Ηράκλειο Αττικής, “Πνοή”, Κουτρούλης – Ανακοίνωση αχταρμάς για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα

Πίνακας Περιεχομένων

Στην έκδοση μιας ανακοίνωσης – αχταρμά, προχώρησε η παράταξη “Πνοή” με επικεφαλής τον Κ.Κουτρούλη στο Ηράκλειο Αττικής. Πρόκειται για μία ακόμη ανεπιτυχή προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα στις ψευδείς αναφορές του Κ.Κουτρούλη το 2021 για το Κτήμα Φιξ, ενώ μεταξύ άλλων γίνεται προσπάθεια να “ποινικοποιηθεί” πολιτικά η ιδιότητα του εργαζόμενου στον δήμο ή στις επιχειρήσεις του, εκθέτοντας όμως μ’ αυτόν τον τρόπο σχεδόν μία ντουζίνα υποψήφιους  της ίδιας της «Πνοής».

Απόφαση Δ.Σ. το 2001, για λήψη δάνειου για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ: Η Γη είναι επίπεδη

Το κυριότερο σημείο της ανακοίνωσης είναι η αναφορά στο Κτήμα Φιξ, εκεί που ο ίδιος ο Κ.Κουτρούλης πιάστηκε ψευδόμενος πριν από 2 χρόνια.

Το zonews.gr είχε δημοσιοποιήσει τότε το γεγονός αυτό και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Κ.Κουτρούλης έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια μία πολεμική εναντίον του zonews.gr.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, είχε δοθεί μία συνέντευξη Τύπου από αιρετούς του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που διαφωνούσαν με τη λήψη δανείου από το δήμο Ηρακλείου για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ.

Όσοι υποψήφιοι δήμαρχοι συμμετείχαν, υποστήριξαν ότι υπάρχει προοπτική να υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος. Μόνο ένας υποψήφιος δήμαρχος όμως, ο επικεφαλής της “Πνοής”, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, προκειμένου προφανώς να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

Διότι μπορεί οι παριστάμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι να συμφωνούσαν για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σε λίγα χρόνια θα ήταν και αντίπαλοι μεταξύ τους για τον δημαρχιακό θώκο.

Με ιδιαίτερο στόμφο τότε, ο Κ.Κουτρούλης είχε υποστηρίξει λέξη προς λέξη ότι «ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε σκέψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αίτημα από Ηρακλειώτη ή από ομάδα Ηρακλειωτών να αγοράσει ο Δήμος το κτήμα Φιξ».

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα στην συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου:

Η δημοσίευση από το zonews.gr της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου το 2001, να αγοράσει ο Δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ με δάνειο, ήταν ένας κόλαφος για τον επικεφαλής της “Πνοής” και τον καθιστούσε υπόλογο για όσα υποστήριξε, σε ένα τόσο μεγάλο θέμα για το Ηράκλειο Αττικής.

Δείτε εδώ μία ακόμη φορά την ομόφωνη απόφαση:

Τώρα, λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, η παράταξή του, κάνει μία προσπάθεια ακόμη, να πείσει ότι η Γη είναι επίπεδη. Κυρίως γιατί ο ίδιος o Κ.Κουτρούλης, χρειάζεται ένα οποιοδήποτε προεκλογικό επιχείρημα, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μπροστά στην ακλόνητη πραγματικότητα.

Παιδαριώδη επιχειρήματα

Το παιδαριώδες, κυριολεκτικά, “επιχείρημα” στο οποίο γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση, είναι ότι «η απόφαση αυτή αφορούσε μια καθιερωμένη ετήσια διαδικασία των δημοτικών συμβουλίων που λαμβανόταν για να υπάρχει ενεργό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνταν η αγορά κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων.

Το 2002 η αντίστοιχη απόφαση ακυρώθηκε στην ουσία της, σε λίγες μέρες, αφότου ελήφθη νέα απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο να υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού αίτημα για απαλλοτρίωση».

Κτήμα Φιξ

Είναι σοκαριστικό το πώς μία δημοτική παράταξη κάνει μία τέτοια χονδροειδέστατη προσπάθεια να παραπλανήσει τους Ηρακλειώτες. Προφανώς γιατί δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς σοβαρά ότι μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη δανείου (3 δις δραχμών τότε) για την αγορά κοινόχρηστων χώρων ήταν απλώς μία… «καθιερωμένη ετήσια διαδικασία».

Και φυσικά η αναφορά ότι το 2002 «η αντίστοιχη απόφαση ακυρώθηκε στην ουσία της, σε λίγες μέρες, αφού ελήφθη νέα απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο να υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού αίτημα για απαλλοτρίωση» δεν απαντά σε κανένα απολύτως σημείο στη φράση του Κ.Κουτρούλη ότι «ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε σκέψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αίτημα από Ηρακλειώτη ή από ομάδα Ηρακλειωτών να αγοράσει ο Δήμος το κτήμα Φιξ».

Διότι στο τραπέζι διαχρονικά ήταν πράγματι και οι δύο επιλογές – και το δάνειο και το αίτημα για απαλλοτρίωση από το Δημόσιο. Ο Κ.Κουτρούλης στη συνέντευξη Τύπου δεν είπε όμως αυτό, είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε συζήτηση ή απόφαση για δάνειο. Ωστόσο, υπήρξε και συζήτηση και απόφαση, ανεξαρτήτως τι έγινε στη συνέχεια.

Η σκέψη που «δεν υπήρξε ποτέ» αλλά τελικά ήταν ολόκληρη συζήτηση

Σ’ όλη αυτήν την καταφανέστατη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και στο πομπώδες, «ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε σκέψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αίτημα από Ηρακλειώτη ή από ομάδα Ηρακλειωτών να αγοράσει ο Δήμος το κτήμα Φιξ», έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη που έχει κάνει εδώ και 2 χρόνια η πρώην επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ειρήνη Κατσινοπούλου, η οποία το 2021 είχε δώσει στη δημοσιότητα σελίδες από τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, του 2005 αυτήν τη φορά, όπου δημοτικοί σύμβουλοι συζητάνε και πάλι για το ενδεχόμενο λήψης δανείου για την αγορά του Κτήματος Φιξ –  μία σκέψη που «δεν υπήρξε ποτέ» σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Πνοής».

Η Ειρήνη Κατσινοπούλου αναφερόταν συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3 Νοεμβρίου 2005, στο οποίο είχαν παρευρεθεί και οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Νάσος Αλευράς και ήταν παρών και ο Κ.Κουτρούλης.

Δείτε εδώ τις σελίδες από τα πρακτικά, από διάφορα αποσπάσματα εκείνης της συνεδρίασης:

Φυσικά, φταίνε οι δημοσιογράφοι

Εξάλλου, είναι γνωστό σ’ όσους ασχολούνται με τα δρώμενα του Ηρακλείου Αττικής, ότι το μόνιμο πρόβλημα του Κ.Κουτρούλη σ’ αυτές τις πολιτικές του ακροβασίες, είναι κάποιοι “κακοί δημοσιογράφοι”.

Για μία ακόμη φορά, στην ανακοίνωση της παράταξης του, αναμασά τα ίδια και τα ίδια περί “αχυρανθρώπων που παριστάνουν τους δημοσιογράφους”, λες και οι δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που τον προέτρεψαν να πει το 2021, τα όσα είπε και τα οποία τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. 

Πάντως είναι γνωστή η θέση του για τον ρόλο των δημοσιογράφων από παλαιότερα – αυτοί οφείλουν να ρωτάνε μόνο για τις θέσεις του και αυτός θα απαντά για τις θέσεις του αυτές, τελεία, παράγραφος.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι, ως δημόσιο πρόσωπο και ως κάποιος που θέλει να γίνει δήμαρχος, θα πρέπει να απαντά και σε πράγματα που δεν του αρέσουν, σε ερωτήματα που τον φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Βγάζοντας στη σέντρα δικούς του υποψήφιους

Αξίζει να σημειωθεί όμως ιδιαίτερα και μια ακόμη αναφορά της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Όπως σημειώνεται, η «Πνοή» «συνεργάζεται μόνο με κάθε είδους και μορφής έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που τηρούν την ελάχιστη δημοσιογραφική δεοντολογία, των οποίων οι συνεργάτες δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου και των επιχειρήσεών του και είναι αντικειμενικοί».

Δεν θέλει λοιπόν η «Πνοή» συνεργάτες ΜΜΕ να είναι υπάλληλοι του δήμου ή των επιχειρήσεων του. Δεν φαίνεται όμως να έχει κανένα πρόβλημα, να έχει στα ψηφοδέλτια της, σχεδόν μία ντουζίνα πρώην υπαλλήλους του δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι τώρα είτε εργάζονται (με μετάθεση) σε άλλους δήμους, είτε είναι συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί βέβαια ότι όλοι τους είναι (ή ήταν εάν δεν εργάζονται πλέον) πράγματι εξαιρετικοί υπάλληλοι και αυτή η επιτυχία του Κ.Κουτρούλη να τους πείσει να συμμετέχουν στον συνδυασμό του, πρέπει να του πιστωθεί.

Φυσικά, είναι επίσης ξεκάθαρο και ότι αυτή η πολιτική σχέση που έχουν με τον επικεφαλής της «Πνοής», προφανώς δεν ξεκίνησε τώρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους.

Ο Κ.Κουτρούλης άσκησε διοίκηση για αρκετά χρόνια στο δήμο Ηρακλείου Αττικής και ήταν φυσιολογικό ο κάθε υπάλληλος να είχε τις απόψεις του και τις πεποιθήσεις του – και προφανώς αυτές που έχουν οι νυν υποψήφιοι της παράταξης «Πνοή», ήταν κοντά σ αυτές του νυν επικεφαλής της.

Αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά είναι υγιέστατο, αφού η ιδιότητα του εργαζομένου δεν μειώνει τα όποια δικαιώματα δημόσιας έκφρασης έχει. Όπως όλοι, έτσι και οι εργαζόμενοι κρίνονται κάθε μέρα. Εάν π.χ. στο παρελθόν δεν είχαν υπολογίσει ούτε καν την προσωπική τους εργασιακή “ηρεμία” και είχαν συγκρουστεί (πάντα σε πολιτικό και όχι σε προσωπικό επίπεδο) με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Αυτά, τα έχει γράψει η ιστορία του Ηρακλείου και δεν ξεγράφουν με δύο ατάκες μίας πολιτικής παράταξης.

Ο Κ.Κουτρούλης προσπαθεί με έναν ιδιόμορφο τρόπο (σίγουρα καθόλου “προοδευτικό” και θυμίζοντας νοοτροπίες παλαιότερων δεκαετιών) να ορίσει το τι είναι “δεοντολογικό”, με έναν τρόπο που να τον συμφέρει απόλυτα: Τα δικά του, δικά του, αλλά και των άλλων, πάλι δικά του.   

Διότι αυτό που λέει ουσιαστικά με απλά λόγια, είναι ότι ένας εργαζόμενος δημοσιογράφος π.χ. στην ΕΡΤ, δεν μπορεί μέσα από άλλο ΜΜΕ στο οποίο δημοσιογραφεί, να έχει άποψη για τα δημόσια πράγματα, το πολιτικό ρεπορτάζ, την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Αυτό που “διαφεύγει” από την ανακοίνωση, είναι πως τα ουσιαστικά ασυμβίβαστα που “καίνε” τους πολίτες, αφορούν αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αποφάσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων μίας πόλης, δηλαδή τους αιρετούς και όχι αυτούς που καταγράφουν και σχολιάζουν τις αποφάσεις αυτές. Ίσως βέβαια υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που “διαφεύγει” από την ανακοίνωση αυτή η “λεπτομέρεια”.

Δίπορτο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης, οι αναφορές της παράταξης του σε “λασπολογία” που έχει ως στόχο “να καλύψει τα πολιτικά ολισθήματα ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκαν συλλογικούς φορείς ακόμα και κόμματα”, μάλλον ως αυτοκριτική μπορούν να εκληφθούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το ΠΑΣΟΚ -Κιν.Αλλ. του Ηρακλείου Αττικής, την Άνοιξη του 2022 ο Κ.Κουτρούλης συμμετείχε στις διαδικασίες του κόμματος για την εκλογή συλλογικών οργάνων.

Την ίδια όμως περίοδο, με διαφορά μόλις λίγων ημερών, συμμετείχε και στις διαδικασίες εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Φθινόπωρο του 2022, προκάλεσε και ένα μίνι επεισόδιο, όταν κατά τη διάρκεια της κομματικής διαδικασίας της Ολομέλειας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κιν.άλλ. Ηρακλείου Αττικής, επιτέθηκε λεκτικά σε τοπικά στελέχη του κόμματος, γιατί δεν τον είχαν προσκαλέσει να συμμετέχει.

Η ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Αττικής τον Νοέμβριο του 2022, οπότε και έγινε το “θερμό” επεισόδιο με τον Κ.Κουτρούλη

Το ποιος λοιπόν έχει προχωρήσει σε πολιτικά ολισθήματα και εκμεταλλεύεται ακόμα και κόμματα, μάλλον πρέπει να αποτελέσει εσωτερικό ερώτημα στην «Πνοή».

“Τοξικότητα” και “δημοκρατικό τόξο”

Αξιοσημείωτες είναι και οι αναφορές περί “τοξικότητας” με τη φράση “σε καμία περίπτωση δε θα ακολουθήσουμε το ολίσθημα αυτών που επέλεξαν την τοξικότητα στην πόλη μας για να κρύψουν τα δικά τους ολισθήματα και  λάθη”, όταν στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει η παράγραφος aπό ότι φαίνεται το δάνειο για το κτήμα ΦΙΞ που ψηφίστηκε και από άλλους εκτός από τη παράταξη του Δημάρχου, δεν ήταν μια απλή υπόθεση” προκειμένου προφανώς κάποιοι στα καφενεία και στα καφέ να πλάθουν… μη τοξικά σενάρια. 

Δεν έχει περάσει δε και πολύς καιρός, απ’ όταν μέλη της σημερινής παράταξης του Κ.Κουτρούλη, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης πολιτικού φορέα με θέμα το Κτήμα Φιξ, χυδαιολογούσαν εναντίον μελών της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Κτήματος Φιξ, λέγοντας ότι έχουν δωροδοκηθεί από τη δημοτική αρχή.

Εξαιρετικά, προφανώς, δείγματα, “μη τοξικότητας”.

Τελευταίο, αλλά καθόλου ασήμαντο, είναι η ξεκάθαρη προσπάθεια στην ανακοίνωση να μην υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στον όρο “προοδευτική συμπόρευση” κ.τ.λ.

Αντιθέτως υπάρχει μία επέκταση των πολιτικών όρων που χρησιμοποιούνται και πλέον γίνεται λόγος για “ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη στην οποία χωρούν όλοι οι δημοκρατικοί  πολίτες που βρίσκονται εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου και μπορούν να έχουν τις ιδιαίτερες πολιτικές πεποιθήσεις τους”.

Τονίζεται δε ότι “στην παράταξη συστρατευόμαστε βάσει του δημοτικού μας προγράμματος που έχουμε από κοινού εκπονήσει”.

Αυτή η αλλαγή φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαία. Πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν για την «Πνοή» οι «μεταγραφές» από τον χώρο του Δικτύου Πολιτών και ουσιαστικά ενός κομματιού του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και χρησιμοποιήθηκε η φράση περί “προοδευτικής συμπόρευσης”.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν όλοι όσοι πήραν “μεταγραφή” (κάποιοι δε προκειμένου να “αντιπαλέψουν τα δεξιά χαρακτηριστικά”  της δημοτικής αρχής “κρατώντας” και μεγάλα “αριστερόμετρα”) είναι και γνώστες τοποθετήσεων του Κ.Κουτρούλη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή και στα social media, για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό ή την στάση κάποιων εκκλησιών των Βαλκανίων απέναντι στα μέτρα για τον covid και αν θα έπρεπε οι πιστοί να τα αγνοήσουν, τα οποία θα μπορούσαν άνετα να ήταν τοποθετήσεις της «Ελληνικής Λύσης» ή και της «Νίκης».

Προφανώς λοιπόν, επειδή ο Κ.Κουτρούλης εξασφάλισε πλέον την όποια “αριστερή” πτέρυγα μπορούσε να εξασφαλίσει, τώρα μιλά για “δημοκρατικό τόξο”, για “ιδιαίτερες πολιτικές πεποιθήσεις” και για “συστράτευση βάσει του δημοτικού προγράμματος” προκειμένου να δικαιολογήσει αυτές τις τοποθετήσεις του.

Ωστόσο, όπως έγινε και με το Κτήμα Φιξ, ουδέν κρυπτόν υπό το φως του Ηλίου. Μετά φυσικά, θα φταίνε πάλι οι δημοσιογράφοι.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU