Αναπληρωτή Δημάρχου. Όταν ένας άνθρωπος σου εμπιστεύεται τόσα αξιώματα, σημαίνει ότι σε θεωρεί αξιόλογο.
Εξάλλου ο Δήμαρχος το ανέφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και προφανώς δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ο ρόλος σας ως Εκπαιδευτικού, αλλά ως Πολιτικού και διαχειριστή μιας δύσκολης περιόδου, από την οποία δραπετεύσατε.
Αυτό που συμπεραίνω μετά από ένα χρόνο επιθέσεων του κυρίου Καναβού και ενώ μας είπε, αφού αποχώρησε πρώτα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 θα έχουμε χρεωκοπήσει τελικά και ο προϋπολογισμός του 2025 ισοσκελίστηκε και το έλλειμα μειώθηκε και ο Δήμος προχωράει.
Όλοι οι συνάδελφοι μου παράγουν πολύ σοβαρό αποτέλεσμα σε όλα τα αντικείμενα, που τους έχουν ανατεθεί από τον Δήμαρχο και με μεγάλο αγώνα καταφέρνουμε να οδηγούμε τον Δήμο σε καλύτερες μέρες.
Επίσης εγώ και οι συνάδελφοι μου αφιερώνουμε πολύ χρόνο, προκειμένου να βγάλουμε εις πέρας το έργο μας, ο καθένας ανάλογα το αντικείμενο του.
Όσον με αφορά, μια και η θέση μου είναι πλέον αυτή, που κατείχε πριν ο κύριος Καναβός, φεύγω πολύ αργά το απόγευμα και έρχομαι νωρίς το πρωί, τιμώντας την ευθύνη που έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Ο ίδιος ισχυριστήκατε κ. Καναβέ στην αρχική δήλωσή σας, ότι δεν μπορούσατε να ανταπεξέλθετε για «προσωπικούς» λόγους στα καθήκοντά σας. Μετά μας τα αλλάξατε σταδιακά, ερμηνεύοντας τους «προσωπικούς λόγους» ως «πολιτικούς».
Επίσης να θυμίσω, ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και άλλοι συνάδελφοι μου, ήρθαν μάρτυρες στο δικαστήριο, στη μήνυση, που είχατε υποβάλλει στην κυρία Θωμαΐδου, όταν σας έθιγε προσωπικά στο Δημοτικό Συμβούλιο με απρεπείς χαρακτηρισμούς.
Όσον αφορά την αναφορά του συναδέλφου κ.Καναβού στον επαγγελματικό του στίβο, ποτέ ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στο επάγγελμα του, όπως και κανένας συνάδελφος. Πάντα το ξεχώριζε και αναφερόταν μόνο στην πολιτική του παρουσία. Πότε προλάβατε, να δείτε πράγματα μέσα σε δύο μήνες παρουσίας σας ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Καναβέ;
Σας καλέσαμε στη Δημοτική Ομάδα, να πείτε τους λόγους της παραίτησής σας, αλλά ουδέποτε ήρθατε, να εξηγήσετε τους «προσωπικούς» πρώτα και «πολιτικούς» αργότερα λόγους αποχώρησής σας. Τι φοβηθήκατε; Εμάς τους συναδέλφους σας;
Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών με αίσθημα ευθύνης και μεράκι για αυτό που κάνω, εγγυώμαι την σταθερότητα των Οικονομικών με αναπτυξιακό πρόσημο και την βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών μέσα από τον καθημερινό αγώνα του Δημάρχου, αλλά και όλων των Συναδέλφων μου Δημοτικών Συμβούλων.
Άρα όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου, πρώτα ας ζητάτε κ.Καναβέ ενημέρωση αρμοδίως και μετά ας ασκείτε αντιπολίτευση, έστω και στείρα. Δικαίωμά σας.
Ο κόσμος κρίνει και θα κρίνει όλους μας.
Κοντοστέργιος Στέργιος – Ελευθέριος
Αντιδήμαρχος Οικονομικών»