Ο όρος “ΑμΕΑ” αναφέρεται στα άτομα με αναπηρία. Ορισμένες από τις κατηγορίες που μπορούν να περιλαμβάνονται στους ΑμΕΑ είναι άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής, άτομα με νοητικές αναπηρίες, άτομα με αυτισμό, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά περιστατικά, ατυχήματα και πολλοί άλλοι.
Οι ανάγκες των ΑΜΕΑ ποικίλουν ανάλογα με τις ατομικές προκλήσεις και τις ειδικές ανάγκες του καθενός. Αυτές οι ανάγκες μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, υποστήριξη στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, καθώς και πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης ότι δηλαδή χρειάζεται και ένας άνθρωπος που δεν έχει χαρακτηριστεί ΑμΕΑ.
Ως άτομο με κινητικό πρόβλημα, αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες σε μια πόλη που δε μου παρέχει τα βασικά βοηθήματα που χρειάζομαι. Αυτή η έλλειψη πρόνοιας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή μου ζωή, περιορίζοντας την ελευθερία μου και την ανεξαρτησία μου στη μετακίνηση μου και την πρόσβαση μου σε υπηρεσίες και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Μία από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι η μετακίνηση μου από το “Α” σημείο στο “Β” και η έλλειψη προσβασιμότητας στον τελικό προορισμό. Απουσιάζουν αποτελεσματικές ράμπες, προσβάσιμα πεζοδρόμια, τα οποία δε θα έχουν εμπόδια όπως σκαλιά, γλάστρες ή τραπέζια σε όλο το μήκος και πλάτος, που δε θα είναι σπασμένα, και άλλα βοηθήματα που θα διευκόλυναν τη μετακίνησή μου.
Επιπλέον, αντιμετωπίζω προβλήματα στην πρόσβαση σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει υπόψη τους την ανάγκη για προσβασιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η απλή δραστηριότητα των αγορών ή η απόλαυση των ανέσεων που προσφέρει η πόλη είναι προβληματικές για μένα.
Αυτή η έλλειψη προσβάσιμων υπηρεσιών επιδεινώνει την κοινωνική μου απομόνωση και περιορίζει την ικανότητά μου να συμμετέχω πλήρως στην κοινότητα μας.
Είναι σημαντικό η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα και να προωθήσει την ισότητα και την προσβασιμότητα για όλους.
Απαιτείται η λήψη δράσης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει σε όλους να έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση παντού. Πρέπει να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα δημόσιων χώρων, και να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες των ατόμων ΑμΕΑ.
Έτσι θα εκπαιδευτούν και οι συμπολίτες μας αλλάζοντας νοοτροπία και έχοντας βάλει στην καθημερινότητά τους και την μέριμνα για τα ΑμΕΑ, π.χ. δεν θα παρκάρουν το μηχανάκι τους στο πεζοδρόμιο αποκλείοντας την πρόσβαση, ή πάνω στις ειδικές πλάκες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, δεν θα αφήνουν το όχημα τους σε ράμπες “ένα λεπτάκι θα κάνω”!
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη που θα προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, καλές υποδομές, ασφάλεια, καθαρό περιβάλλον, και ευκαιρίες για κοινωνική συμμετοχή και δραστηριότητες για όλους τους πολίτες χωρίς να αποκλείουμε κανέναν λόγω των φυσικών του προκλήσεων.
Μια περιεκτική και φιλόξενη πόλη.
Ο Χάρης Κουρτέλης είναι Τεχνικός Η/Υ, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας με τον συνδυασμό «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» και επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Χριστοδούλου.
Δύο λόγια από τον ίδιο
Γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας και κάτοικος της τα τελευταία 46 χρόνια.
Τελείωσα το 4ο λύκειο Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια ΙΕΚ Πληροφορικής με ειδικότητα Τεχνικός Υπολογιστών και Δικτύων.
Εργάστηκα σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών για 13 χρόνια μέχρις ότου λόγω της ασθένειας που με είχε χτυπήσει μερικά χρόνια νωρίτερα (ΣΚΠ) και των δυσκολιών που μου προκάλεσε έπρεπε να αποχωρήσω και τελικά να συνταξιοδοτηθώ.
Παντρεμένος με τη Λένα Γουλιέλμου 20 χρόνια έχουμε τα δύο μας παιδιά ηλικίας 23 και 16.
Έχω πολλές ανησυχίες για την ποιότητα ζωής που βιώνουμε όλοι όσοι έχουμε κινητικά προβλήματα και όχι μόνο και θέλω να παλέψω για αυτά ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και να πολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τον ΑμΕΑ και γενικότερα των ανθρώπων που η κοινωνία μας τους έχει εσκεμμένα ή λόγω άγνοιας στο περιθώριο.