Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Πίνακας Περιεχομένων

Του Τάσου Τατάρογλου

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Στην επικαιρότητα ήρθε το τελευταίο διάστημα το κτήμα Φιξ, το κορυφαίο ίσως ζήτημα ελεύθερων χώρων στο Ηράκλειο Αττικής, μετά την πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου και του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου να ξεκινήσει τις διαδικασίες αγοράς του.

Η όλη διαδικασία προκάλεσε σύγκρουση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των 2 συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στον Απρίλιο, ενώ η συνεχεία δόθηκε –φυσιολογικά μάλλον- στα social media και τις σχετικές αναρτήσεις.

Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια του αφιερώματος, ωστόσο είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένα ιστορικό, για να υπάρξει σαφώς πιο σφαιρική άποψη για το θέμα.

Όσοι λοιπόν ασχολούνται με τα κοινά, αλλά και κάποιοι λίγοι ενεργοί πολίτες ξέρουν πολλές λεπτομέρειες: Την ιστορία του, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τον χαρακτήρα του, τις ατελείωτες δικαστικές διαδικασίες, τη διαχρονική εμπλοκή του δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ένα πραγματικό κουβάρι, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις στην Αττική, κλασσική περίπτωση με κάποια κοινά με το κτήμα Φιξ, το άλσος Ομορφοκκλησιάς (“Βεΐκου”) στα όρια Νέας Ιωνίας – Γαλατσίου.

Πιο κάτω, είτε απευθείας σ’ αυτό το κείμενο, είτε με παραπομπές σε πηγές, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε αρκετές λεπτομέρειες. Ωστόσο, τώρα θα κάνουμε ένα… fast forward και θα μείνουμε στο ότι περίπου από το 1980 και έπειτα, το διακύβευμα ήταν το εξής:

Α-Σε ποιόν ανήκει ο χώρος; Στους κληρονόμους Φιξ ή στο Δημόσιο;

Β-Ποιος είναι ο χαρακτήρας του χώρου; Οικοδομήσιμος; Διατηρητέος; Πράσινο;

Στο πλαίσιο αυτών των ερωτημάτων υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις, καθώς και κινήσεις του Δημοσίου, όχι απαραίτητα συνεπείς, το αντίθετο μάλιστα.

Καταρχάς στο ιδιοκτησιακό σκέλος, το παιχνίδι το κέρδισαν οι κληρονόμοι Φιξ, κυρίως λόγω χρησικτησίας. Ωστόσο, στον χαρακτηρισμό δεν τα κατάφεραν. Τόσο το γνωστό κτίσμα, όσο και ο περιβάλλον χώρος χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι –  τελευταία απόφαση, ήταν αυτή του ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2018. Και διατηρητέοι, σημαίνει ουσιαστικά μή οικοδομήσιμοι χώροι.

Οπότε οι κληρονόμοι Φιξ κατέχουν μία έκταση, που ουσιαστικά δεν μπορούν να την κάνουν… τίποτα. Ωστόσο, την κατέχουν.

 

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021… – Λίγα λόγια για το Κτήμα Φιξ

Κάνουμε μία παύση και πάμε να δούμε σύντομα τι ακριβώς είναι το κτήμα Φιξ. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, πρόκειται για έναν χώρο 27.000 τ.μ. στο Παλαιό Ηράκλειο του δήμου Ηρακλείου Αττικής, που βρίσκεται στα όρια με τη Λυκόβρυση – Πεύκη, πίσω από την καθολική εκκλησία του Άγιου Λουκά.

Ο χώρος περιλαμβάνει μια πευκόφυτη έκταση, καθώς και την έπαυλη των Φιξ.  Το κυρίως κτίσμα ήταν η θερινή κατοικία της οικογένειας Φιξ, ενώ υπάρχουν και τρία βοηθητικά κτίρια και δύο αποθήκες. Η έπαυλη έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και δώμα με συνολική επιφάνεια 726 τ.μ. Είναι δείγμα νεοκλασικής εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής, χτισμένη μεταξύ 1920 – 1930. Έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω βανδαλισμών.

Το κτήμα έχει περίπου 1500 δέντρα ποικίλων ειδών-κυρίως πεύκα. Έχει 3 εισόδους, επί της Λεωφ. Ηρακλείου είναι η κύρια είσοδος και οι δευτερεύουσες είναι από τις οδούς Αγ. Λουκά και Αμαρουσίου.

Η είσοδος από την Ηρακλείου (2021)

Σήμερα η εικόνα είναι αρκετά αποκαρδιωτική. Όσοι έχουν περάσει απ’ έξω θα έχουν προσέξει τόσο την κακή κατάσταση την οποία βρίσκεται ο χώρος, όσο και τις… κότες με τα πρόβατα(!) τα οποία βόσκουν στην περιοχή, με την παρουσία ενός φύλακα(;).

Σύμφωνα με κάποιους, αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς οι κληρονόμοι Φιξ δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση, όλα αυτά τα χρόνια των δικαστικών διεκδικήσεων να δοθεί η εικόνα της εγκατάλειψης του χώρου απ’ αυτούς. Αντιθέτως μέσω της ανθρώπινης παρουσίας, δηλώνουν διαρκώς «παρόντες».

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021… – Το ιστορικό

Πως προέκυψε όμως η οικογένεια Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής;

Ένα πολύ καλό ιστορικό, για το πώς προέκυψε συνολικά η Βαυαρική παρουσία στο Ηράκλειο Αττικής με την έλευση ουσιαστικά του Όθωνα το 1832, μπορείτε να διαβάσετε εδώ από την Lifo.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και το ρεπορτάζ «Η ΕλληνοΒαυαρική Αναγέννηση» του tvxs.gr με αναδημοσίευση από την Handelsblatt Global Edition εδώ

Επίσης, ένα μικρό ιστορικό με αρκετές φωτογραφίες, του Ιωνιώτη Γιάννη Βέλλη, βρίσκεται στο carnetdevoyage.gr εδώ.

Τώρα, ειδικά σ’ ότι έχει να κάνει με το κτήμα Φιξ: Τον Μάιο του 1837 ο Όθωνας ύστερα από την αίτηση 4 στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (Νάιδελ, Βέρνερ, Βούθ, Ζίγλερ) και την προσπάθεια ευρέσεως του κατάλληλου χώρου εξέδωσε Διάταγμα με το οποίο ίδρυε τη Βαυαρική Στρατιωτική αποικία Ηρακλείου.

Για να βρουν το κατάλληλο μέρος τοποθέτησαν σε διάφορα μέρη της Αττικής κομμάτια κρέατος για να δούνε που θα αργήσει να σαπίσει και επειδή άργησε εκεί επιλέξανε το Ηράκλειο λόγω του ότι το μέρος είχε λιγότερη υγρασία.

Με τον καιρό ήρθαν και άλλες οικογένειες από την Βαυαρία, με μια εξ αυτών την οικογένεια του Φιξ.

Πηγή: Θεοδωρόπουλος Αντώνης Α., «Ηράκλειο Αττικής (Ιφιστία-Ηφαιστία-Αράκλι), 508 π.Χ. – 1995», έκδ. δήμου Ηρακλείου, 1997

Η Ζυθοποιία Φιξ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρικής καταγωγής Γιόχαν (Ιωάννη) Καρλ Φουξ (Johann Karl Fuchs ) στην Αθήνα, του οποίου ο πατέρας περίπου 30 χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει να ασχολείται στην Ελλάδα με τη ζυθοποιία, και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Οι Έλληνες έλεγαν το Φουξ, Φιξ, και η οικογένεια το κράτησε έτσι.

Ηράκλειο 1864: Η πρώτη διαφημιστική αφίσα του ζυθοποιείου Λουδοβίκου Φιξ. Πηγή: Δήμητρα Κουντή – Το Ηράκλειο Αττικής μεταξύ μύθου και Ιστορίας

Ο Ιωάννης Φιξ γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1832 στο Mϋhldorf της Βαυαρίας, όπου και σπούδασε την επιστήμη της ζυθοποιίας.

Το 1850 σε ένα ταξίδι του από το Μόναχο για να δει τον πατέρα του, που ήταν μηχανικός μεταλλείων στα λιγνιτωρυχεία της Κύμης και του Λαυρίου, ο νεαρός και οξυδερκής 18χρονος Ιωάννης, κατευθυνόταν προς το πατρικό του σπίτι, που βρισκόταν στα περίχωρα της Αθήνας, στην περιοχή που σήμερα είναι το Παλαιό Ηράκλειο (τότε η ευρύτερη περιοχή λεγόταν Μαγκουφάνα, η σημερινή Πεύκη). Η μοίρα, όμως, έμελλε να τον στιγματίσει για όλη του τη ζωή.

Ηράκλειο 1923: Εορτή Αγίου Λουκά (το αυτοκίνητο του Όθωνα Φιξ). Πηγή: Δήμητρα Κουντή – Το Ηράκλειο Αττικής μεταξύ μύθου και Ιστορίας

Έτσι, καθώς πλησίαζε, άκουσε πυροβολισμούς στο δρόμο. Στην περιοχή, όπως πληροφορήθηκε αργότερα, κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι ληστές.

Παρατήρησε ότι στο δρόμο βρισκόταν πεσμένος νεκρός ένας άντρας. Πλησιάζοντας, αναγνώρισε αμέσως τον πατέρα του. Το σοκ για το νεαρό Γιάννη είναι τεράστιο. Μετά τον αδόκητο θάνατο του πατέρα του, παίρνει τη μεγάλη και καθοριστική απόφαση να μείνει στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθεί σε διάφορες επιχειρήσεις.

Η οικογένεια Φιξ θα εγκατασταθεί αρχικά στο Ηράκλειο Αττικής, πριν αγοράσει δύο κτήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου δημιουργεί δύο μικρές ζυθοποιίες. Μία πυρκαγιά, όμως, που κατέκαψε τη μία ζυθοποιία τον ανάγκασε να εγκαταστήσει την παραγωγή αλλά και τις κατοικίες της οικογένειας, στα τέλη της δεκαετίας του 1860, στο Κολωνάκι. Η εξοχική κατοικία της οικογένειας στο Ηράκλειο, θα κτιστεί την δεκαετία 1920 – 1930.

Εάν θέλετε έναν πιο προσωπικό τόνο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ στο mononews, για τον Κάρολο Φιξ έναν από τους πιο γνωστούς Φιξ, δισέγγονο του ιδρυτή της Ζυθοποιίας και γιό του Ιωάννη Φιξ.

 Στη φωτογραφία κάτω μπορείτε να δείτε ένα μέρος του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας.

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Για περισσότερα από 100 χρόνια η επιχειρηματική πορεία θα συνεχιστεί με νέες εγκαταστάσεις και σε άλλα μέρη της Αθήνας, με γνωστότερό ίσως σημείο  τη μονάδα της λεωφόρου Συγγρού – εκεί που βρίσκεται ο σημερινός σταθμός του μετρό με ονομασία –τι άλλο;- σταθμός Φιξ.

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα παύουν κάποια ιδιαίτερα προνόμια της εταιρείας, μέσω μονοπωλίων που είχε και έρχεται πλέον ο ανταγωνισμός κυρίως από την ολλανδική Heineken, η οποία παράγει την Amstel.

Η ζυθοποιία Φιξ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και, φορτωμένη με δάνεια, κηρύσσει πτώχευση το 1983. Εκείνη την περίοδο αρχίζει ουσιαστικά και η εγκατάλειψη του χώρου.

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021… – Προσπάθειες για την απόκτηση του

Όπως αναφέρει η ομάδα έρευνας Παυσανίας, το 1985 το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων είχε αποφανθεί ότι 13 στρέμματα ανήκουν στους κληρονόμους Φιξ λόγω χρησικτησίας.

Το έντονο ενδιαφέρον του δήμου Ηρακλείου για το κτήμα Φιξ, ξεκινά σχεδόν αμέσως από τον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου Γιώργο Γρηγοριάδη (1986-1990) και συνεχίζεται απ’ όλους όσους ακολούθησαν, χωρίς όμως να υπάρξει ευτυχή κατάληξη.

Μία δεκαετία αργότερα από την απόφαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων,  στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Ηρακλείου προβλέπεται ότι τα 17 στρέμματα αποτελούν κοινόχρηστο πράσινο και το δικαίωμα δόμησης σε αυτό το κομμάτι μεταφέρεται στην υπόλοιπη έκταση.

Η έπαυλη και ο περιβάλλων χώρος προστατεύονται από τον νόμο 3028/2002, αλλά το θέμα μπλέχτηκε, αφού εκδόθηκε απόφαση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο και αναφέρει ότι ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, ενώ λίγους μήνες πριν είχε αποφασιστεί, με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, η κατεπείγουσα απαλλοτρίωση του κτήματος στο πλαίσιο της τότε ολυμπιακής προετοιμασίας για το 2004.

Με άλλα λόγια, εμφανίζεται το κράτος να πληρώνει για ακίνητο που θεωρεί ότι του ανήκει, αντίφαση την οποία αξιοποίησαν οι κληρονόμοι που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το Πρωτοδικείο, πάντως, εξέδωσε τότε απόφαση σύμφωνα με την οποία το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε σε 16,05 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα όμως δεν καταβλήθηκαν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος και τον Μάιο του 2004 εκδίδεται νέα απόφαση από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία παύει να ισχύει η απαλλοτρίωση.

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Ουσιαστικά, η διαδικασία αυτή έληξε με άρση της απαλλοτρίωσης το 2004, επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού έκρινε ότι η απαλλοτρίωση δεν ήταν πλέον αναγκαία για τους λόγους που κηρύχτηκε, με τον Δήμο Ηρακλείου να κάνει εκείνη την εποχή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παλαιό Ηράκλειο.

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Στη συνέχεια όμως, το 2005, το Υπουργείο Πολιτισμού εκδήλωσε την πρόθεση να αγοράσει το κτήμα Φιξ για να το αποδώσει στην τοπική κοινωνία και σε εφαρμογή αυτής της απόφασης το Ελληνικό Δημόσιο –σκανδαλωδώς σύμφωνα με κάποιους- παραιτήθηκε αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος, με αποτέλεσμα οι κληρονόμοι Φιξ να αναγνωριστούν τελεσίδικα ως νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Πριν λίγες μέρες, με ανάρτηση του στο facebook ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος αναρτά την επιστολή της τότε υπουργού κυρίας Πετραλιά με την οποία σαφώς και κατηγορηματικά δεσμεύεται για την αγορά και απόδοση Κτήματος Φιξ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Δείτε εδώ την ανάρτηση:

Και πάλι όμως τελικά, το ελληνικό Δημόσιο δεν προχωρά στην αγορά του κτήματος Φιξ. Τα επόμενα 13(!) χρόνια κυλούν κυρίως στις αίθουσες των δικαστηρίων, για τον χαρακτηρισμό του κτήματος.

Συνέντευξη Τύπου 2008

Κυρίως από το 2005 και έπειτα τόσο ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Γρηγοριάδης, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο κινητοποιούνται ιδιαίτερα για το θέμα με εκδηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και σχετικές δράσεις.

Δράση ΣΥΡΙΖΑ 2008
Εκδήλωση 2007

Τελευταία φορά που το κτήμα Φιξ είχε “ζωντανέψει” και είχε ανοίξει τις πόρτες του, ήταν επί δημαρχιακής θητείας Παντελή Βλασσόπουλου (2010-2014), οπότε και διοργανώθηκαν για κάποιες χρονιές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές μπύρας, μετά από μία συνεννόηση γι αυτό, μεταξύ του δήμου και των κληρονόμων Φιξ.

Τότε πολλοί δημότες του Ηρακλείου είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να δουν από κοντά πως είναι το κτήμα Φιξ και η έπαυλη, ενώ είχε έρθει στην Ελλάδα και συμμετείχε στις εκδηλώσεις, αντιπροσωπεία της αδελφοποιημένης με το Ηράκλειο Αττικής, Βαυαρικής πόλης του Mühldorf am Inn με επικεφαλής τον τότε Δήμαρχο Gunther Knoblauch.

Η γερμανική αντιπροσωπεία του δήμου Mühldorf am Inn στο κτήμα Φιξ για τη 1η γιορτή μπύρας του δήμου Ηρακλείου – 2011
1η γιορτή μπύρας του δήμου Ηρακλείου 2011

Επανερχόμενοι στη δικαστική διαμάχη, τελικός σταθμός, η απόφαση του ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2018, όπου το Κτήμα Φιξ, κυριότητας των κληρονόμων Φιξ, χαρακτηρίζεται διατηρητέο τόσο ως προς το κτίσμα, όσο και ως προς τον περιβάλλοντα χώρο, άρα ουσιαστικά μη εκμεταλλεύσιμο εμπορικά.

Ο τότε Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στον χώρο – 2011

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021… – Και τώρα… 2021

Και ερχόμαστε πλέον στο 2021, όπου τον Φεβρουάριο υπήρξε μια ερώτηση στη Βουλή από 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη, ερώτηση στην οποία μεταξύ άλλων ερωτάται το Δημόσιο εάν θα βάλει -με κάποιον τρόπο- το χέρι στην… τσέπη, αλλά όχι μόνο, αφού συνολικά η ερώτηση απευθύνεται σε 5 υπουργεία: Τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ερώτηση

Όπως σημείωναν συνεργάτες του Π.Σκουρλέτη, «πέραν της απάντησης του  Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία γίνεται αναφορά, όπως δημόσια έχει σημειώσει η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Αττικής, σε δυνητική πηγή χρηματοδότησης μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης», στην πρόσκληση «Αστικές Αναπλάσεις», όπου επιλέξιμη είναι και η δαπάνη απόκτησης της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την εγκατάσταση των προτεινόμενων υποδομών, εφόσον απαιτείται, έως 15% του προϋπολογισμού του προτεινόμενου έργου, οι υπόλοιπες απαντήσεις είχαν αμιγώς τυπικό και εξιστορητικό χαρακτήρα.

Αφίσα της επιτροπής κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Φιξ – 2011

Σημειώνεται, ότι, το ερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει απαντήσει μετά από 3 και πλέον μήνες και έτσι δεν έχει αποφανθεί ούτε όσον αφορά το σκέλος της δυνητικής χρηματοδότησης του δήμου Ηρακλείου για την απόκτηση του Κτήματος μέσω και εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών του βλ. Πράσινο Ταμείο κ.α., αλλά ούτε στο σκέλος της στήριξης του δήμου για την επιστημονική και τεχνική στήριξη όσον αφορά την προστασία και  την ανάδειξη του χώρου πρασίνου.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης της κυβέρνησης να συμβάλλει καθοριστικά (σήμερα που η αξία των ελεύθερων χώρων έχει μεγιστοποιηθεί λόγω της πανδημίας και παράλληλα οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του παρελθόντος έχουν αρθεί) στην απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ από τον Δήμο Ηρακλείου με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο  για το δημόσιο συμφέρον, τα οικονομικά του δήμου όσο και για το περιβαλλοντικό όφελος που συνεπάγεται για τους κατοίκους του δήμου αλλά και των όμορων».

Μάλιστα επειδή ο Πάνος Σκουρλέτης έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι δύναται να  εξεταστεί η εκταμίευση πόρων από το ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών ΣΑΕ 055 για την απόκτηση του ακινήτου συνολικά (γη και κτίσμα) ως υποέργο ενταγμένο σε ένα συνολικό έργο παρεμβάσεων στο εν λόγω ακίνητο.

Τώρα, διαβάζοντας κανείς την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, βλέπει πως αυτό σημειώνει αρχικά ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχουν ζητηθεί στοιχεία για το θέμα τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όσο και το Δήμο Ηρακλείου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής και την επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου” Αιμιλία Τζίβα.

Παρακάτω η απάντηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, αφού σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», «δύνανται να υποβάλλουν αίτηση οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής, για τη χρηματοδότηση έργων σε περιοχές αρμοδιότητας και ακινήτων ιδιοκτησίας τους (ή παραχωρημένης ακίνητης περιουσίας σε αυτούς για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών μετά και την οριστική παραλαβή του έργου), συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο και στην ποιότητα ζωής εντός και εκτός του αστικού ιστού.

Στις περιοχές εντός αστικού ιστού προβλέπονται μεταξύ άλλων:

– παρεμβάσεις βελτίωσης του μικροκλίματος μέσω κατασκευής υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων

εκδηλώσεων και αναψυχής, υπόγειων χώρων στάθμευσης οχημάτων, και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων εντός των περιοχών αυτών, και

– ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία, συμπλήρωση, διεύρυνση, αναβάθμιση και διαχείριση δικτύων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, παιδότοπων, παιδικών χαρών ή/και δικτύων πράσινων παρεμβάσεων στον αστικό ιστό με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και την προσβασιμότητα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων είναι επιλέξιμη και η δαπάνη απόκτησης της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την εγκατάσταση των προτεινόμενων υποδομών, εφόσον απαιτείται, έως 15% του προϋπολογισμού του προτεινόμενου έργου».

Με λίγα λόγια υπάρχει μια πολύ καλή προοπτική να ευοδωθεί μια χρηματοδότηση για την απόκτηση του κτήματος Φιξ, ενδεχομένως όχι στο σύνολο του κόστους του, αλλά σε ένα μέρος του.

Ο Δήμαρχος Ν.Μπάμπαλος στη συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτη

Μάλιστα στη συνέχεια υπήρξε και συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Ν.Μπάμπαλο, με τη συμμετοχή του Συντονιστή της Οργάνωσης Μελών Ηρακλείου Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Λαμπράκης και της Δημοτικής Σύμβουλου Φανής Βελλίδου, από τη δημοτική παράταξη «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου», όπου συζητήθηκαν αυτές ακριβώς οι εξελίξεις.

Δείτε εδώ αναλυτικότερα για τη συνάντηση

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής εδώ

Διαβάστε τις απαντήσεις των 4 υπουργείων εδώ (Υπουργείο Ανάπτυξης Φιξ, Υπουργείο Εσωτερικών Φιξ, Υπουργείο Πολιτισμού Φιξ, Υπουργείο Οικονομίας Φιξ)

 

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021… – Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Και ερχόμαστε πλέον στον Απρίλιο, όπου η δημοτική αρχή του Ηρακλείου Αττικής και ο Δήμαρχος Ν.Μπάμπαλος εισηγούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Απριλίου την  απευθείας αγορά του Κτήματος Φιξ, μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ακούστε τι δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γιώργος Πέτρου στον «Επικοινωνία 94», πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. 

 Προκειμένου όμως να εγκριθεί ο τραπεζικός δανεισμός, χρειάζεται σε πρώτη φάση η θετική ψήφος των 2/3 των ψήφων του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι απλά η πλειοψηφία των μελών.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την παράταξη της δημοτικής αρχής «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» και την παράταξη «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου».

Ωστόσο οι υπόλοιπες παρατάξεις («Ηράκλειο Μαζί», «ΑΚΕΠ – Συνεργασία», «Πνοή Ηράκλειο», «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο ανεξάρτητος Νίκος Μπραμπούνης) ήταν θετικές μεν στην απόκτηση του κτήματος Φιξ, αρνητικές όμως στην διαδικασία του δανεισμού.

Τα βασικό επιχείρημα όσων είναι υπέρ της απευθείας απόκτησης του κτήματος Φιξ με δανεισμό, είναι ότι οι προσπάθειες 40, σχεδόν χρόνων, για αγορά μέσω χρηματοδότησης από την Πολιτεία ή την Περιφέρεια δεν απέδωσαν.

Από την άλλη πλευρά, το βασικό επιχείρημα όσων είναι κατά της απευθείας απόκτησης του κτήματος Φιξ με δανεισμό, είναι ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο Δήμος Ηρακλείου και κατ’ επέκταση οι Ηρακλειώτες με αυτό το κόστος και ότι αυτό είναι χρέος της Πολιτείας.

Αποτέλεσμα ήταν η πρόταση της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Απριλίου να μην συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων και να μην εγκριθεί ο δανεισμός για την απευθείας απόκτηση του κτήματος Φιξ.

Εκατέρωθεν πυρά

Και κάπου εδώ ξεκίνησαν με σφοδρότητα τα πυρά μεταξύ των δύο πλευρών. Καταρχάς είχαμε την τοποθέτηση του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «λυπάμαι γιατί κάποιοι έβαλαν την μικροπολιτική πάνω από τους πολίτες, ευτυχώς όχι όλες και όλοι. Εμείς όμως ψηφιστήκαμε για να δίνουμε λύσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε την πρόταση μας, το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσουμε στην αγορά του Κτήματος Φιξ. Ελπίζουμε ότι τελικά το «εμείς», θα υπερισχύσει του «εγώ». Ότι το συμφέρον της πόλης μας, θα μπει πάνω από παραταξιακά συμφέροντα. Εμείς θα ξεχαστούμε. Το Κτήμα Φιξ θα μείνει για πάντα…».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του Δημάρχου Ν. Μπάμπαλου

Δείτε την αρχική εισήγηση του και το τελικό του σχόλιο μετά την μή έγκριση του δανεισμού.

Ακούστε τι δήλωσε στον «Επικοινωνία 94»

 

H Μαριάννα Ζούρου, Πρόεδρος Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας και προερχόμενη από το Παλαιό Ηράκλειο, με ανάρτησή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι “πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη οι προσπάθειες για την απόκτηση του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου. Πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας που το διεκδικούσαμε χρόνια όπως προείπα και δυστυχώς το Δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε και οι όποιες αποφάσεις και υποσχέσεις έχουν μείνει στα χαρτιά, παρά τα μεγάλα λόγια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

Είναι απαραίτητο να κάνουμε το μεγάλο και σημαντικό βήμα. Η απόκτησή του αποτελεί σπουδαία προοπτική για το μέλλον της πόλης μας. Και ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσουμε είναι η αγορά του. Η αγορά του θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την αλλαγή τοπίου στην πόλη μας. Μήν ξεχνάμε ότι είναι ένας ιστορικός χώρος που μας συνδέει με το παρελθόν και την ιστορία της πόλης μας. Μήν ξεχνάμε ότι σε αυτήν την περιοχή εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι του Ηρακλείου”.

Δείτε την ανάρτηση της Μαριάννας Ζούρου

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Ηράκλειο Μαζί» Γιώργος Παπαδημητρίου έκανε λόγο για ψέματα του Δημάρχου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ως εδώ με τα ψέματα Μπάμπαλου! Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση Μπάμπαλου κέρδισε με 18 έναντι 14 ψήφων της Αντιπολίτευσης. Άρα δεν υπήρξε καταψήφιση!

Η Δημοτική μας παράταξη συμφωνεί απερίφραστα με την αναγκαιότητα μοναδικότητα και απόδοση του κτήματος Φιξ στους Ηρακλειώτες! Αυτό ψηφίσαμε!» συμπληρώνοντας πιο κάτω ότι «Θέλουμε και απαιτούμε το Κτήμα Φιξ για τους Ηρακλειώτες. Χωρίς δανεισμό. Το οφείλει το Κράτος στο Ηράκλειο. Θα το παλέψουμε όπως μπορούμε!».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Γιώργου Παπαδημητρίου

 

Ακούστε τι δήλωσε στον «Επικοινωνία 94»

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «ΑΚΕΠ – Συνεργασία» Παντελής Βλασσόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως προφανώς δεν διαφωνεί κανείς με την απόκτηση του κτήματος Φιξ, αλλά με τρόπο απόκτησης του.

Ακούστε τι δήλωσε ο Παντελής Βλασσόπουλος στον «Επικοινωνία 94»

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «Πνοή Ηράκλειο» με επικεφαλής τον Κυριάκο Κουτρούλη. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων «ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την θέληση του να αποδοθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου  επί της Ηρακλείου και Αμαρουσίου στους πολίτες του Ηρακλείου και όχι μόνο. Υποστηρίξαμε την θέση ότι ο δανεισμός που προτείνει η διοίκηση του δήμου μπορεί να συζητηθεί αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες χρηματοδότησης από την πολιτεία για την απόκτηση του.

Κάποιοι δυστυχώς επείγονται να επιβαρύνουν τους πολίτες με δάνεια, δέσμιοι των συμφωνιών τους που έκαναν ερήμην του Συμβουλίου. Κάποιοι επείγονταν να ψηφίσει το συμβούλιο δάνειο, χωρίς να καθορίζεται ούτε το ποσό του δανείου!!!! Τέτοια σοβαρότητα!!!».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Κυριάκου Κουτρούλη

Ακούστε τι δήλωσε ο Κυριάκος Κουτρούλης στον «Επικοινωνία 94»

Διαφοροποιημένος από αυτήν τη θέση εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης  Χρήστος Τσουλουχάς, ο οποίος με ανάρτηση του σημειώνει ότι «επί 30 και πλέον χρόνια όλες οι Δημοτικές αρχές προσπάθησαν με ειλικρινείς προσθέσεις να αποκτήσουν το κτήμα ΦΙΞ.

Το λάθος ήταν, ότι περίμεναν οι φορείς έξω από το Δήμο (Υπουργείο πολιτισμού κλπ) να το αποκτήσουν για λογαριασμό του δήμου μας. Ήρθε η ώρα να το αποκτήσουμε, πια, με τις δικές μας δυνάμεις. Να το αγοράσουμε, με το 1/3 του τιμήματος, του παρελθόντος από τους ιδιοκτήτες του κτήματος.
Δάνεια ως Δήμος έχουμε πάρει πολλά. Άλλο ένα για την αγορά των αγορών. Τα χρήματα τρώγονται και φεύγουν… Το ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ θα μείνει.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ!!!!», παραθέτοντας και τα βίντεο με την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείτε την ανάρτηση του Χρήστου Τσουλουχά και τα βίντεο με την τοποθέτηση του

Η παράταξη «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» με κοινή δήλωση της επικεφαλής Αιμιλίας Τζίβα και των 2 δημοτικών συμβούλων της, του πρώην Δημάρχου Γιώργου Γρηγοριάδη και της Φανής Βελλίδου ζήτησε από τη Διοίκηση του δήμου να πάρει εκ νέου την πρωτοβουλία και να επιμείνει στην προσπάθεια ώστε το Ηράκλειο να αποκτήσει από μόνο του το κτήμα Φιξ.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων «το Δίκτυο πολιτών Ηρακλείου Αττικής, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία του, και στους αγώνες που έχουν δοθεί για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ δεν θα γίνει άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών για την απόκτησή του…

…Ζητάμε από τη Διοίκηση του δήμου να πάρει εκ νέου την πρωτοβουλία και να επιμείνει στην προσπάθεια ώστε το Ηράκλειο να αποκτήσει από μόνο του πια το κτήμα Φιξ και αμέσως μετά όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση για την αξιοποίηση του. Το Δίκτυο Πολιτών προβάλει το συλλογικό συμφέρον του Ηράκλειου, έναντι των προσωπικών και μικροπαραταξιακών αντιπαραθέσεων και θα συνεχίσει να αποτελεί τη λύση και όχι το πρόβλημα σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα προς όφελος των συμπολιτών μας».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου εδώ

Ακούστε τι δήλωσε η Αιμιλία Τζίβα στον «Επικοινωνία 94»

Στο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωση και η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων «Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι πρέπει να έρθει στη κυριότητα του λαού του Ηρακλείου τα κτήμα Φιξ, με χρηματοδότηση του δήμου από το Υπουργείο. Υπεύθυνα, προτείναμε να ψηφιστεί ξεχωριστά η απόκτηση του οικοπέδου και η χρήση του από το Δήμο, και στη συνέχεια ως δεύτερο θέμα να συζητηθεί με ποιο τρόπο θα αποκτηθεί.

Στην πρόταση αυτή συντάχθηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών» η οποία τάχθηκε με τη δημοτική αρχή», τονίζοντας ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση  δεν μπορούσε  να συμφωνήσει  στην απόκτηση του κτήματος με δάνειο που επί 12 χρόνια θα το πληρώνει ο λαός του Ηράκλειου με αποτέλεσμα να μη γίνει  καμία μείωση των δημοτικών τελών στους δημότες, χωρίς αυτό να προεξοφλεί βέβαια  και αύξηση».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ

 

Από την πλευρά του, την θέση του δημοσιοποίησε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπαρμπούνης. Όπως αναφέρει «Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τη απραξία της δημοτικής του θητείας και την αποτυχημένη διακυβέρνηση του δήμου αναγάγει σε μείζον θέμα το Δανεισμό για την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ», υπογραμμίζοντας πως «Παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνεί με την απόκτηση του εν λόγω κτήματος, ο Δήμαρχος με ψευδή ανακοίνωσή του την επόμενη ημέρα ξεκίνησε τον πόλεμο λάσπης και την επικοινωνιακή προπαγάνδα λέγοντας ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά.

Κανείς μας δεν είναι αντίθετος στην απόκτηση του κτήματος και στην απόδοσή του στις Ηρακλειώτισσες και τους Ηρακλειώτες ως ελεύθερος χώρος αναψυχής και ως αναγκαίος πνεύμονας πρασίνου».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Μπαρμπούνη 

Δημοτικό Συμβούλιο… γύρος 2ος

Ωστόσο η Δημοτική Αρχή δεν το έβαλε κάτω και… επανήλθε, συγκαλώντας νέο Δημοτικό Συμβούλιο για τις 26 Απριλίου, με νέα πρόταση που αυτή τη φορά δεν προέβλεπε απευθείας δανεισμό και άρα την ανάγκη για τα 2/3 θετικών ψήφων, αλλά τη διαδικασία της (μάλλον περισσότερο γραφειοκρατικής) αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, που σημαίνει μία δέσμευση για αποζημίωση και όχι απευθείας αγορά. Μια πιο αργή και σύνθετη διαδικασία από την απευθείας αγορά, στην οποία και σε αυτή είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να χρειαστεί δανειακή σύμβαση, αλλά αυτό δεν είναι άμεσο.

Για αυτήν όμως την απόφαση αρκούσε η απλή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και επετεύχθη με τη θετική ψήφο των παρατάξεων «Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη» (Δημοτική Αρχή) και «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου».

Ήταν μάλλον ένα… περιπετειώδες Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε ένταση, καταγγελίες και live αναρτήσεις στα… social media.

Ας δούμε τι δήλωσαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές:

 

Ο Δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωση του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το μεγάλο βήμα για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής έγινε. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των 27 στρεμμάτων του κτήματος και τη δρομολόγηση της αποζημίωσης των ιδιοκτητών του, προκειμένου να περάσει στην κυριότητα του δήμου, στην κυριότητα των πολιτών» ενώ ο Δήμαρχος Ν. Μπάμπαλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  «μετά από 40 χρόνια προσπαθειών κάνουμε το πιο αποφασιστικό βήμα για να γίνει πράξη το πλέον διαχρονικό και καθολικό αίτημα των πολιτών.

Και μπορούμε να το κάνουμε με δικές μας δυνάμεις, αφού πλέον έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την αγορά του Κτήματος Φιξ, χωρίς να περιμένουμε να μας το αγοράσουν άλλοι, όπως μάταια περιμέναμε τέσσερις δεκαετίες τώρα… …Το Κτήμα θα πάρει επιτέλους τη μορφή που ονειρευόμαστε, θα πάρει τη θέση του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ηρακλείου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: αυτή θα είναι ΜΟΝΟ ως χώρος πρασίνου και Πολιτισμού, στην ιδιοκτησία ΜΟΝΟ των Ηρακλειωτών».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ

Δείτε την ανάρτηση του Δημάρχου Ν.Μπάμπαλου

Ακούστε τι δήλωσε στον «Επικοινωνία 94»

 

Με ανάρτηση του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρης Δημητρόπουλος, σημειώνει ότι «το πρώτο ίσως και σημαντικότερο βήμα για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ έγινε. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκινάμε τις διαδικασίες για να κηρύξουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 27 στρεμμάτων. Σκοπός μας να μετατρέψουμε το Κτήμα σε ένα πάρκο για όλους τους πολίτες πού θα μείνει και για τις επόμενες γενιές», παραθέτοντας την τοποθέτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείτε την ανάρτηση του Δημήτρη Δημητρόπουλου

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαδημητρίου επέλεξε να αντιδράσει κυρίως μέσω συνεχόμενων αναρτήσεων στα social media, αρκετές από τις οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως φαίνεται και παρακάτω.  

Μεταξύ άλλων (δείτε τις σχετικές αναρτήσεις ή πατήστε όπου υπάρχει σύνδεσμος) ο Γ.Παπαδημητρίου υποστήριξε τα εξής:

-Υιοθετήθηκε η πρόταση μας για τη συντήρηση και επισκευή του αρχοντικού στο Κτήμα Φιξ

-Τα Δημοτικά Τέλη των Ηρακλειωτών και τα Δάνεια απαιτούν διαφάνεια, σεβασμό και όχι διχασμό και προεκλογικά φυλλάδια! (Δείτε εδώ)

-Τώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ΦΙΞ. Απαράδεκτο! θέλουν να κάνουν ιδιωτικοποίηση και κέντρο ιδιωτικών δράσεων στο Κτήμα ΦΙΞ από τη Δημοτική αρχή! Μόλις μας απεστάλη η μελέτη του δήμου για την αξιοποίηση του Κτήματος Φιξ, σελίδα 22! Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του Κτήματος ΦΙΞ χωρίς καμία σκέψη! (Δείτε εδώ)

-Άλλη μια σελίδα της μελέτης! Κάτι συμβαίνει! Αναμένουμε τώρα εξηγήσεις! (Δείτε εδώ)

-Συμβαίνει τώρα. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της  αντιπολίτευσης, η οποία ήταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της απόκτησης του Κτήματος ΦΙΞ! Ντροπή και απογοήτευση! Δεν σταματάμε! Τώρα αρχίζουμε!

-Μετά την αποκάλυψη του master plan ιδιωτικοποίησης για το Κτήμα Φιξ από το Δήμαρχο, δηλώνουμε χωρίς δισταγμό… Ναι στην απαλλοτρίωση και απόδοση του ΦΙΞ στους Ηρακλειώτες. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του κτήματος ΦΙΞ

 

Η ΑΚΕΠ με επικεφαλής τον Παντελή Βλασσόπουλο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “στο δημοτικό συμβούλιο της 26-4-2021 συζητήθηκε το θέμα της “έγκρισης εκκίνησης διαδικασίας απαλλοτρίωσης του κτήματος ΦΙΞ από τον Δήμο, με προσφυγή σε δανεισμό”, παρά το γεγονός ότι προ μιας ακριβώς εβδομάδας είχε εγκριθεί από το ΔΣ η πρόταση της διοίκησης για απευθείας αγορά με δανεισμό, πάλι του κτήματος ΦΙΞ, η οποία απόφαση δεν έχει ανακληθεί και ισχύει και αυτή παράλληλα…

Αντιπαρερχόμαστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και την προπαγάνδα του κ. Μπάμπαλου και ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας:  Είμαστε υπέρ της απόκτησης του κτήματος ΦΙΞ και της απόδοσης του ως χώρου πρασίνου και πολιτιστικού μνημείου στους πολίτες του Ηρακλείου.  Είναι κάτι που το οφείλει το Υπουργείο Πολιτισμού στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Είμαστε αντίθετοι στον δανεισμό και στην υπερχρέωση του δήμου και την συνακόλουθη επιβάρυνση των δημοτών, μέσω των ήδη υψηλών δημοτικών φόρων.  Θα είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο της δημοτικής αρχής για άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσα στο κτήμα ΦΙΞ και την αλλοίωση του χαρακτήρα του…”.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση της ΑΚΕΠ

Έντονα αντέδρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Φίλανδρος, ο οποίος μεταξύ άλλων με ανάρτηση του τόνισε ότι «διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι δυστυχώς ακόμα και τα κορυφαία θέματα η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος τα χειρίζονται με όρους επικοινωνιακούς εις βάρος της ουσίας τους.

Για άλλη μια φορά έμειναν αναπάντητα βασικά ερωτήματα κατά τρόπο αποκαλυπτικό των προθέσεων της δημοτικής αρχής… …είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, με την προχειρότητα που φέρνουν το θέμα και την απουσία απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα, καθώς και με την εριστικότητα και αλαζονεία που προσέγγισαν το ζήτημα και γενικά συμπεριφέρθηκαν στο Δ.Σ., αυτό που επιθυμούν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και όχι πραγματικά η απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ.

Εξ αντικειμένου πάντως, οι ενέργειες τους μάλλον δυσχεραίνουν και σίγουρα δεν κατατείνουν προς θετική εξέλιξη για την απόδοση του κτήματος Φιξ στον λαό του Ηρακλείου, ως χώρου πρασίνου και πολιτισμού».

Αναλυτική η ανάρτηση του Γιάννη Φίλανδρου

Ο επίσης δημοτικός σύμβουλος της ΑΚΕΠ Γιάννης Κεσκινίδης στάθηκε στο θέμα των φυλλαδίων του δήμου για το Φιξ, με το σχόλιο “Πρόωρη προεκλογική προπαγάνδα με φυλλάδια από τα χρήματα των δημοτών…”

Δείτε το σχόλιο του Γιάννη Κεσκινίδη

Από την πλευρά της παράταξης «Πνοή Ηράκλειο» με επικεφαλής τον Κυριάκο Κουτρούλη, υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και μία καταγγελία από τη δημοτική σύμβουλο Κατερίνα Ασημακοπούλου για “ύπαρξη μελέτης περί επιχειρηματικής αξιοποίησης του Κτήματος ΦΙΞ και την απόκρυψη της από το Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που ενέχει την ύπαρξη κρυφής ατζέντας εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων από τη διοίκηση του δήμου Ηρακλείου”.

Δείτε την ανάρτηση της Πνοή Ηράκλειο για την Κατερίνα Ασημακοπούλου

 

Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο με προσωπική ανάρτηση της επικεφαλής Αιμιλίας Τζίβα, όσο και με επίσημη ανακοίνωση της παράταξης που υπογράφει η επικεφαλής της.

Όπως σημειώσει η Αιμιλία Τζίβα «μια ιστορική συνεδρίαση για την πόλη που γεννηθήκαμε και αγαπάμε το Ηράκλειο Αττικής οδήγησε στην απόφαση για αγορά του κτήματος ΦΙΞ απευθείας από το Δήμο του Ηρακλείου. Είμαστε περήφανοι που ψηφίσαμε ΥΠΕΡ τιμώντας την ιστορία και τους αγώνες των κατοίκων και συλλογικοτήτων της πόλης μας.

Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στο να είναι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ο ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, και θα είμαστε εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της απόφασης και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ΣΥΝδιαμόρφωση της πρότασης για την επόμενη μέρα».

Δείτε την ανάρτηση της Αιμιλίας Τζίβα

Σε ανακοίνωση της παράταξης γίνεται καταρχάς μία παραπομπή στον Νίκο Καζαντζάκη και στην φράση του «η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη» και σημειώνεται ότι είναι «ιστορική η απόφαση του ΝΑΙ στην αναγκαστική απαλλοτρίωση και απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ από το Δήμο Ηρακλείου κόντρα στο ΟΧΙ των προσωπικών μικροπολιτικών, μικροπαραταξιακών αντιθέσεων και φιλοδοξιών.

Το  Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής δεν θα κρυφτεί πίσω από θολές και γκρίζες αποφάσεις γιατί η διεκδίκηση του κτήματος ΦΙΞ ταυτίζεται με την ιστορία της παράταξής μας και συνδέεται απολύτως με τους αγώνες των κατοίκων και τις συλλογικότητες της περιοχής μας. Είπαμε ΝΑΙ στην αγορά του κτήματος ΦΙΞ, γιατί είναι θέμα τιμής πια για το λαό του Ηρακλείου να είναι ο ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης του».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Δίκτυο Πολιτών στο θέμα της ψηφοφορίας, σημειώνοντας ότι «μελανό σημείο του χτεσινού ιστορικού δημοτικού Συμβουλίου ήταν όταν ο Γιώργος Γρηγοριάδης η ιστορική μορφή της πόλης μας, που λόγω των συνθηκών και της υγείας του δεν μπορούσε να συνδεθεί διαδικτυακά στο δημοτικό συμβούλιο, τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και σε ανοιχτή ακρόαση τοποθετήθηκε ΥΠΕΡ της πρότασης ενισχύοντας τη φωνή του Δικτύου Πολιτών.

Είναι θλιβερό τη στιγμή κιόλας που η ψήφος αυτή δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε κλίμα έντασης πολλοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης δεν δέχθηκαν την ψήφο του. Την ψήφο του όμως τη δέχεται ο λαός του Ηρακλείου, και αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση των αγώνων μας».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου εδώ

 

Σε άλλο μήκος κύματος η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία μεταξύ άλλων καταγγέλλει τη δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι «με τις μεθοδεύσεις της απαγόρευσε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το κτήμα Φιξ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (26.04.21).

Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έχει συγκεκριμένη στόχευση, προσπαθεί να παρουσιάσει ότι δεν υπάρχουν προτάσεις από την αντιπολίτευση και ότι είμαστε ενάντια στην αγορά του κτήματος την στιγμή που αποκαλύφθηκε το «όραμα» της διοίκησης του κ. Μπάμπαλου για την επόμενη της αγοράς του», παραθέτοντας στη συνέχεια το ψήφισμα.

Διαβάστε το ψήφισμα και ολόκληρη την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ

 

Έντονα αντέδρασε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπαρμπούνης με ανάρτηση του, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «μια ακόμα συνεδρίαση αλαζονείας και αδιαλλαξίας από πλευράς του Δημάρχου. Με μια εισήγηση με τέσσερα σκέλη προσπάθησε για μια ακόμα προσπάθεια να εκβιάσει τη θετική ψήφο του σώματος των Δημοτικών Συμβούλων για να μπορέσει να λειτουργήσει ως απόλυτος μονάρχης», συμπληρώνοντας πως «Τελικά ο Δήμαρχος πως θα αποκτήσει το κτήμα ΦΙΞ;

– Με αγορά μέσω δανεισμού;

– Με απαλλοτρίωση;

Προφανώς ούτε ο ίδιος ξέρει. Ξέρει όμως και συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων με όποιο τρόπο μπορεί».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Μπαρμπούνη

 

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021… – Επίλογος

Από εδώ και πέρα, με την ολοκλήρωση και του 2ου Δημοτικού Συμβουλίου, η «μπάλα» περνάει στη δημοτική αρχή για την υλοποίηση της απόφασης που εγκρίθηκε για το Φιξ. Λεπτομέρειες και ενέργειες, προφανώς θα γίνονται γνωστές το επόμενο διάστημα – μάλλον μεσοπρόθεσμα και για τις οποίες θα σας κρατάμε ενήμερους.

Η λογική πάντως λέει ότι ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος θα ήθελε το θέμα να λήξει σαφώς πριν τις δημοτικές εκλογές του 2023 – για ευνόητους λόγους.

Και κάπου εδώ, τελειώνει το αφιέρωμα για το κτήμα Φιξ. Το διαδίκτυο επιτρέπει τις πολλές παραπομπές, καθώς και τις αναρτήσεις τοποθετήσεων, φωτογραφιών και  βίντεο.

Ωστόσο η συλλογή του υλικού δεν είναι τόσο εύκολη. Η ομάδα του zonews.gr προσπάθησε να συγκεντρώσει όσο γίνεται περισσότερο υλικό.

Ωστόσο, υπάρχει και ο ποιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας, ο οποίος δεν είναι άλλο από την αποστολή ενός e-mail στο info@zonews.gr προκειμένου να γίνονται γνωστές οι θέσεις και πρωτοβουλίες όσων συμμετέχουν στα κοινά, από οποιαδήποτε ιδιότητα.

Κλείνοντας, παραθέτουμε ένα μικρό βίντεο, από το πώς είναι το κτήμα Φιξ τον Μάιο του 2021.

Δείτε το παρακάτω:

 

UPDATE μετά την αρχική ανάρτηση του αφιερώματος στις 12 Μαΐου 2021

Όπως ήταν φυσικό η ανάρτηση του θέματος προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε Ηρακλειώτες – και όχι μόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια συνολικής διαδικτυακής καταγραφής του θέματος. Ενδεχομένως σε άλλα μέσα π.χ. βιβλία, γραπτές μελέτες κ.τ.λ. να υπάρχουν εξαιρετικές καταγραφές. Όμως τα ρεπορτάζ & τα αφιερώματα στο διαδίκτυο προσφέρουν κάτι μοναδικό:

Μπορούν να συμπληρώνονται διαρκώς, είναι ενεργά διαρκώς. Οπότε εδώ, θα υπάρξουν τέτοιες συμπληρώσεις. Ως αρχή, προσθέτουμε τη θέση ενός παλαιού… ΠαλαιοΗρακλειώτη, του Γιάννη Ροσσολάτου. Εκτεταμένη αναφορά στον Γιάννη Ροσσολάτο υπάρχει και στο αφιέρωμα της Lifo, που αναφέρουμε με ενεργό link στην αρχή αυτού του αφιερώματος.

Με ανάρτησή του λοιπόν ο Γιάννης Ροσσολάτος προσθέτει ήδη στοιχεία. Δυστυχώς η ανάρτηση δεν είναι δημόσια, αλλά μόνο σε φίλους, οπότε δεν μπορεί να γίνει εδώ κοινοποίηση όπως γίνεται με δημόσιες αναρτήσεις πιο πάνω. Ωστόσο, την μεταφέρουμε, μαζί με την αντίστοιχη φωτογραφία:

“Πρέπει να τα λέμε όλα, το ότι στο κτήμα επιτρεπόταν να γίνεται η περιφορά της Αγίας Δωρεάς των Καθολικών δεν το αναφέρει κανείς, η το αγνοούν ή δεν έχουν υλικό, αν και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες εδώ και 70 χρόνια που μετήχα και εγώ!”…

…”Στην πρώτη Δημαρχία του ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, με Δήμαρχο Γρηγοριάδη, ήμουν για 2 χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τα άλλα 2 χρόνια ήταν πρόεδρος ο Α.Σαμαρτζής του ΚΚΕ. Εναλλάξ τότε και η εξουσία!

Τότε λοιπόν τον πήρα από το χέρι και τον πήγα, από την νότια μεριά της οδού Αγίου Λουκά, στη μαύρη σιδερένια πόρτα, και του έδειξα όλο το κτήμα ΦΙΞ, διότι το είχε ακουστά αλλά δεν το είχε δει. Ήταν η πρώτη σπίθα για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ!”

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ενότητα για τη Νέα Ιωνία : Αλλαγή σκυτάλης μετά από 11 χρόνια πορείας

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

5 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU