Εύη Κουλούρη – Ηράκλειο Αττικής: Κέντρο Πολιτισμού – Πόλος Έλξης για όλη την Αθήνα – VIDEO

Η πρόσκληση του Δημάρχου μας Νίκου Μπάμπαλου για να στηρίξω, σαν υποψήφια δημοτική σύμβουλος, έναν αγώνα ετών για ένα καλύτερο Ηράκλειο για όλους, σημαίνει σίγουρα ευθύνη. Ανήκω στην νέα γενιά, και μπορώ να διοχετεύσω τις δυνάμεις μου αλλά και τις γνώσεις από τις ανθρωπιστικές σπουδές μου σε  αυτό για το οποίο υπάρχει πολύ χώρος και πολύ αγάπη στις συνοικίες και τις γειτονιές μας: Τον Πολιτισμό.

Όσοι έχουν μεγαλώσει σαν έφηβοι, σαν παρέες, ακόμα και σαν νέοι εργαζόμενοι, στις πλατείες και τα στέκια του Ηρακλείου, θα θυμούνται ότι για πολλά χρόνια ο Δήμος μας παρέμενε αποκλεισμένος από το «πολιτιστικό γίγνεσθαι» των Βορείων Προαστίων, μην έχοντας να επιδείξει αντίστοιχα κάποια τέτοια πρωτοβουλία και κυρίως έναν κατάλληλο χώρο για τη διεξαγωγή  της. Αυτό ο Νίκος Μπάμπαλος και οι συνεργάτες του προσπάθησαν σκληρά, πολλές φορές με μηδαμινούς πόρους,  να το αλλάξουν στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο και χωρίς να  επιβαρύνουν στο ελάχιστο τους δημότες, τους τοπικούς επιχειρηματίες, συλλόγους και φορείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σήμερα,  μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι για το ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε μια όαση πρασίνου αλλά και ένα ιδανικό κέντρο πολιτισμού, το Κτήμα ΦΙΞ, το οποίο αποτελεί μια ανοιχτή αγκαλιά όχι μόνο για τους Ηρακλειώτες αλλά και για κάθε Αθηναίο.

Θέλοντας, λοιπόν, να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια, δέσμευσή μου είναι να φροντίσω αυτή η αγκαλιά να αποκτήσει και ένα ελκυστικό περιεχόμενο, να γίνει ένας φάρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας για κάθε ηλικία. Μην ξεχνάμε, ότι ζούμε σε μια εποχή έντονης τοξικότητας, μια σκληρή πραγματικότητα με συνεχή φαινόμενα βίας, απέναντι στη γυναίκα, μεταξύ των εφήβων, εναντίον ψυχών που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας, με έντονο ομοφοβικό αίσθημα και έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Μια βαρβαρότητα δηλαδή που ρίχνει τη σκιά της ακόμα και στις πιο φωτεινές στιγμές της καθημερινότητάς μας. Και η απάντηση στη βαρβαρότητα, όπως ξέρω και από τις σπουδές μου, είναι πάντα μία και λέγεται Πολιτισμός. Αυτό είναι το αντίδοτο που καλλιεργεί, ψυχαγωγεί, διαπαιδαγωγεί, αλλάζει τη ματιά με την οποία βλέπουμε τον διπλανό μας, τη ζωή μας και φωτίζει πρόσωπα και συναισθήματα.

Πολιτισμός, λοιπόν, με μια νέα ματιά από μια εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Με πρωτοβουλίες, επιχειρήματα, δουλειά και συμβολή για να καταφέρουμε:

  • Να πετύχουμε την από κοινού συνεννόηση, συνεργασία και συμμετοχή σε αυτό το όραμα των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας. Έχουμε δεκάδες τέτοιους συλλόγους, ιδιαίτερα αξιόλογους, με ουσιαστικό έργο στο ενεργητικό τους, που αξίζει να τους ρίξουμε «γέφυρα» με τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και να ρίξουν «γέφυρα» μεταξύ τους. Ο καθένας με το δικό του δυναμικό, με το δικό του μικρό ή μεγαλύτερο ψήγμα εμπειρίας και σοφίας, με τους διαφορετικούς προσανατολισμούς, όλοι μαζί μπορεί να κάνουμε, με επίκεντρο το Κτήμα ΦΙΞ, το Ηράκλειο πολυπολιτισμικό και πολυσυλλεκτικό για τον κόσμο του και τον κόσμο όλης της πρωτεύουσας.
  • Να φροντίσουμε για να αρχίσει να λειτουργεί πέρα από χώρος πρασίνου και περιπάτου, σαν κέντρο αναψυχής και για τους Ηρακλειώτες αλλά και για τους δημότες άλλων περιοχών. Να κινήσουμε τις διαδικασίες για να αποκτήσει το αναψυκτήριό του, το café ή ότι άλλο χρειάζεται ώστε και ο αριθμός των ατόμων που το επισκέπτονται όσο και η μέση χρονική παραμονή τους να αυξηθεί. Κάτι φυσικά που θα βοηθήσει τόσο την «αυτοσυντήρηση» του Κτήματος όσο και την τοπική αγορά. Μην ξεχνάμε πως περισσότεροι άνθρωποι στο ΦΙΞ, περισσότερες οικογένειες με παιδιά, περισσότεροι τουρίστες κ.λπ. σημαίνει και μεγαλύτερη κίνηση στις επιχειρήσεις μας, κοντά ή πιο μακριά από αυτό.
  • Να αναλάβουμε σαν δημοτικοί φορείς να αναδείξουμε, πέρα από την αναψυχική και οικολογική ταυτότητα του κτήματος, την αξία του ως πάρκο ιστορίας. Με την κληρονομιά, τα κτίσματα και τη διαμόρφωσή του, αποτελεί ένα ζωντανό μονοπάτι στο εθνικό μας παρελθόν, από τα χρόνια του Όθωνα, στον μεσοπόλεμο, στην Κατοχή και την σύγχρονη ιστορία μας. Ένα πάρκο-μνημείο αντάξιο των διάσημων της κατηγορίας του σε Παρίσι, Ρώμη, Εδιμβούργο, Βερολίνο Και αλλού στην Ευρώπη. Και ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά είναι νεότερα του 1837, όταν στην ουσία γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Κτήματος ΦΙΞ.
  • Να ανοίξουμε τις «πόρτες» του σε κάθε ηλικία. Δικαίωμα στην ψυχαγωγία και την καλλιέργεια έχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, έφηβοι, νέοι κι ηλικιωμένοι. Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με θιάσους, συγκροτήματα, παραδοσιακούς μουσικούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς, δημιουργούς του πνεύματος και του πολιτισμού, ακόμα και εκτός των συνόρων μας, και να διοργανώσουμε θεματικές βραδιές αφιερωμένες στα αντίστοιχα κοινά. Κοινά που έχουν στηρίξει το παρόμοιες πρωτοβουλίες, με πιο πρόσφατη το φεστιβάλ «Ηράκλεια», κοινά που θα μεγαλώσουν με ανθρώπους από όλη την Αθήνα, ίσως και ανθρώπους από όλον τον πλανήτη που επισκέπτονται την Αθήνα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας, να διαβάσετε το άρθρο μου. Πιστεύω και θα προσπαθήσω να το αποδείξω ότι το Ηράκλειο μπορεί να αναγεννηθεί και να μαγνητίσει πολιτιστικά. Γιατί είναι κάτι που το θέλουν οι Ηρακλειώτες, το μπορεί ο Δήμαρχος και οι άνθρωποί του, και θα δουλέψει για αυτό η «νέα γενιά, με νέα ματιά»!

 

Δείτε εδώ το βίντεο της Εύης Κουλούρη:

Με τον πατέρα μου, Κώστα Κουλούρη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και το Δήμαρχο μας, Νίκο Μπάμπαλο
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU